شهريار اميري
عكس ها : مجتبي جانبخش
دوازدهمين نمايشگاه مطبوعات درحالي به كار خود پايان داد كه علي رغم حضور چشمگير مطبوعات استقبال مخاطبان از آن كاهش يافت. شايد يكي از دلايل كاهش حضور بازديدكنندگان تكراري شدن نمايشگاه مطبوعات باشد. ۱۲ سال است كه نمايشگاه برگزار مي شود اما متأسفانه در طي اين ۱۲ سال هيچ گونه تحولي در آن ديده نمي شود حتي در چند سال اخير چيدمان غرفه ها نيز شكلي ثابت به خود گرفته است.
برخي از مسئولان مناسب نبودن فضاي نمايشگاه براي ارائه كالاي فرهنگي را دليل اين امر مي دانند اما اين مسئله هرچند صحت دارد اما دليل كافي به نظر نمي رسد. شايد تصميماتي نوين و كم هزينه در شكل دادن نمايشگاه سيزدهم بتواند تا حدي به جذب مخاطب كمك كند به طور مثال حضور فعالان مطبوعاتي به صورت گسترده تر و با برنامه ريزي منسجم مي تواند يكي از راه حل ها باشد. متن اين گزارش را مي خوانيد.
خارج كردن نمايشگاه از حالت دكه مطبوعاتي، حضور نشريات الكترونيك و يا آشنا كردن مراجعان با فرآيند چاپ و توزيع نشريه ويا آشنا كردن مراجعان با فرآيند تهيه و توليد مطلب مي توانند از راهكارهاي مناسب باشد.
اما در نمايشگاه دوازدهم غرفه همشهري يكي از معدود غرفه هايي بود كه سعي داشت با استفاده از برخي نوآوري ها در جلب مخاطبان بكوشد.تبديل اين غرفه به ايستگاه اطلاع رساني به عنوان طرحي آزمايشي كه به مخاطب اين اجازه را مي داد تا از طريق رايانه به كليه روزنامه ها به صورت آن لاين دسترسي داشته باشد، چاپ هرروزه ويژه نامه، حضور فعال مسئولان روزنامه در غرفه و نشست هاي جنبي و ارتباط نزديك با مخاطبان از نكات مثبت غرفه همشهري بود.
اين عوامل باعث شد تا همشهري به عنوان غرفه برگزيده نمايشگاه دوازدهم انتخاب و مورد تقدير قرار گيرد.
در جريان نمايشگاه علاوه بر مردم، مسئولان نيز از همشهري بازديد كردند و با روند اطلاع رساني توسط اين نشريه آشنا شدند و در ضمن ديدار به ارائه نظرات خود نيز پرداختند. در زير خلاصه اي از اين نظرات از نظرتان مي گذرد.
حجت الاسلام خاتمي در ديدار از غرفه همشهري گفت: من از مديريت همشهري به خاطر درايتي كه در هدايت همشهري نشان داده اند تشكر مي كنم و اين كه مسائل سياسي بر روي اصل و ذات اين نشريه اثر نگذاشته است، طبيعي است كه خط فرهنگي و سياسي همشهري ممكن است قدري فرق كرده باشد ولي همچنان ابتكار، نوآوري، زندگي و شادابي اش را حفظ كرده و اين امر به خاطر يكايك كساني است كه در اين مؤسسه كار مي كنند و بايد حرمت آنها حفظ شود.
رئيس جمهوري در دفتر يادبود روزنامه نوشته است: جايگاه همشهري در عرصه مطبوعات كشور جايگاهي بلند و درخور احترام است.
احمد مسجدجامعي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درمورد فعاليت هاي مؤسسه همشهري معتقد است: نشرياتي مثل «همشهري محله» و «همشهري ويژه نمايشگاه» در عرصه مطبوعات كشور اتفاقات مباركي هستند. اين نوع نشريات باعث جذب نيروهاي تازه كار مي شود. كار آنها در كنار خبرنگاران حرفه اي نوعي آموزش و تربيت نيروي تازه نفس است. همين مي تواند باعث انعكاس خواست ها و عقايد طبقات مختلف و حضور تمام اقشار جامعه در مطبوعات كشور باشد.
عزت الله ضرغامي رئيس سازمان صدا و سيما نيز طرح هايي كه روزنامه همشهري اجرا مي كند ازجمله راه اندازي سيستم اطلاع رساني رسانه ها در شهر را الگويي براي مطبوعات كشور ارزيابي مي كند و مي گويد: اميدوارم اين طرح ها مقطعي نباشد.
* رئيس جمهوري
در دفتر يادبود روزنامه نوشته است: جايگاه همشهري در عرصه مطبوعات كشور جايگاهي بلند و درخور احترام است
*احمد مسجدجامعي
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي درمورد فعاليت هاي مؤسسه همشهري معتقد است: نشرياتي مثل «همشهري محله» و «همشهري ويژه نمايشگاه» در عرصه مطبوعات كشور اتفاقات مباركي هستند
سردار عبداللهي سرپرست نيروي انتظامي نيز ويژگي هاي اطلاع رساني همشهري را در سرعت عمل با دقت و جامع بودن مي دانند و مي گويد: نشريات «همشهري محله» روزنه خوبي براي پليس است تا به اين وسيله احساس امنيت را در كلانشهر تهران افزايش دهد.
اما عبدالله جاسبي رئيس دانشگاه آزاد اسلامي از منظري ديگر به همشهري مي نگرد و اعتقاد دارد: روزنامه همشهري توانسته است در جامعه تأثيرگذار باشد، اميد است با ارتقاي سطح اين روزنامه و توسعه بيشتر آن بر تأثيرگذاري آن بيافزايد.
مصطفي معين وزير سابق علوم و كانديداي رياست جمهوري اظهار اميدواري كرده است همشهري جدي ترين مدافع حقوق شهروندان در همه عرصه ها باشد.
سيد طه هاشمي معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري معتقد است :در ايران هرچند هيچگاه روزنامه به جايگاه اصلي خود حتي نزديك هم نشده اما طلوع روزنامه هاي چون همشهري سبب شد ايران و ايراني ها با سبك و سياق روزنامه نگاري حرفه اي آشنا شوند.
واعظي آشتياني از اعضاي شوراي شهر نيز در دفتر يادبود همشهري نگاشته: همشهري از لحاظ ژورناليستي بسيار حرفه اي و خوب عمل كرده و از نگاهي ديگربدليل عدم ورود به مسائل جناحي و سياسي توانسته جايگاه خوبي در بين مخاطبان خود به
دست آورد.
سهراب بيگي معاون اجرايي قوه قضائيه با ابراز اين كه به زودي راهكارهاي قانوني براي رفع محدوديت توزيع همشهري يافت شود از انتشار ويژه نامه «همشهري حقوقي» با همكاري قوه قضائيه استقبال نمود.
عماد افروغ نماينده مجلس و استاد دانشگاه درباره همشهري نوشته است: روزنامه وزين همشهري با تمام شاخه و شعبات آن موجب مسرت و خوشحالي در اهل نظر است.
سردار نوريان معاونت اجتماعي ناجا ضمن دعوت از دست اندركاران همشهري براي بازديد معاونت اجتماعي ناجا اظهار اميدواري كرده است زمينه هاي همكاري هرچه بيشتر در راستاي ارتقاي فرهنگ نظم و انضباط اجتماعي، ارتقاي احساس امنيت در جامعه تداوم يابد.
محسن انصاري معاونت راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي نيز با استقبال از انتشار صفحه ترافيكي معتقد است: سيستم الكترونيكي اطلاع رساني نيز ابتكار بسيار مفيدي مي باشد و اميدواريم در آينده شاهد اجرايي شدن آن در شهر تهران باشيم.
عليرضا تابش مديركل روابط عمومي وزارت ارشاد نيز با استقبال از طرح جديد روزنامه همشهري در دفتر يادبود همشهري نوشته است: اميد كه طرح جديد اين روزنامه (مطالعه روزنامه در ايستگاه هاي اتوبوس) موفق باشد و موجب ارتقاي فرهنگ مطالعه در جامعه شود.
محمد عطريان فر سردبير سابق همشهري نيز در دفتر يادبود نگاشته است: با عرض سلام و ارادت خدمت همه همكاران و دوستان و همفكران عزيزم در روزنامه همشهري، آرزومندم كه در دوران مديريت جديد اين رسانه نيرومند و مردمي تمامي نقصان ها و كاستي هاي گذشته جبران شود و گام هاي موفق تري نسبت به گذشته برداشته شود.
محسن رضايي دبير مجمع تشخيص مصلحت نظام و كانديداي رياست جمهوري نيز همشهري را رسانه پيشگام در اطلاع رساني به ملت بزرگ ايران ارزيابي كرده است كه در بين نخبگان جايگاه شايسته اي را كسب كرده است.