بنياد حكمت صدرا و آثار ملاصدرا
سينا: بنياد حكمت صدرا كه هشتمين همايش خود را در خرداد سال ۸۴ برگزار خواهد كرد، سالانه تعدادي از مجموعه ۲۰ عنوان كتاب حكيم ملاصدرا را در سي نسخه، چاپ و منتشر مي كند .
سعيد آقايي، مسئول فروش و توزيع انتشارات اين بنياد به خبرنگار سينا، گفت: «انگيزه بنياد از انتشار و شركت دادن كتاب هاي حكيم ملاصدرا در نمايشگاه بين المللي، شناساندن و رواج انديشه هاي اين متفكر اسلامي عصر صفويه است و بنياد از فروش كتاب ها، انتظار سود مادي ندارد» .
بنياد حكمت صدرا كه در هجدهمين نمايشگاه بين المللي كتاب با حدود ۵۰ عنوان كتاب، براي سومين بار، وارد عرصه رقابت با ديگر ناشران كتب ديني و فلسفي مي شود، در سال ،۸۳ تعدادي از آثار حكيم صدرالمتالهين شيرازي را به چاپ رسانده است.
آقايي توضيح داد: «برخي از اين آثار عبارتند از: اسفار اربعه، شواهد ربوبيه، مبدا و معاد، المظاهر، رساله سه اصل و الهيات شفا. همه اين كتاب ها در شكل هاي نفيس و با جلد گالينگور و طلاكوب در سي نسخه منتشر مي شود. به خاطر نفيس بودن اين آثار، قيمت برخي از آنها ممكن است براي خريداران بالا به نظر مي رسد. مثلا مجموعه جلد اول تا نهم اسفار اربعه بالغ بر ۶۰ هزار تومان است.»او در مورد نوع مشتريان و خوانندگان اين كتاب ها گفت: «آثار ملاصدرا، خوانندگان خاصي دارد و هر كسي طبعا به سراغ آثار او نمي رود. اما خوانندگان عمده اين آثار، دانشجويان رشته هاي معارف اسلامي، طلبه هاي حوزه علميه و دانشجويان فلسفه و حكمت اسلامي هستند» .
گفتني است بنياد حكمت صدرا بجز كتاب هاي مربوط به ملاصدرا، مجموعه مقالات همايش هاي سال هاي پيشين خود را نيز به چاپ مي رساند.
«شميم تأويل در آيات تنزيل» منتشر شد
ايكنا: كتاب شميم تأويل در آيات تنزيل اثر «مريم زيبايي نژاد» منتشر شد.
اين كتاب درباره تأويل و چگونگي آن در قرآن نگاشته شده است. در اين اثر با توجه به تفاوت معنا و مفهوم تفسير و تأويل، به ويژگي افرادي كه شايستگي تأويل قرآن كريم را دارند، نيز پرداخته است.
نويسنده كتاب پاسخ به سه سئوال اصلي را از جمله اهداف كتاب مي داند، اين سه سئوال عبارتند از:
ي- آيات محكم و متشابه چه نوع آياتي هستند؟
ي- تأويل چيست و در چه مواردي مي توان مي توان آيات قرآن را تأويل كرد؟
ي- (با توجه به اين كه قرآن راسخان در علم را واجد تفسير و تأويل قرآن دانسته) راسخون في العلم چه كساني هستند؟
مؤلف البته در ابتداي كتاب قبل از ورود به مباحث اصلي و نظرهاي مختلفي كه ذيل «تأويل» ، «تفسير» ، «محكم متشابهات» و «راسخان در علم» وجود دارد، نخست تأويل را از نظر زبان شناختي و از ديد پژوهشگران و اديبان و مفسران علوم قرآني، مورد بحث قرار مي دهد و سپس فرق بين تفسير و تأويل را از ديدگاه هاي مختلف مورد بررسي قرار مي دهد.
هشت فصل كتاب عبارتند از:
۱- تأويل از منظر واژه شناختي
۲- تفاوت ميان تفسير و تأويل
۳- در بيان محكم و متشابه
۴- تأويل چيست
۵- راسخون في العلم چه كساني هستند
۶- ويژگي هاي راسخون در علم
۷- مقام قلب در الراسخون في العلم
۸- اهل الله و شايستگي تأويل
كتاب در۲ هزار نسخه، ۱۶۸ صفحه و بهاي ۱۸۰۰تومان در اسفند ۱۳۸۳ توسط نشر نويد شيراز منتشر شده است.
كتابهاي سال تقريب معرفي شدند
مهر: همزمان با برگزاري نشست پاياني هجدهمين كنفرانس بين المللي وحدت اسلامي، نخستين دوره انتخاب كتاب سال تقريب، با معرفي كتابهاي برتر درباره وحدت اسلامي و تقريب مذاهب اسلامي عصر سه شنبه ۶ ارديبهشت ماه، طي مراسمي در سالن اجلاس سران كشورهاي اسلامي در تهران برگزار شد.
دبيرخانه كتاب سال تقريب با چاپ فراخوان در روزنامه هاي كثيرالانتشار و برقراري ارتباط با مراكز علمي و فرهنگي دانشگاهي سراسر كشور، از بين ۱۷۰ عنوان كتابي كه در ارتباط با موضوع ، به زبان هاي فارسي و عربي به اين دبيرخانه رسيد ، سه عنوان كتاب را به عنوان كتابهاي برتر سال انتخاب و معرفي كرد.
بر اساس اعلام ستاد خبري هجدهمين كنفرانس بين المللي وحدت اسلامي ، الوحده الاسلاميه من منظور الثقلين تأليف شهيد محراب آيت الله سيد محمد باقر حكيم، راويان مشترك؛ پژوهشي در بازشناسي راويان مشترك شيعه و اهل سنت نوشته حسين عزيزي، پرويز رستگار و يوسف بيات و تعليل الشريعه بين السنه و الشيعه اثر استاد دكتر خالد زهري ، عناوين كتابهاي برتر سال تقريب است .
كتاب الوحدة الاسلاميه من منظور الثقلين با اشاره به اهميت بحث وحدت اسلامي به ويژه در شرايط كنوني جهان اسلام و مواجهه با تهديدات دشمنان امت مسلمان، به بررسي مقوله وحدت از ديدگاه قرآن و اهل بيت (ع) پرداخته است.
همچنين كتاب دو جلدي راويان مشترك؛ پژوهشي در بازشناسي راويان مشترك شيعه و اهل سنت كه در سال ۱۳۸۰شمسي توسط مركز مطالعات و تحقيقات اسلامي پژوهشكده تاريخ و سيره اهل بيت (ع) به چاپ رسيده است، پژوهشي است در مورد راويان مشتركي كه در كتابهاي روايي يا رجالي اهل سنت و شيعه اماميه به عنوان ناقل با واسطه يابي واسطه حديث از معصوم، ياد شده اند.
در كتاب تعليل الشريعه بين السنه و الشيعه نيز كه در سال ۱۴۲۴ قمري توسط انتشارت دارالهادي منتشر شده است، به علل و اسباب احكام شرعي و نظرات و عقايد شيعه و اهل سنت پرداخته شده است.
هجدهمين كنفرانس بين المللي وحدت اسلامي از چهارم تا ششم ارديبهشت ماه با حضور ۱۲۰ ميهمان خارجي از ۳۴ كشور به همراه جمع كثيري از متفكران و انديشمندان داخلي در تهران برگزار شد.
دايرة المعارف ناسيوناليسم
مهر: «دايره المعارف ناسيوناليسم» به سرپرستي الكساندر ماتيل و سرپرستي ترجمه كامران فاني و محبوبه مهاجر در سه جلد و ۱۵۱۸ صفحه منتشر شد.
به عقيده صاحبنظران، ناسيوناليسم با اين انديشه كه كشور به شهروندان تعلق دارد، قدرت بايد در نهايت در دست مردم باشد و سياستمداران تنها ابزار خدمتگزاران واقعي مردم هستند، دموكراسي را تشويق مي كند. علاوه بر اين ناسيوناليسم بر حق تعيين سرنوشت نيز تأكيد مي ورزد. شايد شگفت انگيزترين تحولات سده بيستم ظهور ملت هاي جديد در سر تا سر كره زمين باشد.
از سوي ديگر، بعد افراطي اين كليت نيز پيامدهاي خطرناكي در طول اين دهه داشته است. ناسيوناليسم افراطي در كشورهاي اروپايي زمينه رشد مساعدتري داشته است. چون بيشتر اين كشورها دولتهاي ملي اي هستند كه از مردماني تشكيل شده اند كه به گروه قومي يگانه اي تعلق دارند و ممكن است ملت خود را در معرض خطر مستمر كشورهاي ديگر بدانند. در دنيايي كه صلح در آن جايي ندارد، نهادها يا مليت هاي ديگر، فرهنگهاي مكمل با سنت هايي كه يك محله را تشكيل مي دهند نيستند، بلكه بستر رقابت هستند. آموزش تاريخي با هدف تبرئه يا ستايش تاريخ خويش نيرويي است كه ناسيوناليسم افراطي را مي آفريند.
در مجلدات اول و دوم اين مجموعه، ناسيوناليسم در رابطه با مفاهيمي چون: انقلاب، امنيت، جنگ، باستانشناختي، تاريخ، جنسيت، سرمايه داري و مدرن سازي مورد بحث قرار مي گيرد.
جلد سوم نيز به گونه اي تنظيم شده است كه در آن مفاهيم، جنبش ها و شخصيت هايي كه در ابعاد گوناگون تكوين اين فرايند نقش داشته اند مورد نقد و بررسي قرار مي گيرد.