«ساز مخالف»
براي نخستين بار در تاريخ سيماي جمهوري اسلامي ايران به افراد مخالف شركت در انتخابات، مجال صحبت داده مي شود.
بنابر اين گزارش، در آستانه آغاز نهمين انتخابات رياست جمهوري، دست اندركاران ساخت برنامه «صبح بخير ايران» با افزودن آيتمي كه دقيقه اي تحت عنوان «ساز مخالف» به اين برنامه دارد، به سراغ كساني مي روند كه در انتخابات شركت نمي كنند و از آنها مي خواهند دلايل خود را بيان كنند.
«ساز مخالف» به تهيه كنندگي رشيد پور تا روز ۲۷ خرداد ماه از شبكه اول سيما پخش مي شود.
«صبح بخير ايران» برنامه زنده اي از گروه اجتماعي شبكه اول سيماست كه هر روز ساعت ۶ و ۱۰ دقيقه صبح پخش مي شود.
حتي يك واژه
مدير كل اطلاعات و اخبار شبكه خبر با تأكيد بر رعايت بي طرفي در انعكاس اخبار كانديداها، گفت: مسئولان سازمان صدا و سيما به ويژه معاون سياسي بر انعكاس رويدادها به همان گونه اي كه اتفاق مي افتند، اصرار دارند.
دكتر اكبر نصراللهي با اشاره به بي طرفي صدا و سيما گفت: سعي مي شود حتي يك واژه هم به نفع يا ضرر كانديدايي از شبكه خبر پخش نشود. اما ميزان موفقيت ما در اين زمينه به آستانه تحمل نامزدها و ستادهاي تبليغاتي شان، نوع نگاه آنها به برنامه هاي شبكه خبر و قضاوت مردم، بستگي دارد.
وي همچنين تصريح كرد: هر يك از كانديداهاي موجود، براي ما بالقوه يك رئيس جمهور محسوب مي شوند، همه آنها مورد تأييد نظام هستند و رسانه ملي به عنوان سرمايه نظام و مردم به هيچ وجه، به نفع يا ضرر كانديدايي خاص فعاليت نمي كند.
وي با بيان اين كه هر يك از نامزدهاي رياست جمهوري را يك دوربين و يك خبرنگار همراهي مي كند، افزود: اين كار براساس سياست سازمان و برنامه ريزي معاون سياسي سازمان صدا و سيما تا آغاز زمان ممنوعيت تبليغ كانديداها ادامه مي يابد و به اين ترتيب از تمام فعاليت ها و صحبت هاي نامزدها گزارش تهيه مي شود. البته شبكه از مطالب ارسالي ستادهاي تبليغاتي و سايت كانديداها هم استفاده مي كند.
وي خطوط قرمز انعكاس اخبار را در شبكه خبر، امنيت ملي، بقاي نظام جمهوري اسلامي و مصالح و منافع مردم ذكر كرد.
نصراللهي، بخش «اخبار ويژه انتخابات» در ساعت ۲۲ و بخش هاي خبري «دقيقه آخر» را مهمترين بخش هاي خبري انتخاباتي اعلام كرد و افزود: در بخش خبري ويژه انتخابات، هر شب خبرهاي رسمي و گزارش هاي حاشيه هاي انتخابات، شايعات انتخاباتي، ديدگاه مردم و رسانه هاي خارجي و انتخابات پخش مي شود. اين بخش تنها بخش خبري سازمان صدا و سيما محسوب مي شود كه با زمان حدود ۲۵ دقيقه و شكلي متنوع، فقط گزارش ها و اخبار مربوط به انتخابات را پخش ِمي كند.پخش «دقيقه آخر» نيز در دقيقه ۵۹ هر ساعت با تيتراژ زيبا، ريتمي تند و جملات كوتاه و ساندويچي، يك يا حداكثر سه خبر جديد و مهم انتخاباتي پخش مي كند.
عدم تخريب
به اعتقاد عضو هيات علمي دانشكده صداوسيما، رسانه ملي در اين دوره از انتخابات با مديريت صحيح تمام كانديداها را به شيوه يكسان معرفي مي كند. به گفته مهندس «محمود دهقان» عضو هيأت علمي دانشكده صدا و سيما، در اين دوره رسانه ها به ويژه رسانه ملي توانسته در معرفي كانديداها به طور يكسان دست به تبليغات بزند و در واقع فرصتي به وجود آورده است تا همه كانديداها بتوانند برنامه هاي تبليغاتي خود را ارائه دهند. وي افزود: جاي اميدواري دارد كه صداوسيما توانسته است با اعمال شيوه هاي مديريتي صحيح در اين دوره بعد از گذشت ۸ دوره از انتخابات به طور عادلانه به معرفي كانديداهاي انتخاباتي بپردازد.
بعد از انتخابات
تهيه كننده طنز اجتماعي «اكسيژن» با اعلام تعويق در پخش اين مجموعه تلويزيوني از افزايش تعداد قسمت هاي آن خبر داد.
به گفته محمد صالحيان-تهيه كننده- تعداد قسمت هاي مجموعه تلويزيوني «اكسيژن» از ۳۰ به ۴۵ قسمت رسيده است.
وي همچنين مدعي شد كه آقاي رجبي معمار از سوي دفتر رياست محترم سازمان صداوسيما، بازديدي از قسمت هاي گرفته شده اين مجموعه تلويزيوني به عمل آوردند و ضمن ابراز رضايتمندي خود، اعلام كردند كه «اكسيژن» قابليت رسيدن به ۹۰ قسمت را هم دارد.وي افزود: از آن جا كه آقاي مظلومي قرار است پس از «اكسيژن» ساخت مجموعه تلويزيوني ديگري را براي شبكه تهران آغاز كنند و از طرفي خواهان اين مساله هستيم كه طنز «اكسيژن» در اوج خود به پايان برسد، در نهايت تصميم گرفته شد، كه اين مجموعه تلويزيوني در قالب ۴۵ قسمت ساخته شود. با توجه به فضاي حساس حاكم بر جامعه كه به دليل انتخابات رياست جمهوري ايجاد شده است، پخش اين مجموعه از اول تيرماه در شبكه تهران آغاز مي شود.
انتقاد از سيما
پيش نويس طرح «ساماندهي مد و لباس» توسط مركز پژوهش هاي مجلس در ۱۰ ماده تهيه و تدوين شد. بخشي از اين طرح، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و صداوسيما را مكلف مي كند كه در جهت تبليغ نماد ها و الگوهاي پارچه و لباس ايراني و بومي مناطق مختلف ايران، نمادها و الگوهاي مورد تأييد كميته مذكور در ماده (۱) اين قانون را تشويق و ترغيب كنند و در جهت پرهيز از الگوهاي مغاير با فرهنگ ايراني- اسلامي اهتمام جدي بورزند. به گزارش ايسنا، رئيس كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در زمينه ترويج پوشش زيبا و اسلامي تاكيد كرد: سيماي ما حق ندارد از مدها و روش هاي ناسازگار با موازين شرعي و فرهنگي ما استفاده كند.
سينما يك رسانه خصوصي است و نمي توان نظارت خاصي بر روي آن داشت، اما سيما يك رسانه ملي است و حق ندارد از مدهاي خارجي و ناسازگار با موازين شرعي استفاده كند.