آتشفشان؛ ضد باكتري
محققان انگليسي مي گويند آتشفشان ها با جلوگيري از رشد و تكثير باكتري هاي توليدكننده متان، مي توانند سياره زمين را خنك كنند.
به گزارش نشريه نيچر، تحقيقات ژئوفيزيكدان هاي دانشگاه اوپن در انگلستان نشان مي دهد خارج شدن سولفور از دهانه آتشفشان ها و پراكنش اين ماده در جو زمين، از رشد و توليدمثل باكتري هاي توليدكننده متان جلوگيري مي كند و به اين وسيله مي تواند دماي سياره زمين را كاهش دهد.
پيش از اين براي دانشمندان روشن شده بود كه يك فوران آتشفشاني عظيم و گسترده به سبب انتشار ذرات و مواد شيميايي فراوان به دورن اتمسفر و ايجاد ابرهاي منعكس كننده و بازگرداننده نور خورشيد به درون فضا، مي تواند كره زمين را براي يكي دو سال خنك كند.
اما ژئوفيزيكدانان دانشگاه اوپن بر اين باورند كه دي اكسيد سولفور منتشر شده در جريان وقوع فوران هاي آتشفشاني نيز تاثير غير مستقيم بسيار مهمي روي اقليم زمين بر جاي مي گذارد.
اين ماده همراه با باران هاي اسيدي روي زمين فرو مي ريزد و باكتري هاي سولفور دوست را در تالاب ها تغذيه مي كند و به آنها امكان مي دهد تا در رقابتي فشرده براي رشد و تكثير، بر باكتري هاي توليدكننده متان فائق آيند.
به اين ترتيب، متان انتشار يافته از سوي اين قبيل باكتري ها كاهش قابل توجهي مي يابد و كاهش غلظت اين گاز گلخانه اي در جو زمين، سبب كاهش دماي اتمسفر خواهد شد.
بر اساس اين گزارش، حدود نيمي از متان جهان كه به عنوان يك گاز گلخانه اي نيرومند با تاثيري بيش از دي اكسيد كربن عمل مي كند، از باكتري هاي موجود در مزارع برنج و نيز توده هاي گياهي در حال پوسيدن در باتلاق ها به درون جو منتشر مي شود.
شبيه ساز جديد بمب هيدروژني
فيزيكدانان آمريكايي موفق به توليد دستگاه ليزري ويژه اي شدند كه براي شبيه سازي انفجار بمب هاي هيدروژني به كار مي رود.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، بررسي اين پروژه هم اكنون در دستور كار مجلس سناي آمريكا قرار دارد تا براي ادامه يا قطع تخصيص بودجه مناسب براي توسعه آن تصميم گيري شود.
بر اساس اين گزارش، تاكنون 2 ميليارد و 800 ميليون دلار براي توليد و توسعه اين فن آوري مدرن سرمايه گذاري شده است و مهندسان آمريكايي معتقدند قطع بودجه اين پروژه مي تواند تمام دستاوردهاي به دست آمده در چارچوب اين طرح را به باد دهد.
اين وسيله مي تواند 192 پرتو ليزر را در يك نقطه متمركز كند و به اين ترتيب، آزاد شدن انرژي عظيمي را در اين نقطه سبب شود.
اين پروژه هم اكنون آخرين مراحل تكميل شدن خود را در آزمايشگاه تسليحات هسته اي لاورنس ليورمور در كاليفرنياي شمالي سپري مي كند.
شناخت تازه اي از نحوه عمل ويروس هاي عفونت زا
يك گروه از محققان سوئيسي به اين نكته پي برده اند كه برخلاف نظريه هاي رايج، عفونت زايي ويروس ها نه در يك مرحله، بلكه طي دو مرحله به انجام مي رسد. به نوشته نشريه نيچر مخصوص زيست شناسي سلولي ژان گروئنبرگ و همكارانش از دانشگاه ژنو در بررسي نحوه عمل ويروس ها دريافته اند برخي از ويروس ها با مخفي ساختن خود در ساختار داخلي سلول ميزبان كه وسيكل (vesicle) نام دارد، توانايي خود را براي آلوده كردن سلول افزايش مي دهند.
اين محققان ويروس هايي را كه سلول هاي يك آبگوشت آزمايشگاهي را آلوده كرده بودند تحت نظر قرار دادند. سلول ها پس از بلعيدن ويروس ها ابتدا آنها را در ساختاري موسوم به اندوسوم اوليه (early endosome)كه در نزديك ديواره سلول قرار دارد جاي دادند. اما ويروس ها به عوض آنكه بلافاصله از اين نقطه به بخش هاي ديگر سلول حركت كنند، خود را در درون سيكل هاي حباب مانند جاي دادند.
اين اجزاي كوچك حباب مانند، تنها هنگامي با ديواره اندوسوم پيوند مي خورند كه اندوسوم از نزديك لبه سلول به بخش هاي دروني سلول مهاجرت كرده و در نزديك هسته سلول جا گرفته باشد. به اين ترتيب ويروس ها با استفاده از اين وسايل نقليه درون سلولي، خود را تا نزديك هسته سلول مي رسانند و آنگاه با پياده شدن از وسيله نقليه و ورود به درون هسته سلول، آن را وادار مي كنند تا به تكثير پروتئين هاي مورد نظر ويروس بپردازد.
ناتواني ذهني در آمريكا
روانشناسان آمريكايي با انجام يك تحقيق ملي در زمينه وضعيت رواني مردم اين كشور، اعلام كردند: 6 درصد از ساكنان ايالات متحده آمريكا با ناتواني رواني رو به رو هستند. به گزارش نشريه نيچر، آمار تكان دهنده به دست آمده از اين تحقيق ملي حاكي است: نزديك به نيمي از ساكنان آمريكا در مقاطع گوناگون زندگي خود دست كم به يك نوع اختلال رواني دچار بوده اند. مشروح اين تحقيق در قالب 4 مقاله، در آخرين شماره نشريه آرشيو روان درماني عمومي انتشار يافته است.