سايه روشن اقتصاد
تير خلاصي به نظام ۷۵ ساله اخذ ماليات
سي ينا: بررسي چهار برنامه ۵ ساله توسعه كشور از نگرشي اصلاح گرايانه نسبت به نقش ماليات در اقتصاد ايران حكايت دارد. هر چند كه اين بررسي يك خط مشي و راهبرد مشخص را به دست نمي دهد و به ويژه در دو برنامه اول دچار نوعي سردرگمي است وليكن از برنامه سوم به بعد مي توان در روند اصلاحات ردپايي از يك نگرش عميق و بنيادين نسبت به مقوله ماليات يافت. نگرشي كه هم ضرورتهاي تحول در نظام مالياتي را درك كرده و هم مباني آن را درست و اصولي تشخيص داده است. ضمن آنكه راهبردهاي اجراي سياستهاي موردنظر را نيز تدوين و به دولت تكليف كرده است.
برنامه سوم به قدري از اين حيث مترقي عمل كرد كه جايي براي وضع تكاليف جديد براي دستگاه مالياتي در برنامه چهارم باقي نماند. اين برنامه فقط به يك تير خلاص براي فرو ريختن نظام ۷۵ ساله سنتي اخذ ماليات نياز داشت تا هم راه بر ادامه وضعيت موجود بسته شود و هم به نوعي ضرب الاجل براي اجراي طرحها و تحولات ساختاري سازمان امور مالياتي برقرار شده باشد. اين تير خلاص در قالب ماده دوم قانون برنامه چهارم شليك شد كه به موجب آن: دولت مكلف است سهم اعتبارات هزينه اي تأمين شده از محل درآمدهاي غيرنفتي را به گونه اي افزايش دهد كه در پايان برنامه چهارم، اعتبارات هزينه اي دولت به طور كامل از طريق درآمدهاي مالياتي و ساير درآمدهاي غيرنفتي تأمين شود.
متوسط رشد درآمدهاي مالياتي در سالهاي ۶۸ تا ۸۳ حدود ۳۲ درصد بوده است. بيشترين رشد در سال ۱۳۷۵ با ۷/۵۸ درصد افزايش نسبت به سال قبل و كمترين رشد در سال ۱۳۸۰ با ۱/۹ درصد رشد اتفاق افتاده است. نسبت ماليات به توليد ناخالص داخلي نيز در همين فاصله از ۲۷/۴ در سال ۱۳۶۸ به ۷۵/۵ در سال ۱۳۸۲ رسيده است. اين نسبت در دوره مذكور، در سال ۱۳۷۱ به بالاترين رقم (۶۸/۵) و در سال ۱۳۷۴ به كمترين ميزان (۹۷/۳) رسيد.
در برنامه سوم توسعه (۸۳-۱۳۷۹)، ميزان درآمدهاي مالياتي از ۸۹۴/۲۴ ميليارد ريال در سال اول برنامه و سال پاياني برنامه ۸۷۳/۵۱ ميليارد ريال رسيد. در اين دوره درآمدهاي مالياتي در سالهاي ۷۹ تا ۸۰ در مقايسه با پيش بيني هاي برنامه از رشد برخوردار بوده است. اين نسبت در سالهاي ۸۱ و ۸۲ افت كرده و مجدداً در سال ۸۳ از اهداف برنامه پيشي گرفته است. دلايل كاهش درآمدهاي مالياتي (نسبت به پيش بيني هاي برنامه) در سالهاي ۸۱ و ۸۲ به شرايط ويژه انتزاع دستگاه مالياتي كشور و انتظام ساختار دروني آن برمي گردد. علاوه بر آن قانون تجميع عوارض كه با كاهش پايه هاي مالياتي و حذف برخي از پايه ها همراه بوده، درآمدهاي مالياتي را در اين سالها به شدت كاهش داد. با اين همه اثرات وضعي تصميمات مثبت و مهم اتخاذ شده تشكيل سازمان امور مالياتي و اصلاح قوانين در فاصله زماني بسيار كوتاهي (يكسال بعد) نتايج خود را نشان داد، زيرا درآمدهاي مالياتي در سال ۸۳ در واقع حاصل عملكرد سال ۱۳۸۲ سازمان محسوب مي شود. ميزان رشد درآمدهاي مالياتي در سال قبل از بيشترين رشد برخوردار بوده است.
|