طرح تكريم هنرمندان در گفت وگو با مرتضي دليري دبير شوراي ارزشيابي هنرمندان و ناصر امام جمعه مسئول دبيرخانه شوراي ارزشيابي هنرمندان
گفت وگو: مريم آهنگري
طرح تكريم هنرمندان چند مدتي است كه شكل جدي به خود گرفته است. از جمله كساني كه از اين طرح بهره مند مي شوند، هنرمندان موسيقي، به خصوص موسيقي نواحي ايران اند. درباره چگونگي شكل گيري اين طرح و مراحل گذشته و حال آن با مرتضي دليري(دبير شوراي ارزشيابي هنرمندان) و ناصر امام جمعه(مسئول دبيرخانه شوراي ارزشيابي) گفت وگويي انجام داده ايم كه مي خوانيد.
* طرح تكريم كار هنرمندان پيشكسوت چيست و از چه سالي اجرا شده است؟
- فعاليت ما شامل دو بخش طرح تكريم از هنرمندان پيشكسوت و پرداخت مستمري به هنرمندان پير و از كار افتاده است. طرح تكريم از هنرمندان پيشكسوت در سال ۷۹ به تصويب هيأت وزيران رسيد و در سال ۸۰ رسماً به اجرا گذاشته شد. طرح پرداخت مستمري به هنرمندان نيز قبلاً به صورت موردي از سال ۷۷ انجام مي شد كه پس از تصويب هيأت وزيران اين طرح نيز از سال ۸۱ شكل رسمي به خود گرفت.
* از شرايط طرح تكريم بگوييد.
- بر طبق آيين نامه شوراي ارزيابي، هنرمند پيشكسوت به كسي گفته مي شود كه در يكي از حوزه هاي هنري، به خلق آثاري برجسته و ارزشمند، اشتهار و اشتغال داشته و دارد.
از ديگر مشخصات هنرمندان پيشكسوت، ۶۰ سال سن، ۳۵ سال سابقه آفرينش حرفه اي هنري، حسن شهرت در جامعه هنري، داشتن سبك ويژه و استمرار به كار به طوري كه فعاليت هنري تفنن او محسوب نشود، اعلام شده است.
كمك مستمري به هنرمنداني تعلق مي گيرد كه بنا بر دلايلي از قبيل كهولت سن، عائله مندي، بيماري و از كار افتادگي و نياز اقتصادي قادر به تأمين حداقل معاش خود نبوده و از محل ديگري، مستمري دريافت نكند.
* اين طرح تا به امروز چه تعداد هنرمند را تحت پوشش خود قرار داده است؟
- اين طرح در ۹ حوزه هنري(موسيقي، سينما، تئاتر، شعر، ادبيات داستاني، معماري، هنرهاي سنتي و صنايع دستي، هنرهاي تجسمي، خوشنويسي) حدوداً هزار نفر را تحت پوشش قرار داده است كه حوزه موسيقي به علت گستردگي و شاخه هاي مختلف آن، تعداد افراد بيشتري از مزاياي اين طرح بهره مند مي شوند.
* مبالغي كه شوراي ارزشيابي براي افراد در نظر گرفته چقدر است؟
- در طرح تكريم ميزان پاداش، ماهانه از ۷۵ هزار تومان تا ۱۲۰ هزار تومان براي هنرمندان بنا به شرايط شخصي، ويژگي هاي هنري، شأن هنرمند و... متغير است. در قسمت مستمري مبلغ ۶۰ هزار تومان به بالا و با توجه به شرايط هنرمند در نظر گرفته مي شود.
* در حال حاضر اين طرح در چه مرحله اي قرار دارد؟
- سال اول و دوم اجراي طرح تمام پيشكسوت هاي درجه اول كشور شناخته شدند و مبالغي به آنها تعلق گرفت. در حال حاضر پرونده هاي پيشكسوتان درجه دوم و سوم را بررسي مي كنيم.
* نحوه اطلاع رساني درباره اين طرح چگونه بود؟
- اين طرح از طريق مراكز مختلف هنري، مجامع صنفي هنرمندان، ادارات كل فرهنگ و ارشاد اسلامي كل استان ها و به صورت خبر در مطبوعات و رسانه ها اعلام شد.
هنرمندان پيشكسوت در مجموعه شوراي ارزشيابي طرح تكريم شناسايي شدند. در قسمت موسيقي نواحي كه هنرمندان آن بسيار پراكنده و غير قابل دسترس هستند، محمدرضا درويشي پژوهشگر موسيقي كمك بسيار زيادي به ما كرده و اطلاعات زيادي را در اختيار ما گذاشته است. هم اكنون ادارات ارشاد هر استان مسئوليت تشكيل پرونده هنرمندان منطقه خود را به عهده دارند.
* ملاك تعيين و معرفي هنرمند پيشكسوت به اين ستاد توسط چه كساني انجام مي شود؟
- براي هر رشته هنري، كميته تخصصي تشكيل داده مي شود و وضعيت هر هنرمند در آن بررسي مي شود. در بخش موسيقي به علت گستردگي و پراكندگي هنرمندان، براي هر بخش موسيقي مقامي، سنتي و كلاسيك، يك متخصص پرونده ها را بررسي مي كند و پس از اين كه كميته نظر تخصصي خود را اعلام كرد، پرونده ها به شوراي ارزشيابي هنرمندان كشور كه متشكل از نمايندگان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، وزارت علوم، تحقيقات، فناوري و سازمان مديريت و برنامه ريزي است، مي رود و به تصويب مي رسد تا قابل پرداخت باشد.
امام جمعه: در جستجوي پيشكسوتان
* شما چندي پيش، سفري به كرمان داشتيد؛ درباره هدف از سفرتان براي ما بگوييد.
- هدف من از سفر به كرمان، تعامل بيشتر دبيرخانه طرح تكريم با هنرمندان حاضر در جشنواره موسيقي نواحي بود. در اين سفر، پرونده هنرمندان شركت كننده اي بررسي شد كه براي اولين بار در جشنواره موسيقي نواحي حضور پيدا مي كردند.
همچنين پرونده برخي از شركت كنندگان نيز در دوره هاي قبل از شرايط طرح برخوردار نبوده و يا مدارك ناقصي را به دبيرخانه ارسال كرده بودند، كامل شد. شركت در اين گونه مجامع هنري باعث مي شود كه ما با هنرمندان ارتباط بگيريم و با علم بيشتري با آنها مواجه شويم تا بتوانيم دفاع بهتري براي تصويب آنها انجام دهيم.