يكشنبه ۱۶ مرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۶۷
در شهر
Front Page

گزارشي از وضعيت ميراث فرهنگي استان بوشهر
جدال زندگي امروز با گذشته بوشهر
تاثير بندر عسلويه بر اقتصاد منطقه و صدور سند از سوي سازمان ثبت اسناد و املاك، بدون استعلام از سازمان ميراث فرهنگي موجب ساخت و ساز مردم در زمين هايي كه به طور قانوني آنها را متعلق به خود مي دانند، شده است
003702.jpg
عكس: حسين صافي
مريم پاپي
استانداري و اداره برق بوشهر به سازمان ميراث فرهنگي اين استان قول داده اند تا آبان ماه امسال كابل ها و دكل هاي برق فشار قوي كه براي تامين برق مردم در فصل تابستان روي آثار ميراث فرهنگي مستقر شده است را جمع آوري كنند.
سيراف، بندري به قدمت دوران ساساني و داراي برجسته ترين نشانه هاي تاريخ تمدن اسلامي، از سال گذشته موضوع اختلاف سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و اداره برق استان بوشهر قرار گرفت. باز هم بحث بر سر منظر محوطه هاي تاريخي است؛ موضوعي كه بسياري از اشخاص و سازمان ها هنوز درك درستي از آن ندارند.اداره برق استان بوشهر براي تامين برق اين منطقه گرمسير از نيمه دوم سال 83 كار احداث دكل هاي برق را كه چند پايه آنها روي آثار ميراث فرهنگي قرار مي گرفت و كابل هاي برق حريم منظري اين محوطه تاريخي را مورد تجاوز قرار مي داد، آغاز كرده بودند، اما با مخالفت سازمان ميراث فرهنگي عمليات احداث تا اواخر سال گذشته متوقف مانده بود.
كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي براي حل اين مشكل، پيشنهاد دور زدن دكل هاي برق و عبور از پشت كوه را دادند. عباس ويسه، كارشناس مرمت ابنيه سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري مي گويد: اداره برق پيشنهاد ما را قبول كرد، ولي به دليل كمبود وقت قرار شد كابل هاي برق با نصب چهارپايه روي آثار تاريخي به طور موقت كشيده شود. راه حل ميانه اين مسئله با پادرمياني استانداري بوشهر به توافق دوطرف منجر شده است.
همايش سيراف شناسي
اميد ميراث فرهنگي بوشهر
بندر سيراف در 250 كيلومتري جنوب شرقي بندر بوشهر، در قرن چهارم هجري قمري با قرار گرفتن در مسير راه دريايي ابريشم، تاثير مهمي بر بازرگاني خاور دور و شرق آفريقا داشته است. ويرانه هاي شهر باستاني سيراف در شمال غربي بندر طاهري كنوني قرار گرفته و در دامنه جنوبي ارتفاعات مشرف بر اين بندر، گورستان باستاني وسيعي وجود دارد كه آنها را به زرتشتيان نسبت مي دهند. بنابر اطلاعات موجود، قبرهاي مستطيل شكل اين گورستان روباز بوده و به اين ترتيب تجزيه مردگان سريع تر صورت مي گرفته است. زرتشتيان قديم، استخوان هاي مردگاني را كه گوشت هايشان پوسيده بوده برمي داشتند و در استودان ها كه در ارتفاع كوه قرار دارد، مي گذاشتند. اين گوردخمه هاي ارتفاعات سيراف، به شهر مردگان مشهور شده  اند.
اگرچه مسئولان سازمان ميراث فرهنگي بوشهر معتقدند پايه هاي دكل ها روي كوه كوبيده شده و لطمه اي به ميراث فرهنگي منطقه نمي زند، اما برخي از كارشناسان با پيش زمينه اي ذهني كه از روند تخريب آثار تاريخي دارند، نسبت به جمع آوري اين دكل ها چندان خوشبين نيستند.همايش بين المللي سيراف شناسي كه برگزاري آن چند بار به تعويق افتاده، قرار است آبان ماه امسال در اين بندر برپا شود و اين يكي از اميدهاي دوستداران ميراث فرهنگي است، چون در صورت وجود اين دكل هاي برق، آبروي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به خطر مي افتد.
عباس ويسه در اين باره اظهار مي دارد: وايت هاوس، باستان شناسي كه در فاصله سالهاي 1348 تا 1353 سيراف را حفاري كرده است، در اين همايش حضور خواهد داشت و وجود چنين منظره اي هنگام حضور وي در سيراف خوشايند نيست.
وي مي افزايد: حدود 10 سال پيش نيز كابل فشار قوي ديگري از اين منطقه رد شده كه قرار است آبان ماه همگي اين كابل ها جمع آوري شوند. اردشير محمدي، مدير كل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري با اعلام اينكه تعهدات جمع آوري اين كابل ها با تضمين استانداري از اداره برق گرفته شده، مي گويد: قرار است كارشناسان اداره برق درباره مسير جديد اين كابل ها مطالعه كنند و در صورت عمل نكردن به تعهد جمع آوري كابل ها از طريق قضائي وارد عمل خواهيم شد.
مردم بندر طاهري روي شهر تاريخي
خانه مي سازند
گسترش روستاي بندر طاهري و تبديل آن به شهر كه روي محوطه تاريخي صورت گرفته و توسعه بازوي اسكله بوشهر از ديگر موارد تهديدكننده ميراث فرهنگي اين منطقه است.
تاثير بندر عسلويه بر اقتصاد منطقه و صدور سند از سوي سازمان ثبت اسناد و املاك، بدون استعلام از سازمان ميراث فرهنگي موجب ساخت و ساز مردم در زمين هايي كه به طور قانوني آنها را متعلق به خود مي دانند، شده است.
ويسه در اين خصوص مي گويد: زير اين زمين ها شهري است كه تنها مسجد جامع، بازار و كاروانسراي آن سالها پيش حفاري شده و بقيه هنوز زير خاك است. اين شهر 2 هزار سال تاريخ تجارت و صنعت دارد و بزرگترين سند سيادت دريايي خليج فارس است كه مي توانيم نام خليج فارس را از دوره ساساني تا قرون اسلامي و حتي قاجاريه در آن بيابيم.
اين هويت تاريخي اكنون زير خانه هاي نوساز مردم منطقه دوباره مدفون مي شود. به گفته ويسه: مردم به دليل مشكلات معيشتي، ناچارند روي اين زمين ها كه از لحاظ قانوني متعلق به خودشان است، ساخت و ساز كنند و ما به آنها زور مي گوييم كه ساخت و ساز انجام ندهيد.
براي خريد اين زمين ها توسط سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، 430 هكتار زمين در اولويت قرار گرفته و كارشناسان، قيمت اين زمين ها را 8 ميليارد تومان برآورد كرده اند؛ بودجه اي كه كارشناس مرمت ابنيه اين سازمان، بعيد مي داند تامين آن در سال جاري ممكن باشد.
توسعه بازوي اسكله بوشهر و كشيدن ايرانيت در حدود 50-40 متر از ساحل، مسئله ديگري است كه كارشناسان ميراث فرهنگي به دليل مانع شدن ديد يك ساحل تاريخي، آن را مورد انتقاد قرار مي دهند، اما ظاهرا در اين مورد نيز مانند كابل هاي برق فشار قوي، توافقنامه اي ميان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بوشهر و اداره بنادر و كشتيراني به امضا رسيده كه قرار است بعد از 16 ماه كه كار ساخت اسكله تمام شد، اين ايرانيت و ساختمان كارگاه جمع آوري شود.
مدير كل ميراث فرهنگي استان بوشهر، اين اقدام را نيز به دليل اينكه قرار نيست بناي مرتفعي ساخته شود و اسكله در دريا پيشروي خواهد كرد، براي ميراث فرهنگي و ساحلي كه نامش بارها در سندهاي تاريخي ذكر شده، بي خطر مي داند.
وي از ساير دستگاه ها و سازمان ها انتظار دارد اين مطلب را درك كنند كه مشكلات ميراث فرهنگي، مشكلات همه مردم و دستگاه هاست و اين ميراث، سرمايه ملي محسوب مي شود.

مدرسه ها به نفع مراكز تجاري كنار مي روند
003648.jpg
مدرسه 50 ساله شهيد مطهري تهران ديگر وجود نخواهد داشت. اين نتيجه اي است كه از اخبار منتشر شده در اين روزها گرفته مي شود.
مطهري، يكي از قديمي ترين و معروف ترين دبيرستان هاي تهران كه حدود يك هزار دانش آموز دارد، به دليل مشكل مالكيت تعطيل خواهد شد و اين اتفاق، بسياري از دانش آموزاني را كه قصد تحصيل در اين مدرسه را داشتند و افرادي را كه خاطرات تحصيلشان را در اين مدرسه
جا گذاشته اند، متاثر خواهد كرد.
دليل تعطيلي اين مدرسه، فروش آن از سوي سهامداران به يك شخص در سال 1382 عنوان شده است. اكنون آموزش و پرورش به موجب حكم دادگاه، يك سال فرصت دارد تا نسبت به خريد اين مدرسه يا جايگزين كردن دانش آموزان در مدارس ديگر، اقدام كند.
به گفته حميدي، مدير مركز پيش دانشگاهي شهيد مطهري، تخليه مدرسه در سال جاري، با جديت بيشتري از سوي مالك مطرح شده است و از آنجا كه مدرسه شهيد مطهري، جمعيت زيادي از دانش آموزان را تحت پوشش دارد، امكان جايگزين كردن آنها در مدرسه اي ديگر وجود ندارد.همچنين چند روز پيش در خبر ديگري آمده بود كه به دنبال طرح فروش مدرسه كمال الملك ، آيت الله سعيدي و غفاري منطقه 7 آموزش و پرورش شهر تهران، در اجراي بند 4 ماده 13 قانون شوراها، شوراي آموزش و پرورش شهر تهران مصوب كرد تا در جلسه آتي ليست كليه مدارسي كه قابليت تغيير كاربري دارند، تهيه و برنامه يك ساله در كميته هاي زيرمجموعه شورا حداكثر تا آذر ماه 84 براي سال 85 ارائه شود.به اين ترتيب آموزش و پرورش با فروش مدارسي كه قيمت زمين آنها بالاست، به درآمدهايي دست پيدا مي كند، اما بايد ديد با در نظرگرفتن صرفه هاي فرهنگي، محيطي و رواني كه حضور مدارس در محل هاي قبلي خود دارد، باز هم فروش مدارس براي تغيير كاربري آنها به مراكز تجاري به صرفه است يا نه؟
به اين ترتيب بايد منتظر ساخت بيش از پيش مراكز تجاري در نقاطي كه از نظر ترافيك وجاي پارك خودروها كشش كافي ندارند باشيم.
ضمن اينكه تجربه نشان داده است كه يافتن مكان هاي جديد براي
جابه جا كردن مدارس، كاري است كه آموزش و پرورش به آساني از عهده آن بر نمي آيد و معمولا به دليل نبود امكان جابه جايي مدارس، اين وزارتخانه سعي مي كند با مالكان ساختمان هاي مدارس استيجاري به توافق برسد.

ريشه يابي افزايش سفر ايرانيان به تركيه
ايراني ها دست و  دلبازانه تر از اعراب خرج مي كنند
در حالي كه سفرهاي ايرانيان به داخل كشور كاهش يافته است، مسئولان گردشگري تركيه از افزايش 22 درصدي سفر ايراني ها به اين كشور خبر مي دهند.
تركيه كه براي جذب سرمايه اعراب حوزه خليج فارس برنامه ريزي كرده بود، به جاي موفقيت در جذب گردشگران عرب، در جذب ايراني ها توفيق داشته است. البته تركيه اي ها از اين بابت به هيچ عنوان ناراحت نيستند، چون ايراني ها دست و دلبازانه تر از اعراب خرج مي كنند. سايت ميراث خبر از قول حسن اردام، رئيس دايره ارتباطات آژانس هاي گردشگري تركيه نوشته است: رشد مسافران ايراني از كل مسافران عرب حوزه خليج فارس بيشتر است. ميزان مسافران ايراني نسبت به سالهاي گذشته، 22 درصد رشد داشتند، در حالي كه رشد گردشگران عرب از ابتداي سال جاري ميلادي تاكنون نسبت به سالهاي گذشته حدود 14 درصد بوده است.
وي افزود: ايراني ها به جاي سفر آزاد با تور به تركيه سفر مي كنند، در نتيجه هزينه هتل و ساير هزينه هاي سفرشان ارزان تمام مي شود و با وجودي كه نسبت به عرب ها قدرت خريد كمتري دارند، به دليل سفر با تور، بيشتر و راحت تر از عرب ها خرج مي كنند.
به نظر مي رسد مسئولان تركيه اي درباره دليل خرج كردن ايراني ها در تركيه دچار اشتباه شده اند. كاهش هزينه ها از طريق سفر با تور، اگرچه مي تواند يكي از دلايل خريد بيشتر ايرانيان در كشور تركيه باشد، اما مهمترين دليل آن نيست. واقعيت اين است كه اجناس، بخصوص پوشاك تركيه اي، بازار ايران را پر كرده اند، در حالي كه عرب ها از كشورهاي ديگر كه متناسب با سايز و ويژگي هاي جسمي آنها پوشاك توليد مي كنند، خريد مي كنند و از سوي ديگر ايراني ها به لباس هاي تركيه اي گرايش بيشتري دارند. علاوه بر مسافراني كه براي تفريح به تركيه مي روند، اين كشور عده اي مسافر دائم نيز دارد كه به صورت مرتب از ايران به تركيه مي روند تا براي گردش چرخ يك بازرگاني جزئي، از تركيه جنس بخرند و در ايران بفروشند. سالهاست كه مغازه داران ايراني به صورت شخصي به تركيه سفر مي كنند تا اجناس مغازه هايشان را تامين كنند. در اين ميان، باتوجه به سودهاي كلاني كه اين افراد روي اجناس مي كشند و چند برابر شدن قيمت تا زمان رسيدن به مصرف كننده، مسافران تركيه ترجيح مي دهند پوشاك موردنياز خود را با قيمت ارزان تر از همان مبدا تهيه كنند.اين رفتار ايرانيان ريشه هاي فرهنگي نيز دارد. رفتار گردشگران ايراني با ساير گردشگران متفاوت است. نماد اين رفتار، همان نكته معروفي است كه گردشگران خارجي از محوطه هاي تاريخي و جاذبه هاي گردشگري عكس مي گيرند و گردشگران ايراني، خودشان كنار اين آثار مي ايستند. يكي ديگر از تفاوت هاي سفر ايراني ها اين است كه گاهي خريد را به گردش و ديدن آثار تاريخي ترجيح مي دهند و بالاخره اينكه خريد، يكي از تفريحات آنان است.
نه تنها در مورد تركيه، بلكه در ساير كشورها نيز تفاوت مسافران ايراني با گردشگران ساير كشورها بخوبي قابل مشاهده است. سنت سوغاتي خريدن براي همه فاميل و گرداندن بي حساب و كتاب اقتصاد خانواده، از عادات ماست.
در افزايش 22 درصدي سفر ايرانيان به تركيه، نكات ديگري نيز قابل توجه است؛ اينكه قشر محدودي از افراد جامعه توانايي
مسافرت رفتن و حتي سفرهاي داخلي را دارند كه بخصوص تابستان امسال، اين سفرهاي داخلي كاهش يافته است. خالي ماندن هتل ها، اقامتگاه ها و مراكز پذيرايي شمال كشور دليل اين مدعاست. ظاهرا اين قشر محدود ترجيح داده اند با صرف هزينه بيشتر يا نسبتا مساوي با سفر به شهرهاي ايراني و اقامت در هتل، به خارج از كشور بروند.
نكته ديگر، تلاش مراكز خدمات مسافرتي ايران است. مسئولان تورهاي ايراني باتلاش بسيار، قيمت تورهاي خود را به پايين ترين حد مي رسانند تا در جذب مسافر موفق شوند و در اين امر بيش از همتايان عرب خود توفيق داشته اند. البته به اين مسئله نيز بايد توجه داشت كه مسئولان تورهاي مسافرتي در ايران برخلاف ساير كشورها، انرژي و وقت بسيار كمي را در بخش جذب گردشگر خارجي و پذيرايي از اين گردشگران صرف كرده و فعاليت خود را بر خروج گردشگر متمركز ساخته اند.
به هر حال فعاليت دفاتر خدمات مسافرتي ايران نشان داده كه اين دفاتر به عنوان يك بخش خصوصي موفق در كشور عمل مي كنند و در صورت فراهم شدن زمينه هاي سياسي و اجتماعي حضور گردشگران خارجي در ايران، حتما قابليت هاي خود را در بخش جذب گردشگران خارجي نيز نشان خواهد داد.

امروز
آمادگي فرودگاه ها براي استقبال از گردشگران
در راستاي تسهيل صدور ويزا براي گردشگران خارجي، از ابتداي ماه اوت (9 مرداد) ويزاي گردشگران خارجي و عرب در فرودگاه هاي ايران صادر مي شود.
يكي از مسئولان سفارت ايران در دوحه اعلام كرد: گردشگراني كه به ايران سفر مي كنند مي توانند ويزاي خود را در هنگام حضور در ايران در فرودگاه هاي امام خميني و مهرآباد تهران، مشهد، شيراز و تبريز دريافت كنند. همچنين وزارت امور خارجه نيز اعلام كرده است كه از اول ماه اوت براي اتباع 68 كشور جهان در فرودگاه هاي ايران ويزاي توريستي صادر مي شود. به اين ترتيب اتباع 68 كشور جهان كه گذرنامه هاي عادي كشورشان را با خود دارند، مي توانند بدون مراجعه به سفارت خانه هاي ايران در كشورشان ويزاي خود را هنگام رسيدن به فرودگاه هاي ايران دريافت كنند. بر اساس دستوري كه وزارت امور خارجه صادر كرده، مسافراني كه به ايران مي آيند، موظفند بليت برگشت خود را حتما به همراه داشته باشند و همچنين گذرنامه هاي  آنها حداقل براي شش ماه اعتبار داشته باشد. هزينه صدور ويزا در فرودگاه ها براي صاحب گذرنامه 50 دلار و براي همراهان، هر كدام 10 دلار است.
همچنين گردشگراني كه قصد دارند بيش از يك هفته در ايران اقامت كنند، موظفند به كنسولگري سفارت خانه ايران در كشورشان مراجعه و تقاضاي خود را اعلام كنند.
سند همكاري فرودگاه ها و سازمان ميراث فرهنگي
سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در آخرين روز فعاليت دولت خاتمي به عنوان آخرين اقدام، با فرودگاه هاي كشور، سند همكاري امضا كرد.
رحمت الله مهابادي رئيس ستاد عالي گردشگري فرودگاه هاي كشور در گفت وگو با ميراث خبر اظهار داشت: با توجه به اينكه اغلب گردشگران خارجي از طريق فرودگاه ها وارد كشور مي شوند، يكي از مهمترين محورهاي موثر در توسعه گردشگري، همكاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري به عنوان متولي صنعت گردشگري و شركت فرودگاه هاي كشور به عنوان متولي صنعت فرودگاه هاي كشور است.
وي اظهار داشت: بر اين اساس، رايزني ها و جلسات مختلفي بين شركت فرودگاه هاي كشور و سازمان فرهنگي و گردشگري برگزار شد و در آخرين روز دولت آقاي خاتمي، اين سند به امضاي حسين مرعشي رئيس سازمان ميراث فرهنگي و اصغر كتابچي مدير عامل شركت فرودگاه هاي كشور رسيد تا به عنوان يك سند اجرايي تقديم دولت آينده مي شود.
مهابادي تصريح كرد:  اين سند در چهارده بند تنظيم شده و محورهاي اساسي همكاري دو طرف را جهت توسعه صنعت گردشگري معين كرده است. وي با اشاره به بندهاي گنجانده شده در اين موافقتنامه گفت: تشكيل شوراي برنامه ريزي توسعه گردشگري فرودگاه ها، تشكيل كميته اجرايي توسعه گردشگري فرودگاه ها، حمايت از تشكل هاي خصوصي گردشگري و طراحي و تجهيز محور گردشگري تاريخي و فرهنگي هزاره سوم قبل از ميلاد تا هزاره سوم ميلادي در فرودگاه امام، از جمله مفاد اين تفاهمنامه است.
به گفته وي، در اين سند بر تشكيل كلاس هاي آموزشي، آموزش زبان انگليسي و مهارت هاي صنعت گردشگري، استفاده از فن آوري هاي نوين و مدرن در فرودگاه ها جهت ارائه تسهيلات مناسب به گردشگران و تجهيز فرودگاه امام جهت تبديل به هاب ترانزيتي منطقه اشاره شده است.
مهابادي در ادامه اظهار داشت: همكاري مشترك در ساخت هتل هاي فرودگاهي، بسترسازي لازم جهت ارتقاي جايگاه فرودگاه هاي كشور از وضعيت سنتي به الگوي شهر فرودگاهي و استفاده از مشاوران خارجي در جهت بهبود امور گردشگري در فرودگاه ها و انجام تحقيقات در زمينه رفتار گردشگران و سنجش نيازهاي آنان در فرودگاه هاي كشور، محورهاي اصلي اين سند را تشكيل مي دهد. وي بستر سازي لازم جهت تحقق مديريت يكپارچه فرودگاهي را مهمترين بند اين تفاهمنامه عنوان كرد و ادامه داد: مهمترين محوريت توسعه صنعت گردشگري و همچنين رفع موانع و معضلات موجود در مسير تحول خدمات گردشگري، تحقق مديريت يكپارچه فرودگاهي است.
معاونت خدمات فرودگاهي شركت فرودگاه هاي كشور در خصوص نحوه تامين اعتبارات و هزينه هاي اجراي اين طرح، اظهار داشت: در بند سيزدهم اين تفاهمنامه، هزينه هاي آن بر اساس ميزان ارتباط هر يك از موضوعات به وظايف و ماموريت هاي امضاكنندگان سند، از محل اعتبارات مربوطه و فاينانس هاي مشخص شده است.

خبر
003690.jpg
نتايج كنكور در سايت ها قابل دسترسي نبود
سازمان سنجش اعلام كرد كه نتايج اوليه آزمون سراسري سال 1384 دانشگاه ها و موسسات آموزش عالي كشور از روز پنج شنبه گذشته در پايگاه الكترونيكي سازمان سنجش آموزش كشور و نيز چندين پايگاه اينترنتي ديگر در اختيار داوطلبان قرار گرفت. سايت سازمان سنجش آموزش كشور و سايت هاي خبرگزاري فارس، خبرگزاري آنا، وزارت علوم، تحقيقات و فن آوري، البرز و افق، نتايج اين آزمون را در اختيار داوطلبان قرار دادند.تفاوت اعلام نتايج امسال با سال گذشته، دسترسي به كارنامه داوطلبان از طريق اينترنت بود.به اين ترتيب امسال با تعدد سايت هاي اعلام كننده نتايج آزمون سراسري، مشكل شلوغي سايت سازمان سنجش، نبود امكان ورود به آن و كندي باز شدن صفحات برطرف شد، ولي بسياري از داوطلبان هنگام مراجعه به اين سايت ها با اين پيام مواجه مي شدند كه داوطلبي با اين مشخصات وجود ندارد.
به اين ترتيب تسهيلات اعلام نتايج كنكور امسال هم براي بسياري از داوطلبان قابل استفاده نبود.
003639.jpg
معلولان، خودرو مناسب ندارند
۴۴۰ نفر از معلولان مي خواهند به مشهد سفر كنند، اما به دليل نبود اتوبوس مناسب براي اين افراد، مسئولان انجمن حمايت از معلولان سفر پر دردسري را برايشان پيش بيني مي كنند. علي همت محمودنژاد، رئيس انجمن حمايت از حقوق معلولان ضمن اعلام اين انتقاد افزوده است: براي اعزام معلولان، اتوبوس هاي ويژه نداريم و همين موضوع مشكلات زيادي براي معلولان در شهر مشهد به وجود مي آورد. وي اظهار داشته است: متاسفانه با وجود تمام پيگيري هاي لازم، هيچ مسئولي به بحث ماشين هاي حمل و نقل ويژه معلولان توجهي نمي كند و هنوز اتومبيل هاي پيشنهادي ويژه معلولان ارائه نشده و در اين زمينه كوتاهي مي شود.به گفته رئيس انجمن حمايت از حقوق معلولان۲۴ مرداد ماه، 440 نفر از معلولان استان هاي لرستان، اراك، آذربايجان شرقي، فارس و تهران به سفر مشهد اعزام مي شوند.
003696.jpg
بناي هارونيه در حال نشست است
معاون حفاظت فني سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان رضوي گفت: ترك هاي فعال هارونيه اين بناي عظيم را با خطر نشست روبه رو ساخته است.
سياوش صابري در گفت وگو با ايسنا گفت: به دنبال نشست 10 سانتي متري دشت توس، بناي هارونيه با خطر نشست روبه روست و اكنون هر چند از شدت ترك هاي فعال در محل گوشه ها و تيزه هاي هارونيه كاسته شده، اما ترك ها همچنان در حال پيشروي است.
صابري دليل عمده نشست دشت توس را استحصال آب هاي زير زميني عنوان كرد و گفت: نصب شاهد گچي روي بناي هارونيه حركت ترك و علت آن را جست وجو مي كند، اما اظهار نظر دقيق، احتياج به كنكاش در لايه هاي زير ين بنا و پيرامون آن دارد كه صرفا با تملك زمين ها مقدور است. وي درباره علت ايجاد ترك در بناي هارونيه گفت: احتمال وجود بقايايي از شهرهاي تاريخي تحت اراضي توس وجود دارد كه ساخت و سازهاي فعلي و در پي آن فشار به لايه هاي زيرين از يك سو و استحصال آب هاي زير زميني براي مصارف كشاورزي از سوي ديگر، دو عامل پيش بيني شده در ايجاد ترك هاي هارونيه است.
واگذار نشدن مناطق چهارگانه
بالاخره محيط زيست قانونا مالك اراضي تحت حفاظتش شد. ديگر امكان واگذاري براي هيچ زميني بدون هماهنگي و بدون مجوز رسمي از سازمان حفاظت محيط زيست وجود ندارد.برطبق مصوبه هيات دولت به منظور حفاظت كامل از مناطق چهارگانه مذكور در بند الف ماده 3 قانون حفاظت و بهسازي محيط زيست (پارك هاي ملي، آثار طبيعي ملي، مناطق حفاظت شده و پناهگاه هاي حيات وحش) مستند به ماده 16 قانون ياد شده و تامين دلايل مستندات قانوني كافي براي ارائه به مراجع قضائي هنگام تجاوز و تخريب منابع ملي و دولتي واقع در مناطق مذكور، سازمان حفاظت محيط زيست به عنوان نماينده دولت در اين مناطق از لحاظ مالكيت بر منابع و اراضي ملي و دولتي تعيين مي شود. تا پيش از تصويب اين قانون، تنها اداره مناطق طبيعي متولي واگذاري اراضي حتي در مناطق چهارگانه تحت حفاظت سازمان بود و محيط زيست تنها به عنوان قائم مقام اين ارگان در برخي موارد، مورد استعلام قرار مي گرفت.مهندس كرمي، كارشناس دفتر نظارت و بازرسي سازمان حفاظت محيط زيست در اين باره مي گويد: ما به خاطر اين مسئله تاكنون آسيب هاي زيادي ديده ايم. مناطق چهارگانه، از مصونيت كافي برخوردار نبوده و بسيار مورد تعرض قرار گرفته اند كه از جمله مي توان به منطقه حفاظت شده ورجين و البرز مركزي اشاره كرد كه قسمت هاي زيادي از اراضي آن توسط منابع طبيعي واگذار شد و سازمان حفاظت محيط زيست نتوانست كاري بكند، ولي حالا با تصويب اين مصوبه، ديگر مديريت و حفظ اراضي تحت حفاظت سازمان به طور مستقيم و كامل تحت اختيار خود سازمان است.
بنابراين از اين به بعد هيچ عذري از سازمان حفاظت محيط زيست مبني بر دخالت هاي اداره منابع طبيعي در مديريت مناطق چهارگانه و تصرف اراضي توسط اشخاص حقيقي و حقوقي پذيرفته نيست.

|  آرمانشهر  |   جهانشهر  |   خبرسازان   |   دخل و خرج  |   در شهر  |   زيبـاشـهر  |
|  شهر آرا  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |