|
|
|
|
|
|
|
|
|
بقاياي حواريون مسيحي در استان آذربايجان شرقي كشف شد
شگفتي در سنت استپانوس
كليساي سنت استپانوس(واقع در 16 كيلومتري غرب جلفا) بعد از قره كليسا در آذربايجان غربي از مهمترين و با شكوه ترين كليساهاي ارامنه در ايران است كه قرار است پس از مرمت به زائرسرا تبديل شود
كليساي سنت استپانوس، اين روزها ميزبان ميهمانان زيادي از اقصي نقاط ايران است. هياتي از خليفه گري ارامنه ايران، انسان شناسان سازمان ميراث فرهنگي هفته گذشته وارد استان آذربايجان غربي، محل كليسا شدند تا بقاياي استخوان حواريون و قديسين مسيح را كه طبق روايات در كليساي سنت استپانوس نگهداري مي شده را از نزديك ببينند.
سنت اتين يا سنت مينو
يك ماه قبل تيمي از كارشناسان ميراث فرهنگي كه در حال تكميل پرونده هاي لازم براي ثبت مجموعه كليساهاي ايران در فهرست ميراث جهاني هستند، پس از مطالعه متون تاريخي، موفق به كشف بقاياي استخوان ها در كليساي سنت استپانوس شدند. به گزارش CHN در سفرنامه تاورنيه، سياح مشهور فرانسوي در دوره صفوي و عكس هاي موجود در آلبوم خانه كاخ گلستان و آرشيو خاندان عدل كه توسط علي خان والي، حكمران شمال آذربايجان در دوره ناصرالدين شاه قاجار گرفته شده، به وجود استخوان هاي حواريون و قديسين مسيحي از جمله سنت استپانوس (سنت اتين) و سنت مينو دو نفر از حواريون اشاره شده است.
فرزاد فروزانفر، انسان شناس مي گويد: استخوان هاي به دست آمده با توجه به گذشت زمان و فضايي كه در آن نگهداري شده است، آسيب هاي فراواني ديده اند. در بررسي هاي انجام شده روي اين قطعات، تنها توانستيم بقاياي استخواني يك فرد را به طور كامل تشخيص دهيم، ولي مابقي قطعات استخواني قابل شناسايي فردي نيستند.
به گفته وي فرد مشخص شده مردي با بيش از 50 سال سن و با استخوان بندي درشت است. علاوه بر بقاياي استخواني، چند تكه تخته مربوط به جعبه هاي نگهداري اين استخوان ها، چند تكه پارچه زرد و آجري، تكه هاي موم، گل افرا و دانه هاي كندر نيز در اين محوطه شناسايي شده است. با توجه به اينكه كليساي سنت استپانوس در حال مرمت است، استخوان هاي جمع آوري شده در حال حاضر به تبريز منتقل شده است. اين استخوان ها در خليفه گري ارامنه آذربايجان نگهداري شده و پس از اتمام مرمت كليسا به محل اوليه بازگردانده مي شوند.
عظمت يك كليسا
كليساي سنت استپانوس بعد از قره كليسا در آذربايجان غربي از مهمترين و با عظمت ترين كليساهاي ارامنه در ايران است كه قرار است پس از مرمت به زائرسرا تبديل شود.
ايــن كليــســا در 16كيلومتري غرب جلفا و در فاصله 3 كيلومتري كرانه جنوبي ارس در روستاي متروكه اي به نام دره شام قرار دارد. نام كليسا ملهم از نام استپانوس، شهيد اول مسيحيت است و به علت استقرار آن در روستاي دره شام، به اين نام نيز خوانده مي شود. زمان ساخت آن به روايتي به سده چهارم و همزمان با ساخته شدن كليساي كادئوس باز مي گردد. اين كليساي تاريخي در گذشته هاي دور محل تعليم و آموزش كشيشان و راهبان مسيحي بوده است و همچنين بسياري از كتب درسي مسيحيت در اين كليسا نوشته شده است.
احد نژاد ابراهيمي سرپرست تيم مرمتي كليساي سنت استپانوس در اين باره به ميراث خبر مي گويد: كارشناسان ميراث فرهنگي بقاياي استخوان هاي كشف شده را در ميان دو طاق كليسا شناسايي كرده اند. تعداد اتاق هاي كليسا به 25 اتاق مي رسد و اين امكان را به وجود مي آورد كه كاربري هاي متعدد بر آن بتوان در نظر گرفت.
شيوه معماري بنا، مصالح ساختماني و تزئينات مفصل و زيباي آن مويد اين مطلب است كه كليسا همانند و همزمان با كليساهايي چون كادئوس در بين قرون چهارم تا ششم هجري قمري ساخته شده است و سبك معماري آن تلفيقي از شيوه هاي مختلف اوراتو، اشكاني و رومي است. بعد از ساخت بناي شگفت انگيز اچميازين، كادئوس، آختامار و استپانوس اين اجتماع سبك ها به نام سبك ارمني مشهور شد.
اين كليسا از فضاهاي متعددي چون برج و ناقوس، نمازخانه، محراب، كتيبه هاي سنگي، نقوش برجسته از حواريون، قديسان و فرشتگان و اتاق هاي متعدد تشكيل شده است.
گفته مي شود صدها نبشته به زبان ارمني در داخل و خارج بنا نصب شده است كه اگر زيرسنگ نبشته ها به زبان فارسي ترجمه شود، باني، معمار و تاريخ ساخت آن و حتي قسمت هايي از گوشه هاي تاريك اقوامي كه در اين سرزمين به سر مي برند روشن خواهد شد.
روايت اسقف اعظم
سبوه سركيسيان، اسقف اعظم و خليفه ارامنه تهران و شمال ايران با ارزشمند خواندن بقاياي استخواني يافت شده در كليساي سنت استپانوس آذربايجان شرقي ادعاي تعلق اين بقايا به جسد حضرت يحيي عليه السلام را مطرح كرد.
به قول مورخ ارمني، آراكل داور يرشتي، بعد از ويراني كليساي تسليت مقدس جلفاي قديم در محل استقرار محراب مادر كليسا، جعبه اي كه حاوي بقاياي مقدس و يك تومار است، يافته اند كه پس از چندي به اسقف كليساي استپانوس قديس، شامون در منطقه دارشام تحويل داده شده است. اين طومار در تاريخ 972 به جلفا آورده شده و سپس به كليساي ياد شده منتقل شده است.
به احتمال زياد آن بقايا ارزش تاريخي دارند. طبق سنت كليسا ادعا مي شود كه وقتي گريگور، روشنگر مقدس در قيصريه به عنوان اسقف دستگذاري شد، در راه برگشت اسقف قيونديوس كه اسقف آن مكان بود، بخشي از بقاياي يحيي تعميد دهنده را به او مي دهد، بخشي از آن بقايا به شهر موش منتقل شده و در كليساي مادر يحيي تعميد دهنده قرار داده مي شود.
حال اينكه چگونه اين بقايا به جاي ديگر منتقل شده اند، نتيجه قتل و ويراني هايي است كه در آن سرزمين صورت گرفته است كه مومنان و پدران كليسا جهت محافظت از آن بقايا، مكان ها را تغيير داده اند. جهانگردي فرانسوي ياد مي كند كه در قرن 16 و ابتداي قرن 17 در حالي كه از كليساي استپانوس مي گذشت، آن جعبه را ديده و به او گفته اند كه اين جعبه متعلق به يكي از 12 حواري عيسي است.
|
|
|
هريسون فورد، بدون بدلكار
|
|
هريسون فورد ، اعلام كرد كه در فيلم جديد خود، به هيچ عنوان از بدلكار استفاده نمي كند .
هنرپيشه نامي فيلم هاي قلب هاي تصادفي و مجموعه آثار ايندياناجونز با اعلام مطلب فوق تاكيد كرد كه مصمم است صحنه هاي خطرناك و اكشن فيلم اينديانا جونز را شخصا بازي كند.
وي دراين مورد گفت: من درطول سالها فعاليت هنري ام بارها و بارها جراحت هايي را برداشته ام و در اين مدت بارها و بارها شانه ام شكسته است، اما بايد بگويم كه به اجراي نماهاي اكشن عادت كرده ام، به طوري كه احساس مي كنم هيچ كاري برايم غيرممكن نيست.
استيون اسپيلبرگ كارگردان فيلم هاي گزارش اقليت ، هوش مصنوعي و آرواره ها براي ساخت پروژه جديد ايندياناجونز پشت دوربين قرارمي گيرد، اين درحالي است كه جورج لوكاس در مقام تهيه كننده اين اثر به فعاليت مي پردازد.
قسمت چهارم از مجموعه آثار ايندياناجونز ازجمله پروژه هايي است كه مدت زمان بسياري را درمرحله پيش توليد به سر برد . فيلمنامه اين اثر تا به حال شش بار بازنويسي شده و هنوز تاريخ دقيق فيلمبرداري اين فيلم مشخص نيست .ازجمله دلمشغولي هاي كارگردان اين اثر، سن بالاي هريسون فورد بود، چرا كه اسپيلبرگ بارها و بارها اعلام كرده كه بيمناك است اين هنرپيشه نتواند از عهده ماجراجويي هاي كاراكتر ايندياناجونز برآيد، اما با اعلام آمادگي فورد به نظرمي رسد كه فيلمبرداري بزودي آغاز شود.
|
|
|
توليد 26 فيلم نيمه بلند با عنوان لبخند خدا
بيست و شش فيلم نيمه بلند و كوتاه سينمايي با عنوان لبخند خدا در موسسه شهيد آويني توليد خواهد شد.
مجيد اسماعيلي، مدير توليد سينمايي موسسه شهيد آويني با اعلام اين خبر گفت: اين فيلم هاي كوتاه درقالب مجموعه اي به نام لبخند خدا با محور ارتباط خداوند و بندگان خود توليد خواهد شد.
وي ادامه داد: در اين مجموعه ما نخواستيم به طور مستقيم به عنايات پروردگار به شكل معجزه نگاه كنيم، بلكه تلاش كرده ايم به طور غير مستقيم به موضوعات الهي در زندگي انسان ها بپردازيم. اسماعيلي درباره روند توليد اين پروژه خاطرنشان كرد: سه فيلم از اين پروژه با عنوان سفيد مثل برف، ماه جبين و زائران در سال 83 توليد شد و هم اكنون فيلم هاي غريبه، آخرين نامه، مكالمه، نامه اي به يك دوست و فانوس، در مراحل مختلف توليد به كار خود ادامه مي دهند.
مدير توليدسينمايي موسسه آويني درباره غريبه يكي از فيلم هاي اين پروژه اظهار داشت: درباره اين فيلم بايد بگويم اين اولين فيلمي است كه با دوربين HD گرفته مي شود، اين دوربين پيشرفته ترين دوربين جهان است و فيلم جنگ ستارگان هم با همين دوربين فيلمبرداري شده است؛ اين دوربين سبك، كيفيت دوربين هاي 35 ميلي متري را دارد.
وي درباره مدت زمان انجام اين پروژه گفت: تا پايان سال 1384 و با رفع مشكلات، اين پروژه پايان خواهد يافت.
اسماعيلي با اعلام اين مطلب كه اين فيلم ها به صورت DV تصويربرداري خواهند شد، درباره افراد ديگري كه در توليد اين پروژه ها نقش خواهند داشت، افزود: سيد رضا رضوي و شاهد سلطاني ديگر كارگردان هايي هستند كه در اين پروژه كار مي كنند. وي درباره عوامل دست اندركار اين پروژه گفت: در انتخاب دست اندركاران اين پروژه در درجه اول تلاش كرده ايم از كساني استفاده كنيم كه به جهت فكري با اين مباحث آشنا هستند و سپس سعي كرديم اين امكان را به استعدادهايي بدهيم كه تا به حال فرصت كار به آنها داده نشده است. مدير توليدسينمايي موسسه آويني در پايان اعلام كرد: با پايان يافتن اين پروژه، تمام فيلم هاي توليد شده به صورت سريال از تلويزيون پخش خواهد شد.
|
|
|
شهرام حقيقت دوست و تكيه دولت
شهرام حقيقت دوست بزودي در نمايش كمدي تكيه دولت به كارگرداني حسين كياني روي صحنه خواهد رفت. اين نمايش نيز همانند ديگر كارهاي كياني به موضوع تكميل و تكامل تئاتر و نيز مصائب و مشكلاتي كه طي تاريخ بر اين هنر رفته است، مي پردازد. به غير از شهرام حقيقت دوست، رحيم نوروزي، احمد مهرانفر، رويا ميرعلمي و چند نفر ديگر نيز در اين نمايش بازي مي كنند.
تكيه دولت قرار بود سال گذشته در جشنواره فجر اجرا شود، اما در بازبيني دوم رد شد، ولي در نهايت براي اجراي عمومي به مركز هنرهاي نمايشي معرفي شد. نمايش كمدي تكيه دولت قرار است مهر ماه طي 24 شب در تالار سايه روي صحنه برود. شهرام حقيقت دوست تاكنون چندين تجربه متفاوت تئاتري را پشت سر گذاشته است.
او هم اكنون دو فيلم سينمايي را هم آماده نمايش دارد؛ تردست ساخته محمدعلي سجادي كه حقيقت دوست در آن بازي در نقشي كمدي را تجربه كرده است. چند مي گيري گريه كني نيز ديگر فيلمي است كه حقيقت دوست بازي در آن را چند ماه پيش به پايان رساند. اين فيلم اولين ساخته بلند شاهد احمدلو محسوب مي شود.
|
|
|
خواندني ها
نامه فرهنگستان
شماره بيست وپنجم مجله نامه فرهنگستان منتشر شد. اين مجله در 244 صفحه منتشر شده است و شامل مقالات و نقد و بررسي كتب، تحقيقات ايران شناسي و تازه هاي نشر و اخبار است. گرايش مجله نامه فرهنگستان به ادبيات كلاسيك است، اما گوشه چشمي هم به ادب معاصر دارد كه با توجه به فعال شدن بخش ادبيات معاصر در فرهنگستان زبان و ادب فارسي اميدواريم بخش ادبيات معاصر مجله نيز فعال تر شود. از جمله در دو شماره پياپي به بررسي آثار احمدمحمود، نويسنده معاصر ايراني پرداخته است.
از مقالات اين شماره مجله مي توان به مقالات زير اشاره كرد: رئاليسم جادويي در تذكره الولياء (علي خزاعي فر)، فرهنگي براي فارسي عاميانه (ابوالحسن نجفي)، مطابقت فعل با نهاد، متمم، مضاف اليه (تقي وحيديان كاميار)، صور خيال در ديوان عطار نيشابوري (تيمور مالمير)، اصطلاحات تخصصي در مطالعات زباني (ويدا شقايقي)، واژه هاي منسوخ موسيقي در زبان فارسي، (منصوره ثابت زاده) و زبان و ادب پارسي در آسياي صغير (فاطمه مدرسي).
همچنين در بخش نقد و بررسي كتاب كه به بررسي كتب منتشرشده مي پردازد به بررسي كتاب هاي مهستي گنجوي، مثنوي نل و دمن، فلك نازنامه و اشعار عاميانه ايران در عصر قاجار پرداخته است.
بخش ديگر مجله، اختصاص به گلچيني از ديرينه ها دارد كه اين شماره آن خطابه آقاي وثوق الدوله، رئيس فرهنگستان است كه در سال 1316 در تالار دانشكده معقول و منقول(مدرسه سپهسالار) ايراد شده بود. اين مقاله كه با راهنمايي استاد ايرج افشار برگزيده شده به مسئله تقويت زبان فارسي و آماده سازي آن براي جوابگويي به نيازهاي مبرم امروز پرداخته است.همراه مجله نامه فرهنگستان دو ضميمه هم به چاپ رسيده كه اولين آن فرهنگ واژه هاي عاميانه (در دوره قاجار) نوشته رضا حكيم خراساني، تاريخ تاليف 1307 هجري و تصحيح سيدعلي آل داوود است. اين واژه نامه با ارزش، كتاب لغتي است با 158 مدخل كه بر اساس نسخه خطي يگانه اي به شماره 5156 در كتابخانه مجلس شوراي اسلامي به چاپ رسيده است و عموما شامل لغاتي است كه در كتب لغت و آثار شاعران و نويسندگان عصر قاجار وارد نشده است، از اين رو ارزشي چند برابر به اين واژه نامه بخشيده است.
دومين ضميمه كه خود مجله اي مستقل است، زبان هاي ايراني نام دارد. اين مجله نيز گويا قرار است مانند گويش شناسي كه مجله اي مستقل و ضميمه هرشش ماه يك بار نامه فرهنگستان است، تداوم يابد تا جايگاهي براي انتشار پژوهش هاي ايران شناسي باشد و با ترجمه تحقيقات ايران شناسان خارجي به زبان فارسي در كنار پژوهش هاي اصيل ايرانيان به صورت يك ابزار مفيد آموزشي و تحقيقي براي طالبان درآيد.
|
|
|
ذهن زيبا
ايثار و محبت به ديگران،نشانه اي از بزرگواري است.
حضرت علي(ع)
كسي كه فكر وتدبير دارد، از هر چيز كه ببيند، پند مي گيرد.
حضرت علي(ع)
چيزي به زبانتان نياوريد كه از ارزش شما بكاهد .
امام حسين(ع)
فكر وعقل دودرياي عظيم هستند كه مرواريدشان حكمت و فرزانگي است.
امام جعفر صادق (ع)
|
|
|
شبكه
امشب حدود ساعت 22:15 مجموعه خارجي ماموران مخفي پليس از شبكه اول پخش خواهد شد. شبكه 2 نيز حدود ساعت 21 يك فيلم داستاني پخش خواهد كرد. پرده شيشه اي نيز حدود ساعت 21 از شبكه 3 پخش مي شود.
قسمت ديگري از مجموعه ايراني مرواريد سرخ نيز حدود ساعت 19 از شبكه 5 روي آنتن خواهد رفت.
امروز همچنين تكرار مجموعه هاي ريحانه (حدود ساعت 13:40 از شبكه 3)، مزرعه كوچك (حدود ساعت 15 از شبكه يك) و حامي وحش (حدود ساعت 23 از شبكه 5) پخش خواهد شد.
ضمنا همانند شب هاي گذشته امشب نيز مي توانيد مجموعه هاي طنز شبكه سه و نيم و اكسيژن را به ترتيب از شبكه هاي 3 (حدود ساعت 22:30) و 5 (حدود ساعت 21) تماشا كنيد.
|
|
|
در فرهنگسراها
كارگاه آموزشي مهارت هاي زندگي
فرهنگسراي اقوام در راستاي نهضت فرهنگي تابستان 84 و به منظور ارتقاي سطح بهداشت رواني افراد جامعه و ارائه راهكارهاي مناسب، توسط متخصصان اقدام به برگزاري كارگاه آموزش مهارت هاي زندگي كرده است. به گزارش روابط عمومي فرهنگسراي اقوام، اين كارگاه روزهاي سه شنبه هر هفته ساعت 9 صبح با حضور كارشناسان و متخصصان برگزار مي شود.
علاقه مندان جهت ثبت نام مي توانند به نشاني: ميدان ابوذر، ميدان بهاران، فرهنگسراي اقوام يا جهت كسب اطلاعات بيشتر مي توانند با شماره تلفن 66237470 تماس حاصل فرمايند.
خيلي دور، خيلي نزديك
فيلم سينمايي خيلي دور، خيلي نزديك به كارگرداني رضا ميركريمي از تاريخ 7 مرداد در سالن گلبانگ فرهنگسراي طبيعت (اشراق) به روي پرده رفته است. علاقه مندان مي توانند جهت تماشاي فيلم مذكور با شماره تلفن 77327683 تماس بگيرند.
آموزش فصيح خواني قرآن
واحد آموزش فرهنگسراي سالمند با هدف گسترش علوم قرآني و استفاده بيشتر از آيات قرآني در زندگي، اقدام به برگزاري دوره هاي آموزش فصيح خواني قرآن كرده است. در اين دوره آموزشي، قرآن آموزان با روانخواني قرآن آشنا مي شوند.
علاقه مندان جهت ثبت نام يا كسب اطلاعات بيشتر مي توانند به نشاني: ميدان امام حسين (ع)، خيابان 17 شهريور، خيابان خشكبارچي، پارك خيام مراجعه يا با شماره تلفن 9 33358688 تماس حاصل كنند.
نمايش خلاق
به منظور هدفمند كردن اوقات فراغت تابستاني شهروندان تهراني، ترويج فرهنگ شهروندي و بيان مفاهيم و ويژگي هاي زندگي متعالي در جامعه اسلامي، چهارمين همايش بزرگ نمايش هاي ميداني با عنوان نمايش خلاق ، با حضور تمامي گروه هاي حرفه اي و آماتوري علاقه مند برگزار مي شود.
از تمامي علاقه مندان به شركت در اين همايش بزرگ دعوت مي شود تا بيستم مرداد ماه جاري طرح نمايش يا متن كامل نمايش را در سه نسخه به صورت تايپ شده به دبيرخانه همايش به نشاني: تهران، خيابان شهيدمطهري، بعد از تقاطع سهروردي، روبه روي خيابان شهيد يوسفيان، پلاك 53، سازمان فرهنگي- هنري شهرداري تهران، طبقه چهارم، معاونت هنري ارسال كنند. آثار رسيده طي 10 روز، بازبيني و اسامي آثار راه يافته به همايش، دهم شهريور اعلام مي شود.
شماره تلفن هاي 88430448 و 88433549 براي تماس علاقه مندان جهت كسب اطلاعات بيشتر در نظر گرفته شده است.
بال هاي سوخته
كتاب بال هاي سوخته به كوشش كانون جانبازان فرهنگسراي پايداري منتشر شد.
اين فرهنگسرا در خرداد ماه 1384 و به مناسبت آزادسازي خرمشهر اقدام به برگزاري مسابقه خاطره نويسي جنگ براي جوانان و نوجوانان كرد. بدين ترتيب كه آنها مي بايد به پدر، مادر، بستگان و آشناياني كه در دوران دفاع مقدس به نوعي حضور داشتند، مراجعه مي كردند و خاطره اي را به قلم خود نوشته و ارائه مي دادند كه در نهايت 15 اثر به عنوان اثر برگزيده انتخاب شده و در قالب كتابي در قطع پالتويي به چاپ رسيد.
بال هاي سوخته داراي 15 عنوان خاطره است كه برخي از آنها عبارتند از: علمدار، او مي دانست، ديشب بابا را ديدم، صابر، هديه خون، وضوي خون، وفاي به عهد و ... اين كتاب در 2 هزار نسخه و در قطع پالتويي منتشر شده است.
|
|
|