ساماندهي فروشگاه هاي زنجيره اي
فروشگا ه هاي زنجيره اي كه حدود يك دهه از فعاليتشان در شهر تهران مي گذرد، از چند جهت مورد توجهند.
اين فروشگاه ها از آن جهت كه حاوي انواع و اقسام اجناس خوراكي، لوازم خانگي و به طور كلي مايحتاج و لوازم ضروري و مورد نياز خانواده ها هستند، كار خريدار را راحت مي كنند. يك شهروند با ورود به فروشگاه و با برداشتن يك چرخ دستي مي تواند با خيال راحت به گردش در فروشگاه پرداخته و ضمن مقايسه اجناس مشابه و مختلف، اقلام مورد نياز خانواده را تهيه كند، اما از طرف ديگر، قيمت اجناس مختلف در برخي از اين فروشگاه هاي زنجيره اي گاهي تا 20 درصد بالاتر از نرخ آنها در مغازه هاست. اين مسئله باعث شده اقشار كم درآمد، توانايي خريد از اينگونه فروشگاه ها را نداشته باشند و زحمت از مغازه اي به مغازه ديگر رفتن براي خريد كردن را، به پرداخت هزينه بالا در قبال كالاها ترجيح دهند.قرار است تا دو ماه آينده، كانون ساماندهي فروشگاه هاي زنجيره اي تشكيل شود.
در شهرستان ها، فروشگاه هاي زنجيره اي وجود ندارد و اگر هم باشد مختص خود شهر است. فروشگاه ها نيز بايد مجوز لازم را از وزارت بازرگاني دريافت كنند.اين كانون به منزله اتحاديه صنفي است و مي تواند علاوه بر نظارت بر فعاليت فروشگاه هاي زنجيره اي، وظايف اتحاديه هاي صنفي را در فروشگاه هاي بزرگ انجام دهد.با تشكيل اين كانون، نحوه نظارت بر فروشگاه ها و رسيدگي به تخلف هاي احتمالي در برخي از فروشگاه هاي بزرگ ساماندهي مي شود.
چاي، نوشيدني ارزان و خوشمزه
چاي، پرطرفدارترين نوشيدني ايراني است. مردم از هر طبقه و با هر سطح درآمد، هميشه چاي را در سبد خانوار خود دارند. چاي براي خانواده هاي ايراني تقريبا همان حكم مايه حيات يعني آب را دارد. از يك فنجان تا چندين ليوان بسته به ذائقه، مصرف روزانه چاي هر ايراني است.
پس در اين صورت مي توان نتيجه گرفت، صنعت چاي در كشور ما رونق خوبي دارد و از آنجايي كه سطح زير پوشش چاي در زمين هاي شمالي كشور بسيار زياد است، پس اين نتيجه گيري قطعي مي شود. اما در اين مورد خبرهاي ديگري به گوش مي رسد. برداشت چاي از مزارع كشور به طور غير اصولي و بدون توجه به مباني برداشت صورت مي گيرد و برگ سبز چاي همراه ضايعات، توسط كشاورزان برداشت مي شود.
در حال حاضر 35 هزار هكتار از اراضي كشور زير كشت چاي هستند و از اين زمين ها 70 هزار تن چاي برداشت مي شود كه 50 هزار تن آن علف ها و ضايعات هستند. متاسفانه ميزان برداشت برگ سبز چاي نسبت به دو دهه گذشته كاهش يافته است. مصرف سالانه چاي در كشور ما بيش از 100 هزار تن است كه نيمي از آن از طريق واردات چاي و قاچاق تامين مي شود.
برخي از چاي هاي خارجي محبوبيت زيادي بين مردم پيدا كرده اند و از سوي ديگر تعداد واحدهاي غيرمجازي كه به بسته بندي و عرضه چاي داخلي مي پردازند هر روز در حال افزايش است و در اين زمينه مقابله اي از سوي نهادهاي مسئول صورت نمي گيرد.
از بيش از يكصد كارخانه بسته بندي و توليد چاي در كشور، تنها چند واحد انگشت شمار با رعايت معيارهاي توليد مشغول فعاليت هستند.
برخي چاي هاي مرغوب ايراني از نظر قيمت با انواع خارجي رقابت مي كنند و البته طعم و رنگ خوبي هم دارند، اما برخي چاي هاي ارزانقيمت داخلي نه رنگ خوبي دارند و نه خوش طعمند.