يكشنبه ۲۳ مرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۷۳
در پي انتشار گزارش هايي درباره شرايط بحراني در نيجر ومالي مشخص شد
كودكان آفريقايي بر لبه پرتگاه سوء تغذيه
آرش نهاوندي
نهاد برنامه  جهاني غذا طي گزارشي اعلام كرده است كه در پاسخ به تقاضاي كمك به بحران غذايي مالي، تاكنون 5/7 ميليون دلار، يعني تنها 15 درصد از مبلغ مورد نياز دريافت شده و 85درصد آن بي پاسخ مانده است
004086.jpg
از قرون شانزدهم و هفدهم به بعد كه آفريقا، بويژه مناطق شمالي آن تحت سلطه استعمار قرار گرفت، زندگي، حتي يك روز به مردم قاره سياه روي خوش نشان نداد.
اين امر بويژه پس از خروج استعمارگران و به استقلال رسيدن اين كشورها شدت يافت، زيرا استعمارگران نه تنها منابع غني آفريقايي ها را غارت كردند، بلكه زير ساختي نيز براي ادامه حيات مردم اين قاره ستمديده به جاي نگذاشتند.
در واقع استعمارگران ديروز و ابرقدرت هاي صوري امروز، هيچ گاه به فكر شرايط معيشتي مردم قاره سبز نبودند و نخواهند بود.
حتي امروز كه نهادهاي وابسته به سازمان ملل نظير برنامه جهاني غذا، از كشورهاي جهان درخواست كمك مي كنند، اين استعمارگران سابق، با اكراه بخشي از كمك ها را مي پردازند و از پرداخت مابقي آن خودداري مي كنند.
حتي پس از برگزاري اجلاس سران كشورهاي گروه هشت (G8) و با وجود وعده هاي سران اين گروه مبني بر بخشش بدهي كشورهاي آفريقايي و ترسيم آينده اي بهتر براي اين قاره، تغيير چنداني در وضعيت موجود پديد نيامده است و هر روز گزارش هاي تكان دهنده اي از وضعيت معاش و خورد و خوراك مردم آفريقا در رسانه هاي گروهي جهان انعكاس مي يابد؛ گزارش هايي كه به نظر نمي رسد سران كشورهاي توسعه يافته را از خواب غفلت بيدار كند.
اين در حالي است كه اين سران در مصاحبه با رسانه ها خبر از اقدامات انجام شده در رابطه با بهبود وضعيت زندگي آفريقايي ها مي دهند، اقداماتي كه تاكنون هيچ تاثيري نبخشيده اند و گزارش پشت گزارش نوشته مي شود و سران G8 در خواب غفلت، بي توجه از كنار آن مي گذرند.
با اين حال انتشار گزارش براي انعكاس وضعيت كودكان در مالي، ضروري به نظر مي رسد تا شايد بخشي از زواياي تاريك زندگي در قاره سياه برهمگان آشكار شود .
مالي همانند نيجريه
در حالي كه اغلب رسانه هاي جهان خبر بحران غذا در نيجر را موضوع تاكيد خويش قرار داده اند. چشمان بزرگ و اشكبار سيدي محمد گواهي از وقوع فاجعه اي مشابه در مالي كشور همسايه نيجر مي دهد.
اين نوزاد يكساله در حالي كه مادرش تلاش دارد يك فنجان محتوي مايع ويتامين به وي بخوراند، از درد گرسنگي ناله مي كند.
براساس برآوردهاي كارشناسانه ،دست كم 5/1 ميليون نفر از جمعيت 11ميليون نفري مالي از بي غذايي رنج مي برند كه از ميان آنها 144 هزار كودك در شرايط بسيار بحراني قرار دارند. همين امر كارشناسان را از تكرار فاجعه اي در مالي مشابه آنچه در نيجر رخ داد، بيمناك كرده است. آنچه امدادگران را نگران كرده، بي توجهي جهانيان نسبت به مسئله كمبود غذا در قاره آفريقا است.
در واقع  آنان بيم از آن دارند كه همانند نيجر، جامعه جهاني، بحران غذا در مالي را نيز ناديده بگيرند و تنها پس از ديدن تصاوير موحش از كودكان عريان كه چيزي جز پوست و استخوان از آنان نمانده است، به كمك اقدام كنند؛ كمكي كه آن را مي توان به نوشداروي پس از مرگ سهراب تعبير كرد.
نهاد برنامه  جهاني غذا، از نهادهاي وابسته به سازمان ملل، طي گزارشي اعلام كرده است كه در پاسخ به تقاضاي كمك به بحران غذايي مالي، تاكنون 5/7 ميليون دلار، يعني تنها 15 درصد از مبلغ مورد نياز دريافت شده و 85 درصد آن بي پاسخ مانده است.
در درخواستي مشابه براي تامين كمك هاي مالي به نيجر جهت رفع بحران كمبود غذا در اين كشور، از 16ميليون دلار مبلغ درخواست شده، 70 درصد آن عمدتا از سوي كشورهاي استراليا، آلمان و ايالات متحده تامين اعتبار شده است. اين تامين اعتبار ناقص در حالي صورت گرفت كه هفت ماه از اولين درخواست هاي كمك گذشته بود.
اين در حالي است كه ميزان بد غذايي و كمبود موادغذايي در كشورهاي واقع در صحراي خشك و سوزان آفريقا سالانه به طرز بسيار اسفباري افزايش مي يابد.
در واقع ميزان كم بارش باران و افزايش خشكسالي، شرايط را در اين منطقه وسيع بيش از گذشته ناگوار كرده است.
مجموع اين شرايط وخيم، سبب شده است تا ادامه حيات مادر سيدي ، اين زن بي سرپناه و سه فرزند خردسالش صرفا به كمك هاي انسان دوستانه در زمينه تامين موادغذايي بستگي داشته باشد.
اين وضعيت ناگوار در حالي براي سيدي و كودكاني مثل وي رخ مي دهد كه بحران بي غذايي، اكثر مردم نواحي شمال قاره آفريقا را در خود حل كرده است. علاوه بر نيجر و مالي، كمبود موادغذايي، كشورهاي بوركينافاسو و موريتاني را نيز در بحراني عميق فرو برده است.
حامتان احمدو مادر 25ساله سيدي مي گويد: تا قبل از رسيدن كمك هاي انسان  دوستانه، ما چيزي جز شير سه گوسفندمان براي خوردن نداشتيم. من خيلي ترسيده بودم. براي فرزندان خرد سالم چه مي توانستم بكنم؟
در واقع بحران بي غذايي در شمال مالي نيز به همان اندازه نيجر در زندگي مردم تاثير گذاشته است.
بحران براي كودكان
به رغم آنكه هنوز اوضاع در مالي به بدي نيجر نيست، روز 28ژوئيه نهاد برنامه  جهاني غذا، طي گزارشي اعلام كرد: 5هزار كودك در مناطق شمال مالي از كمبود غذا رنج مي برند. اين وضعيت پس از كاهش 42 درصدي محصولات كشاورزي در نيجر رخ داد. در مناطقي كه بيشتر از ساير مناطق از كمبود موادغذايي رنج مي برند، يك سوم كودكان ماليايي دچار سوءتغذيه هستند.
اين وضعيت سبب بروز نگراني هايي درباره مرگ كودكان بر اثر كمبود موادغذايي شده است. امدادگران معتقدند كه بخشي از اين بحران ناشي از زندگي بدوي قبايل فولاني، تاماچك و توارق در بيابان هاي مالي، آن هم در شرايط سخت و در ميان گرد وغبار است. برنامه جهاني غذا نيز در اين باره اعلام كرده است: دوربين هاي تلويزيوني كه از صحنه هاي دهشتناك سوءتغذيه در نيجر فيلمبرداري كرده بودند، هنوز به مالي نرسيده اند، از همين رو است كه از بحران فاجعه بار سوءتغذيه در مناطق شمالي اين كشور بي خبر هستند و نمي توانند گزارش هاي تصويري دردناكي را براي برانگيختن حس انسان دوستانه مردم جهان از وضعيت اسفناك ماليايي ها مخابره كنند.
به رغم اين تفاسير در ماه مه سال جاري ميلادي دولت مالي خود نسبت به درخواست كمك از جامعه بين الملل اقدام كرد. در همين راستا دولت مركزي مالي اقدام به پخش موادغذايي رايگان ميان مردم كرده است .
اين امر از آن رو صورت مي گيرد كه به دليل بحران ناشي از خشكسالي طي سال گذشته، 347هزار تن از ميزان سالانه برداشت محصولات كشاورزي در مالي بويژه در بخش حبوبات و دانه هاي روغني و گندم كاسته شده است. نهاد برنامه جهاني غذا در اين باره اعلام كرده است كه براي برطرف كردن بخشي از عوارض سوءتغذيه در ميان كودكان ماليايي به 5هزار تن موادغذايي سرشار از ويتامين هاي مختلف احتياج دارند ، بويژه آنكه اوضاع در اوج تابستان و فصل گرما وخيم تر مي شود. البته پس از بروز بحران خشكسالي در سال گذشته اوضاع در سال جاري وخيم تر از گذشته نيز شده است.
پاتريسيا هورلبرگ، امدادگر فرانسوي سازمان اقدام عليه سوءتغذيه نيز مي گويد: اگر بحران در جايي مورد اغماض و فراموشي قرار گرفته باشد، آنجا مالي است.
اين امدادگر فرانسوي كه به كار تغذيه سيدي اشتغال داشته است مي گويد: در مالي شما هميشه با مشكل مواجه هستيد. او مي افزايد: اما امسال مشكلات سه برابر نسبت به گذشته بيشتر شده اند.
چندين هفته است كه سازمان اقدام عليه سوءتغذيه به همراه سازمان بريتانيايي اكسفام در شمال مالي مشغول امداد به قحطي زدگان هستند.
اين در حالي است كه قيمت موادغذايي در بازار گائو ، شهري در نزديكي محل فعاليت اين دو سازمان امداد بين المللي، سير صعودي داشته است و بر اثر سوء تغذيه، دو كودك در بيمارستان اين شهر جان باخته اند و 20 كودك ديگر نيز تحت درمان به سر مي برند.
در مارسي دهي در 50كيلومتري گائو جايي كه افراد قبيله تاساچك در حاشيه بيابان سوزان سكونت دارند نيز وضعيت كودكان بسيار بحراني است.
پوست بدن اين كودكان از فرط سوءتغذيه خاكستري شده است و در چهره شان غم و نااميدي موج مي زند.
اين كودكان با بازوبندهاي سبز از ساير افراد قبيله تفكيك شده اند. اين تفكيك از آن جهت صورت گرفته تا امدادگران بهتر بتوانند كودكان دچار سوءتغذيه را از سايرين تشخيص دهند. از ميان هر پنج كودك در اين ده، يك نفر از آنها مبتلا به سوءتغذيه حاد است.
احمد عبدالايه۳۸ساله كه فرزند۱۳ساله اش يوسف احمد، دچار سوءتغذيه است در اين باره با چهره اي گرفته مي گويد: امسال همه مشكل دارند.
اما پس از آنكه به وضعيت فرزندش رسيدگي شد و او به صورت اضطراري مورد مداوا قرار گرفت و به وي اغذيه خورانده شد، لبخند شيريني بر لبان عبدالايه نشست.

سواحل شني در وسط پايتخت هاي اروپايي
004065.jpg
راهله سعيدا - مسافراني كه در تابستان به پايتخت هاي اروپايي سفر مي كنند به غير از ديدن فروشگاه ها، آشنايي با فرهنگ ها و حتي يك شام دلپذير، مي توانند بدون آنكه مجبور به ترك شهر شوند، زماني را هم در ساحل بگذرانند.
يك ساحل شني كه شن و ماسه آن به كناره هاي رودخانه هاي شهري حمل شده است، مي تواند يك روز دلپذير در ساحل را براي شما به وجود آورد. فقط يادتان باشد كه در ميان اين ساختمان ها، فروشگاه ها و خيابان هاي شلوغ پاريس، آمستردام، بروكسل، بوداپست، رم و برلين، گوش ماهي را فراموش نكنيد!
سواحل شني اساسا براي شهرونداني طراحي شده است كه پول يا وقت كافي براي گذراندن تعطيلات در سواحل اروپا يا درياي بالتيك را ندارند. شماري از اين سواحل طي سه يا چهار تابستان گذشته فعال بوده اند و با استقبال زيادي هم مواجه شده اند. اين ساحل شني  مشهور در پاريس، كنار رودخانه سن قرار دارد و از سال 2001 شروع به كار كرده است. سواحل پاريس از 21 جولاي براي مدت يك ماه به روي عموم باز بوده و داراي رستوران هاي ساحلي و صندلي هاي تاشو است.
اين ساحل شني در سال 2005 حال و هوايي برزيلي دارد .سطح آن با شن و ماسه هايي به نام هاي ايپانما و كوپاكابانا پوشيده شده و گياهان سبز انبوه آن، دورنماي جنگل هاي آمازون را تداعي مي كند. كنسرت هاي برزيلي، فوتبال ساحلي، دكه هاي تنقلات و كارگاه هاي آموزشي بچه ها به يك كارناوال زيبا مي ماند.
ساحل شني رم كه دهكده تيبر ناميده مي شود از 18 ژوئن باز شده و در كنار رودخانه تيبر قرار گرفته است. اين ساحل كه ساخته شده از شن و ماسه و سبزه هاي مصنوعي است بين قلعه سنت آنجلو و خيابان باسيليكاست. حمام، استخر هاي شنا، صندلي هاي تاشو و رستوران ها تا 17 سپتامبر به روي عموم باز است. تامين هزينه هاي اين ساحل به عهده شركت  Batte li di Roma كمپاني گرداننده قايق ها در رودخانه  تيبر است.
توده هاي شني مصنوعي در مناطق مختلفي از رودخانه اسپري در برلين هم گسترده شده اند. سواحل اين شهر براي چهارمين تابستان متوالي و تا سپتامبر باز هستند.
درختـــــان نخل، پياده روهـاي چوبي، صندلي هاي ساحلي و غذاهاي متنوع، تصوير ساحلي اين شهر را كامل مي كند و شما حتي مي توانيد در استخر كشتي پل اسپري شنا كنيد.
استخر آب گرمي در سطح كشتي در رودخانه قرار گرفته است. معمولا اين سواحل تا پاسي از نيمه شب مملو از جمعيت است. ساحل شهري در پايتخت بلژيك، بروكسل اسپا، نام دارد كه براي سومين تابستان متوالي از 22 جولاي تا 21 آگوست باز است.
اين ساحل با نام فرانسوي Bruxelles les bains و نام آلماني
Brusse Lbad شناخته مي شود اين ساحل پوشيده از شن و پر از درختان نخل است و در كه دپنيش واقع شده است كه فاصله چنداني با مركز شهر ندارد. سال گذشته 700 هزار نفر به اين ساحل آمدند، در كنسرت ها شركت كردند، واليبال ساحلي و ورزش هاي ديگر انجام دادند، ميان درختان انبوه بامبو قدم زدند و از رستوران ها و فروشگاه ها ديدن كردند. در تابستان 2003 يك ساحل شني در آمستردام و درست پشت ايستگاه مركزي در كنار درياچه Lj ساخته شد. اين ساحل بليبورگ نام دارد كه به معني دهكده شاو است. حادثه ناگوار غرق شدن يك جوان 19 ساله در سال گذشته اگرچه باعث نگراني در مورد امنيت اين سواحل شده، اما مسئولان را به ساختن حصارهاي نارنجي رنگ بين ساحل و آب وادار ساخت.
در دو سال گذشته در قسمت مركزي بوداپست، جاده كنار رودخانه دانوب به ساحل تبديل شده است. اين پلاژ، بوداپست نام گرفته. با وجود اينكه افراد اجازه شنا كردن در رودخانه را ندارند، اما ساحل طولاني با گودال هاي شني و درختان نخل گلداني، نظر هزاران نفر را به خود جلب كرده است.
اما اين پروژه، مخالفت رانندگان را در پي داشته و آنان از ترافيك سنگين به وجود آمده در اين منطقه شكايت دارند. سر و صدا نيز ساكنان اين منطقه را آزار مي دهد. امسال مسئولان شهر با درخواست بازگشايي اين ساحل در همان محل قبلي در دانوب مخالفت كرده اند، اما گردانندگان اين سواحل سعي دارند كه نظر مسئولان را تغيير دهند. البته اين سواحل در قسمت ديگري از رودخانه از اول تا آخر ماه جولاي باز بوده است.

پيشخوان
واشنگتن تايمز
004101.jpg
روزنامه واشنگتن تايمز خبر اول خود را به برنامه هسته اي كره شمالي اختصاص داده است.
اين روزنامه همچنين از حمايت كره جنوبي از برنامه هسته اي پيونگ يانگ خبر داده است. اعلام موضع اخير از سوي دولت سئول نشانگر افزايش اختلافات ميان كره جنوبي و آمريكا بر سر برنامه هسته اي كره شمالي است.
آركانزاس دموكرات گازت
004056.jpg
روزنامه آركانزاس دموكرات گازت موضوع انفجارهاي اخير در عراق و حمله به نيروهاي آمريكايي را براي خبر وعكس اول خود برگزيده است. اين روزنامه در بخشي از خبر خود به واكنش مشترك نيروهاي عراقي و آمريكايي در قبال اين حوادث اشاره كرده و نوشته است: نيروهاي عراقي به همراه نيروهاي آمريكايي با انجام عملياتي كاملا هماهنگ، شش نفر از شبه نظاميان را كشتند و 12 نفر ديگر از آنان را دستگير كردند.
لاخورنادا
004080.jpg
روزنامه اسپانيايي زبان لاخورنادا چاپ مكزيك خبر اول خود را به محاصره مزرعه شخصي جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا در تگزاس اختصاص داده است.
براساس اين گزارش، مادر يكي از سربازان آمريكايي كشته شده در جنگ عراق در تلاشي براي ديدار با بوش جهت خواستن توضيحاتي درباره كشته شدن فرزندش به مزرعه  شخصي بوش در تگزاس رفت كه ماموران امنيتي از ورود او جلوگيري كردند و پس از آن رئيس جمهور نيز درخواست او را رد كرد. بلافاصله پس از پخش اين خبر، اوضاع ابعاد ملي پيدا كرد و هزاران نفر از مردمي كه عزيزانشان را در جنگ عراق از دست داده بودند، در اطراف خانه بوش تجمع كردند و به نشانه اعتراض گرداگرد خانه رئيس جمهور را با صليب پوشاندند.
پرنساليبره
004083.jpg
روزنامه پرنساليبره چاپ گواتمالا از ادامه نگراني ها از روند صعودي افزايش قيمت نفت خبر داده است. قيمت نفت كه در معاملات اوليه پنج شنبه به 65دلار و 30سنت رسيده بود، به زير 65دلار افت كرد ولي تحليلگران از آن بيم دارند كه روند افزايش قيمت ها متوقف نشود.
به رغم افزايش قيمت هاي جهاني نفت، تقاضا براي خريد اين ماده حياتي طي سال جاري يك ميليون و 600 هزار بشكه رشد پيدا خواهد كرد و به 83 ميليون و 700 هزار بشكه در روز خواهد رسيد.

شهرهاي جهان
فرانسه- پاريس
سينا خاكياني- در پاريس طعم بي نظير پنير، شكلات و غذاهاي دريايي فرانسوي را خواهيد چشيد. نسيم دلنواز را بر صورتتان حس خواهيد كرد و وقتي بر فراز برج ايفل مي ايستيد، حسي آميخته از ترس و هيجان وجودتان را فرا مي گيرد. وقتي به پاريس رسيديد، مناظر زيبايش شما را جذب خواهد كرد. به سراغ موزه ها خواهيد رفت. سوار مترو بي نظيرش خواهيد شد. به فروشگاه هاي زيبايش سرك خواهيد كشيد و در كافه هايش استراحت خواهيد كرد.يك ترانه قديمي فرانسوي مي گويد: من عاشق پاريس و كافه هايش در ماه مي هستم . بدون شك، بهترين فصل براي گردش در پاريس، بهار است.تابستان هاي پاريس گرم و طاقت فرساست و زمستان هايش براي گردش چندان مناسب نيست. اگر قصد سفر به پاريس در بهار را داريد، بهترين كار رزرو هتل از يك ماه قبل است!
پاريسي ها هم مثل ما ايراني ها، اهل تعطيلاتند. اگر بر حسب اتفاق سه شنبه اي تعطيل شد، منتظر ديدن اطلاعيه هاي پشت شيشه مغازه ها باشيد كه در مورد تاريخ شروع مجدد كارشان توضيح داده اند! اما بهترين راه براي پي بردن به مدت اين تعطيلات، مراجعه به درهاي شيشه اي بانك هاي پاريس است.
ديدني ها
طاق پيروزي: بزرگترين تقاطع جهان است كه 12 خيابان به آن منتهي مي شوند. بناي اين تقاطع در سال 1806 و به دستور ناپلئون و براي به يادگار نگهداشتن پيروزي هاي بزرگش ساخته شد.
كليساي نوتردام: اگر پاريس قلبي داشت،  بدون شك اينجا بود. كليساي نوتردام پاريس جزو بزرگترين شاهكارهاي معماري جهان به شمار مي رود. اگر طاقت بالا رفتن از 387 پله برج شمالي نوتردام را داشته باشيد، منظره فوق العاده زيبايي از پاريس در انتظارتان خواهد بود!
برج ايفل: اين برج در سال 1889 ساخته شده است و 320 متر ارتفاع دارد، اما از آنجايي كه نويسندگان و هنرمندان فرانسوي، هميشه از همه چيز ايراد مي گيرند، در سال 1909، اين برج زيبا تا آستانه تخريب پيش رفت، ولي نياز به آن براي نصب آنتن هاي مخابراتي باعث نجاتش شد.
موزه لوور: لوور بدون شك بي نظيرترين موزه هنري دنياست، اما بالا بودن قيمت بليت ورودي اش، بسياري از گردشگران را از تماشاي آثاري كه اين موزه در خود جاي داده است، محروم مي كند. آنها مجبورند فقط از نماي بيروني لوور لذت ببرند!
سفربه پاريس
فرودگاه اصلي پاريس، فرودگاه شارل دوگل است كه جزو مهمترين فرودگاه هاي دنيا محسوب مي شود وهر روز ده ها پرواز بين المللي در آن به زمين مي نشيند. با وجود اين فرودگاه، گردشگران براي دسترسي به پاريس مشكل خاصي ندارند و از هر جاي دنيا براحتي مي توانند به اين شهر دسترسي داشته باشند. قطار هم مي تواند گزينه مناسبي براي دسترسي به پاريس باشد، مخصوصا اگر از قطارهاي سريع السير فرانسه (ت.ژ.و) استفاده كنيد.
فرودگاه شارل دوگل در 27 كيلومتري شمال شهر قرار دارد و همه روزه از اكثر شهرهاي فرانسه حداقل يك پرواز به اين فرودگاه انجام مي شود، اما شايد استفاده از قطارهاي سريع السير و معروف فرانسه براي گردشگران كه بيشتر به فكر جيبشان هستند، مناسب تر باشد. ماليات خريد بليت در قيمت بليت ها محاسبه شده است و ميزان آن بستگي به مقصد مورد نظر دارد.پاريس دو فرودگاه ديگر هم دارد كه البته به هيچ وجه قابل مقايسه با فرودگاه دوگل نيستند.پاريس شش ايستگاه راه آهن اصلي دارد كه هر كدام از آنها شهر را به نقاط مختلف فرانسه و همين طور به برخي از شهرهاي اروپا متصل مي كنند. شبكه راه آهن پاريس به قدري كامل است كه با استفاده از آن مي توانيد براحتي به هر كجاي فرانسه كه بخواهيد دسترسي داشته باشيد.
گشت و گذار در شهر
پياده روي در پاريس فوق العاده است، به شرطي كه وقتي از تقاطع ها عبور مي كنيد، كاملا مراقب باشيد. راننده هاي پاريسي توجه چنداني به عابران پياده ندارند! بهترين راه حل براي سفرهاي داخل شهري استفاده از مترو معروف و راحت پاريس است. اصلا مهم نيست كه در كجاي شهر باشيد، هر كجا باشيد ظرف چند دقيقه به يك ايستگاه مترو خواهيد رسيد و از آنجا به هر كجاي شهر كه بخواهيد دسترسي خواهيد داشت. اگر مترو را براي سفرهاي داخل شهري تان انتخاب كرديد، حتما از كارت هاي اعتباري مخصوص آن استفاده كنيد تا هزينه كمتري را بابت بليت بپردازيد. اگر براي رفتن به جايي، عجله داشتيد، هيچ وقت از اتوبوس هاي پاريس استفاده نكنيد چون در اين صورت حتما دير به مقصد خواهيد رسيد؛ فقط شب ها كه مترو تعطيل است به سراغ اتوبوس ها برويد!

جهانشهر
تهرانشهر
خبرسازان
دخل و خرج
زيبـاشـهر
فرهنگ
شهر آرا
|  تهرانشهر  |  جهانشهر  |  خبرسازان   |  دخل و خرج  |  زيبـاشـهر  |  فرهنگ  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |