از نشريات تخصصي تا تعامل پويا
علي خيابانيان- با توجه به تعدد نشريه هايي كه در قالب ماهنامه و فصلنامه در زمينه هاي معماري و ساختمان، فعاليت مي كنند، بايد اذعان كرد كه رويكردي جديد در زمينه تحقيق، پژوهش و مباحث نظري، نسبت به دهه گذشته آغاز شده و تا حد نسبتا محسوسي در جهت دهي به پروژه ها و فعاليت هاي عمراني كشور تاثيرگذار بوده است. به طوري كه از مكان هاي آموزشي گرفته تا ارگان ها و سازمان هاي دولتي، سالانه مبالغ سنگيني (هر چندان ناكافي) را در زمينه هاي پژوهشي و مطالعات اوليه كه نقش بسيار مهمي را در تبيين موضوع و توجيه پروژه بر عهده دارند، متقبل مي شوند. چنين نگرشي، علاوه بر ايجاد عرصه اي وسيع براي فعاليت افراد بيشتر، ارتباط محكمي را بين فضاهاي دانشگاهي و دنياي حرفه اي بعد از تحصيل ايجاد كرده است و رفته رفته حركتي تكاملي در جهت همسويي اين دو حوزه، در حال شكل گيري است؛ حركتي كه مي تواند تعاملي عميق و كارساز در سطح جامعه و در بين ارگان ها و تشكل هاي مختلف مهندسي و حتي فراتر از آن را بر قرار سازد. با توجه و مساعدت آموزه هاي دانشگاهي و تجاربي كه طي ساليان گذشته گرد آمده و هم اكنون در گوشه اي از كتابخانه هاي اين كشور گرد و غبار بي تفاوتي متخصصان را به دوش مي كشند مي توان اقدامات بسياري را در تسريع انجام پروژه ها و كاهش هزينه هاي مزبورانجام داد.
زماني كه در يك نشريه تخصصي مصاحبه اي با يكي از مسئولان اجرايي جامعه در كنار مقاله اي از تازه كاران عرصه ساخت و ساز مطرح مي شود، رويكردي بزرگ در جهت مقايسه آراء ارائه شده و برانگيختن ذهنيت افراد در نقد اقداماتي كه صورت پذيرفته يا در مرحله مقدماتي است كه مي تواند ساختاري جديد در پيشبرد اهداف و سياست هايي باشد كه در دوران اخير با مشكلات بسياري همراه بوده و صدمات و هزينه هاي جانبي بسياري را به همراه داشته است. ضعف در حيطه هاي مديريتي و اجرايي از يك طرف و عدم پرورش نيروهاي متخصص و از همه مهمتر، كم توجهي به افكار و انديشه هاي نو، عواملي هستند كه عرصه هاي فعاليت و پيشرفت را در دهه هاي گذشته تنگ كرده و از خلاقيت و ابتكار متخصصان كاسته است.
اينك مكاني مشترك و به دور از دغدغه ها و تشريفات مرسوم كه نشريات مختلف، به صورتي نسبي به وجود آورده اند، اين امكان را جهت ارائه افكار و تحليل و بررسي ايده هاي نو از طرف متخصصان، امكانپذير ساخته و تا حدي جوابگوي نياز هاي موجود در جامعه است. البته نبايد فراموش كرد كه چنين حركتي در فضايي متعامل و يكدست كه همگان در جهت هدفي مشخص و بدون توجه و اغراق در منافع مادي و شخصي، مي تواند رشد كرده و بازدهي كاملي داشته باشد.
تفكر و انديشه به عنوان زيربناي اصلي هر پروژه اي، مسير اصلي روندي كه بايد طي شود و همچنين انتخاب افراد ذي ربط را بر عهده داشته و كساني كه انتخاب مي شوند، در كنار تخصص هايي كه دارا هستند، بايد از يك شناخت و رشد فكري كه بتواند شخص را در قالب يك روند فكري به چالش درآورده و انعطاف پذيري كافي را در مراحل مختلف از خود نشان داده و تجربه هاي خويش را با سازماندهي قبلي كه گفته شد در اختيار ساير كاربران قرار دهد كه در اين صورت بسياري از مشكلات، بخصوص در زمينه هاي فكري كاسته خواهد شد و اين امكانپذير نيست مگر در قالب فرآيندي پژوهشي كه نشريات به عنوان گوشه اي از اين حركت عمل مي كنند.
نوع تخصص، احاطه علمي و فني مسئولان نشريات، كيفيت و كميت مباحثي كه در هر برهه زماني مي تواند مطرح شود، ميزان همكاري و خدمات ارگان هاي ذي ربط، نحوه ارائه و.... مواردي هستند كه مي توانند فعاليت هاي علمي - تخصصي را ارتقا داده يا متاسفانه متوقف كنند. استفاده از نيروها و انديشه هاي جوان در چنين راستايي همراه با ايجاد بستري مناسب از لحاظ شغل و تخصصي كه مي خواهند در آينده انتخاب كنند و بالا بردن سطح علمي آنها، جامعه نيمه ساكن علمي- عمراني كشور را با تزريق راهكارهاي متنوع و كارساز به صورتي دروني تقويت كرده و همگام با فن آوري روز دنيا حركت خواهد كرد. نبايد فراموش كرد كه صداقت در گفتار، عمل و احساس مسئوليت در قبال انسان هاي ديگر و حتي انسان بودن خود، سرلوحه چنين اقداماتي است كه فرد فرد ما در شكل گيري آن مسئول بوده و نقشي هر چند كوچك ولي مهم را مي توانيم عهده دار شويم.
گورستان هاي غير قانوني تعطيل مي شوند!
در 140 نقطه شهر تهران گورستان وجود دارد، از اين تعداد 32 گورستان تقريبا به صورت غيرقانوني فعاليت مي كنند كه قرار است در سال جاري برنامه هاي جدي براي ساماندهي آنها به اجرا گذاشته شود.
به گزارش پايگاه اطلاع رساني شهرسازي و معماري، مدير عامل سازمان بهشت زهرا(س) از ادامه پيگيري جدي طرح ساماندهي گورستان هاي متروكه شهر تهران خبرداد و گفت: تا پايان 6 ماهه اول امسال، تكليف گورستان هاي متروكه شهر تهران روشن مي شود.
ظاهرا بخش شهرسازي دفتر پژوهش هاي فرهنگي به مديريت محمدرضا حائري، در حال حاضر مشاور چگونگي تغيير كاربري وضعيت گورستان هاي قديمي شهر تهران است كه قرار است پس از ساماندهي در صورت امكان، تعدادي از آنها را به فرهنگسرا يا بقاع متبركه تبديل كند و برخي از آنها نيز با اندكي تغييرات، فعاليت خود را براي دفن ادامه دهند.