خردنامه
پژوهشهايي در حوزه منطق و فلسفه، علي اوجبي، موسسه فرهنگي اهل قلم، چاپ: بهار ۱۳۸۴
اين كتاب مجموعه اي از برخي پژوهش هاي مؤلف محترم است كه از سال ۷۳ تا به حال در نشريات تخصصي و كتابهاي گوناگون چاپ شده است. خردنامه شامل يازده مقاله در حوزه منطق و فلسفه به شرح ذيل است: در حوزه منطق سه مقاله مبادي دانش ها، سمت منطق و صناعت شعر گردآوري شده. نگارنده در توضيحي كه در پيش نوشتار كتاب آورده مي نويسد، مقاله مبادي دانشها به درخواست دانشنامه جهان اسلام تحت عنوان «رئوس ثمانيه) آماده شد. مقاله سمت منطق مدخل سمت منطق از طرح دانشنامه علم منطق است و مقاله صناعت شعر نيز در فروردين ۸۳ به پيشنهاد (دفتر مطالعات ديني هنر) در بطن تحقيق ناتمام ديگري تحرير شده. اما هشت مقاله ديگر اين كتاب به حوزه فلسفه تعلق دارد و تحت عناوين زير است: فصوص الحكمه اثري از ابن سينا يا فارابي، مباني معرفتي حكمت اشراق، هياكل النور سهروردي، دورنمايي از حيات غياث الدين منصور دشتكي، ميرداماد فيلسوف گمنام و مشهور، قوام الدين رازي نماينده مكتب تبريزي، قطب الدين اشكوري و تاريخ نگاري فلسفه و دورنمايه فلسفي عرفاني مثنوي گرانسنگ لسان الغيب.
ابعاد عرفاني اسلام
آن ماري شيمل، ترجمه و توضيح: دكتر عبد الرحيم گواهي، چاپ پنجم ۱۳۸۴ دفتر نشر فرهنگي اسلامي
بانو آن ماري شيمل اسلام شناس و عرفان پژوه شهير آلماني از شرق شناسان مشهوري است كه آثار متعددي را در زمينه عرفان اسلامي چاپ و منتشر كرده است. پژوهشهاي اين بانوي محقق تا به حال به چندين زبان از جمله زبان فارسي ترجمه شده. آن ماري شيمل كه در طول حيات علمي اش نشان ها و مدال هاي علمي زيادي را از آن خود كرده بود خود نيز به چندين زبان مانند عربي و فارسي مسلط بود.
تا امروز چندين كتاب از اين مستشرق موفق در ايران به چاپ رسيده است كه يكي از آنها همين كتاب حاضر است كه اكنون به پنجمين دوره چاپ خود رسيده. كتاب ابعاد عرفاني اسلام در ۶۷۳ صفحه و تحت نه فصل تنظيم شده است. فصل اول، تصوف چيست؟ فصل دوم، تاريخچه مختصر تصوف كلاسيك.فصل سوم، طريقت، فصل چهارم- انسان و كمال وي، فصل پنجم _ سلسه ها و انجمن هاي اخوت صوفيه، فصل ششم _ تصوف مبتني بر عرفان يا حكمت الهي، فصل هفتم _ گل و بلبل: اشعار عرفاني فارسي و تركي،فصل هشتم _ تصوف در هند و پاكستان، فصل نهم- مؤخره (كه شامل دو ضميمه است.) از ويژگيهاي برجسته پژوهشي اين كتاب، كتاب نامه اي است كه تحت ۳۰ صفحه در پايان كتاب براي آشنايي بيشتر خوانندگان با مباحث كتاب آمده است.
مكتب هاي عرفاني در دوران اسلامي
عبد الرفيع حقيقت ،انتشارات كومش، قيمت ۴۵۰۰ تومان
نگارنده كتاب همان گونه كه در آثار ديگرش نيز به آن اشاره كرده است و بر طبق دغدغه هاي پيشين خود كه پژوهش در تاريخ عرفان و نهضتهاي فكري ايرانيان بوده در مقدمه اين كتاب نيز به اين نظريه اشاره دارد كه در دوره استيلاي امويان و كارگزارانشان در ايران برخي از مردم ايران كه از بيدادگريهاي آنان به جان آمده بودند تصوف را وسيله اي براي رهايي از بيداد خداوندان زر و زور تشخيص دادند. مؤلف در بخشي ديگر همچنين اشاره دارد به اينكه تصوف در آغاز واكنشي معنوي در برابر حكومت امويان متعصب در قوميت بوده است. از سوي ديگر كوششي بود براي طهارت باطن آنچنان كه بدون واسطه بتوان به حق و حقيقت واصل شد. از اين رو كتاب حاضر سعي در شناساندن مكتبهاي مختلف عرفاني از گذشته تا امروز دارد. اين كتاب در ۴۴۰ صفحه تنظيم شده است.
ديدگاه تصوف اشراقي، مباني فلسفه عرفان ايراني، وحدت وجود، كشف و شهود، نهضت عارفانه ايرانيان در قرن هاي نخستين اسلامي ، جنبه هاي مختلف عرفان ايراني، نحله اصحاب جمال، مكتب هاي عرفاني از قرن دوم تا پنجم هجري، ستيزه جويي با صوفيان، قدرت طلبي صوفيان صفوي، و مكتب عرفاني دوره قاجاريه از اهم عنوان هاي بخش هاي مختلف اين كتاب است.