|
|
تيم ملي فوتبال ايران امروز بعد از ظهر در ژاپن آخرين ديدار خود را در چارچوب مرحله راهيابي رقابتهاي جام جهاني ۲۰۰۶ مقابل ژاپن انجام خواهد داد. با توجه به اينكه صعود تيم ملي به جام جهاني از دو ماه پيش و پس از بازي با بحرين حتمي شد، نگاهها به تيم ملي به نوعي تغييركرد و فاصله زماني ۱۸ خرداد تا۲۶ مرداد زمان مرده براي تيم ملي تلقي شد. البته در اين ميان برانكو به عنوان مربي تيم ملي بسيار تلاش كرد كه اين ذهنيت را نسبت به تيم ملي تغيير بدهد كه برگزاري اردوي تيم ملي در انگليس(هرچند كه نيمه تمام ماند) و سفر به مالزي جهت انجام يك ديدار دوستانه با عربستان (كه اين ديدار هم به دليل آلودگي شديد هوا لغو شد) از جمله اقدامات مربي تيم ملي براي تغيير اين نگرش نسبت به تيمش بود. با وجود تمام اقداماتي كه برانكو انجام داد، هرگز نتوانست جو سرد بي توجهي به تيم ملي را تغيير بدهد. در حقيقت معتقديم كه صعود زود هنگام ما به جام جهاني به صورت غير مستقيم، يك فرصت دو ماهه ارزشمند را از ما گرفت. در صورتيكه صعود تيم ملي به بازي پاياني كشيده مي شد به طور حتم اين تيم تمرينات خود را با نفرات كامل به صورت جدي تر دنبال مي نمود. نقطه مقابل تيم ايران در اين فاصله زماني تيم ژاپن بود كه شرايطي كاملا مشابه با شرايط تيم ايران داشت. اما صعود زود هنگام ژاپن به جام جهاني نه تنها باعث غفلت اين تيم از حركات بعدي خود نشد بلكه عزم مربي و مسئولان فوتبال اين كشور را براي تلاش جدي تر جزم كرد. ژاپن در اين فاصله زماني دو ماهه علاوه بر برگزاري چند ديدار دوستانه، در دو تورنمنت چهارجانبه نيز حضور يافت تا شرايط آرماني خود را حفظ بكند. ژاپن در اين تورنمنت ها حتي در چند بازي شكست خورد اما زيكو با انجام آزمون و خطا نقاط ضعف و قوت تيمش را شناسايي كرد و درصدد رفع نقايص موجود برآمد.
به هر حال آماده نگاه داشتن بازيكنان در شرايط مسابقه، يك اصل انكارناپذير در فوتبال جهان به شمار مي آيد. به عبارتي ديگر حتي اگر مسابقات رسمي در آينده نزديك هم در پيش نباشد، بايد با برگزاري بازيهاي دوستانه و اردوهاي چند روزه، بازيكنان را در شرايط مسابقه قرار داد. در اروپا بارها شاهد بوده ايم تيمهاي اين قاره در فواصل برگزاري رقابتهاي رسمي اقدام به برگزاري ديدارهاي دوستانه و يا گردهمايي هاي كوتاه مدت مي كنند.
|
|
به هرحال در حاليكه روزهاي باقي مانده تا جام جهاني ۲۰۰۶ فرصتي مغتنم براي آماده سازي تيم ها به شمار مي آيد اما دو ماه فرصت طلايي از دست رفت و تيم ملي در غياب نفرات اصلي خود دچار ركود و رخوت شد. در واقع، اين باور در جامعه فوتبال شكل گرفته بود كه بايد اين فرصت دو ماهه را به گونه اي سپري كرد و پس از آن براي حضور قدرتمند در جام جهاني برنامه ريزي و حركت نمود. در راستاي همين تفكر بحث استفاده از بازيكنان جوان و ذخيره در بازي با ژاپن مطرح گرديد. افرادي كه اين پيشنهاد را مطرح مي كردند معتقد بودند، با توجه به مسجل شدن صعود تيم ملي به جام جهاني بايد از بازي با ژاپن به عنوان بازي آزمايشي براي بازيكنان ذخيره استفاده نمود. از يك جهت حق با اين گروه است كه بايد به بازيكنان ذخيره نيز فرصت داد تا اينكه آنها انگيزه و روحيه خود را از دست ندهند. اما اين موضوع را نبايد فراموش كرد كه بازيهاي رسمي بين المللي محل آزمون و خطا نيست و با توجه به اينكه تا زمان آغاز رقابتهاي جام جهاني فرصت بسيار اندكي براي برگزاري بازيهاي تداركاتي خواهد بود، بايد از بازيهاي رسمي باقي مانده بهترين بهره را براي تمرين و اجراي تاكتيك هاي مورد نظر مربي تيم برد. اين روزها مربيان تيم هاي ملي جهان مجبورند براي ترتيب دادن يك بازي تداركاتي سودمند در آستانه رقابتهاي جام جهاني چندين ماه رايزني كنند پس منطقي نيست كه بازي ارزشمندي چون بازي با ژاپن به راحتي از دست برود. طبق قوانين فيفا، كليه باشگاههاي جهان موظف هستند كه ۵ روز پيش از بازيهاي رسمي بين المللي، بازيكنان ملي پوش خود را آزاد كنند. به همين دليل انتظار مي رود كه تيم ملي با تركيب ثابت و اصلي خود در اين بازي حضور يابد. البته حسن نيت مربي تيم ملي در قبال برخي از باشگاههاي اروپايي كه بازيكنان ايراني در اختيار دارند كاملا قابل درك است چون او از يكسو نمي خواهد موقعيت بازيكنانش را در آستانه رقابتهاي جام جهاني به خطر بيندازد. از سوي ديگر وي با نشان دادن اين حسن نيت، نظر مساعد اين باشگاهها را براي همكاري هاي بعدي كه همان آزادكردن بازيكنان ايراني براي حضور در تيم ملي زودتر از موعد مقرر است، جلب خواهد كرد. برانكو مربي هوشمندي است و بايد در آستانه جام جهاني از تفكراتش حمايت كنيم تا مانند دو ماه گذشته روند حركتي تيم ملي كند نشود.