راه حل هاي ساده براي صرفه جويي در مصرف نور
آسمان شما چند ستاره دارد؟
|
|
علي اصغر محمدي
امين ابراهيمي افروز
سرآغاز
آيا به تازگي به آسمان شب نگاه كرده ايد؟ جهان بالاي سر ما در حال ناپديد شدن است! و همين حالا نيز براي بسياري ناپديد شده است. كائنات بخش بزرگي از محيط زندگي ما را تشكيل مي دهند و از اين جهت براي تمام انسان ها و نه فقط ستاره شناسان داراي اهميت فراوان است. اما چرا ديگر نمي توان ستاره ها و مسير كهكشان را درآسمان شب مشاهده كرد؟ امروزه براي اكثر مردم زمين، آسمان تاريكي كه اجداد ما بالاي سر خود مي ديدند، در اثر درخشش نورهاي متفاوت در محوطه هاي شهري در هنگام شب، از ميان رفته و ستارگان ناپديد شده اند. وقتي به آسمان شب كنوني نگاه مي كنيم، به خاطر اين نورها كه سرتاسر آسمان را روشن مي كند نمي توانيم ستاره ها و حتي ابرها را ببينيم. اين روشنايي كه مسبب اصلي آن «نور دهي غلط» است آلودگي نوري نام دارد. آلودگي نوري، آلودگي ساده اي است كه معمولاً به طور ناآگاهانه توليد مي شود و اثرات سوء بسياري دارد و در صورتي كه خوش بين باشيم، به راحتي مي توان از ميزان آن كاست.
اثرات سوء آلودگي نوري چيست؟
در مرحله اول، حقيقت امر اين است كه ما در آسمان و روي ابرها زندگي نمي كنيم، در نتيجه نيازي به روشن كردن آنجا نداريم! آسمان نوراني شهري، ضمن ايجاد عوارض سوء، باعث مي شود نتوانيم ستارگان بالاي سرمان را ببينيم. مردم بسياري با صرف هزينه هاي هنگفت به زيباسازي محوطه منازلشان مي پردازند و اين در حالي است كه يكي از زيباترين مناظر طبيعت درست بالاي سرشان وجود دارد و با صرفه جويي در مصرف نور مي توانند آن را مشاهده كنند. انواع بسياري نور وجود دارد كه با جلوگيري از آنها مي توان به بازگرداندن ستارگان به آسمان كمك كرد كه در زير به آنها مي پردازيم:
نورهاي خيره كننده: اين نورها هرگز به بينايي كمك نمي كنند، با اين وجود در شهرها بسيار پررونق و همه گير شده اند! جالب تر اين كه برطرف كردن اين نورهاي خيره كننده كمك بسزايي به بينايي در شب و همچنين تمركز حواس داشته و تأثيرات مطبوعي بر اعصاب مي گذارد، بنابر اين بايد همواره براي ايجاد فضايي عاري از نورهاي خيره كننده تلاش كنيم.
نورهاي هدر رفته: اين نورها در واقع آن دسته از شعاع هاي نوري هستند كه از اطراف لامپ ها به محيط ناخواسته تابيده مي شوند. (براي مثال لامپي را در حياط خانه روشن مي كنيم كه هدف روشن كردن فضاي حيات است، اما مقدار زيادي از نور اين لامپ در صورت نداشتن سرپوش به آسمان مي تابد، ضمن اين كه بخشي از نور هدر رفته به پنجره هاي همسايه مان نيز مي تابد. براي جلوگيري از اين امر مي توان به سادگي از حباب هاي سرپوش دار استفاده كرد كه در اين صورت تمامي نوري كه تا به حال به هدر مي رفت، اكنون به فضاي حياط بازگردانده مي شود (مسلماً مي توان بدين ترتيب براي مقدار روشنايي يكسان از لامپ كم مصرف تري استفاده كرد كه موجب صرفه جويي در انرژي و بالتبع هزينه هاي آن است).
در حال حاضر در كشور ما، ايران، بسياري از نوردهي هاي انجام شده در محيط هاي باز حتي بيشتر از آن كه مفيد واقع شوند، آزار دهنده اند. نور هدر رفته به حياط شما مي تابد، همچنين به پنجره هايتان و حتي به تلسكوپ هاي شما مي تابد. مانند آلودگي صوتي، هيچ نوع از نورهاي هدر رفته مورد نياز نيستند.
فضاي شلوغ و اضطراب آور شب از اثرات نامطبوع آلودگي نوري است. همه ما بايد با تلاش، فضاي شب را آرام و منظم كنيم، (همان طور كه براي روز) و يادمان باشد كه شب نيز بخشي از فضاي زندگي ماست. فضاهاي نامنظمي كه امروزه در آن زندگي مي كنيم، ايجاد كننده بخشي از اضطراب هاي زندگي امروزي است. بسادگي مي توانيم در برطرف كردن اضطراب جامعه سهيم باشيم. هدر رفتن انرژي مساله ديگري است كه بايد به آن توجه كرد. مقدار بسيار زيادي از انرژي و پول ما از طريق آلودگي نوري به هدر مي رود: روشن كردن فضايي كه لازم نيست روشن باشد (و يا حتي لازم است كه روشن نباشد. مانند آسمان شب). كه طي طراحي هاي غلط انجام مي شود. بهتر است از اين همه پول و انرژي براي بهبود سرزمين مان استفاده كنيم.
راه حل چيست؟
- نور را به پايين بتابانيد. تابش نور فقط بايد در جايي باشد كه به آن نياز داريم.
- نور را هدر ندهيم. از حباب هاي سرپوش دار و بدون درز براي روشن سازي فضاي بيرون استفاده كنيد. اين امر ضمن صرفه جويي در مصرف برق موجب جلوگيري از پخش شدن نور به آسمان و اطراف مي شود.
- از تايمر (يا هر نوع كنترل ديگر) براي روشن و خاموش كردن چراغ ها استفاده كنيد تا از خاموش شدن آنها در مواقعي كه به آنها نياز نيست اطمينان حاصل كنيد.
- در هنگام طراحي و پياده سازي سيستم هاي نوردهي، از ايجاد هر نوع تابش خيره كننده جلوگيري كنيد. در هيچ جا نيازي به اين نوع تابش وجود ندارد.
- براي انجام هر كاري همان مقدار كه لازم هست نور دهي كنيد. يادتان باشد روشنايي زياد از حد نيز همانند تاريكي جلوي ديد را مي گيرد. از طرف ديگر وقتي از فضايي كه بيش از حد روشن باشد به فضايي كه روشنايي كمتري دارد گذر مي كنيم، ديد كافي نخواهيم داشت (و برعكس).
- از لامپ هاي كم مصرف استفاده كنيد. لامپ ها از نظر نسبت انرژي مصرفي به نور توليد شده، فراواني زيادي دارند. به ويژه استفاده از لامپ هاي سديم كم فشار را مدنظر بگيريد. اين نوع لامپ ها از انواع ديگر بهينه تر هستند، ضمن اين كه نورشان خالص از يك رنگ بوده و از اين جهت بسيار مورد پسند ستاره شناسان هستند. با اصلاح نوردهي، مي توانيم خدمت فراواني به خود و جامعه كنيم. ما كمك مي كنيم تا آسمان تاريك شب را نجات دهيم، مي توانيم بهتر ببينيم (و در جامعه امن تري زندگي خواهيم كرد)، فضاي شبانه دلچسب تري خواهيم داشت و در مصرف انرژي و هزينه بسياري صرفه جويي خواهيم كرد. هيچ يك از مردم عادي و ستاره شناسان، خواهان اثرات سوء نور دهي بد نيستند.
متأسفانه در شهرهاي بزرگ و به ويژه تهران آلودگي نوري به طور روز افزون گسترش مي يابد، ضمن اين كه همين حالا نيز با هر نگاهي به گوشه و كنار شهر، موارد فراواني از آن را مي توان ديد. اين موارد به دليل ناآگاهي نورپردازان ساختمان ها و طراحان نماي ساختمان ها و همچنين مجريان امور تبليغاتي و... به وجود مي آيد و با همت و آموزش افراد مطلع قابل جلوگيري و پيشگيري است. به اميد روزي كه آسمان كشور ما نيز دوباره پر ستاره شود.
|