چگونه با ترس و تنفر كودكان از مدرسه رفتن روبه رو شويم
ترس از مدرسه
رزيتا شاهرخ
هيچ جاي تعجبي نيست اگر فرزندتان با وجود اين كه چند ماه با رضايت كامل نماينده كلاس بوده اكنون نظرش در مورد مدرسه عوض شود.
وقتي كه حميد ۷ ساله بود، مي گفت اتاق هاي مدرسه ترسناك است. ولي اين تنها چيزي نبود كه او از آن وحشت داشت. بلكه فكر مي كرد كه بچه ها به او در حياط صدمه مي زنند، او از اين نگران بود كه نمي تواند به اندازه كافي مطالب را ياد بگيرد و تصور مي كرد كه معلم او را دوست ندارد. هر روز صبح، با گريه و خواهش و تمنا مي خواست كه در خانه بماند.
همه كودكان در روزهاي اول مدرسه با چنين مشكلاتي روبه رو هستند . اگرچه اغلب كودكان ۷ _ ۶ ساله در مورد آن چه كه باعث ترس يا نگراني شان مي شود، حرفي نمي زنند، ولي پرده برداري از علت خاص نگراني آنها كمك مي كند تا راحت تر با اين مسئله برخورد كنند.
صبح غم انگيز و ناراحت كننده
بعضي از كودكان صبح كه از خواب بيدار مي شوند، مي گويند كه به مدرسه نمي رويم و تعداد ديگرشان تمارض به دل درد و سردرد مي كنند يا با آه و ناله وانمود مي كنند كه حالشان خوب نيست. مهم نيست كه فرزندتان چگونه حالت اضطراب و نارضايتي خود را نشان مي دهد، بلكه آن چه اهميت دارد اين است كه شما با دلداري دادن، اعتماد به نفس او را تقويت كنيد. اما گاهي اوقات بايد علائم فيزيكي كه باعث نشانه هاي بيماري فرزندتان مي شود را ناديده بگيريد و بهترين راه اصرار به اصل موضوع است كه او بايد به مدرسه برود. با وجود اين، اگر به فرزندتان به دليل اين كه واقعاً بيمار است، اجازه مدرسه رفتن را نداديد، او را مطمئن سازيد كه روز خوبي در خانه نخواهد داشت. او را در رختخوابش بخوابانيد و در ساعات بعدي روز هم، حتي اگر گفت كه حالش بهتر است، اجازه بازي ندهيد.
دلايل اضطراب كودكان هنگام رفتن به مدرسه
دلايل متعددي وجود دارد كه چرا كودكان ۷ _ ۶ ساله از رفتن به مدرسه مي گريزند. مهم ترين و معمول ترين نارضايتي آنها عبارتند از:
«من مي خواهم فقط در خانه بمانم!» بعضي كودكان در اين سن به زمان بيشتري براي سازگار كردن خود با قوانين و محيط هاي جديد نياز دارند. بازگشايي مدارس پس از تعطيلات تابستاني، به دنيا آمدن خواهر يا برادر، بيماري و يا مرگ يكي از اقوام مي تواند باعث اضطراب و دلشوره كودك شود. حتي بچه اي كه قبلاً اين طور نبوده ممكن است دچار اين اضطراب ها شود.
راه حل: با فرزندتان در مورد آن چه كه در روزهاي مدرسه انجام مي داده صحبت كرده و روي نكات مثبت و جالب توجه تأكيد بيشتري كنيد. ساعات روز او را طوري برنامه ريزي كنيد تا احساس رضايت بيشتري كند. استفاده از وسايل كوچك و جالبي كه به طور چشمگيري باعث كاهش اضطراب و تقويت اعتماد به نفسش مي شود بسيار مؤثر است؛ از قبيل: گذاشتن يادداشت هايي در ظرف غذايش، حيوان كوچك عروسكي يا يك سري از عكس هاي خودش.
«از مدرسه مي ترسم!» بعضي كودكان ۶ ساله به طور عجيبي از مدرسه مي ترسند و به مادرشان مي گويند: «من به مدرسه نمي روم و در خانه مي مانم» ترس اين كودكان ممكن است دلايل متعددي داشته باشد؛ از جمله ترس از سوار شدن به سرويس، دعوا كردن با دوستش، توبيخ شدن توسط معلم، قادر نبودن به بستن بندهاي كتاني (كفش) و يا مسخره كردن او به خاطر عينكش.
راه حل: با معلم او صحبت كرده و شيوه جديدي را براي حل مشكل كودكتان پيدا كنيد. به عنوان مثال، اگر او را مسخره مي كنند، به معلمش بگوئيد تا با بچه هاي ديگر صحبت كند. اگر از سرويس مدرسه مي ترسد با راننده سرويس تماس گرفته و از او بخواهيد كه فرزندتان را با اسم صدا كرده و به او خوش آمد بگويد و اجازه دهد كه رديف جلو بنشيند.
«من مثل كودكان ديگر باهوش نيستم.» هنگامي كه كودكان براي سلامت جسماني و عقلاني به مراكز سنجش سلامت مراجعه مي كنند، اضطراب آنها به طور فزاينده اي زياد مي شود. در اين مراكز كودكان ۷ _ ۶ ساله اي هستند كه احساس بدي در مورد موفقيتشان در مقايسه با ديگر همكلاسي هايشان دارند.
راه حل: اگر فكر مي كنيد كه فرزندتان به كمك بيشتري نياز دارد، به معلمش بگوئيد كه به او توجه و كمك بيشتري كند يا يك معلم خصوصي برايش بگيريد. به جاي اين كه سعي كنيد خودتان معلم كودكتان شويد همانند يك راهنماي خوب عمل كرده و به آن كاري كه فرزندتان خوب انجام مي دهد، تكيه كنيد. او را مطمئن سازيد كه در صورت اشتباه انجام دادن كاري، هيچ مسئله اي پيش نمي آيد و تنها انتظاري كه از او داريد اين است كه سعي كند بهترين باشد.
با دقت كافي وارد عمل شويد
اگر دليل خاصي براي دوست نداشتن يا احساس ناراحتي فرزندتان نسبت به مدرسه وجود ندارد لازم است كه شما كمي هوشيارتر و تيزبين تر باشيد. درباره هر كدام از روزهاي مدرسه اش با او صحبت كنيد و عكس العملش را ببينيد. اگر در كشف (يافتن) آن چه كه باعث نارضايتي اش مي شود به شما كمك كرد، شما نيز در حل اين مشكل به او ياري دهيد تا به اختيار خود بتواند به خودش كمك كند. همچنين با معلمش در مورد روش هايي كه ممكن است نظر او را نسبت به مدرسه عوض كند صحبت كنيد. در حقيقت با كار گروهي مي توان، نگراني كودكان را در مورد مدرسه كم كرد؛ از جمله: تشويق هاي معلم، داوطلب شدن دانش آموزان، زنگ تفريح براي استراحت و حتي اختصاص دادن ساعتي در هر هفته براي صحبت كردن مدير مدرسه با شاگردان. بنابراين با استفاده از اين روش ها كودكان ۷ -۶ ساله ديگر احساس نگراني و اضطراب براي مدرسه رفتن ندارند و روزبه روز احساس راحتي و رضايت بيشتري خواهند كرد.
بعضي از كودكان به كمك و توجه بيشتري نياز دارند
در مورد درصد كمي از كودكان، راه حل هايي كه از جانب والدين و آموزگاران پيشنهاد مي شود، تأثيرپذير نيست و هيچ كمكي به آنها نمي كند. علائمي كه فرزندتان ممكن است براي درك سلامت عقلاني هميشگي به آن نياز داشته باشد، حائز اهميت است.با وجود همه تلاش هاي شما براي حل مشكل فرزندتان، او همچنان بيشتر از ۴ ماه، احساس خود را در مورد تشويش و نگراني اش از مدرسه بيان مي كند.
او ترس يا نگراني، عصبانيت شديد يا رفتارهاي ديگري كه باعث بي نظمي و ناآرامي هاي اساسي در زندگي خانوادگي مي شود را از خود نشان مي دهد؛ به طور چشمگيري رفتارش عوض مي شود و به غير از روزهاي مدرسه اين رفتار ادامه خواهد داشت؛ مثلاً شيوه غذا خوردنش تغيير مي يابد يا درون گرا و كم حرف و يا پرخاشگر و تندخو مي شود.
|