علي شاكري
هندبال آسيا نزديك به يك دهه است كه به محل منازعه و صف آرايي قدرت هاي اين رشته در شرق و غرب قاره مبدل شده و آسياي ميانه و مركزي هم بيشتر نقش نظاره گر را دارند. شرق آسيايي ها يا به عبارت بهتر، همان خاور دوري ها فقط در رويدادهايي مهم مثل بازي هاي آسيايي، قهرماني آسيا كه جنبه انتخابي قهرماني جهان را دارد خود را مي نمايانند و در ساير رويدادها همانند باشگاه هاي آسيا طي ۸ سال بنيان نهادنش هرگز مشاركت نداشته اند. شايد كنفدراسيون هندبال آسيا يكي از معدود فدراسيون هايي باشد كه همه امورش توسط گردانندگان غرب آسيايي به خصوص كشورهاي حوزه خليج فارس اداره مي شود و شرقي ها سهم چندان عمده اي در تشكيلات آن ندارند. فاصله ايجادشده ميان شرق و غرب قاره هر روز درحال بيشترشدن است و در اين ميان در مسابقات باشگاه هاي آسيا كه همه ساله از سال ۱۹۹۸ آغاز شده هرگز شرق آسيايي ها مثل ژاپن، كره و چين ميل و اشتياقي به شركت قهرمانان خود در آن نداده اند و اگر هم نبود اهميت رويدادهايي چون بازي هاي آسيايي و قهرماني آسيا چه بسا اين كشورها اين بازي ها را نيز همانند باشگاه هاي آسيا تحريم مي كردند. حضور شيخ احمد الصباح رييس شوراي المپيك آسيا در راس كنفدراسيون هندبال قاره و نفوذش در كميته بين المللي المپيك و فدراسيون جهاني هندبال باعث شده است تا دادخواهي شرقي ها با وجود همه قدرتي كه در تشكيلات مهم بين المللي ورزش در دنيا دارند به جايي نرسد.
معادلات بهم ريخت
تا همين ده سال پيش هندبال آسيا همانند ساير ورزش هاي گروهي مثل بسكتبال و واليبال در سيطره كامل شرق آسيايي ها بود و آنها جدا از تركتازي در عرصه رقابت هاي قهرماني قاره بر همه مناطق حكم مي راندند. در آن سال ها نمايندگان ساير مناطق ازجمله غرب آسيا با دراختيارداشتن پست هاي تشريفاتي چندان تاثيري بر روند حركتي اين ورزش نداشتند. سرمايه گذاري وسيع كشورهاي حوزه خليج فارس و اقبالي كه كشورهاي اين منطقه به ورزش هندبال از خود نشان دادند باعث شد تا هندبال كشورهاي اين منطقه به لطف استخدام مربيان گرانقيمت و تاسيس ليگ هاي منظم و همجواري با مصر، تونس و الجزاير كه در زمره قدرت هاي خوب هندبال دنيا محسوب مي شوند به يكباره همه معادلات در قاره آسيا بهم بريزد. جرقه نخست را كويتي ها زدند كه بعدها با حضور پرقدرت كشورهايي چون بحرين، ايران، قطر، عربستان و امارات همچون شعله اي كل قاره را در هم نورديد. اگرچه در اين ميان خللي به امپراتوري كره اي ها بهترين تيم آسيا در جهان وارد نشد، اما كشورهاي چين و ژاپن از اين آسيب بي نصيب نماندند. از بازي هاي آسيايي ۱۹۸۶ سئول به بعد كويتي ها همواره به يكي از مدعيان بزرگ اين ورزش در آسيا مبدل شدند و قطر و عربستان در كنار ايران كه در سال هاي اخير و به خصوص در بازي هاي آسيايي ۱۹۹۸ بانكوك زنگ خطر را براي رقبا به صدا درآورد، رسما به شرق آسيايي ها اعلان جنگ دادند. آنها در نخستين قدم به خلع سلاح رقيب در كنفدراسيون آسيا پرداختند و پس از تاروماركردن حريف مقر كنفدراسيون را به كويت منتقل كردند. با گذشت هر سال حضور نمايندگان شرق آسيا در كميته هاي مختلف ازجمله اجرايي كنفدراسيون كمرنگ تر شد تا جايي كه هم اكنون اثري از آنان نيست.
|
|
مقابله به مثل
البته شرق آسيايي ها كه براي دادخواهي از وضعيت موجود در مراجعه به مراجع بين المللي ره به جايي نبرده اند، خود اقدام به برگزاري بازي هاي چندجانبه اي كرده اند كه همه ساله با حضور تيم هاي آن مناطق انجام مي شود. يكي از اعتراضات كنوني مخالفين به مشكلات داوري در مسابقات آسيايي برمي گردد كه آنها معتقدند داوران بازي ها هرگز مراعات عدالت را نمي كنند و از قبل تكليف تيم هاي برنده و بازنده مشخص است. به نوعي آنها اعتقاد دارند كه داوران گزينش شده با حرف شنوي از دست اندركاران اجرايي حق تيم هاي شرق آسيايي را در مصاف با رقباي غرب قاره و به خصوص عرب تضييع مي كنند.
به همين دليل آنها ترجيح مي دهند تا فقط در مسابقات پراهميت تر كه نگاه مسئولان فدراسيون بين المللي در آن پررنگ تر است و از داوران بيطرف استفاده مي شود حضور پيدا كنند.
آغاز هندبال باشگاه هاي آسيا
آغاز شكل گيري هندبال باشگاه هاي آسيا به ۲۰ اكتبر سال ۱۹۹۸ برمي گردد كه كنفدراسيون هندبال قاره بي توجه به عدم اقبال كشورهاي شرق آسيا پاي پنج تيم كاظميه كويت، ذوب آهن ايران، الاهلي و السد اردن و الريان قطر را به ميدان كشاند. مسابقاتي كه بخش كوچكي از آسيا و تيم هاي همجوار را شامل مي شد. در سال هاي بعد اگرچه بر تعداد تيم ها و كشورها اضافه شد، اما هرگز دل شرق آسيايي ها به حضور و اعتبار بخشيدن به اين بازي ها نرم نشد تا اين بازي ها بيشتر رنگ و بوي مسابقات غرب آسيا را پيدا كند. نكته ديگر آنكه پاكستان و هند و حتي كشورهاي آسياي ميانه نيز هيچ تمايلي به حضور در اين رقابت ها از خود نشان نمي دهند. اوزموي ازبكستان نيز كه قرار بود در دوره هشتم در «امان» به ميدان برود بعد از قرعه كشي بازي ها انصراف داد.
باشگاه هاي جهان هم چاره ساز نشد
گمان برده مي شد كه شايد با راه اندازي مسابقات باشگاه هاي جهان تيم هاي شرق آسيا دست از تحريم اين بازي ها بردارند اما اين تاكتيك نيز چاره ساز نشد و همچنان شاهد رقابت هايي هستيم كه اكثريت قريب به اتفاق تيم هاي حاضر را نمايندگان كشورهاي عربي حوزه خليج فارس تشكيل مي دهند. جالب تر از همه آنكه براي رونق اين بازي ها به هر كشور اجازه داده مي شود تا با دو سهميه حضور پيدا كنند. به جز دوره اول كه ايران و تيم هاي شركت كننده به جز ميزبان يك سهميه داشتند، از دوره هاي بعد دو سهميه اي شدن كشورها منجر به افزايش كميت در بازي ها شده است.
ايران يكپاي ثابت بازيها
ايران از همان سال ۱۹۹۸ كه با ذوب آهن صاحب مدال برنز شد همواره از آن سال به بعد در زمره يكپاي ثابت اين بازيها بود. در طي اين سال ها ايران سه بار ميزبان اين بازيها شد كه طي سه دوره ميزباني تنها در سال گذشته بود كه فولاد مباركه سپاهان توانست به كسب يك عنوان باارزش نايب قهرماني نايل آيد.
ايران به جز دوره اول و سوم در شهرهاي امان و كويت در پنج دوره همواره دو نماينده داشت كه در جمع تيم هاي ايراني فولاد مباركه سابقه بيشترين حضور در اين رقابت ها را دارد.
تيمي كه با اسكلت بندي اصلي تيم ملي بسيار بداقبال بود كه در دو باري كه شهر تاريخي اصفهان ميزبان اين بازيها بود دستش از مدال و مقام كوتاه ماند.
فولاد همچنان اميد اول ايران
در اين دوره از بازيها نيز كه از ابتداي هفته در شهر امان پايتخت اردن آغاز شده، فولاد به لطف دراختيار داشتن بهترين هاي هندبال ايران، انسجام در كار گروهي و تفكرات يك مربي اوكرايني به نام «بوريس چيزوف» كه تاكنون آزمايش خوبي پس داده است، همچنان اميد اول ايران به شمار مي رود. فولاد به نسبت ديگر نماينده ايران دانشگاه آزاد، با حريفان سخت تري در دور مقدماتي مقابله مي كند.
الاهلي بحرين، القادسيه عربستان، الفهيل كويت (قهرمان دوره پيش) به همراه فولاد مباركه سپاهان در گروه سوم حضور دارند. بدون هيچ ترديدي بازيهاي اين گروه در قياس با تيم هاي حاضر در سه گروه ديگر قابل مقايسه نيست.
تلفيق تجربه و جواني
در جمع بازيكنان فولاد هم چهره هاي جوان حضور دارند و هم چهره هاي باتجربه كه تلفيق اين دو عنصر مي تواند پيامدهاي مثبتي براي نايب قهرماني دوره قبل به همراه داشته باشد. از جمع باتجربه ها مي توان از شهداد مرتجي، آرمن اميرخانيان، علي ربيعي و مجيد رحيم زاده ياد كرد. محمدرضا جعفرنيا، رسول دهقان، هاني زماني و حجت صفري هم با قدرت جواني اين جمع را كامل مي كنند. حضور دو بازيكن خارجي به اسامي ادوارد ياكاونكو و ادوارد فرانكوسكي بر ضريب اطمينان نماينده اول ايران مي افزايد.
دانشگاه آزاد نماينده دوم ايران
دانشگاه آزاد در فصل جاري با دراختيار گرفتن اعضاي تيم پرسپوليس كه فصل پيش نايب قهرمان ايران شده بودند، با چراغ سبز فدراسيون جواز حضور در امان را گرفت. دانشگاه آزاد تيمي است، جوان و سرعتي كه در يك گروه سه تيمي از بخت مساعدي براي راهيابي به جمع ۸ تيم برتر برخوردار است.
در گروه دوم با انصراف اوزموي ازبكستان، نماينده ايران با يك پيروزي در مقابل يكي از دو تيم الوكره قطر و الاهلي امارات به دور دوم خواهد رسيد.
عليرضا حبيبي به عنوان يكي از مربيان جوان هندبال ايران با كمك گرفتن از تجربيات مصطفي غلامي در ميدان «امان» اين فرصت را دارد كه شايستگي خود و تيمش را به رخ بكشد. در اين تيم نيز نفرات زبده اي به چشم مي خورند كه با تدابير مناسب قادرند در مقابل حريفان بدرخشند. سرآمد همه بازيكنان تيم دانشگاه آزاد، محمدرضا رجبي قرار دارد، بازيكني جوان كه با قدرت و تكنيكش مي تواند هر دفاعي را عاصي كند. در كنار رجبي حميد مستأجران، فريد عليمرادي، مهدي شيراني، محمد جمالي، محمد سياوشي و مجيد عدالت خواه اميدهاي اين تيم جوان را افزايش مي دهند.
گروه بندي بازيهاي دوره هشتم
گروه يك: الشباب امارات، السليبخات كويت، الحسين اردن، السد قطر
گروه دوم: الاهلي امارات، الوكره قطر، دانشگاه آزاد ايران
گروه سوم: الاهلي بحرين، القادسيه عربستان، الفهيل كويت، فولاد سپاهان ايران
گروه چهارم: الاهلي عربستان، السلت اردن و السداكاي لبنان