بطري هاي پلاستيكي و ظروف يك بار مصرف، ميهمانان 400 ساله زمين
ماده سمجي كه دل به خاك نمي دهد
آزاده سيدين- فريبا ثابت
امروزه كمتر جوي آبي را درتهران مي توان يافت كه نشانه اي از ظروف يك بار مصرف و بطري هاي پلاستيكي در آن يافت نشود؛ بطري هاي كوچك و بزرگي كه تا از آب و دوغ و نوشابه پرهستند بهترين جايگاه را در يخچال مغازه ها و منازل دارند و وقتي خالي مي شوند، يا درجوي هاي آب روان هستند يا زيردرخت ها انباشته. در خوشبينانه ترين حالت هم حجم زيادي از پلاستيك هاي زباله سركوچه وخيابان را به خود اختصاص مي دهند. اما اين تنها يك روي سكه است و فاجعه از آنجا خود را نشان مي دهد كه بدانيم اين مواد براي تجزيه شدن در طبيعت به 300 تا۴۰۰ سال زمان نياز دارند.
بازيافت محدود
حدود 10سال است كه استفاده از ظرف هاي يك بار مصرف در رستوران ها و سوپرماركت هاي زنجيره اي رايج شده است. اين ظرف ها به شكل هاي متنوعي ازجمله بطري هاي نوشابه، دوغ، آب معدني و ... كاربرد دارند. سالانه در كشور ما بين 40 تا۴۵ هزار تن ظروف pet(پلي اتيل ترفنالات) كه از پليمرهاي رايج هستند، استفاده مي شود. اما طبق بررسي هاي انجام شده، شايد فقط حدود 20 تا۲۵ درصد آنها بازيافت مي شوند، اين درحالي ست كه كارشناسان اميدوارند در آينده اين مقدار به 60 تا۷۰ درصد برسد.
تجزيه اين ظرف ها كه از مواد پليمري ساخته مي شوند به دليل دارا بودن زنجيره طويل مولكولي شان، بحث برانگيز است.
دكتر مجتبي اردستاني -رئيس آموزشكده محيط زيست و مشاور بخش بازيافت ضايعات پليمري- مي گويد: پليمرها در بطري هاي نوشابه، آب معدني و ورقه هاي فيلم آنها در ساخت ظرف هاي يك بار مصرف كاربرد دارند و در اين چند ساله اخير استفاده از آنها بسيار رايج شده است.
اگرچه توليد مواد اوليه ظرف ها و كيسه هاي پلاستيكي يك بار مصرف، از جمله pet در دستور كار صنايع پتروشيمي قرار دارد، اما بخش اعظم اين مواد از كشورهاي اروپايي مانند ايتاليا، آلمان و... وارد مي شوند، چرا كه بحث توليد pet در صنايع پتروشيمي كمتر از 10سال و استفاده از آنها حدود چهار يا پنج سال است كه رايج شده است. البته از همان 10 سال پيش صنايع پتروشيمي براي تهيه اين نوع مواد شيميايي اقدام كرده است و امسال يا سال آينده در كشور توليد خواهند شد .
از آنجا كه ظرف هاي ساخته شده از pet داراي زنجيره طويل پليمري هستند، معمولا بين 300 تا۴۰۰سال زمان لازم دارند تا در طبيعت تجزيه شوند. درنتيجه در اين دوران آسيب هاي جدي به محيط زيست، بخصوص خاك وارد مي كنند. دكتر اردستاني معتقد است كه استاندارد بازيافت اين نوع مواد در كشورهاي اروپايي وجود دارد و مي افزايد: معمولا سه روش براي بازيافت ضايعات پليمري (pet ) وجود دارد كه مي توان به سوزاندن و تبديل آنها به انرژي، بازيافت به صورت مكانيكي و بازيافت از طريق شيميايي اشاره كرد. همه اين روش ها در اروپا استاندارد دارند و حتي به راه هاي بازيافت خوراكي آنها نيز انديشيده اند.
در اين كشورها روش بازيافت مكانيكي كه در آن مواد پليمري به گرانول و الياف تبديل مي شوند، بيشترين حد بازيافت و بازيافت شيميايي كمترين مقدار بازيافت را شامل مي شوند. در حال حاضردر كشور ما در مرحله هاي توليد و بازيافت، استانداردي وجودندارد. تهيه و تدوين اين استاندارد برعهده شركت ملي صنايع پتروشيمي و موسسه استاندارد است تا قوانين و مقررات لازم در اين باره را فراهم آورند .
تاثير در محيط
پيشرفت تكنولوژي با هدف مهيا شدن رفاه و آسايش مادي و معنوي بشر، بحث استفاده از پلاستيك ها را در دنيا رايج كرده است. پلاستيك ها به دليل ويژگي هاي خاصشان از جمله حمل ونقل راحت، استفاده آسان و قيمت مناسبي كه دارند رضايت بشر راحت طلب امروز را جلب مي كنند.
دكتر غلامرضا اميني رنجبر- عضو هيات علمي دانشگاه و وزارت جهادكشاورزي- مي گويد: از نيمه دوم قرن بيستم استفاده از ظروف پلاستيكي يك بار مصرف در دنيا رايج شد. اين نوع مواد كاربردهاي متنوعي در صنايع مختلف نيز دارند. پلاستيك ها انواع متفاوتي دارند؛ از جمله p.v.c(پلي ونيل كلرايد)، P.E(پلي اتيلن)، P.P (پلي پروپيلن)، pet(پلي اتيل ترفنالات)و.... اين مواد از نفت سنگين و سبك تهيه مي شوند و كاربرد وسيع شان به علت پاسخگويي به بخش وسيعي از نيازهاي بشر امروز است. بشر از سويي به پلاستيك ها نياز دارد و از سوي ديگر با پيامدهاي منفي آنها در محيط و سلامتي خودش مواجه شده است .
پلاستيك ها از كيسه هاي بسته بندي موادغذايي تا لوازم مورد استعمال در خودرو را شامل مي شوند، بنابراين پايداري آنها در طبيعت متفاوت است. كيسه هاي بسته بندي موادغذايي در تماس مستقيم با سلامت انسان هستند، در حالي كه پلاستيك هاي مورد استعمال در صنايع، به طبيعت آسيب مي رسانند. دكتر اميني تاثيرات پلاستيك ها را سه نوع مي داند: اين نوع موادشيميايي از سه ديدگاه تاثير بر منابع تجديد ناشونده، طبيعت و سلامتي انسان بررسي مي شوند. از همين روي در دنيا ساخت پلاستيك ها از منابع تجديد ناشونده مانند سوخت هاي فسيلي منسوخ و ساخت پلاستيك ها از منابع تجديدپذير از جمله گياهان با منشاء نشاسته و سلولز توصيه مي شوند. زيرا توليد پلاستيك هاي تجزيه پذير، آلودگي محيط را به حداقل مي رساند، مانند پلي لاكتيك اسيدها كه باكتري هاي خاك به طور بيولوژيك آنها را تجزيه مي كنند و حاصل تجزيه آنها نيز گاز دي اكسيدكربن، اكسيژن و آب است كه گياهان دي اكسيد كربن را جذب مي كنند و وارد اتمسفر نمي شود. از طرفي با جذب co2 در گياهان مشكل گازهاي گلخانه اي (green House gasses) كه منشا 70 درصد آن همين گاز است نيز تا حد زيادي حل مي شود. بايد توجه داشت كه استفاده مواد موجود در طبيعت بايد با ديدگاه تبديل آنها به انرژي هاي ديگر باشد تا بتوانيم برنامه توسعه پايدار را دنبال كنيم.
از سويي ميزان خطر آفريني ظرف هاي يك بار مصرف نيز بستگي به نوع وزن مولكولي پلي كربن هاي آروماتيكي دارد كه مي تواند تاثير زيادي بر سلامت انسان ها داشته باشد. به همين خاطر نوشيدن چاي يا هر نوشيدني داغ ديگر در اين ظرف ها توصيه نمي شود، زيرا حرارت سبب شكسته شدن زنجيره هاي طويل پلي كربني و تبديل آنها به زنجيرهاي كوتاه و درنهايت ايجاد بيماري و آسيب رساني به بينايي، سيستم تنفسي و خون در انسان خواهد شد .
او در ادامه با اعلام اينكه استفاده از پليمرهايي مثل p.v.c ها از سال 1978 ميلادي در جهان ممنوع شده است، از ماندگاري طولاني اين پليمرها در طبيعت خبر مي دهد: اگرچه P.V.C ها كاربرد وسيعي براي انسان دارند، اما استفاده آنها به دليل پيامدهاي منفي شان براي انسان و طبيعت، منسوخ شده است. در ابتدا سوئد و سپس دانمارك، انگليس، آلمان و كشورهاي اروپايي ديگر با ايجاد قوانين و مقررات خاص، مانند دريافت ماليات هاي سنگين توليد P.V.C در اين راستا اقدام كردند.
البته امروز راه حل هاي مناسبي از جمله استانداردهاي ساخت پليمرهاي مختص سنين مختلف مطرح هستند .
قانون مديريت پسماند
ايران به عنوان يك كشور نفتي و صاحب سوخت هاي فسيلي به سرمايه گذاري عظيم براي توليد پليمرها اقدام كرده است و شايد قدمت توليد اين نوع پلاستيك ها در مجتمع هاي پتروشيمي ما، از جمله بندر امام (ره)، اراك و تبريز به حدود 20 سال برسد كه روندي رو به رشد دارد، اما امروزه ما در مقايسه با كشورهاي ديگر نظير انگليس، با مصرف سالانه 7/1 ميليون تن، چين 16 و هند 5/4 ميليون تن پلاستيك در ابتداي مسير هستيم. بنابراين مي توانيم با سياستگذاري ها و راهبردهاي منطقي براي حفظ محيط و سلامت خودمان اقدام كنيم.
دكتر يوسف حجت - معاونت انساني سازمان حفاظت محيط زيست - از تدوين قانون مديريت پسماند به عنوان اقدامات انجام شده در اين راستا صحبت مي كند. مطابق با آئين نامه مديريت پسماند، كارخانه اي كه ظرف هاي يك بار مصرف توليد مي كند، ملزم است، نيم در هزار فروش خود را به صندوق محيط زيست بريزد يا سعي در جمع آوري و بازيافت ظرف هاي توليد شده اش داشته باشد. همچنين كارخانه ها ملزم هستند تا در توليد ظرف هاي يك بار مصرف از مواد خطرناك استفاده نكنند و موادي به كار گيرند كه بازيافتشان آسان باشد. پس از توليد آنها نيز بايد براي مديريت زباله هاي آنها اقدام شود، همانند بسياري از كشورها كه پس از سوزاندن ظرف هاي يك بار مصرف از آن در توليد برق استفاده مي كنند، چرا كه سوءمديريت دفع زباله ها به منابع انرژي و طبيعي ما از جمله خاك آسيب جدي وارد مي كند.
او در ادامه به توليد كيسه هاي نايلوني تحليل رونده به عنوان يكي از بهترين راه هاي مديريت پسماند اين نوع كيسه ها اشاره مي كند: اگر مردم از پلاستيك هاي تحليل پذير استقبال كنند، كارخانه ها نيز براي توليد آنها تشويق مي شوند. ارائه سوبسيد و كاهش ماليات و قيمت كيسه هاي تحليل پذير از وظايف دولت است تا مردم را به سمت خريد آنها سوق دهد .
دكتر حجت با اعلام اين خبر كه هنوز آئين نامه مديريت پسماند به دليل شكل نگرفتن صندوق محيط زيست قابل اجرا نيست، مي گويد: با ارتقاي درآمد اقتصادي و كيفيت زندگي مردم جامعه استفاده از ظرف هاي يك بار مصرف رواج مي يابد و در كشور ما نيز اين اتفاق رخ داده است. البته نبايد فراموش كنيم اين نوع ظرف ها مزايايي هم دارند كه به بهبود و كيفيت بهداشت جامعه، صرفه جويي مصرف آب و حتي جلوگيري از ورود چربي ها به فاضلاب هاي شهري كمك مي كند .
اگر از امروز دقيق تر به اطرافتان، كوچه و خيابان، داخل پارك ها، كنار جاده ها و هر جا كه حضور رودخانه يا وجود چند درخت، مردم را براي گذران اوقات فراغتشان به آنجا كشانده، نگاه كنيد، متوجه مي شويد كه در جوي هاي پهن و زيباي شهر تهران به جاي آب، انواع و اقسام ظرف هاي يك بار مصرف روان است. براستي خوشا به حال توليد كننده هاي ظروف پلاستيكي. چه مصرف روزافزوني؛ با شتاب و بدون تفكر!
طلاي پلاستيكي
اين روزها كمتر زماني ست كه به گردش يا تفريح برويم و با ظروف پلاستيكي كه اين طرف و آن طرف پرت شده اند، روبه رو نشويم. بيشترين موارد آن نيز مربوط به بطري هاي نوشابه و آب است كه در سطح شهر و خارج از آن نمود بيشتري دارد. اما اين ظرف هايي كه براحتي اين سو و آن سو رها مي كنيم، سخت تر از هر زباله ديگري تجزيه مي شود و قابليت بازيافت دارد. اما آنچه بيش از آن اهميت دارد، عدم تمركز اين زباله ها و تفكيك آنهاست كه موضوع بازيافت آنها را دشوارتر كرده است.
|