ضرورت تعبيه جعبه كمك هاي اوليه با هزينه پنج تا ده هزار توماني
جاي جعبه جادويي در خانه ها كجاست؟
|
|
سارا هاشمي نيك
وقتي كتري آب جوش روي دست و پاي كسي سرازير مي شود، وقتي كسي از پله هاي خانه پرت مي شود يا هنگامي كه دستش را با چاقوي آشپزخانه مي برد، مي گويند كه حوادث خانگي رخ داده است. حوادث خانگي، اتفاقات غيرمترقبه و ناخوشايندي هستند كه سلامت افراد خانواده را به خطر مي اندازند. اين حوادث بسيار متنوع و فراوانند و باوجود رعايت همه احتياط هاي لازم، بازهم امكان رخ دادن آنها براي هر خانواده اي وجود دارد، از اين رو لازم است كه هميشه براي مقابله با اين رويدادهاي غيرمنتظره آماده باشيم.
از سوي ديگر مواجهه با حوادثي كه سلامتي انسان را به خطر مي اندازند، نيازمند دسترسي به ابزار و وسايل مناسب است. در حالي كه بسياري از ما به خاطر احتمال شكافتن يك درز و پاره شدن يك لباس،جعبه نخ و سوزن و ابزار خياطي در خانه نگهداري مي كنيم، از داشتن يك جعبه كمك هاي اوليه شامل ابزار و وسايل امداد و نجات متناسب با حوادث خانگي محروم هستيم. جعبه كمك هاي اوليه، يك جعبه سفيدرنگ در ابعاد۳۰تا 45سانتي متر است كه در تمام داروخانه ها به فروش مي رسد. روي تمام اين جعبه ها نشان صليب سرخ يا هلال احمر وجود دارد. قيمت متوسط نوع ايراني اين جعبه ها در بازار بين 3 تا 4هزارتومان است.
خطر در كمين است
ما اغلب خودمان را در يك حاشيه امن فرض مي كنيم، يعني گمان مي كنيم كه حوادث و سوانح هيچ وقت سراغمان نمي آيند؛ به عبارت ديگر دردها و اتفاقات ناخوشايند را مخصوص ديگران مي دانيم و همين خوشبيني كاذب كه نتيجه ناآگاهي وعدم اطلاع كافي ست، ما را در مقابل حوادث غيرمترقبه آسيب پذير مي كند. دكتر عباس گلدوست- عضو هيات علمي جهاد دانشگاهي شهيد بهشتي و مدرس دانشگاه- داشتن جعبه كمك هاي اوليه را براي هر خانواده اي لازم و ضروري مي داند و مي گويد: اگرچه ما آمار دقيقي از حوادث خانگي نداريم و نمي دانيم كه مثلا چند درصد از بريدگي ها درخانه اتفاق افتاده و همين طور شكستگي هاي استخوان و سوختگي ها، اما به صورت تخميني مي دانيم كه وقوع حوادث اين چنيني در خانواده هاي ايراني رايج است و علت عمده اش هم ناآگاهي و بي دقتي ست. در نتيجه در هنگام وقوع حادثه، افراد خانواده شخص حادثه ديده، دوروبرش هستند و اولين اقدامات را اين افراد مي توانند انجام دهند، تا بعد او را به مراكز درماني انتقال دهند و پزشك، اقدامات اساسي تر را انجام دهد. در نتيجه وجود جعبه كمك هاي اوليه در هر خانه اي لازم و ضروري ست .
فرهاد شرف پور- مربي امداد و نجات هلال احمر و پزشكيار بدون مرز صليب سرخ- با تاكيد بر ضرورت داشتن جعبه كمك هاي اوليه، اقلام مورد نياز اين جعبه را بر مي شمارد. چيزهايي كه براي جعبه كمك هاي اوليه شما لازم است عبارتند از: انواع باندهاي سه گوش، نواري، كشي و توري به اضافه گاز استريل وگاز وازلين كه جهت بستن زخم هاي سطحي و گرم نگه داشتن عضله كاربرد دارند. اسپري ضربه خوردگي و گرفتگي عضله همراه كيسه يخ براي ساكت كردن درد و مداواي ضربه خوردگي و گرفتگي عضلاني. پماد سوختگي، سرم شست وشو، بتادين و ورقه هاي آلومينيومي استريل جهت مصدومان سوختگي، پماد ويكس و چسب گرم كن براي بستن و گرم نگه داشتن عضله در قسمت گرفته شده، دستگاه اندازه گيري فشارخون، پنس و قيچي، سوزن قفلي، ماسك مخصوص تنفس مصنوعي ، چسب زخم، چسب روي باند، چراغ قوه، ترمومتر، دستكش استريل و دستكش يك بار مصرف به اضافه داروهايي مثل آسپرين ، آنتي بيوتيك، قطره چشمي، قرص هاي تنظيم فشارخون، سرگيجه، حالت تهوع و قند خون از ديگر اقلام مورد نياز براي جعبه كمك هاي اوليه هستند، شرف پور توصيه مي كند مقداري از داروهايي كه افراد خانواده به طور معمول از آنها استفاده مي كنند را حتما داخل اين جعبه بگذاريد.
جاي جعبه را باز كنيد
جعبه كمك هاي اوليه در اكثر خانه هاي ايراني جايي ندارد. دليل عمده اش هم اين است كه براي به وجود آوردن احساس نياز خانواده ها به اين جعبه، تلاش زيادي نشده است. از اين رو كمتر كسي مي داند كه تا قبل از رساندن مصدوم به پزشك و مراكز درماني، چه اقدامات مفيد و موثري براي درمان و حفظ جان او مي توان انجام داد. اين اقدامات به لحاظ اقتصادي هم مقرون به صرفه اند، چون موجب صرفه جويي در هزينه هاي درمان مي شوند فرهاد شرف پور، اولين اقدامات انجام شده پس از حادثه را مهمترين و حياتي ترين امور براي حفظ سلامت مصدوم مي داند و مي گويد: وقتي بريدگي عميقي رخ مي دهد و خونريزي مي كند، ممكن است تا رساندن شخص به بيمارستان خونريزي آنقدر شديد شود كه به مرگ مصدوم بينجامد، در صورتي كه اگر افراد خانواده مريض، با استفاده از شريان بندهاي موجود در جعبه كمك هاي اوليه مانع خونريزي بيشتر او شوند، جانش را نجات داده اند. يا مثلا اينكه با عارضه سوختگي چه بايد كرد تا دچار عفونت نشود يا مصدوم دچار شكستگي استخوان را چطور و با چه وسيله اي تا مركز درماني حمل كنيم، اموري ست كه احتياج به شناخت كامل ابزار و وسايل موجود در جعبه كمك هاي اوليه دارد.
به اعتقاد اين مربي امداد و نجات هلال احمر، علاوه بر ترويج فرهنگ نگهداري جعبه كمك هاي اوليه در منزل بايد به مقوله آموزش استفاده از وسايل درون آن نيز پرداخت و با آگاهي و اطلاع رساني از طريق رسانه هايي مثل مطبوعات و صدا و سيما روش هاي به كارگيري اين ابزار و وسايل پزشكي را نيز به مردم آموزش داد. او مي گويد: اگرچه ما هنوز درجا انداختن اين جعبه به عنوان يكي از اثاث ضروري منزل مشكل داريم، اما اين نخستين گام است، چرا كه اگر حتي يك جعبه كمك هاي اوليه مجهز و كامل هم داشته باشيم، اما طرز استفاده و زمان به كارگيري وسايل داخل آن را ندانيم عملا هيچ كاري انجام نداده ايم و در جهت حفظ سلامت افراد خانواده مان، به همان ناتواني گذشته هستيم .
دكتر گلدوست نيز در توضيح علل ناآگاهي مردم درباره ضرورت استفاده از جعبه كمك هاي اوليه مي گويد: مردم هنوز باور ندارند كه چقدر مي توانند به يكديگر كمك كنند. با كمي هزينه كردن مي شود يك جعبه داشت كه هميشه در موقعيت هاي استرس زا ، وسيله موثري در آن پيدا مي شود، وسيله اي كه با استفاده از آن مي توانيم جان عزيزانمان را حفظ كنيم و خطرات سوانح و حوادث را به حداقل برسانيم .
او به زلزله خيز بودن شهر تهران اشاره مي كند و اينكه داشتن وسايل ضروري براي انجام كمك هاي اوليه و دانستن روش استفاده صحيح از آنها براي ساكنان اين شهر چقدر ضروري و حياتي ست و مي گويد: بهتر است كه جعبه كمك هاي اوليه در مكان مشخصي نصب شود تا در هنگام بروز بحران هايي مانند زلزله و حوادث موردي ديگر ، تمام اعضاي خانواده از جاي آن مطلع باشند و وقت زيادي صرف پيدا كردنش نشود. اگر در معماري ساختمان ها، چنانچه در برخي كشورهاي ديگر معمول است، جاي ويژه اي براي جعبه كمك هاي اوليه در نظر گرفته شود و حتي جعبه اي در آنجا نصب شود، خانواده ها خود را موظف خواهند كرد كه آن جعبه را پر كنند. چنين جايگاهي، علاوه بر منازل بايد در ساير مكان ها مانند اتومبيل، وسايل نقليه عمومي مثل متروها و اتوبوس ها و همچنين ادارات و سازمان ها و مدارس نيز درنظر گرفته شود و جعبه هايي در حجم و اندازه هاي متفاوت در آن تعبيه شود ومتناسب با نوع حوادثي كه ممكن است در آن محيط بروز كند، ابزار و وسايل مورد نياز در اين جعبه ها قرار داده شوند. مضاف براينكه بايد افراد حاضر در آن محيط ها را جهت نحوه به كارگيري اين ابزار و وسايل آموزش داد .
مربي امداد و نجات هلال احمر معتقد است كه مسئولان بهداشت و درمان كشور بايد برنامه هاي اطلاع رساني خود را در اين خصوص افزايش دهند تا جعبه كمك هاي اوليه وارد خانه هاي مردم شود و به عنوان جزو لاينفكي از زندگي روزمره، پذيرفته شود تا شاهد كاهش هزينه هاي درمان و عوارض ناشي از حوادث غيرمترقبه باشيم.
براي اينكه بدانيم خريد يك جعبه كمك هاي اوليه آماده، مقرون به صرفه تر است يا تهيه تك تك اقلام موجود در آن مي توانيم با يك حساب سرانگشتي ساده قيمت متوسط اين اقلام را با هم جمع كنيم: محلول بتادين 110تومان، باند كشي۷۵۰تومان، پدچشم۱۵۰تومان، گازوازلين و گازاستريل روي هم 160تومان، باند زخم 165تومان، پنبه 500تومان، دستكش۳۰۰تومان، ماسك دهان 100تومان، يك بسته چسب زخم ايراني 165تومان، قيچي و تيغ، روي هم 800تومان كه در مجموع مي شود چيزي حدود۴۷۰۰تومان، در حالي كه اگر به اين صورت اقلام را خريداري كنيد جعبه اي هم وجود ندارد كه آنها را داخلش بگذاريد، ولي اگر جعبه را خريداري كنيد، پس از استفاده از محتوياتش مي توانيد دوباره آن را پر كنيد.
مارك هاي آلماني وانگليسي جعبه كمك هاي اوليه نيز در بازار ايران موجود است كه بين 8 تا 10هزارتومان قيمت دارند، در حالي كه اقلام موجود در آنها چندان تفاوتي با نوع ايراني اش ندارد.
جعبه كمك هاي اوليه را در تمام داروخانه هاي سرتاسر شهر مي توان پيدا كرد. اما داروخانه هلال احمر واقع در خيابان طالقاني بهترين مكان براي تهيه انواع جعبه هاست. در فروشگاه هاي لوازم پزشكي واقع در خيابان وليعصر(عج)، پايين تر از سه راه جمهوري اسلامي و نرسيده به ميدان منيريه هم علاوه بر عرضه انواع ابزار پزشكي و تجهيزات امداد ونجات، جعبه كمك هاي اوليه متناسب براي نيازهاي خانگي، به فروش مي رسد.
جعبه ضروري پنج هزار توماني
بسياري از خانواده ها جعبه كمك هاي اوليه دارند، اما كمتر خانواده اي پيدا مي شود كه اقلام ضروري اين جعبه را بشناسد و مجموعه كاملي از ابزار و داروهاي لازم جهت مواجهه با سوانح خانگي را براي جعبه كمك هاي اوليه خود فراهم كند. چنين جعبه اي اگر هم وجود داشته باشد، غالبا انباشته از داروهاي ساده اي ست كه افراد خانواده درهنگام ابتلا به بيماري هاي خفيف و معمولي، با استفاده از آنها اقدام به خود درماني مي كنند. اقلامي كه براي يك جعبه كمك هاي اوليه خانگي و نه چندن تخصصي هر لازم است عبارتند است از: قيچي، تيغ، چسب زخم، باند زخم، پنبه، دستكش، ماسك دهان، گاز استريل، پدچشم، گازوازلين، باند كشي و محلول ضد عفوني كننده بتادين.
|