|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
تصاوير جديد تابش X، توانسته اند راز عملكرد ريزترين رمزخوان سلولي را برملا كنند
كد ژنتيكي چگونه به پروتئين تبديل مي شود؟
ريبوزوم (پايين، چپ تصوير) در حال خواندن mRNA (مارپيچ سرخ و سفيد در پايين تصوير) است تا پروتيين را سنتز كند. پروتيين، رشته اي است كه در بالاي ريبوزوم در حال گسترش است. براي آن كه رشته پروتيين ساخته شود، ريبوزوم اسيدهاي آمينه اي را كه tRNA منتقل مي كنند (بالا، راست تصوير) به رشته پروتيين مي افزايد. پس از آن كه اسيد آمينه با رشته پروتيين پيوند برقرار كرد، ريبوزوم گير مي كند، سرش را مي چرخاند، tRNA (چپ تصوير) را رها مي كند و به حالت نخستين باز مي گردد تا تمام اين فرايند را با يك اسيد آمينه انجام دهد
|
|
|
|
ريبوزوم فقط 25 نانومتر اندازه دارد اما وظيفه مهمي بر دوش دارد: خواندن كدهاي ژنتيكي و تبديل آن به پروتئين
گروه دانش و فناوري ـ ذوالفقار دانشي: تصاوير جديد و دقيقي كه به كمك پرتوهاي ايكس از ريبوزوم سلول ها تهيه شده است، زيست شناسان را به درك چگونگي عملكرد اين اجزاي سلولي و توليد آنتي بيوتيك هاي جديدتر و قوي تر اميدوار كرده است. ريبوزوم ها، اجزاي بسيار كوچك سلول هستند كه با خواندن كدهاي ژنتيكي، آن ها را رمزگشايي كرده و پروتئين متناظر را توليد مي كنند.
اين تصاوير جديد را كه ريزترين جزئيات را نشان مي دهد، پژوهشگران دانشگاه كاليفرنيا در بركلي و آزمايشگاه ملي لورنس بركلي (LBNL) تهيه كرده اند و ابزاري كه چنين عكس برداري را ممكن ساخته، منبع نوري پيشرفته اي است كه توانايي تابش پرتوهاي بسيار قدرتمند ايكس را دارد، آن قدر قدرتمند كه مي تواند جزئيات ساختار بي نظير چنين مولكو هاي بزرگ و پيچيده اي را به تصوير بكشد. تا قبل از اين تجربه، فقط تصاويري مبهم از ريبوزوم در اختيار بود و كسي نمي توانست مدلي دقيق و كارآمد براي اين اجزاي مهم ارائه دهد.
ريبوزوم چيست و چرا مهم است؟
ريبوزوم ها معمولا بين 21 تا 25 نانومتر بزرگي دارند و نمونه كاملي از يك نانوماشين اصيل محسوب مي شوند. آن ها با دريافت اطلاعات ژنتيكي سلول كه مولكول RNA پيام رسان منتقل مي كند، آن را رمزگشايي مي كنند و پروتئين متناظر با آن را توليد مي كنند. در هر سلول مي توان صدها هزار ريبوزوم را پيدا كرد كه در حال توليد پروتئين هستند. در برخي سلول هاي فعال، اين ريبوزوم ها در هر دقيقه ميليون ها پروتئين توليد مي كنند.
ريبوزوم ها را مي توان در تمام موجودات زنده پيدا كرد، از يك باكتري گرفته تا موجودي پيچيده مانند انسان. قدمت اين نانو ماشين به دو ميليارد سال قبل مي رسد، ولي در اين دوره طولاني تكامل، تغيير اندكي پيدا كرده است. اين تغييرات به قدري ناچيز است كه ريبوزوم يك باكتري مي تواند ژن هاي انساني را به پروتئين تبديل كند.
برخي دانشمندان حدس مي زنند ريبوزوم ها زماني تشكيل شده اند كه مولكول RNA كدهاي ژنتيكي سلول را حمل مي كرد، نه مولكول RNA.DNAكه مخفف عبارت اسيد ريبونوكلئيك است، خواهر DNA است؛ به جاي دو رشته از يك رشته تشكيل شده و در تعداد و نوع مولكول هايش اندكي تفاوت دارد. هسته ريبوزوم از RNA تشكيل شده است.
ريبوزوم در تشكيل و ادامه حيات نقشي بسيار كليدي برعهده دارد، زيرا پروتيين را كه واحد سازنده بدن جاندار است توليد مي كند. از سوي ديگر، داروهاي مهم نيز ريبوزوم ها را هدف قرار مي دهند. به همين دليل ريبوزوم و شناخت عملكرد آن از اهميت فراواني برخوردار است.
تصويربرداري از ريبوزوم ها
چهار سال پيش، جمي كيت، استاديار سلول شناسي مولكولي دانشگاه كاليفرنيا به اتفاق همكارانش توانستند از يك ريبوزوم عكس بگيرند و جزئياتي به بزرگي 5/5 آنگستروم را در آن تفكيك كنند. كيت در تلاشي ديگر، تصوير جديدي گرفته كه جزئيات 5/3 آنگسترومي در آن تفكيك شده و به وضوح واحدهاي سازنده RNA متصل به ريبوزوم را نشان مي دهد. همچنين، دنباله اسيدهاي آمينه اي كه هسته RNA را دوره كرده اند نيز ديده مي شود.
هر دوي اين تصاوير با روش تصويربرداري تابش ايكس از بلورها تهيه شده اند و در هر دوي آن ها، پرتوهاي پرانرژي منبع نوري پيشرفته LBNL نقش كليدي را ايفا كرده اند. كيت و همكارانش موفق شده اند تصاويري دقيق را به صورت سه بعدي و با جزئيات كامل به دست آورند. پس از اين كار، آن ها بلور ريبوزوم را مرحله به مرحله رشد دادند و در هر مرحله، كيفيت بلور را در منبع نوري كنترل مي كردند. اگر خوب بود كه كار ادامه مي يافت، ولي اگر بد بود كار از نو شروع مي شد.
پژوهشگران دو تصوير بسيار عالي را از ريبوزوم باكتري E.Coli تهيه كردند و آن را با نمونه هاي مختلفي از ساخت هاي ريبوزوم هاي ديگر مقايسه كردند. ساير اطلاعات از تصويربرداري تابش X با كيفيت پايين تر و تصاوير ميكروسكوپ الكتروني از ريبوزوم باكتري E.Coli، مخمرها و پستانداران به دست آمد. مجموعه اين اطلاعات و مقايسه و تحليل آن ها موجب شد كيت و همكارانش بفهمند هر بخش از اين ريبوزوم چه كار مي كند.
ريبوزوم چطور كار مي كند؟
دانشمندان از اين ساختار جديد فهميده اند در زماني كه ريبوزوم به فرايند مكرر توليد پروتئين مشغول مي شود، چگونه دو قسمت بزرگ ريبوزوم خم مي شوند، درهم فرو مي روند و مي چرخند. در ابتدا، زيرواحد كوچك ريبوزوم RNA پيام رسان را شناسايي مي كنند و با آن درگير مي شود. اين RNA پيام رسان، نسخه اي كپي شده از DNA كروموزوم را حمل مي كند و به اختصار mRNA ناميده مي شود. هنگامي كه اين زيرواحد كوچك نقطه آغاز را پيدا كرد، زيرواحد بزرگ به سوي آن حركت كرده و درگير مي شود. بدين ترتيب mRNA بين دو ريزواحد كوچك و بزرگ قفل مي شود. اين ماشين تركيبي در طول mRNA حركت مي كند، هر كد سه حرفي ژنتيكي را مي خواند، اسيد آمينه متناظرش را شناسايي مي كند و آن اسيد آمينه را كه يكي از بيست واحد سازنده پروتئين ها است، به رشته پروتئيني دنباله دار اضافه مي كند.
در حالي كه اين فرايند صورت مي گيرد، RNA انتقالي (tRNA) واحدهاي سازنده اسيدهاي آمينه را مرتب به ريبوزوم منتقل مي كند و مولكول هاي حامل انرژي نيز به شكل GTP (گوانين تري فسفات) انرژي را تأمين مي كنند.
كيت و گروه تحقيقاتي دانشگاه كاليفرنيا متوجه شدند زماني كه بين رشته ادامه دار پروتئين و اسيد آمينه جديد پيوند برقرار شد، زيرواحد كوچك نسبت به زيرواحد بزرگ قفل مي شود. سپس سر زيرواحد اول طوري مي چرخد كه mRNA را به اندازه يك كد به جلو منتقل مي كند. در همين زمان، يك شيار باز مي شود تا هم mRNA به جلو حركت كند و هم tRNA كه اسيدآمينه اش را تخليه كرده جدا شود و در فضاي سلول شناور شود.
پس از اين، زيرواحد كوچك حركتش را برعكس مي كند، به حالت اوليه برمي گردد و براي افزودن اسيد آمينه بعدي آماده مي شود. تمامي اين مراحل مكان يابي، چرخش، باز كردن شيار و سپس معكوس كردن اين سه حركت در يك باكتري، در هر ثانيه بين ده تا بيست بار تكرار مي شود!
براساس نتايج به دست آمده، به نظر مي رسد RNA مارپيچي موجود در ريبوزوم، همانند نوعي فنر براي مقاومت در برابر تنش ناشي از اين چرخش هاي معكوس عمل مي كند. از سوي ديگر، ريبوزوم مملو از صدها يون مثبت منيزيوم است كه بار به شدت منفي مولكول RNA را خنثي مي كند. اگر اين بارهاي مثبت نبود، نيروي دافعه بين اجزاي RNA، ريبوزوم را تكه تكه مي كرد. برخي از اين يون هاي منيزيوم، مايعي نمكي را در سطح دو زيرواحد ريبوزوم تشكيل مي دهند كه احتمالا براي روغن كاري ماشين مورد استفاده واقع مي شود!
قبل از اين هم پژوهشگران توانسته بودند اغلب اين برهمكنش ها را در تصاوير كم كيفيت مشاهده كنند، ولي توانايي تفسير آن ها را نداشتند. تنها چنين تصاوير پركيفيتي مي توانست حقيقت را روشن كند؛ حقيقتي كه هنوز ابهامات زيادي دارد و نياز به تحقيق بيشتري دارد.
منبع: Science daily
|
|
|
چين ميليون ها پرنده را نابود كرد
بي بي سي: در آستانه آغاز به كار اجلاس جهاني مقابله با آنفلوانزاي طيور، خبرگزاري دولتي چين، شين هوا، گزارش كرده است كه در پي مشاهده مواردي از بروز آنفلوانزاي طيور در ميان پرندگان در استان ليائونينگ، واقع در شمال شرق اين كشور، بيش از شش ميليون قطعه مرغ در اين ناحيه معدوم شده است تا از گسترش اين بيماري جلوگيري به عمل آيد.
در عمليات معدوم كردن اين پرندگان۱۷۰۰، كارگر دولتي و يك صد مأمور پليس شركت داشتند و از ساكنان اين محل خواسته شده است در صورت مشاهده عوارض مشابه بيماري، فورا به مراكز بهداشتي مراجعه كنند. هفته گذشته، آزمايش روي تعدادي از پرندگان تلف شده در اين ناحيه نشان داد كه اين پرندگان به ويروس آنفلوانزاي طيور از نوع H5N1 آلوده بودند. اين نوع ويروس باعث ابتلاي انسان به بيماري كشنده آنفلوانزاي طيور مي شود، در حالي كه هنوز هم گفته مي شود اين بيماري تنها از طريق ارتباط انسان با پرنده زنده انتقال مي يابد.
|
|
|
احتمال شيوع آنفلوانزاي طيور در انسان ها
ايرنا: روزنامه ژاپني نيهون كيزاي گزارش داد كه اين احتمال رو به افزايش است كه ويروس آنفلوانزاي طيور از نوع H5N1 به طور ناگهاني دچار دگرگوني شده و تبديل به ويروسي شود كه از انسان به انسان به آساني قابل سرايت باشد.
نيهون كيزاي به نقل از پروفسور اوشي تاني يكي از پژوهشگران وابسته به سازمان جهاني بهداشت (WHO) نوشت: در آسيا سرايت ويروس آنفلوانزاي طيور از مرغ به انسان ادامه دارد. عامل بيشتر اين سرايت ها، مرغ هايي بودند كه در محدوده خانه بيماران نگهداري مي شدند، اما هنوز نمي توان اين احتمال را رد كرد كه اين ويروس در برخي از حالت ها از انسان به انسان سرايت نكرده باشد. ويروس آنفلوانزاي طيور كه به بيماران در اندونزي سرايت پيدا كرده، هر چند همانند ويروس مشابه در ويتنام از گونه H5N1 است اما ژن آن متفاوت است. واكسني كه سازمان جهاني بهداشت به كشورهاي گوناگون داده، ويژه ويروسي بوده كه در ويتنام پديدار شده است. اگر ويروس هايي كه در اندونزي در ميان بيماران ديده شده ناشي از سرايت انسان به انسان باشد، اين احتمال وجود دارد كه واكسن هاي توزيع شده به اندازه كافي تأثيرگذار نباشند. درخواست كمك چيني ها از سازمان جهاني بهداشت
گروه دانش و فناوري ـ محمدتقي رسولي: چيني ها از سازمان جهاني بهداشت (WHO) درخواست كمك كردند تا مشخص شود كه مرگ دختر 12 ساله چيني در اثر آنفلوانزاي طيور بوده است يا نه. در صورتي كه اين موضوع به اثبات برسد اولين تلفات انساني در چين بر اثر ويروس H5N1 رخ داده است. اين دختر ماه گذشته ميلادي بر اثر بيماري مرموزي مرد كه اين مرگ، احتمالا در اثر آنفلوانزاي طيور بوده است. تاكنون حداقل 62 نفر در جنوب شرق آسيا در اثر اين ويروس جان خود را از دست داده اند.
تاكنون 4 مورد مشكوك به آنفلوانزاي طيور در چين گزارش شده است كه همگي در سه هفته گذشته بودند. در يكي از اين موارد، سه نفر كه از استان هونان چين بودند به دلايل نامشخصي داراي اين ويروس بودند كه تحت مراقبت هستند. خبرگزاري شين هواي چين نيز اين خبر را تاييد كرده است. در يكي ديگر از اين موارد، دختر كوچكي پس از سه روز ابتلا به تب شديد درگذشت. اين دختر و برادر 9 ساله اش كه رابطه نزديكي با پرندگان داشتند مشكوك به اين ويروس بودند، ولي اين موضوع به اثبات نرسيد. در مورد سوم، قرباني يك معلم 36 ساله بود كه در حال درس دادن و كالبدشكافي يك پرنده، دستش را بريده است و پس از آن، او مريض شده بود.
هر سه حادثه در دهكده وانتانگ اتفاق افتاده كه طبق اعلام دولت چين در اين دهكده 545 پرنده در اثر آنفلوانزا مرده اند. البته مقامات چيني در هر سه مورد فوق نتايج آزمايش را منفي دانسته و آن ها را عاري از ويروس H5N1 دانسته اند، ولي در مورد چهارم شك آن ها به حدي است كه از سازمان جهاني بهداشت درخواست كمك كرده اند. مقامات سازمان جهاني بهداشت ضمن تاييد دريافت درخواست كمك از طرف مقامات چيني، آن را كاري مفيد ارزيابي كرده و از تمام كشورها درخواست كردند كه در صورت مشاهده موارد مشكوك، حتما بررسي ها و آزمايشات لازم را انجام داده و در صورت نياز از WHO درخواست كمك نمايند. به نظر مي رسد آنفلوانزاي طيور در حال تبديل شدن به يك تراژدي غمناك در جهان مي باشد.
منبع: AP.com
|
|
|
درخواست كمك چيني ها از سازمان جهاني بهداشت
گروه دانش و فناوري ـ محمدتقي رسولي: چيني ها از سازمان جهاني بهداشت (WHO) درخواست كمك كردند تا مشخص شود كه مرگ دختر 12 ساله چيني در اثر آنفلوانزاي طيور بوده است يا نه. در صورتي كه اين موضوع به اثبات برسد اولين تلفات انساني در چين بر اثر ويروس H5N1 رخ داده است. اين دختر ماه گذشته ميلادي بر اثر بيماري مرموزي مرد كه اين مرگ، احتمالا در اثر آنفلوانزاي طيور بوده است. تاكنون حداقل 62 نفر در جنوب شرق آسيا در اثر اين ويروس جان خود را از دست داده اند.
تاكنون 4 مورد مشكوك به آنفلوانزاي طيور در چين گزارش شده است كه همگي در سه هفته گذشته بودند. در يكي از اين موارد، سه نفر كه از استان هونان چين بودند به دلايل نامشخصي داراي اين ويروس بودند كه تحت مراقبت هستند. خبرگزاري شين هواي چين نيز اين خبر را تاييد كرده است. در يكي ديگر از اين موارد، دختر كوچكي پس از سه روز ابتلا به تب شديد درگذشت. اين دختر و برادر 9 ساله اش كه رابطه نزديكي با پرندگان داشتند مشكوك به اين ويروس بودند، ولي اين موضوع به اثبات نرسيد. در مورد سوم، قرباني يك معلم 36 ساله بود كه در حال درس دادن و كالبدشكافي يك پرنده، دستش را بريده است و پس از آن، او مريض شده بود.
هر سه حادثه در دهكده وانتانگ اتفاق افتاده كه طبق اعلام دولت چين در اين دهكده 545 پرنده در اثر آنفلوانزا مرده اند. البته مقامات چيني در هر سه مورد فوق نتايج آزمايش را منفي دانسته و آن ها را عاري از ويروس H5N1 دانسته اند، ولي در مورد چهارم شك آن ها به حدي است كه از سازمان جهاني بهداشت درخواست كمك كرده اند. مقامات سازمان جهاني بهداشت ضمن تاييد دريافت درخواست كمك از طرف مقامات چيني، آن را كاري مفيد ارزيابي كرده و از تمام كشورها درخواست كردند كه در صورت مشاهده موارد مشكوك، حتما بررسي ها و آزمايشات لازم را انجام داده و در صورت نياز از WHO درخواست كمك نمايند. به نظر مي رسد آنفلوانزاي طيور در حال تبديل شدن به يك تراژدي غمناك در جهان مي باشد.
منبع: AP.com
|
|
|
فلاك، مرورگر اينترنتي جديد
ايرنا: در حالي كه بيشتر اخبار مربوط به مرورگرهاي اينترنتي به رقابت دو مرورگر اينترنت اكسپلورر و فايرفاكس ختم مي شود، اما از اين ميان مرورگر جديدي به نام فلاك با گستره وسيعي از قابليت هاي جالب و بديع سر برآورده است. مرورگر فلاك (Flock) محصول شركت تازه راه اندازي شده فلاك است كه بر پايه هسته اصلي مرورگر داراي كد باز فايرفاكس، محصول موزيلا طراحي شده و به رايگان منتشر شده است. اين مرورگر علاوه بر برخورداري از اغلب قابليت هاي فايرفاكس، به ويژگي هاي جالب جديدي مجهز شده كه در زير به برخي از آن ها اشاره مي شود.
بر خلاف شيوه مرسوم انتخاب و علامت گذاري سايت هاي مورد علاقه (favorites) در اينترنت اكسپلورر و Bookmarksدر فايرفاكس، در مرورگر فلاك كاربر تنها با يك كليك، وب سايت در حال مشاهده را نشانه گذاري (star) مي كند كه با اين اقدام لينك سايت مذكور به يك حساب شخصي اينترنتي فرستاده شده و در آن جا ذخيره مي شود. بدين ترتيب به جاي اين كه اطلاعات مربوط به سايت هاي مورد علاقه شما تنها در همان رايانه اي كه مشغول كار كردن با آن هستيد ذخيره شود، اين اطلاعات در اينترنت ذخيره شده و شما از هر رايانه اي كه به اينترنت وصل شويد مي توانيد فهرست و آدرس وب سايت هاي مورد علاقه و نشانه گذاري شده خود را مشاهده كنيد. با استفاده از همين خدمات، كاربران مي توانند در صورت تمايل، وب سايت هاي مورد علاقه ديگر كاربران را نيز مشاهده كنند و درباره سايت هاي مشابهي كه ساير كاربران نشانه گذاري كرده اند، اطلاعات كسب كنند.
مروگر فلاك داراي قابليت هاي گسترده وب لاگ نويسي است و با برخورداري از يك واژه پرداز، مطالب تايپ شده توسط كاربران را به سادگي به برخي از مهم ترين ارائه دهندگان خدمات وب لاگ، از جمله خدمات بلاگر گوگل ارسال مي كند. اين مرورگر جديد در زمينه جست وجوي اينترنتي نيز به ويژگي هاي جالبي مجهز است. به طور مثال چنان چه كاربر كلمه اي را در پنجره جست وجو وارد كند، مرورگر (فلاك) در ميان آدرس و يا عنوان سايت هاي نشانه گذاري شده توسط كاربر و همچنين سايت هايي كه كاربر به تازگي از آن ها بازديد كرده، به جست وجوي واژه مذكور پرداخته و اين سايت ها را نمايش مي دهد.
نگارش فعلي مرورگر فلاك داراي برخي ايرادهاي برنامه نويسي است كه سبب ناپايداري مرورگر مي شود. اما به گفته طراحان اين مرورگر، يك نگارش پايدارتر در ماه ميلادي آينده منتشر شده و نگارش نهايي آن در اوايل سال 2006 از راه خواهد رسيد.
|
|
|
مقابله نانو ذره ها با ويروس
|
|
ستاد ويژه توسعه فناوري نانو: پژوهش ها نشان مي دهد كه ذرات نانومتري نقره كه اندازه شان يك تا ده نانومتر است، مي توانند به ويروس ايدز متصل شوند و مانع از اتصال ويروس ايدز به سلول هاي بدن شده و فعاليت اين ويروس را مختل كنند. در اين بررسي، دانشمندان نانوذرات نقره را با سه پوشش متفاوت كربن كف آلود ، پليمر PVP و سرم آلبومين گاوي (BSA) مخلوط كردند. به نظر ياكامن استاد دانشكده مهندسي دانشگاه تگزاس، عدم به كارگيري اين مواد پوششي باعث تشكيل بلورهاي بزرگ به جاي نانوبلورها مي شود. با استفاده از ميكروسكوپ TEM معلوم شد كه نانوذرات نقره موجود در شبكه كربن كف آلود به يكديگر متصل شده، اما در همين زمان استفاده از حمام مافوق صوتي در آب يونيزه شده، باعث آزاد شدن مقادير قابل توجهي از اين نانوذرات با ابعاد حدود 10 نانومتر مي شود. اين نانوذرات از بيشترين تنوع شكلي برخوردار بوده و به اشكالي چون بيست وجهي و ده وجهي يافت مي شوند.
محققان در كاري ديگر از سرم آلبومين كه معمول ترين پروتئين پلاسماي خون است استفاده كردند. آن ها دريافتند كه تركيبات شيميايي گوگرد، اكسيژن و نيتروژن موجود در اين سرم باعث پايداري نانوذرات نقره مي شود.
از بررسي طيف جذبي و نيز نمودار طيف مرئي- فوق بنفش اين روش ها، شكل و اندازه نانوذرات تعيين شد. هر كدام از اين سه روش تهيه نانوذرات نقره درون سلول هاي ويروس HIV مورد مطالعه قرار گرفتند. ياكامن و همكارانش با كشت نمونه ها در دماي 37 درجه و استفاده از اين نانوذرات نقره به ترتيب پس از 3 و 24 ساعت مشاهده كردند كه هيچ سلولي زنده نمانده است.
اگرچه با انجام اين تحقيق، اميدهايي جهت درمان ايدز با نانوذرات نقره پديد آمده است، اما همچنان لازم است دانشمندان در اين باره تحقيقات بيشتري انجام دهند. محققان هنوز از اثرات درازمدت اين نانوذرات فلزي هيچ اطلاعي ندارند. اما در حال حاضر دانشمندان مشغول ساخت كرمي با استفاده از اين نانوذرات براي پيشگيري از ايدز هستند كه قرار است آن را روي انسان مورد آزمايش قرار دهند. ياكامن مي گويد: ما مشغول آزمايش اين نانوذرات عليه ديگر ويروس ها و ميكروب ها مي باشيم و نتايج اوليه نشان دهنده آن است كه مي توان از آن ها به طور مؤثري عليه ديگر ميكروارگانيسم ها نيز استفاده نمود.
|
|
|
خريدهاي آنلاين
گروه دانش و فناوري ـ محمدتقي رسولي: طبق تحقيقات كارشناسان و همچنين سايت نظرسنجي Mypoints.com در سال 2005 نرخ خريدهاي آنلاين مشتريان در تعطيلي ها، 25 درصد نسبت به سال 2004 رشد داشته است و به نظر مي رسد كه اكثر مردم، علاقه اي به خروج از خانه در تعطيلات نداشته و خريد خود را با استفاده از كارت هاي اعتباري و به صورت آنلاين انجام مي دهند.
در تحقيقي كه توسط سايت Mypoints انجام شده است نظريات بيش از هزار نفر از مشتريان لحاظ شده است و 54 درصد آن ها در نظر دارند كه كليه خريدها اعم از غذايي، كتاب و... را از طريق الكترونيكي خريداري نمايند كه نسبت به سال گذشته 25 درصد رشد داشته است. با توجه به اين تحقيق 29 درصد مردان و 34 درصد زنان، دليل استفاده از خريد آنلاين را پيدا كردن بهترين قيمت براي كالاهاي مختلف مي دانند و 24 درصد مردان و 23 درصد زنان دليل خريد آنلاين خود را كارايي بالاتر آن، اعم از حمل و نقل كمتر، خريد سريع تر و پيدا كردن كالاي بهتر مي دانند. خريد آنلاين در سه ماهه چهارم سال 2005 حدود 2/26 بيليون دلار در آمريكا پيش بيني مي شود كه نسبت به سال گذشته 22 درصد افزايش داشته است. كارشناسان دلايل علاقه بيشتر مردم به خريد آ نلاين را به شرح زير اعلام كرده اند: 1 ـ پيدا كردن بهترين كالا (از انواع مارك هاي مورد نظر و با كيفيت هاي متفاوت)، 2 ـ پيدا كردن بهترين قيمت، 3 ـ عدم احتياج به حمل و نقل هاي اضافي (سرعت در خريد و هدر نرفتن زمان)، 4 ـ خريد به صورت اعتباري با كارت هاي اعتباري. همچنين كارشناسان پيش بيني مي كنند كه اين روند رو به رشد طي تعطيلات آخر سال نيز رشد چشمگيري داشته باشد، زيرا مردم در تعطيلات علاقه چنداني به خروج از خانه ندارند.
به نظر مي رسد كه اكثر كشورهاي جهان از جمله ايران نيز مي بايست زيرساختارهاي لازم اعم از كارت هاي اعتباري، ايجاد سايت هاي خريد و فروش آنلاين و سرمايه گذاري در اين زمينه را هر چه زودتر انجام دهند، زيرا تأثير به سزايي در به هدر رفتن زمان مردم، كاهش هزينه ها، كم كردن ترافيك و كنترل قيمت ها دارد.
|
|
|
هابل در جست وجوي اقمار كوچك اطراف سياره يخ زده
دو قمر جديد براي پلوتو
گروه دانش و فناوري ـ ذوالفقار دانشي: اخـــترشــنــــاسـاني كه تلسكوپ فضايي هابل را به سوي مرزهاي منظومه شمسي نشانه رفته بودند، موفق شدند دو قمر جديد در اطراف سياره پلوتو كشف كنند. با اين حساب، تعداد قمرهاي اين سياره به عدد 3 رسيد.پلوتو، يكي از اجرام كمربند كويي پر است. حلقه اي دوردست از اجرام يخ زده كه بازمانده ابر نخستين تشكيل دهنده منظومه شمسي است و پشت مدار سياره نپتون گسترده شده است. هنگامي كه در سال 1930 كلاود تامبو آن را كشف كرد، همه تصور مي كردند اين سياره هم تنهاست و قمري ندارد. ولي در سال 1978، همدم نه چندان كوچك آن كشف شد: شارون، يك گوي يخ زده كه يك ششم، مادرش سنگيني داشت.دو قمر جديدي كه در تصوير هابل پيدا شده اند، s/2005p1 و s/2005p2 نام دارند و پنج هزار بار كم نورتر از سياره پلوتو هستند. P1 كه بين 55 تا 160 كيلومتر پهنا دارد، 20 درصد بزرگ تر از p2 است كه بين 45 تا 130 كيلومتر بزرگي دارد. ابعاد اين دو قمر بر اساس نور باز تابيده شده از سطح آن ها اندازه گيري شده است، ولي از آن جا كه دانشمندان نمي دانند سطح اين دو قمر از يخ بازتاب كننده، هيدرو كربن هاي مات و يا تركيبي از اين دو است، عدم قطعيت در مورد اندازه اين قمرها اين قدر بالا است.
هال ويور، اخترشناس دانشگاه جان هاپكينز زماني كه اين دو قمر را ديد، آن ها را باور نكرد. او مي گويد: مردم مدت ها بود در جست وجوي اقمار اطراف پلوتو بودند. ويور و همكارانش نخستين بار در خرداد ماه اين دو جسم را پيدا كردند و رصدهاي بعدي نشان داد آن ها به دور پلوتو گردش مي كنند. p2 در فاصله چهل و نه هزار كيلومتري، هر 25 روز و نيم يك بار به دور پلوتو مي گردد و p1 كه در فاصله 65 هزار كيلومتري است، هر 38 روز. پلوتو نخستين جرم كمربند كويي پر است كه بيش از يك قمر دارد. اين يافته در درك سيستم پلوتو و شارون كمك بسيار زيادي خواهد كرد. در ميان قمرهاي منظومه شمسي، تنها شارون است كه نسبت به سياره مادري خود اين قدر بزرگ است. ماه، تنها قمر بزرگ زمين، فقط 2/1 درصد زمين جرم دارد.
برخي اخترشناسان حدس مي زنند زماني كه پلوتو در حال شكل گيري بود، جسمي در حدود اندازه هاي پلوتو به اين سياره برخورد كرده است و بقاياي اين برخورد، قمر شارون را تشكيل داده است. البته در اين تصاوير جديد هيچ دليل خاصي در تأييد يا رد اين فرضيه به دست نيامده است، ولي مشخص است دو قمر جديد در صفحه مداري شارون گردش مي كنند و اين بدان معني است كه اين سه قمر در يك اتفاق به وجود آمده اند. البته ممكن است دو قمر جديد p1 و p2، اجرامي از كمربند كويي پر باشند كه در دام گرانش ضعيف پلوتو به دام افتاده اند.
با افزايش قدرت تلسكوپ هاي زميني، اخترشناسان موفق شده اند اجرام ديگري را در كمربند كويي پر پيدا كنند. دو جرم بسيار بزرگ كه در سال هاي 2003 و 2005 در كمربند كويي پر پيدا شده اند، ابعادي بزرگ تر از سياره پلوتو دارند و در فاصله بسيار دورتري نسبت به خورشيد گردش مي كنند؛ از اين رو برخي متخصصان شك كرده اند آيا پلوتو سزاوار سياره بودن هست يا خير. تصاوير آينده هابل و تلسكوپ هاي زميني حقايق بيشتري را روشن خواهد كرد.
منبع: Nature.com
|
|
|
احتمال شيوع آنفلوانزاي طيور در انسان ها
ايرنا: روزنامه ژاپني نيهون كيزاي گزارش داد كه اين احتمال رو به افزايش است كه ويروس آنفلوانزاي طيور از نوع H5N1 به طور ناگهاني دچار دگرگوني شده و تبديل به ويروسي شود كه از انسان به انسان به آساني قابل سرايت باشد.
نيهون كيزاي به نقل از پروفسور اوشي تاني يكي از پژوهشگران وابسته به سازمان جهاني بهداشت (WHO) نوشت: در آسيا سرايت ويروس آنفلوانزاي طيور از مرغ به انسان ادامه دارد. عامل بيشتر اين سرايت ها، مرغ هايي بودند كه در محدوده خانه بيماران نگهداري مي شدند، اما هنوز نمي توان اين احتمال را رد كرد كه اين ويروس در برخي از حالت ها از انسان به انسان سرايت نكرده باشد. ويروس آنفلوانزاي طيور كه به بيماران در اندونزي سرايت پيدا كرده، هر چند همانند ويروس مشابه در ويتنام از گونه H5N1 است اما ژن آن متفاوت است. واكسني كه سازمان جهاني بهداشت به كشورهاي گوناگون داده، ويژه ويروسي بوده كه در ويتنام پديدار شده است. اگر ويروس هايي كه در اندونزي در ميان بيماران ديده شده ناشي از سرايت انسان به انسان باشد، اين احتمال وجود دارد كه واكسن هاي توزيع شده به اندازه كافي تأثيرگذار نباشند.
|
|
|
چين ميليون ها پرنده را نابود كرد
بي بي سي: در آستانه آغاز به كار اجلاس جهاني مقابله با آنفلوانزاي طيور، خبرگزاري دولتي چين، شين هوا، گزارش كرده است كه در پي مشاهده مواردي از بروز آنفلوانزاي طيور در ميان پرندگان در استان ليائونينگ، واقع در شمال شرق اين كشور، بيش از شش ميليون قطعه مرغ در اين ناحيه معدوم شده است تا از گسترش اين بيماري جلوگيري به عمل آيد.
در عمليات معدوم كردن اين پرندگان۱۷۰۰، كارگر دولتي و يك صد مأمور پليس شركت داشتند و از ساكنان اين محل خواسته شده است در صورت مشاهده عوارض مشابه بيماري، فورا به مراكز بهداشتي مراجعه كنند. هفته گذشته، آزمايش روي تعدادي از پرندگان تلف شده در اين ناحيه نشان داد كه اين پرندگان به ويروس آنفلوانزاي طيور از نوع H5N1 آلوده بودند. اين نوع ويروس باعث ابتلاي انسان به بيماري كشنده آنفلوانزاي طيور مي شود، در حالي كه هنوز هم گفته مي شود اين بيماري تنها از طريق ارتباط انسان با پرنده زنده انتقال مي يابد.
|
|
|