محمدرضا منصوريان
در يكي دو سال اخير براي دوستداران و كارشناسان ورزش وزنه برداري در جهان اين نكته حياتي قابل پيش بيني بود كه اين ورزش در آستانه تحولي دوباره قرار گرفته و نسلي تازه از سراسر جان موجوديتي نوين را براي آن رقم زده اند.
در هفتاد و چهارمين دوره رقابت هاي وزنه برداري قهرماني جهان در شهر دوحه قطر از ميان اين نسل گروهي به ميدان آمدند و شايستگي ها و قدرت خود را به نمايش گذاشتند.
وزنه برداري دنيا روزگاري نه چندان دور در انحصار كشور شوروي سابق و اقمار آن بود و كمتر ديده مي شد كه تيم ها و قهرمانان ديگري از سراسر دنيا بتوانند به حريم آنها نزديك شوند.
با فروپاشي شوروي سابق و ايجاد كشورهاي جديد اين ورزش نيز نظير بسياري ديگر از ورزش ها از انحصار خارج شد و قطب هاي تازه اي پديد آمد.
امروز با گذشت يك دهه از اين ماجرا جدال مردان آهنين جهان با پولاد سرد به افق هاي تازه اي رسيده است. حالا ديگر علاوه بر جمهوري هاي تازه استقلال يافته، ديگر كشورهاي ريز و درشت جهان در قالب مدعياني جدي ظاهر شده و معادله تازه اي را رقم زده اند.
دوحه قطر ظهور قطب هاي تازه وزنه برداري جهان بود.در اين ميان كشورهايي نظير روسيه و چين به دليل سابقه و اعتبار طولاني همچنان در رأس قرار گرفته اند و حتي مي توان چيني ها را به دليل يكه تازي در اوزان سبك كاملاً متمايز كرد. اما بيداري و هوشياري وزنه برداراني از جمهوري آذربايجان، فرانسه، نائورو، مصر، بلغارستان، لهستان و ... در حقيقت زنگ خطري براي ديگر تيم هاي مدعي در جهان نظير ما است.
آنچه كه در مسابقات جهاني بخوبي مشاهده شد اين بود كه تمامي تيم هاي حاضر در اين ميدان با امكانات بسيار مناسبي مجهز شده بودند و حتي در كنار آنها كارشناساني ديده شدند كه با وسواس و دقت تمامي تغيير و تحولات را زير نظر قرار داده بودند.
در اين چرخه و تحولات ما نيز وظيفه داريم كه همه نبوغ و استعدادهايمان را بكار گيريم و متناسب با حريفان حركت نمائيم. اما ظاهراً شرايط ما با ديگران كاملاً متفاوت است.
امروز فعاليت هاي مرتبط با ورزش وزنه برداري در كشور ما علي الظاهر يك بعدي و يكسويه است و علاوه بر آن تنش و تضادهاي موجود بسياري از انرژي هاي ناب سازندگي را به انحراف كشانده است.
جداي از اين مسئله بايستي به اين نكته نيز اشاره كنيم كه اصولاً براي ايجاد هر گونه تغييري علاوه بر دارا بودن سناريوي لازم بايستي در زمينه تامين منابع مالي نيز اقداماتي اساسي و اصولي صورت پذيرد. در حال حاضر بودجه موجود براي اداره وزنه برداري ايران كافي نيست و با توجه به رشد موجود و سرعت پيشرفت حريفان هيچكس نمي تواند بدون بهره مندي از اعتبار و امكانات لازم اميد به بلندپروازي و رشد و ترقي داشته باشد.
با پايان هفتاد و چهارمين دوره رقابت هاي وزنه برداري قهرماني جهان كه هفته گذشته در شهر دوحه قطر برگزار شد يوردان گئورگي ايوانف سرمربي بلغاري تيم ملي وزنه برداري ايران به فاصله ۴۸ ساعت مجدداً وزنه برداران مورد نظر خود را به اردوي تيم ملي فراخواند تا آنها را براي حضور در بازي هاي غرب آسيا كه بزودي در كشور قطر برگزار مي شود ، آماده نمايد.
عجيب اينكه ايوانف براي حضور در اين ميدان هم دست رد به سينه وزنه برداراني نظير محمدعلي فلاحتي نژاد، محمدحسين برخواه، اصغر بيرانوند و ... زد!
حريفان دوان دوان مي آيند
تا قبل از شروع رقابت هاي وزنه برداري قهرماني جهان در دوحه قطر بسياري از كارشناسان و علاقه مندان به اين ورزش مي پنداشتند كه رقيب اصلي حسين رضا زاده در اين مسابقه ها جابر سالم وزنه بردار بلغاري الاصل تيم قطر است. اما با شروع رقابت وزنه برداران در فوق سنگين يك روسي جوان و خوش قد و قواره به نام يوگني تيگشف تمامي محاسبات را بهم زد و با گرفتن مدال طلاي حركت يكضرب زنگ خطر را براي تمامي مدعيان اين وزن به صدا درآورد.
اين درست است كه تيگشف و ديگران در حال حاضر هيچكدام قدرت رقابت در مجموع دو حركت يكضرب و دو ضرب با رضا زاده را ندارند، اما اين بدان معني نيست كه وضعيت هميشه اين گونه باقي مي ماند.
رضا زاده هم اينك در آستانه ۲۸ سالگي است و از وزن بدني بالاي ۱۶۰ كيلوگرم برخوردار است، در حالي كه حريف جوان روسي او با ۲۵ سال سن وزني معادل ۱۲۶ كيلوگرم دارد كه با همين وزن كم ۲۱۱ كيلوگرم در يكضرب و ۲۴۶ كيلوگرم وزنه را بالاي سر برده است. حال اگر اين وزنه بردار قدرتمند و خوش استيل به وزني برابر با ۱۴۰ كيلوگرم يا بالاتر برسد، آيا در مسابقات آينده نمي تواند با زدن وزنه هاي بيشتر در دو ضرب حريف خطرناكي براي رضا زاده باشد؟ بنابراين قهرماني اين ورزشكار دوست داشتني وزنه برداري در دوحه قطر در حقيقت زنگ خطري براي جامعه وزنه برداري ما بود كه از اين پس نسبت به تحولات اين ورزش در سطوح مختلف بين المللي پخته تر و سنجيده تر عمل كرده و غفلت نكند. رضا زاده در دوحه به دور از ركورد هاي جهاني خود ۲۱۳ كيلوگرم يكضرب و ۲۶۳ كيلوگرم دوضرب بالاتر از تيگشف روسي و جابرسالم قطري روي سكو قهرماني جهان ايستاد و مدال پنجم جهاني و المپيك خود را صيد كرد. آيا با توجه به فعل و انفعالات پديد آمده در دنياي وزنه برداري باز هم مي توان براي تكرار چنين پيروزي هايي به انتظار نشست؟ آن هم در زمانه اي كه حريفان دوان دوان مي آيند.
|
|
مردان مورد اعتماد
اصغرابراهيمي، حسين رضا زاده و علي دهقانيان سه وزنه برداري كه با عبور از حد نصاب هاي تعيين شده از سوي يوردان گئورگي ايوانف بلغاري مجوز حضور در مسابقه هاي جهاني دوحه قطر را به دست آوردند.
حسين رضا زاده مشكل چنداني براي قرار گرفتن روي سكوي قهرماني نداشت و همچنان قدرت بي پايان خود را به نمايش گذاشت. اما براي اصغر ابراهيمي و علي دهقانيان حضور در اين صحنه تجربيات بسيار زيادي را به همراه داشت. امروز اگر تيم ملي وزنه برداري ايران قهرمان بزرگي مثل كوروش باقري را در وزن ۹۴ كيلوگرم در تركيب خود ندارد، نبايد تشويش خاطري در ذهن مربيان تيم ملي وجود داشته باشد چرا كه حضور ابراهيمي و دهقانيان در اين وزن بزودي مي تواند ما را اميدوار به حضور دو چهره قدرتمند در اين دسته نمايد.
كوروش باقري در مسابقات جهاني سال ۲۰۰۱ در شهر آنتالياي تركيه مدال طلاي اين دسته را به چنگ آورده است و امروز در مسابقات جهاني ۲۰۰۵ اصغر ابراهيمي در اولين سال هاي حضورش در تيم ملي در ميداني سخت با ۱۷۷ كيلوگرم در يك ضرب و ۲۱۰ كيلوگرم در دو ضرب خود را جانشين شايسته اي براي باقري نشان مي دهد.
ابراهيمي و دهقانيان علاوه بر در اختيار داشتن مربي بزرگي نظير ايوانف خوشبختانه از شانس حضور در كنار قهرمان بزرگي نظير حسين رضا زاده نيز برخوردارند و اينها همه امتيازاتي است كه در حركت هاي آتي و رو به جلوي آنها بسيار تعيين كننده و حياتي است.
خوشبختانه اين دو قهرمان جوان وزنه برداري ما از شرايط اخلاقي بسيار مناسبي برخوردارند و براي رسيدن به سكوهاي جهاني بخوبي خود را با مربيان تيم ملي هماهنگ ساخته اند. در حقيقت آنها مردان مورد اعتماد سرمربي تيم ملي وزنه برداري هستند.
ميزباني آسيايي ها
در دوره اي كه علي مرادي رئيس فدراسيون وزنه برداري ايران دبير كل كنفدراسيون وزنه برداري آسيا است مسابقه هاي جهاني اين رشته در يك كشور آسيايي به نام قطر برگزار مي شود كه اين خود مي تواند ناشي از نفوذ و قدرت آسيايي ها در فدراسيون جهاني اين رشته باشد. البته در كنار اين مسئله نمي توان از روابط پنهاني تاماش آيان رئيس (F.W.I) و ميزبانان قطري كه بخوبي آيان و همقطارانش را با هداياي گرانقيمت غافلگير ساخته بودند، به راحتي چشم پوشي كرد. در كنار تمام اين مسائل حضور مسئولين سياسي و ورزشي ايران در شب پاياني مسابقه ها در سالن السد قطر محل برگزاري مسابقه هاي جهاني وزنه برداري براي آيان و ديگر مسئولين فدراسيون جهاني بسيار قابل اهميت بود. علي مرادي شخصيت هاي ايراني حاضر در سالن را به تاماش آيان معرفي مي كند.
دردسرهاي ايوانف
با گذشت حدود يك سال از حضور دوباره يوردان گئورگي ايوانف در ورزش وزنه برداري ايران هنوز هيچكس به درستي نتوانسته است از اهداف و برنامه هاي مورد نظر اين مربي كهنه كار براي ارتقاء وزنه برداري ايران در جهان آگاه شود. امتياز اين مربي بلغاري آن است كه او شاگردان بسياري در ايران دارد كه تقريباً تمامي آنها به درجات عالي در اين رشته رسيده اند. شاهين نصيري نيا، كوروش باقري، حسين توكلي، حسين رضازاده و ... از جمله شاگردان ايوانف هستند كه در كنار او بر سكوهاي قهرماني جهان جلوس كرده اند. نكته جالب اين است كه به جز رضا زاده بسياري از شاگردان او امروز از جدي ترين منتقدانش هستند. ظاهر قضيه اين است كه ايوانف در حال حاضر هيچ اعتقادي به حضور آنها و گروهي ديگر از وزنه برداران نظير برادران پانزوان، محمدحسين برخواه و محمدعلي فلاحتي نژاد در تيم ملي ندارد.
بسياري از گره ها و گرفتاري هاي موجود وزنه برداري در حال حاضر همين مسئله است و عجيب تر اينكه هيچ مقامي هم در فدراسيون وزنه برداري حاضر نيست بصورت شفاف از برنامه ها و اهدافي كه ايوانف ميل به اجراي آنها دارد عموم را آگاه سازد.