سه شنبه ۱۵ آذر ۱۳۸۴
ورزش
Front Page

ايران شگفتي ساز گوجوريو
۹ سرود دلنشين
004494.jpg
محمدرضا منصوريان
زماني كه هنرهاي رزمي اوليه به خاور دور رسيد در آنجا ريشه كرد و مرحله آرام و تدريجي را كه بسيار پيچيده بود براي رشد آغاز كرد و به ۳ شاخه عمده «ناهاته» ، «شوريته» و «توماريته» تقسيم شد. پس از مدتي «توماريته» اهميت خود را از دست داد و دو شاخه اصلي «ناهاته» كه از «ناها» پايتخت اوكيناوا و «شوريته» از شهر «شوري» بودند پايه هاي كاراته امروز را تشكيل دادند.
سالها بعد استادي با قدي متوسط و قوي هيكل به نام «شوجون مياگي» «ناها» پايتخت اوكيناوا را ترك كرد و به چين رفت و سالها به مطالعه و تمرين هنرهاي رزمي چين پرداخت. او پس از بازگشت به «ناها» ، سبك تمرين خود «ناهاته» را با هنرهاي مطالعه شده چيني تركيب  كرد و نام سبك خود را «گوجوريو» گذاشت كه به مفهوم «روش نرم و سخت» در دنيا مشهور است. گوجوريو امروزه يكي از ۴ سبك رسمي فدراسيون جهاني كاراته WKF است و كاراته از طريق اين ۴ سبك به المپيك راه مي يابد. گوجوريو در سال ۱۳۶۸ در كشور ما بنيانگذاري شد و تدريس عميق و تدريجي آن به دور از هرگونه هو و جنجال آغاز شد. روش تدريس گوجوريو همانند كاتاهاي آن عميق و ريشه اي بود و نتايج درخشاني براي كاراته ما داشت.

اولين سبكي كه  از كشورمان به مسابقات جهاني كاراته رفت و عنوان نايب قهرماني را از آن خود كرد. سبك گوجوريو بود كه با ۱۳ ورزشكار در سال ۱۹۹۳ در بين ۳۸ كشور جهان در توكيو با كسب ۳ مدال طلا، ۲ نقره و ۳ برنز شگفتي همگان از جمله كشورهايي را كه ۳۰ سال بود گوجوريو تمرين مي كردند برانگيخت و همانها به ايران عنوان «ايران شگفتي ساز مسابقات» دادند.
۴ سال بعد به دليل دوري راه و هزينه هاي سنگين، ايران در مسابقات جهاني برزيل شركت نكرد،اما در سال ۲۰۰۱ تيم ۹ نفره ما براي شركت در سومين دوره مسابقات قهرماني جهان عازم پرث استراليا شد و مقام سومي كوميته تيمي را از آن خود كرد.
براي حضور در چهارمين دوره مسابقات قهرماني جهاني، بانوان نيز اعلام آمادگي كردند و اين بار تيم ما با تركيبي قوي تر از دوره هاي پيشين پاي در ميدان رقابت ها مي گذاشت.
۹ مرحله اردوي آمادگي هر چند براي شركت در مسابقات قهرماني جهان كافي نيست ولي توانست تيم ما را منسجم كند.
تيم ۴۴ نفره ما با تركيبي از ۳۸ ورزشكار و ۴ داور به اين شكل به «روتردام» محل برگزاري مسابقات رفت.
* الف بخش بانوان:
بانوان اعزامي متشكل از ۱۶ ورزشكار و يك داور بودند كه در رده هاي زير، پاي در ميدان رقابتها گذاشتند.
* در رده سني نوجوانان و جوانان ۱۰ نفر به عضويت تيم ملي درآمدند كه ۷ نفر آنها از پتروشيمي بندر امام بودند و ۳ نفر از مازندران.
اين گروه ۴ طلا، ۳ نقره و ۲ برنز بدست آوردند كه ۳ طلا، ۳ نقره و يك برنز از آن نوجوانان و جوانان پتروشيمي بندر امام بود و يك طلا و يك برنز از آن مازندران.
* در گروه بزرگسالان زنان ۶ نفر حضور داشتند كه از چهار استان خوزستان، مازندران، مركزي و تهران انتخاب شده بودند كه در كوميته تيمي به افتخار سومي زنان جهان دست يافتند و در انفرادي نيز ۲ برنز بدست آوردند.
در مجموع زنان ما با كسب ۴ مدال طلا، ۳ نقره و ۵ برنز پس از ژاپن به عنوان دومي جهان رسيدند و هلند و روماني هر دو با كسب ۳ طلا ۲، نقره و ۲ برنز در مكان سوم ايستادند.
موفقيت زنان گوجوريو محدود به كسب مدال نبود، آنها كه براي نخستين بار در مسابقات قهرماني جهان حضور مي يافتند با رفتار و عملكرد شايسته خود موجب تحسين همگان شدند، به طوري كه روزنامه «دولس كرانت» هلندي چاپ آمستردام ضمن چاپ عكس هاي مختلف شرح مفصلي از رقابت بانوان مسلمان ايراني نوشت و ميزان پايبندي آنها به اعتقادات اسلامي را ستود.
* بخش مردان:
۲۱ كاراته كاي مرد در رده هاي سني نوجوانان، جوانان، اميد و بزرگسالان حضور داشتند كه ۸ نفر در رده نوجوانان و جوانان و بقيه در گروه بزرگسالان حضور يافتند.
در بخش نوجوانان و جوانان ۳ طلا، ۱ نقره و ۲ برنز بدست آمد و بزرگسالان ما ۲ طلا، ۲ نقره و ۴ برنز و عنوان دومي كوميته تيمي را از آن خود كردند.
اين دور از رقابت ها به  هيچ وجه قابل مقايسه با دوره هاي پيش نبود به طوري كه در سومين دوره كه در استراليا برگزار شد ۲۶ كشور جهان با ۷۱۶ ورزشكار بودند ولي در هلند ۳۱ كشور با ۱۱۱۲ ورزشكار رقابت ها را برگزار نمودند.
تيم ژاپن در حالي قهرماني را از آن خود نمود كه ۸۰ ورزشكار، ۲۲ مربي و دستيار تيم را همراهي مي كرد و تيم  ما تنها با ۳۷ ورزشكار و يك مربي در رقابتها حاضر بود، تنها نقطه ضعف فني مسابقات در بخش داوري بود كه همه كشورها از آن زيان ديدند از جمله تيم ما. در كاتاي انفرادي دو قهرمان صاحب نام ما، امير محمدي در نوجوانان و محسن اشرفي ملي پوش كاتاي ما با همين ضعف از دور رقابت ها خارج شدند.
004497.jpg
اولين تجربه بانوان
چهارمين دوره مسابقات گوجوريو كاراته قهرماني جهان طي ۴ روز در استاديوم ورزشي فاينورد روتردام (در سالن اسپرت سنتر) برگزار شد. ۳۱ كشور صاحب كاراته دنيا اتريش، استراليا، بلژيك، بلغارستان، كانادا، سوييس، شيلي، آلمان، انگليس، گرجستان،  هنگ كنگ، مجارستان، اندونزي، هند، جمهوري اسلامي ايران، ايتاليا، ژاپن، كنيا، سري لانكا، ناميبيا، هلند، نروژ، روماني، سوئد، اسلواكي، تايوان، اوكراين، ايالات متحده آمريكا، اروگوئه و آفريقاي جنوبي با ۱۱۱۲ ورزشكار در اين رقابت هاي جهاني حضور داشتند.
مسابقات قهرماني جهان گوجوريو به دليل صرفه  جويي اقتصادي شامل كليه رده هاي سني نونهالان، نوجوانان، جوانان و اميد و بزرگسالان و پيشكسوتان مي شود كه در هر بخش مطابق با قوانين فدراسيون جهاني كاراته WKF اجرا مي گردد.
مواد مسابقات قهرماني جهان شامل كاتا،  انفرادي و شيمي، كوميته انفرادي و تيمي، بونكاي (آناليز) كاتا و جيوكوميته مي باشد كه تيم ۳۸ نفره ما در رده هاي مختلف سني و در مواد فوق رقابت كردند. ۱۶ ورزشكار زن و ۲۱ ورزشكار مرد با ۴ داور و يك مربي و سرپرست كاروان اعزامي را تشكيل مي  دادند كه در اين بين بانوان ايراني نخستين تجربه مسابقات قهرماني جهان را داشتند.
۹ مدال طلا، ۶ نقره و ۱۱ برنز براي تيم قدرتمند ايران به شرح زير به دست آمد:
* كاتاي انفرادي دختران زير ۹ سال
۱- ساكي هيرومورا از ژاپن مدال طلا (۲-۱)
۲- آرزو نعمتي پور از ايران مدال نقره
۳- شيما اصغريان به همراه كريستي از انگليس مشتركاً سوم
* در كاتاي انفرادي ۱۱-۱۰ سال دختران
- مينا صميمي از جمهوري اسلامي ايران برنده طلا(۳-۰)
- ساشا اسگيه لن بوم از هلند برنده نقره
- اميلي از انگليس و ناكامورا از ژاپن مشتركاً  سوم
* در كاتا انفرادي ۱۳-۱۲سال پسران
- محمد اميري از ايران برنده مدال طلا(۳-۰)
- يان چن از تايوان برنده مدال نقره
- مردانا از اندونزي و فراري از ايتاليا مشتركاً برنده مدال برنز
* در كاتاي انفرادي ۱۵-۱۴ سال دختران
- باربارا بوتوناوا از اسلواكي برنده مدال طلا(۲-۱)
- سميرا ذكري از جمهوري اسلامي ايران برنده مدال نقره
- آنه تا از آفريقاي جنوبي و نل از آفريقاي جنوبي مشتركاً  مدال برنز
* در كوميته انفرادي زير ۷ سال دختران
- آرزو نعمتي پور از ايران برنده مدال طلا
-پتل از هند برنده مدال نقره
- جين از هند برنده مدال برنز
* در كوميته ۹-۸ سال انفرادي پسران
-كوگا سوزاكي از ژاپن برنده مدال طلا
- علي نصرت آبادي از ايران برنده مدال نقره
- رئو اموري از ژاپن و علاي از آفريقاي جنوبي مشتركاً  مدال برنز
* در كوميته انفرادي ۱۳-۱۲ سال پسران
- عليرضا عباسي فيض  آبادي از ايران برنده مدال طلا
- رو وو ريچارد از مجارستان برنده مدال نقره
- جوزف از استراليا و آبه از ژاپن برنده مدال مشترك برنز
* در كوميته انفرادي نوجوانان پسران
- آرش ابراهيم خاني از ايران برنده مدال طلا
- لوكاس لازيو از مجارستان برنده مدال نقره
- راوس از استراليا و پترو از اوكراين مشتركاً برنده مدال برنز
* در كوميته انفرادي ۱۱-۱۰ سال دختران
- مهناز آباديان از ايران برنده مدال طلا
- مينا صميمي از ايران برنده مدال نقره
- وردن از آفريقاي جنوبي و نورو از سوئد مشتركاً  برنده مدال برنز
* در كوميته انفرادي ۱۱-۱۰ سال پسران
- يامادا از ژاپن برنده مدال طلا
- علي سمير از اوكراين برنده مدال نقره
- حسام صالحي از ايران و اوچي وا از ژاپن مشتركاً  برنده مدال برنز
* كاتاي تيمي مردان
تيم كاتاي مردان ما مركب از محسن اشرفي، مصطفي دينكو و مهدي قاسمي دور اول بر تيم خوب شيلي پيروز گرديد و در دور دوم در مقابل اندونزي كه قهرمان شد، شكست را پذيرفت. رقابت اين دو تيم بسيار نزديك بود.
پس از آن تيم ما براي كسب مدال برنز به ديدار «ناميبيا» رفت و ۳ بر صفر از سد اين تيم گذشت و برنز گرفت. در اين رقابت اندونزي اول، ژاپن دوم ،ايران و سوئيس مشتركاً سوم شدند.
* كاتاي انفرادي مردان (نيدان و پايين تر)
- مصطفي دينكو از ايران برنده مدال طلا
- مهدي قاسمي از ايران برنده مدال نقره
- وان بله از هلند وايكي كي ايوموتو از ژاپن مشتركاً  سوم
* كوميته تيمي زنان
تيم كوميته زنان ما مركب از زهرا عابدي، مريم اسمعيلي،ساناز شادي و سيده ناهيد كريمي بودند كه شامل ۳ نفر اصلي و يك رزرو مي شد، براي صرفه  جويي در وقت مقرر شد اگر تيمي دو پيروزي بدست آورد مسابقه آن دو متوقف شود. اولين ديدار ما در مقابل استراليا بود كه شادي و اسمعيلي دو پيروزي پي در پي بدست آوردند و ايران ۲ بر صفر از سد استراليا گذشت.
پس از اين پيروزي تيم ما به ديدار مجارستان رفت و ديدار را ۲ بر صفر واگذار نمود. در اين ديدار بسيار پراشتباه ظاهر شديم و براي كسب مدال برنز به ديدار ناميبيا رفتيم كه با پيروزي ۲ بر صفر به مدال برنز و مقام سومي جهان نائل آمديم، روماني اول ،مجارستان دوم و ژاپن و ايران مشتركاً سوم.

نگاه
فيلمبردار كجاست؟
004491.jpg

چهارمين دوره مسابقات گوجوريو كاراته قهرماني جهان براي رئيس و برگزار كنندگان اين دوره از رقابت ها موفقيت آميز نبود و ايراني ها از اين برگزاري خشنود نبودند. حيف كه آنها مجبور بودند تمام اخبار و جريان مسابقات را خودشان به ايران گزارش كنند چون اين مسابقات از صفحه تلويزيون هلند پخش نشد.
يك دختر ۱۶ ساله با فريادهاي بلند و پرش زياد در تاتمي وسط در حال مبارزه اي سنگين با حريف هلندي «نيكي باكر» است كه از طرف تماشاچيان خودي به شدت تشويق مي شود.
اسم اين دختر مريم اسمعيلي است و امروز صاحب مدال طلاي وزن ۵۳ كيلو بانوان جهان است.
او با استارت هاي بلند و رقص پاي شگفت انگيزش سعي داشت ضمن جنگيدن براي كسب مدال طلا، حجاب خود را محفوظ نگه دارد. مريم كه يك دختر ايراني است، از اين كه چهارمين دوره مسابقات قهرماني كاراته جهان توسط دوربين هاي تلويزيوني پوشش داده نشد كاملاً  متعجب است. ورزش كاراته مثل كشتي ورزش اول ايران نيست ولي از جايگاه بسيار بالايي در بين جوانان ايراني برخوردار است.
علي اكبر محمدي بقاء سرمربي كاراته ايران كه از قهرمانان سرشناس و پيشكسوتان كاراته ايران است مي گويد تا كنون ۸ مدال طلا، ۶ نقره و ۸ برنز گرفته ايم. البته اين مطلب وقتي گفته مي شد كه مسابقات به پايان نرسيده است و امكان بسيار زيادي وجود دارد كه ايران صاحب مدال هاي بيشتري شود.
محمدي بقاء با تيمي ۴۳ نفره كه ۱۷ نفر آن را زنان و ۴ نفر داور تشكيل مي دهد به اين مسابقات آمده است. اين مربي كه با ۲۱ مرد در مجموعه ورزشي روتردام در مسابقات شركت كرده است در سال ۱۹۹۳ ژاپن و ۲۰۰۱ استراليا در رقابت هاي جهاني حضور داشته و رتبه هاي دوم و سوم جهان را براي كشورش كسب نموده است. زنان ايراني در روتردام، حرف هاي زيادي براي گفتن داشتند و نشان دادند كه مي توانند حتي قهرمان جهان شوند. به گفته ايرج رحماني، ايران براي برگزاري مسابقات اين رشته استاديومي به گنجايش۱۲۰۰۰ نفر دارد و اگر اين مسابقات در ايران برگزار مي شد حتماً  به صورت زنده از تلويزيون پخش مي گرديد.

|  اقتصاد  |    اجتماعي  |   انديشه  |   سياست  |   فرهنگ   |   ورزش  |
|  هنر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |