پنجشنبه ۱۷ آذر ۱۳۸۴ - - ۳۸۶۹
طهرانشهر
Front Page

خانه، كالبد بزرگ انسان
سعيده فيضي
006954.jpg
تغييرات وسيعي كه زندگي بشر از 150 سال پيش نسبت به سال هاي گذشته داشته، باعث تحول چشم گيري در به وجودآوردن وضع زندگي و محيط كار مناسب تر براي او شده است. خانه كه بشدت به وجود انسان وابسته است و از وجود ويژگي هاي انساني متاثر شده، واسطه اي ست كه انسان بين خود و جهان پيرامونش برگزيده است؛ واسطه اي كه لازم است تا انسان بتواند در كمال آسايش در آن زندگي كند، بنابراين بايد سعي شود خانه طوري باشد كه از لحاظ رواني و اطمينان خاطر، اثرات مثبتي در انسان ايجاد كند.
مسائلي كه در طرح خانه موثرند عبارتند از:
۱ - سنت وآداب و رسوم
۲ - وضع جامعه
۳ - اقتصاد
۴ - وضع خانواده
۵ - طرز تفكر افراد جامعه
با توجه به اينكه عوامل، دائما با گذشت زمان در حال تغييرند، لذا مسئله مسكن نيز متغير است و نيز دائما مورد بررسي قرار مي گيرد. خانه ها و الگوهاي زندگي انسان با تحول و تكامل او رشد كرده، با ويژگي ها و نيازهاي او سازگار شده و از محدوديت يا انبساط ذهنيت او متاثر مي شوند.
در واقع آنچه كه در راس همه عوامل در تجارب خانه سازي انسان موثر بوده، خود او و روان متحول و رو به كمال انساني ست. به همين دليل مي توان ادعا كرد كه خانه ارگانيسمي متغير بوده و مفاهيم متعدد و پيچيده اي دارد.
در معماري جديد سعي بر اين است كه رابطه فضاهاي داخل با خارج هرچه بهتر حفظ شود و با ايجاد پنجره هاي بزرگ، هواي تميز بيشتري وارد شود و نور بيشتري به داخل فضاها بتابد. سرما و گرما را به وسيله پنجره هاي دوبل و با قرار دادن دستگاه هاي سرمايش بهتر از سابق تنظيم مي كنند. هدف اصلي از طرح هاي مختلف اين است كه بتوانند براي انسان ها يك فضاي مناسب و راحت (خانه) تهيه كنند تا عملكرد هاي مختلف مورد احتياج در آن به صورتي درآيد كه باعث مختل شدن كار سايرين نشده و حتي با يكديگر هماهنگ باشند و اين هماهنگي، هنر زندگي كردن را نشان مي دهد.
نه تنها خانه جنبه استراحت و كسب انرژي را داراست، بلكه جنبه هاي مثبت ديگري هم پيدا خواهد كرد. ممكن است در منزل وقت خود را صرف كارهاي ذوقي و آموزشي و يادگيري حرفه هاي فني و فنوني ديگر كرد. خانه فقط يك چهار ديواري براي خوردن و خوابيدن نيست، بلكه بايد به مسائل بيشتري توجه داشت و آنها را در مورد طرح يك خانه در نظر گرفت:
۱) خانه بايد مورد پسند تمامي افراد خانواده قرار گيرد.
۲) خانه بايد تصورات و آرزوهاي افراد خانواده را برآورد.
۳) خانه بايد محافظ افراد خانواده و باعث امنيت خاطر آنها باشد.
۴) خانه را بايد استوار و محكم ساخت تا احتياج به تعويض و تعمير دائمي نداشته باشد.
۵) خانه بايد فضاي مستقل و مناسبي براي خواسته هاي افراد (مطالعه، كارهاي خلاق، استراحت يا معالجه بيماري) داشته باشد.
۶) حركت و بازي بچه ها را نبايد فراموش كرد.
۷) خانه بايد محل مناسبي براي گردهمايي افراد خانواده و تماس با دوستان و آشنايان باشد.
۸)رابطه مستقيم خانه با طبيعت را نيز بايد در نظر گرفت.
۹) خانه بايد افراد خانواده را تشويق به سرگرمي و مطالعه كند و باز دارنده فعاليت هاي شخص نشود.
۱۰) ابعاد و اندازه هاي خانه بايد با ابعاد انساني و نيازهاي وي مطابقت داشته باشد.
۱۱) بايد بتوان از داخل خانه به بيرون نگاه كرد و طبيعت را ديد و مطالعه كرد (لذت بردن از طبيعت).
۱۲) نظافت و بهداشت محل سكونت از مهمترين مسائل است.
و با توجه به بندهاي گفته شده، هر چند تعداد بايد ها بيشتر باشد، مسائل براي ما روشن تر و كامل تر خواهد بود و ما مي توانيم با استفاده از بايد ها و با ابتكار و راه حل هاي مفيد، تا اندازه اي كمبود ها را جبران كنيم و فضايي را براي ساكنان به وجود آوريم كه باعث ايجاد آرامش و آسايش روحي و رواني اشخاص شود.خانه ممكن است طوري ساخته شده باشد كه زيربناي آن كافي و متناسب با وضع زندگي افراد خانواده، وسعت داشته باشد، فونكسيون (عملكرد) فضاها كاملا حل شده و صحيح باشد، مبلمان و ساير احتياجات خانه را هماهنگ با يكديگر و به نحو خوبي در رابطه با فضاهاي زندگي فراهم ساخته باشد و نور آفتاب و مسائل ديگر هم بدون هيچ گونه نقصي باشد (كم و زياد)، ولي بايد ديد كه آيا خارج خانه هم تصورات ذهني افراد را بر آورده مي  كند يا خير.
محل سكونت در اخلاق و رفتار انسان موثر است پس در انتخاب خانه دقت كافي به عمل آوريد. خانه را مي توان طبيعت در نظر گرفت، ولي اين پنداري بيش نيست كه از يك طرف به دريا و از طرف ديگر به جنگل ديد داشته باشد و محل ساختمان در بالاي ارتفاعات و مسلط به شهر باشد. اين افكار بيشتر شبيه داستان است و كمتر چنين موقعيتي پيش خواهد آمد.
محل سكونت براي افراد خانواده بايد آشنا و دوست داشتني بوده و علاوه بر اين بتوان از فضاي خارج خانه هم استفاده كرد. تحولات عظيم و تجربه هاي خانه سازي در دوران معاصر اين امر را به روشني نشان مي دهند. با عوض شدن شيوه زندگي، مفهوم و مصداق خانه و سكونت، جاي خود را به واحد مسكوني و اسكان واگذار كرده و نسل هاي جديد، راه و روش و شيوه و منش ديگري را براي زندگي خصوصي و اجتماعي خود برگزيده اند.
نكته قابل اهميت اين است كه سازمان فضايي خانه نيز تحت تاثير اين رويكرد بشدت دگرگون شده و اين تاثير عميقي ست كه به جاي مانده و براحتي قابل لمس است. خانه هاي كوچك و جمع و جور و راحت، جاي خانه هاي بزرگ و قديمي و پر دردسر را گرفته اند و امكانات بي نظير و آسايش خانه هاي جديد مورد استقبال نسل امروز واقع شده و دلمشغولي معماران و مسئولان امروز مفاهيمي چون مسكن اجتماعي با زيربنايي محدود و ضرورت اسكان در ارتفاع و بحث هايي از اين قبيل را تشكيل مي دهد و اين در حالي ست كه اين قبيل مسائل در گذشته مطرح نبوده است و اينك خانه ها جعبه هايي هستند كه روي هم گذاشته شده اند.
اين تغييرات تا جايي پيش رفته كه به ناديده گرفتن برخي مباني اوليه و بنيادين نيز منجر شده؛ فضاي خانه هاي كنوني حتي اگر بزرگ و گرانقيمت باشند، تاثيري انفعالي و بعضا مخرب بر ساكنان دارند. در خانه هاي امروز، ما از ارزش هاي خصوصي بودن، باطني بودن و دروني بودن محروم شده ايم. دانش مورد نياز طراحي خوب، بيش از آنچه با كشف و شهود به دست مي آيد، نيست. معرفت حاصل از درك عمومي جامعه براي طراحي كفايت مي كند و هدف معماري در طراحي خانه، بيان شخصيت مستقل است.
اگرچه بسياري از طرح هاي خوب از اين طريق به وجود آمده اند، اما مخارج روزافزون ساختمان و گوناگوني استفاده كنندگان از محيط هاي طراحي شده، طراحي بر اساس نظر شخصي را با ابهام مواجه ساخته است.ما ساده انديشانه تصور مي كرديم كه اگر خانه هاي با كيفيت كالبدي بد و محيط هاي مخروبه را حذف كنيم، خانه هاي جديد و محيط آنها مي توانند به خودي خود دردهاي اجتماعي را درمان كنند؛ حال مشكل را بهتر درك مي كنيم. براي فراهم آوردن ضرورت استفاده از مباني نظري در طراحي خانه، آگاهي از موضوعات مورد علاقه طراحان ضروري ست. در معماري مثل تمام هنرهاي عملي ديگر، نتيجه بايد راهنماي عمل باشد. هدف بايد خوب ساختن باشد. خوب ساختن سه شرط دارد؛ فرآورده، استحكام و سرور.
و نكته مهم اين است كه اين سه ويژگي رابطه اي دروني دارند. معماري سه مقصد مجزا دارد كه در عين حال همگرا هستند. آنها در يك روش واحد تركيب و در يك نتيجه واحد جلوه گر شده اند؛ در عين حال هر كدام ماهيتي قابل تشخيص دارند.
به طور خلاصه ما طرحي را خوب مي دانيم كه با واقعيت تطبيق داشته باشد، اما با وجود آنكه به ظاهر قادر به حل تمام مشكلاتمان هستيم، تجربه نشان مي دهد كه مشكلاتمان چند برابر شده و فضاهاي زندگي در قالب خانه هاي مسكوني، ما را در برآوردن بسياري از انتظارات و توقعات ناتوان ساخته است و نتايج آموزش ها و بررسي هاي زيبايي شناسي و مباني نظري قانع كننده نبوده و خانه ها به لحاظ محتوا و حل عملكرد ها و فونكسيون هاي داخلي بشدت گرفتار مد و يكنواختي بي روح و كسل كننده شده و سكوت امروزه چيزي جز يك رفتار و تصاحب خانه نيست.

پيرامون
تفريح دسته جمعي
آراز سرابي- دوستان،  اعضاي خانواده و فاميل، همكلاسي هاي دانشگاه و همكاران مي توانند جمع خوبي براي يك تفريح دسته جمعي آخر هفته باشند. در خيلي از اين جمع ها علاوه بر اينكه مي توانيم دور هم جمع شويم معمولا با دوست يا دوستان جديد هم آشنا مي شويم.
مهم ترين مسئله براي يك تفريح جمعي برنامه ريزي براي آن است. در ابتدا بايد محلي كه مي خواهيم برويم را مشخص كنيم؛ براي اين كار بهتر است با چند نفر ديگر هم مشورت شود، اما چون معمولا نظر و سليقه ها متفاوت است، در نهايت بايد يك نفر تصميم نهايي را بگيرد. بعد از محل بايد زمان حركت را مشخص كنيد و آن را دقيقا به ديگران بگوييد. تقسيم وظايف هم از ديگر كارهايي ست كه بايد در گروه هاي اين چنيني انجام شود؛  بهتر است در ابتدا ليستي از وسايل موردنياز را تهيه كنيد.
اما قبل از آن به فكر وسيله نقليه با تناسب تعداد نفرات باشيد. اگر وسيله شخصي داريد از سلامت آن اطمينان حاصل كنيد. هواي بنزين را هم داشته باشيد. اگر هم قرار است از وسيله نقليه عمومي استفاده كنيد (مثلا ميني بوس دربست) روز قبل آن را ببينيد و با راننده اش در مورد ساعت حركت، محل و قيمت صحبت كنيد.
ليست اقلام مورد نياز شما شامل خوردني ها، بردني ها و انداختني ها مي شود. خوردني ها بستگي به ميزان زمان اقامتتان دارد؛ صبحانه، ناهار و احيانا عصرانه. نقش تنقلات در اين بين بسيار مهم است. آب سالم هم يادتان نرود؛ اين يك قلم را هميشه به همراه داشته باشيد.
بردني ها طيف وسيعي را شامل مي شود؛ از توپ فوتبال گرفته تا تور واليبال و ساير وسايل بازي، لباس گرم و اضافه (براي مواقع اضطراري مثل افتادن يكي از دوستان در آب)، زغال براي چاي و گرم كردن غذا يا برپا كردن بساط منقل براي به سيخ كشيدن جوجه يا گوشت. راديو براي گوش سپردن به موسيقي هاي راديو پيام با باتري كافي! چند صفحه روزنامه براي مصارفي مثل سفره و... .
انداختني ها هم شامل زيرانداز به ميزان كافي براي همه افراد همراه و به همان ميزان، پلاستيك براي جلوگيري از نفوذ آب در اين روزهاي پاييزي به زيرانداز، چند بالش كه اگر از جنس بادي باشند بهتر خواهد بود و شايد چند پتو براي روزهاي اندكي بادخيز پاييزي؛ اگر چادر داريد كه ديگر محشر است.
در انتخاب محل براي پهن كردن بند و بساطتان خيلي وسواس به خرج ندهيد. به ياد داشته باشيد كه طبيعت، محلي آسفالت براي نشستن ندارد، اما دقت كنيد كه محل انتخابي آبگير نباشد، يعني اگر دچار باراني ناگهاني شديد، در آن محل آب جمع نشود.
اگر زير درختان بساطتان را پهن مي كنيد، علاوه بر اينكه مواظب شاخه هايشان هستيد حواستان به آتشي كه برمي افروزيد هم باشد؛ هميشه وقتي برمي گرديد، آتش را به طور كامل خاموش كنيد.
آشغال ها و زباله هايتان را در يك پلاستيك جمع كرده، به شهر برگردانيد و به دست سطل زباله بسپاريد تا وقتي دوباره به دامن طبيعت مي رويد، آنجا را پاكيزه ببينيد.
به ياد داشته باشيد كه براي تفريح با جمع دوستان يا خانواده بيرون رفته ايد، بنابراين هر رفتاري كه شادي جمع يا صميميت آن را به هم بزند را از خود دور كنيد. در اين جمع تنها نباشيد و انرژي مثبت به گروه بدهيد.

صبح جمعه
ليموترش زمستاني
006957.jpg
ماهور مهرباني- آخرين ماه پاييزي در حال گذر است و فصل سرد زمستان پشت در خانه ها به انتظار ايستاده؛ البته تا گرماي محبت، چارديواري ها را براي با هم بودن دلچسب مي كند، هيچ هواي سردي جرات ورود از هيچ دري را نخواهد داشت.
اين را من هم مي دانم، ولي فرض كنيد يك عصر زمستانه را در حالي كه پشت پنجره دانه هاي برف درحال سفيدپوش كردن شهر است و تنها گرماي خانه دلچسب است و دوست داريد كنار بخاري بنشينيد و كتابي را كه مدت ها به دنبال آن بوده ايد بخوانيد اما وقتي به سرماي بيرون فكر مي كنيد، تنها تصوير يك فنجان چاي است كه از درون، تك تك سلول هاي بدنتان را گرم مي كند.
اما متخصصان تغذيه معتقدند كه خوردن چاي زياد، آن هم بعد از غذا، باعث از بين رفتن آهن موجود در خوراكي ها و حتي بدن شما مي شود و براي اينكه اين تاثير تعديل يابد، بهتر است همراه چاي، ليموترش مصرف كرد.
اما حتما خواهيد پرسيد كه چگونه؟ وقتي در فصل زمستان ليموترشي در هيچ بازاري پيدا نمي شود.
اگر مي خواهيد در زمستان چاي خود را با ليموترش بخوريد پس بجنبيد و زود دست به كار شويد، چون اين روزها آخرين روزهايي ست كه ليموترش زرد زيبا در بازارهاي تره بار به شما خودنمايي مي كند.
ليموترش ها را بعد از شستن با مواد ضدعفوني كننده، خوب خشك كنيد و با چاقو به صورت حلقه هاي باريك درآوريد. يك شيشه درپوش دار را آماده كنيد و يك رديف از ليموترش هاي حلقه شده را كف آن بچينيد. سپس مقداري شكر روي ليموترش ها بريزيد؛ مواظب باشيد كه مقدارآن نبايد زياد باشد. بهتر است به قطر همان حلقه هاي ليموترش باشد.
بعد يك رديف ديگر از ليموترش هاي حلقه شده را روي شكرها بچينيد و دوباره روي آن شكر بريزيد. اين كار را آنقدر تكرار كنيد تا شيشه كاملا پر شود. درپوش شيشه را محكم ببنديد و آن را در مكان تاريكي كه زياد هم گرم نباشد قرار دهيد.
ماه آينده مرباي ليموترش شما آماده است و وقتي هوا آنقدر سرد شده كه نمي توانيد بيرون از خانه دوستان خود را ببينيد، مي توانيد آنها را به يك چاي داغ كنار بخاري دعوت كنيد و با مرباي ليموترش خود، كام دوستان را ترش و شيرين كنيد و از دستور تهيه راحت اين مربا براي دوستان خود بگوييد و يادآور شويد كه سال آينده فراموش نكنند قبل از اتمام پاييز، ليموترش ريز زردرنگ را تهيه كنند.
راستي با شيره اي كه از اين مربا باقي مي ماند، مي توانيد از آن براي تهيه شربت ليموترش در تابستان آينده هم استفاده كنيد.

گلخانه
بنفشه آفريقايي را از كنار پنجره برداريد
006951.jpg
آزاده بهشتي- برگ هاي نسبتا سبز تيره، قلبي شكل، مخملي، با دمبرگ بلند و گوشتي؛ تعجب نكنيد اين ويژگي هاي ظاهري بنفشه آفريقايي ست كه كاملا ناخوانده ميهمان اين هفته خانه شماست.
بنفشه آفريقايي يكي از زيباترين گياهان گلدار است كه نه تنها داراي گل هاي زيباست، بلكه شاخ و برگ آن نيز از جذابيت خاصي برخوردار است و نگهداري آن را توصيه مي كنيم، چون نشانه حسن سليقه شماست. پرورش بنفشه آفريقايي اصلي كار دشواري ست، ولي گونه هاي ديگر آن كه قوي تر و پرگل تر هستند را در صورت رعايت برخي از اصول، مي توان پرورش داد.
اين گياه به صورت مجموعه هاي 2 تا 8تايي از گل هايي به عرض 5/2 سانتي متر، با سطح فوقاني سبزرنگ و سطح تحتاني سبز مايل به قرمز است كه در صورت پرورش در محيطي با نور كافي به طور مرتب گل مي دهند؛ بويژه در زمستان نور مستقيم آفتاب براي اين گياهان ضروري ست. منبع تامين كننده نور مي تواند آفتاب صبحگاهي باشد. نكته مهم آن است كه منبع نور نبايد حرارت زياد توليد كند و فقط ساعات روشنايي در طول يك روز و فاصله از منبع نوراني اهميت دارد؛ به همين علت نور پنجره جنوبي و شرقي در زمستان و پنجره غربي در تابستان و بهار براي آن مناسب است. هنگامي كه نور كافي به اين گياه نرسد برگ هاي آن به سمت بالا متمايل مي شوند و تعداد گل ها نيز كاهش مي يابد. در صورت رفع مشكل، گياه به حالت طبيعي خود برمي گردد.بهترين روش آبياري اين گياه نيز از بالا و با آبپاش است. بايددقت كنيد تاج گل و جوانه هاي كناري خيس نشوند. در صورتي كه اين گياه را از پايين آبياري مي كنيد گلدان را در آب قرار دهيد. از آنجايي كه ريشه ها در بنفشه آفريقايي كوچك و ظريف است و گل به طور مداوم در آب قرار مي گيرد، خطر پوسيدگي، آن را تهديد مي كند. اين كار نبايد بيش از نيم ساعت طول بكشد؛  البته دقت كنيد در مدت گلدهي، خاك گلدان بايد مرطوب اما نه خيس باشد و در ساير موارد كه گل در مرحله گلدهي نيست، اجازه دهيد خاك بين دو آبياري خشك شود.سرما براي اين گياه بشدت مضر است، به همين دليل از آب شير با دماي معمولي استفاده كنيد و هيچ وقت آب سرد به گياه ندهيد و حتي از خيس كردن ساقه و برگ گياه با آب سرد خودداري كنيد.نكته اي كه ضروري ست رطوبت مناسب براي اين گياه است. محيط اطراف اين گياه بايد مرطوب باشد؛ به همين منظور مي توانيد تعدادي اسفنج مرطوب در اطراف آن قرار دهيد يا گلدان حاوي آن را با گلدان هاي برگي در يك مجموعه بگذاريد. درجه حرارت محيط اطراف اين گياه نيز بايد ثابت و مداوم باشد و تغيير ناگهاني براي آن مضر است. اين گياه نسبت به سرما نيز حساس بوده و حداقل دماي مناسب براي آن 15 درجه سانتي گراد است. به همين دليل توصيه مي كنيم در شب هاي سرد زمستان، بنفشه آفريقايي را از كنار پنجره برداريد.

تنها در خانه
هوا خراب است
سهراب نيكخواه- در خيلي از كشورهاي دنيا كه به اندازه ما تعطيلات رسمي ندارند، آخر هفته ها دو روز تعطيل است. در اين حالت شايد بتوان راحت تر براي آخر هفته برنامه ريزي كرد؛ ولي در ايران اين تعطيلي حدود يك و نيم روز است. البته بسياري از اداره ها روز پنج شنبه تعطيل هستند؛ اگر شما مجبور هستيد امروز را تا حوالي عصر در محيط كار بگذارنيد، براي بقيه روز و فردا برنامه ريزي كنيد.
اگر شما از آن دسته آدم هايي هستيد كه مي توانند يك آخر هفته كامل را تنها در خانه بمانند، مطمئن باشيد راه هاي زيادي براي سرگرم شدن وجود دارد. برخي از اين راه ها را مي توانيد در همين صفحه بخوانيد، اما به جز اين كارها، امور ديگري نيز براي انجام دادن هست. اگر سري به صفحه 18 (راهنما) بزنيد كلي پيشنهاد خوب به شما شده است. براي گذراندن يك آخر هفه لذتبخش، ستون از صبح تا شب، برنامه هاي تلويزيون را معرفي مي كند و از فيلم هاي آخر هفته هم مي توانيد در ميانه صفحه مطلع شويد. پيشنهاد ما اين است كه امروز پيش از آنكه به خانه برسيد تمام اقلامي را كه براي يك آخر هفته لازم داريد تهيه كنيد تا مجبور نباشيد از خانه بيرون بياييد؛ آنوقت يك استراحت مطلق در انتظار شماست.
پنج شنبه كه به خانه مي رسيد مي توانيد با آرامش هر چه تمام تر روي زمين يا مبل لم بدهيد و كتاب مورد علاقه تان را بخوانيد. پيشنهاد ما رمان است يا يك مجموعه داستان. حتما كتاب ناخوانده اي در كتابخانه شخصي داريد، اما اگر نداريد از كتاب هايي كه در طول هفته در صفحه راهنما معرفي شده اند يكي را تهيه كنيد.
بعد از غروب آفتاب نوبت فيلم ديدن است. يك فيلم خوب مورد علاقه را از چند راه مي توان تهيه كرد كه حتما خودتان بهتر از ما بلد هستيد. مهمترين نكته در انتخاب فيلم اين است كه ترسناك نباشد! يك فيلم ترسناك براي آخر هفته چندان مناسب نيست. بعد از فيلم، شام و بعد هم سينما يك. سينما يك كه تمام شد احتمالا بايد بخوابيد، اما اگر توانش را داريد ديدن يك فيلم ديگر همراه با شكستن مقادير معتنابهي تخمه هم خوب است؛ اتوبوسي فيلم ديدن يكي از لذتبخش ترين كارهاي دنياست.
جمعه صبح را مي توانيد تا لنگ ظهر بخوابيد؛ البته اگر سروصداي همسايه ها بگذارد. بعد هم باز كتاب، فيلم، روزنامه، جدول، خواب و... .
اين روزها هوا آنقدر بد است كه اصلا خوب نيست از خانه بيرون بياييد، ولي در هر صورت ميل خودتان است. يك كافه آشنا جاي خوبي ست براي گذراندن عصر جمعه.
اگر آخر هفته را تنها در خانه هستيد به چند نكته حتما توجه كنيد.
اول به هر طريق ممكن بلايي سر تلفن ثابت و همراهتان بياوريد كه هيچ كس نتواند خلوتتان را به هم بزند؛ بخصوص ميهمانان ناخوانده.
دوم - حتما اجاره خانه را قبلا بدهيد تا صاحبخانه به سراغتان نيايد.
سوم - همان طور كه گفتيم هر چه لازم داريد قبلا تهيه كنيد تا مجبور به خروج از خانه نباشيد.
چهارم - چه تنها و چه در جمع سيگار نكشيد.
پنجم - به غم ها و شكست هاي زندگي تان اصلا فكر نكنيد؛ بخصوص عصر جمعه كه به قدر كافي دلگير است.
ششم- از آرامش، تنهايي و سكوت لذت ببريد.
هفتم- ...
آخر هفته خوبي داشته باشيد.

استادكار
جاي زيادي براي يخچال ها نيست
006960.jpg
اولين چيزي كه در آشپزخانه كوچك خانه همكارم به چشم مي آيد، وجود يك يخچال جديد است. تعجب مي كنم؛ او آنقدر پولدار نيست كه دوتادوتا يخچال بخرد. از طرفي اصلا نيازي به دو يخچال ندارد، چون تنها زندگي مي كند و براي يك نفر، يك يخچال هم زياد است، چه برسد به دو تا؛ بخصوص براي كسي مثل دوست من كه پركردن همان يك يخچال هم برايش سخت است.
قضيه ساده تر از آن است كه فكرش را مي كردم، يخچال قديمي خانه همكارم خراب شده و او مجبور شده يخچال جديدي بخرد. در ضمن هنوز يخچال قبلي را نفروخته است، چرا؟ چون خيلي ارزان مي خرند؛ فقط 8 هزارتومان بابت آن پول مي دهند. از طرفي تعمير آن هم به صرفه نيست چون 50هزارتومان خرج برمي دارد. لابد كنجكاو شده ايد تا بدانيد دوست من چه بلايي سريخچال آورده است. كار عجيبي نكرده، فقط براي كندن برفك هاي جايخي از چاقو استفاده كرده و چاقو هم كف جايخي را سوراخ و گاز را خالي كرده است. يخچال حالا به كمدي تبديل شده كه نيمي از فضاي آشپزخانه را گرفته است. خراب شدن يخچال شما را با چنين مشكلاتي مواجه مي كند، بنابراين بايد راه هاي نگهداري صحيح يخچال را بدانيد وگرنه ممكن است مجبور شويد تمام فضاي آشپزخانه را به يخچال هاي تازه و قديمي خود اختصاص دهيد. نگهداري از يخچال، اول هفته و آخر هفته ندارد، اما اگر كسي تا امروز فكري به حال اين موضوع نكرده است، بهتر است امروز و فردا كه فرصت بيشتري براي اين كار دارد، مشغول شود.
جايخي يخچال شما بعد از مدتي به طور طبيعي برفك مي  سازد. اين برفك  ها علاوه بر اينكه فضاي جايخي را كوچك مي  كند باعث مي  شود تا سرماي يخچال كمتر شود، به همين دليل هر از چند گاهي بايد اين برفك  ها را از بين ببريد. راه اين كار هم اين نيست كه با چاقو يا ابزاري نظير آن، به جان برفك  ها بيفتيد، بلكه بايد يخچال را از برق بكشيد تا برفك كم  كم آب شود. براي اين كار بايد پيش  بيني  هايي كرده باشيد؛ بايد مواد فاسدشدني را تا جاي ممكن مصرف كنيد تا درچند ساعتي كه يخچال خاموش است، خراب نشوند. بقيه مواد داخل يخچال را هم موقع كار از آن خارج كنيد تا با آب شدن برفك  ها خيس نشوند.
كار ديگري كه بايد انجام دهيد اين است كه وقتي برفك  ها به طور كامل آب شد، ديواره  هاي جايخي و يخچال را كاملا خشك كنيد. براي نگهداري صحيح يخچال بايد فكري هم به حال قرار گرفتن مناسب آن بكنيد؛ يعني بايد جاي آن را طوري تنظيم كنيد كه به هنگام باز و بسته كردن در آن، تكان نخورد و پايه  هاي يخچال هم سطح باشد، چون در غير اين صورت ممكن است به دليل تكان يا كج بودن يخچال به موتور آن فشار بيايد و عمر آن را كوتاه كند. در نهايت پيشنهاد مي  كنيم كه يك محافظ برقي به دو شاخ برق يخچال نصب كنيد تا برق از طريق آن وارد يخچال شود. اين كار باعث مي  شود تا يخچال شما با نوسانات برق يا قطع شدن مكرر آن آسيب نبيند.

كودك
وقتي كوچولوها راه مي افتند
006948.jpg
حميدرضا حدادي- مي گويند ايراني  ها همه شاعر هستند. قديمي  ترهاي ما هم از صنعت جناس استفاده مي كردند و مي گفتند: بچه نوپا 9 تا مادر مي خواهد . البته اغراق موجود در اين كلام هم غلوي شاعرانه است، ولي به هر حال اشاره دارد به مواظبت  مضاعفي كه لازم است در مورد كودكاني كه تازه راه افتاده اند، لحاظ شود. مهم ترين نكته اي كه باعث مي شود كوچولوها بيشتر در معرض خطر واقع شوند، علاقه آنها به شناخت است؛ كودك به همه جا سرمي كشد تا بتواند محيط اطرافش را لمس كند و بشناسد. در اين بين وظيفه والدين اصلا اين نيست كه اجازه اين شناخت را از او بگيرند. گذاشتن كودك در يك رختخواب نرده دار و ريختن چند عدد اسباب بازي در اطراف او تنها مي تواند به منزله حذف صورت مسئله باشد. درست ترين حالت اين است كه پدر و مادر با فراهم كردن محيط كاملا ايمن به كودك خود اجازه بدهند به همه جا برود و همه چيز را لمس كند، پس روز تعطيل آخر اين هفته را فقط به بازي با كودك نازنين تان نگذرانيد؛ سعي كنيد ساير عوامل خطر ساز را از دسترس او دور كنيد تا وقتي در روزهاي آينده كه يكي از والدين سركار است و ديگري نيز بايد به كارهاي خانه برسد، با خيال راحت بتوانيد كودكتان را به حال خود بگذاريد.
از وسايل گرما زا شروع كنيد؛ بهتر است خانواده هايي كه كودك نوپا دارند در صورت امكان از بخاري هاي ديواري استفاده كنند. در غير اين صورت مي توانيد تدبيري اتخاذ كنيد كه كودك شما به اين وسايل دسترسي نداشته باشد. براي اين كار مي توانيد دكوراسيون يا مبلمان خانه را به شكلي طراحي كنيد كه راه دسترسي كودك بسته شود. دقت كنيد پارچه ها يا روميزي هايي كه روي لبه اوپن آشپزخانه، لبه شومينه يا نقاطي از اين قبيل انداخته ايد در دسترس كودك نباشد، چرا كه هر لحظه ممكن است كودك شما آن را بكشد و اجسامي كه روي آن قرار داده شده را روي سر خود بريزد. مطمئن شويد اجسام سنگيني كه روي چهارپايه ها، ميزها و ... گذاشته ايد وضعيتي ندارند كه با فشار يا كشيدن كودك پايين بيفتند.
اما مهم ترين موردي كه هرگز نبايد از ياد ببريد اين است كه ترتيبي اتخاذ كنيد كه كودك نتواند براحتي از اتاق خارج شود. در آپارتمان هاي كوچك امروزي لحظه اي غفلت مي تواند موجب ايجاد شرايط خطر براي كودك شود. مطمئن شويد كودك نمي تواند در آپارتمان را براحتي بازكرده و خارج شود. متاسفانه فاصله ورودي آپارتمان ها با پله ها آنقدر كم است كه كودك ظرف چند لحظه با احتمال سقوط مواجه خواهد شد. سعي كنيد تا وقتي كودك شما شناخت كاملي از محيط پيرامون به دست نياورده، به جاي او تصميم هاي عاقلانه و مدبرانه بگيريد. در چنين حالتي همه اعضاي خانواده مي توانند از آسودگي و آرامش و تندرستي لذت ببرند، پس فرصت آخر هفته را از دست ندهيد.

|  ايرانشهر  |   جهانشهر  |   دخل و خرج  |   در شهر  |   زيبـاشـهر  |   طهرانشهر  |
|  شهر آرا  |   مهمانشهر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |