فصل سرما و چگونگي تامين ويتامين ها و مواد معدني بدن
ميوه هاي زمستاني
|
|
بنا به تجربه و تحقيق به نظر مي رسد كه ميوه هاي هر فصل سال با نياز بدن انسان به مواد غذايي در آن فصل، تناسب لازم را دارند. در تابستان كه بدن به علت گرماي زياد هوا و از دست رفتن قسمتي از آب مورد نياز خود، نياز بيشتري به آب دارد اكثر ميوه هاي فصل را ميوه هاي آبدار تشكيل مي دهند تا مصرف آنها نياز بدن را برآورد. در زمستان توجه به تغييرات آني، بارندگي هاي ناگهاني و كاهش دما و نظر به شيوع بيماري هاي واگيردار عفوني از جمله طيف وسيع سرماخوردگي ها، مقاومت بدن انسان به شدت كاهش يافته و نياز مبرمي به انواع ويتامين ها به خصوص ويتامين C دارد كه اين ويتامين ها را دقيقاً مي توان در ميان ميوه هاي زمستاني به وفور يافت. آشنايي با ويتامين ها و مواد معدني ميوه هاي زمستاني، به ويژه در آستانه شروع اين فصل، گامي است در جهت آمادگي براي ورود به فصل سرما و زيبايي ها.
پرتقال
متون تاريخي نشان مي دهند كه پرتقال براي اولين بار در جنوب شرقي آسيا كشت شده است. اگرچه با توجه به گستردگي گونه هاي مختلف اين ميوه، در تمام فصول سال مي توان نوعي از آن را در دسترس داشت، اما معمولاً بهترين نوع پرتقال از اواسط پاييز به بازار مي آيد. يك پرتقال ۱۰۰ گرمي به طور متوسط شامل ۹/۸ گرم كربوهيدرات، ۳/۲ گرم فيبر، ۲۰۰ ميلي گرم پتاسيم، ۲/۱۵ ميلي گرم منگنز، ۴۱ ميلي گرم كلسيم، ۶/۵۰ ميلي گرم ويتامين C، ۷/۳۸ گرم اسيد فوليك و ۴۹ ميكرو گرم بتاكاروتن است. در ضمن مقدار سديم، كلسترول و چربي هاي اشباع شده موجود در پرتقال بسيار اندك است. پرتقال به دليل دارا بودن مقادير زيادي ويتامين C يك آنتي اكسيدان بسيار قوي است. از اين رو مصرف پرتقال به افرادي كه به دليل ضعيف بودن سيستم ايمني بدنشان بيشتر در معرض سرماخوردگي هستند، پيشنهاد مي شود. همچنين مصرف ويتامين C باعث بازسازي بافت پوست مي شود و رنگ پوست را بهبود مي بخشد. به علاوه پرتقال، نارنگي و گريپ فروت يعني ميوه هاي اصلي پاييز و زمستان داراي جوهر ليمو هستند.
متخصصان تغذيه توصيه مي كنند براي كاهش وزن قبل از هر وعده غذايي، يك ليوان آب ميوه از موادي كه جوهر ليمو دارند، بنوشيد. آزمايش ها نشان مي دهند كه اين موضوع به حفظ اندام و هيكل كمك مي كند. زيرا دستگاه گوارش را آرام مي كنند و در نتيجه اشتها را كاهش مي دهند.
نارنگي
نارنگي مانند ساير ميوه هاي داراي جوهر ليمو، به مناطق حاره اي آسيا تعلق دارد. اين ميوه كه در اصل به چين و هندوچين متعلق است، در قرن ۱۹ به اروپا رسيد. نام نارنگي به رنگ نارنجي لباس پادشاهان قديم كشور چين(mandarinas) نسبت داده مي شود. بخش اعظم اين ميوه از آب تشكيل شده است و مانند ساير ميوه هاي هم دسته خود به دليل مقدار كم قند موجود در آن از كالري اندكي برخوردار است. اين ميوه داراي مقادير فراواني فيبر است(۹/۱ گرم فيبر در يك نارنگي ۱۰۰ گرمي) كه اين فيبر به خصوص در قسمت سفيد بين گوشت ميوه و پوست آن وجود دارد. اگرچه نارنگي سرشار از ويتامين C است، اما در هر حال مقدار ويتامين C موجود در آن كمتر از پرتقال است. ويتامين C در شكل گيري دندان ها و استخوان ها، گلبول هاي قرمز و جذب آهن مواد غذايي نقش مهمي ايفا مي كند. همچنين اين ميوه حاوي مقادير فراواني اسيد سيتريك، پتاسيم، بتاكاروتن و منيزيم است. بتاكاروتن در بدن انسان به ويتامين A، مهمترين ويتامين مورد نياز بدن براي حفظ سلامت پوست و مو و تقويت بينايي تبديل مي شود.
انار
انار يكي از قديمي ترين ميوه هايي است كه وجود داشته است. حتي روايت مي شود كه هومر شاعر معروف يونان باستان، چندين بار در كتاب معروف خود(اديسه) از اين ميوه نام برده است. خاستگاه انار را خاور دور و شمال هند دانسته اند. نام انگليسي اين ميوه (Pomegranate) از زبان يوناني گرفته شده است كه به معني سنگ پر از هسته است. اين ميوه به دليل مقدار كم كربوهيدرات موجود در آن، ميوه اي كم كالري است. انار سرشار از پتاسيم است(در حدود ۲۷۵ ميلي گرم پتاسيم در يك انار ۱۰۰گرمي). پتاسيم موجود در اين ميوه، نقش مهمي در بهبود فعاليت هاي ماهيچه اي و تنظيم آب بيرون و درون سلولي دارد. اسيد سيتريك موجود در انار نقش ضدعفوني كنندگي دارد و مي تواند عملكرد ويتامين C در بدن را بهبود ببخشد. همچنين انار با فعاليت منقبض كنندگي خود مي تواند در درمان ناهنجاري هاي روده اي نظير اسهال موثر باشد.
گريپ فروت
گريپ فروت ميوه مشترك فصل پاييز و زمستان است كه بنا به نوع جغرافيايي منطقه، زمان به بار نشستن آن متفاوت است. گريپ فروت ميوه محلي خاور دور است كه بيشتر در مناطق گرمسيري رشد مي كند. اين ميوه تلخ و ترش، داراي مقادير زيادي ويتامين C است(۴۰ ميلي گرم ويتامين C در يك گريپ فروت ۱۰۰ گرمي) به علاوه گريپ فروت حاوي ويتامين B1 ، B2، كلسيم، فسفر، منيزيم، آهن، مس و منگنز است.
از چند سال پيش گريپ فروت به دليل خواص ضدعفوني كنندگي و ادرار آور خود به يك ميوه كاربردي در رژيم هاي كاهش وزن مبدل شده است، زيرا اين ميوه دفع مواد زايد موجود در بدن را تسهيل كرده و با بهبود عملكرد كليه ها و دستگاه گوارش شرايط هضم بهتر غذا را فراهم مي كند.
همچنين مصرف اين ميوه به دليل دارا بودن خاصيت ضدعفوني كنندگي در هنگام بروز مسموميت هاي غذايي بسيار مفيد است. گريپ فروت به دليل داشتن مقادير زيادي ويتامين C سبب افزايش مقاومت بدن و دستگاه ايمني بدن در برابر هجوم بيماري هاي مختلف مي شود.
منبع: es.consumer
مترجم: طلوع رياضي
|