ديدگاه
زيبايي شناسي و عرفان اسلامي
|
|
ايسنا: دكتر سيدمصطفي محقق داماد- مدرس فلسفه، فقه و حقوق اسلامي - در گفت وگو با ستاد خبري همايش زيبايي شناسي دين، زيبايي شناسي ديني در اسلام را بخشي از عرفان اسلام دانست و يادآور شد كه امروز توجه نداشتن به عرفان اسلامي در حوزه عرفان نظري موجب ضعف برداشتهاي زيباشناسانه از دين شده است.
وي با ياد آوري مساله اسماء و صفات الهي به عنوان يكي از بحث هاي عمده عرفان اسلامي، خاطرنشان كرد كه صفت جميل يكي از مهم ترين اسماء الهي ناظر بر رويكرد زيباشناسانه اسلام است. به اعتقاد اين دين پژوه، تعامل ميان صاحب نظران فلسفي و عرفاني و هنرمندان مي تواند تاثير به سزايي در نوع ارائه مفاهيم ديني به جهان معاصر بگذارد. وي ره يافت هاي كاركردگرايانه را در بحث زيبايي شناسي دين، موجد ديدگاهي نوين و ناب نسبت به مقوله دين مي داند و معتقد است كه هنر دين مدار در برهه تاريخي صفويه يا دوران آندلس پيشرفت هاي قابل تاملي داشته، اما از زماني كه مدرنيسم به معناي غربي آن در ذهن و در نتيجه هنر اسلامي وارد شده هنر ديني با نوعي پسرفت همراه بوده است.
محقق داماد ميدان نقش جهان اصفهان و ميدان بهارستان تهران را نمونه بارزي از تجلي دين در هنر معماري مي داند و تاكيد مي كند كه در قر هاي اخير خلاقيت هنري مبتني بر آموزه هاي ديني موفق به ارائه هنري هم پايه با ميدان نقش جهان نشده است. به باور اين دين پژوه، درك زيباشناسانه از دين، در اصل كاربردي كردن عرفان در زندگي است.
او عرفان را به دو بخش معناگرايانه و زيباشناختي تقسيم مي كند و معتقد است كه قرن هاي چهارم و پنجم هجري دوران طلايي ره يافت هاي زيباشناسانه نسبت به دين اسلام بوده است و حافظ را شاهدي بر اين مدعايش مي داند، چرا كه به باور محقق داماد، حافظ عالي ترين مفاهيم و آموزه هاي ديني را در غزلياتش كه عين هنرند، مطرح مي سازد. به اعتقاد اين مدرس دين پژوه، اسلام تنها ديني است كه همواره با هنر تعاملي سازنده داشته و اعجاز قرآن شاهدي بر اين مدعاست، چراكه قرآن كريم به دليل استفاده از آرايه هاي ادبي از وجوه هنري براي بيان معارف و آموزه هاي خود استفاده كرده است.
محقق داماد تاكيد كرد: در طول تاريخ كساني كه بعد رسانه ا ي دين را با تجلي هنرمندانه همراه كرده اند، موفق تر بوده اند.به باور وي نحوه عرضه مفاهيم ديني و روش شناسي در عرضه مفاهيم و آموزه هاي ديني مي تواند گره گشاي بسياري از مسائل مبتلابه جامعه كنوني ايران و جهان باشد و طبعا هنرهاي زيبا بهترين شيوه ارايه مفاهيم و آموزه هاي ديني است؛ چرا كه آدمي به واسطه ذات حقيقت جويانه خود بهترين واكنش را به زيبايي شناسي ديني نشان مي دهد.
همايش زيبايي شناسي دين به همت مركز مطالعات و تحقيقات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، پنجم و ششم دي ماه در تهران برگزار خواهد شد.
|