|
|
|
|
|
|
|
درباره بيماري آبله مرغان
صورتي پر از ستاره
|
|
نوشين نواب
بيماري آبله مرغان، بيماري است كه امسال، بيش از گذشته در كشور ايران شيوع پيدا كرده و باتوجه به اينكه از اوايل فصل زمستان بعد از سرماخوردگي، بالاترين درصد ابتلا را در كودكان دبستاني داشته است، آگاهي والدين نسبت به علايم، تشخيص و درمان اين بيماري، لازم و ضروري است. آبله مرغان، يك نوع بيماري عفوني است كه توسط ويروس (واريسلا زوستر) ايجاد مي شود. اين بيماري، توسط ترشحات مجاري تنفسي فرد مبتلا، به افراد سالم انتقال يافته كه با آبريزش بيني، عطسه و سرفه در هوا منتشر مي گردند.
بيماري آبله مرغان بيشتر در اواخر زمستان و در فصل بهار اتفاق افتاده و معمولاً كودكان زير 10سال را مبتلا مي كند و در صورت ابتلاي كودكان در سنين بالاتر از 10سال يا بزرگسالان، ميزان عفونت و علايم بيماري، شديدتر مي باشد.
علايم بيماري:دوره كمون آبله مرغان (فاصله زمان ابتلا تا زمان بروز علايم) 10 تا۲۴ روز است. علايم اوليه، شامل تب خفيف و سر درد است. كودكان معمولاً هنگام شروع علايم اوليه، بداخلاق مي شوند. چند ساعت پس از شروع علايم اوليه، جوش ها به صورت دانه هاي قرمز بروز مي كنند. اين دانه ها به سرعت تبديل به جوش هاي بزرگ، آب دار و حساس شده، كه با خارش همراهند. بعد از 2روز، جوش ها شروع به خشك شدن كرده، دلمه مي بندند و به تدريج مي ريزند. جوش ها معمولاً بيشتر روي سطح بدن به وجود مي آيند؛ ولي گاهي در جاهاي ديگر مثل پوست سر يا داخل دهان نيز، بروز مي كنند. البته از هر 10نفر مبتلا، در يك نفر علايم بيماري آنچنان خفيف است كه فرد حتي متوجه ابتلا به آبله مرغان نمي شود.
مشكل خطرآفرين در آبله مرغان، ايجاد عفونت ثانويه توسط باكتري هايي مثل (استافيلوكوك) يا (استرپتوكوك) است كه مي تواند منجر به عوارض كشنده اي مثل سندرم شوك توكسيك (شوك سمي) شود و معمولاً در صورت ادامه تب بالا يا بازگشت مجدد تب، پزشكان به وجود اين عفونت ثانويه مشكوك مي شوند. گاهي اوقات، مشكلات ديگري از قبيل پنوموني(ذات الريه)، آنسفاليت (التهاب مغز)، مننژيت(التهاب پرده هاي مغز)، واسكوليت(التهاب رگ هاي خوني)، ميوكارديت(التهاب ماهيچه قلب) و آرتريت(التهاب مفاصل) نيز به وجود مي آيند. بعد از خاتمه بيماري، ويروس در بدن غيرفعال شده، ولي در آينده اين ويروس دوباره مي تواند فعال شده و تبديل به بيماري(زونا) گردد. احتمال بروز (زونا)، يك نفر از هر 4نفر مبتلا به آبله مرغان است.
تشخيص و درمان:در صورتي كه دچار علائم سردرد، تب، التهاب و عفونت پوستي و يا ساير علايم مربوط به آبله مرغان شديد، حتماً با پزشك معالج خود تماس بگيريد. پزشك در صورت تشخيص قطعي بيماري آبله مرغان، دستورات لازم را داده و براي هريك از علايم، دارويي مخصوص تجويز مي كند. از جمله اين داروها، مسكن ها، تب برها، آنتي هيستامين ها، پمادهاي ضدخارش و داروهاي ضدويروس مي باشند. مطمئن باشيد كه در صورت مصرف داروهاي تجويز شده، علايم بيماري شما تخفيف يافته و به راحتي آن را تحمل و سپري خواهيد كرد.
درمان تب در آبله مرغان: در صورتي كه بيمار تب داشته باشد يا از سردرد رنج ببرد، مي تواند از داروهاي استامينوفن و بروفن، به ميزان توصيه شده توسط پزشك استفاده كند كه نوع شربت اين داروها براي استفاده كودكان مبتلا، در دسترس است. يكي از مشكلات بزرگ در كودكان تب دار، كم آبي بدن مي باشد. بنابراين بايد كودكان را تشويق به مصرف زياد مايعات كرد.
درمان خارش:خارش دانه هاي قرمز ناشي از آبله مرغان، مشكلات بزرگي را در افراد مبتلا ايجاد مي كند. خاراندن و كندن جوش ها، علاوه بر اينكه باعث ايجاد زخم و موجب ماندگاري جاي آن روي پوست مي شود، موجب بروز عفونت ثانوي در پوست نيز مي گردد.
بنابراين تا حد امكان بايد از ميزان خارش جوش ها كاست. براي تخفيف خارش، مي توان از راه هاي مختلفي مثل حمام آب گرم و داروهاي مختلف استفاده كرد. براي استحمام مي توان مقداري جوش شيرين را در وان آب گرم حل كرده تا بيمار در اين وان، حمام كند. اما بايد دقت كرد كه آب موجود در وان حمام، بيش از حد گرم نباشد. چون گرماي زياد موجب حساسيت و خارش بيشتر پوست مي گردد. بنابراين از پوشيدن لباس گرم و قرار گرفتن در هواي گرم نيز بايد خودداري شود.
همچنين بايد دست هاي كودك مبتلا به آبله مرغان را تميز نگه داشته و براي جلوگيري از كندن جوش ها، ناخن هاي او را كوتاه كرد.
داروهاي آنتي هيستامين(ضدحساسيت) خوراكي مثل پرومتازين نيز براي تخفيف خارش، بسيار مؤثر هستند. البته بايد دقت كرد كه از مصرف بيش از حد آنتي هيستامين ها خودداري شود. زيرا داراي عوارض جانبي مانند خواب آلودگي و سرگيجه مي باشند.
داروهاي ضـــدويـروس:تحقيقات نشان داده اند كه اگر داروهاي ضدويروس، بلافاصله پس از بروز جوش ها در آبله مرغان مصرف شوند، مؤثر واقع شده و باعث كوتاه شدن طول دوره بيماري مي گردند؛ ولي نقشي در درمان آبله مرغان ندارند. از جمله داروي(آسيكلوير) كه به صورت پماد و قرص وجود دارد و در بيماري آبله مرغان، از قرص آن استفاده مي گردد.
همانطور كه گفته شد اين دارو بيماري را درمان نمي كند؛ بنابراين پزشكان هنگام برخورد با بيماري كه مشكل جسمي خاصي نداشته باشد، در اغلب موارد از تجويز اين دارو خودداري كرده و فقط در بيماراني كه دچار عفونت شديد شده اند يا از سطح ايمني پاييني برخوردار هستند، از اين دارو استفاده مي كنند.
چگونگي سرايت آبله مرغان: ويروس آبله مرغان توسط انتشار ترشحات تنفسي در هوا، از فردي به فرد ديگر سرايت مي كند و از 1 تا۲ روز قبل از بروز دانه هاي قرمز(جوش ها) تا وقتي كه دانه ها آب دار هستند، به فرد سالم منتقل مي شود. به اين معني كه بيماري آبله مرغان بعد از خشك شدن و دلمه بستن جوش ها، واگير ندارد! بنابراين مدت انتقال بيماري به طور متوسط 5روز مي باشد و پزشكان به طور معمول فقط به مدت 5روز به دانش آموزان، گواهي بيماري و غيبت از مدرسه مي دهند.
واكسن: در حال حاضر، ايمنو گلوبولين هاي تزريقي وجود دارند كه مي توانند براي مدتي كوتاه موجب مصونيت افرادي شوند كه در معرض ابتلا به آبله مرغان قرار دارند. از اين ايمنوگلوبولين ها فقط در موارد خاص استفاده مي شود. به طور مثال در زنان بارداري كه در معرض اين بيماري هستند يا در افرادي كه دچار نقص ايمني بدن است؛ از جمله بيماران تحت درمان با كورتون. همچنين در حال حاضر، واكسن آبله مرغان نيز موجود است كه البته هنوز در جدول برنامه واكسيناسيون سازمان بهداشت جهاني قرار نگرفته و فقط در موارد خاصي كه ذكر شد، استفاده مي گردد.
منبع:www.bbc.co.uk/health
|
|
|
عاشقان بالفطره نمك
|
|
ترجمه: پيام پارساپور- اگر شما جزو افرادي هستيد كه علاقه زيادي به خوردن نمك داريد، بايد يادآور شويم كه اين تنها مشكل شما نيست، مادرتان نيز در اين مورد مقصر است و شريك جرم شماست.
طبق جديد ترين تحقيقات مشخص شد كه در ميان نوزادان با وزن متوسط، كوچكتر بودن جثه نوزاد به هنگام تولد، به احتمال قوي نشان دهنده علاقه بيشتر او به غذاهاي نمك دار(حاوي نمك) است.
همچنين تحقيق ديگري خاطر نشان مي سازد كه برخي از تغييرات بيولوژيكي كه در رحم مادر اتفاق مي افتد، ممكن است باعث ترجيح غذايي نوزاد به خوردن نمك در زندگي آينده اش گردد.
نتايج فوق توسط مركز تحقيقات مونل در فيلادلفيا به دست آمده است.
خانم الزلي اشتاين و همكارانش اطلاعات فوق را با نتايج به دست آمده از تحقيقات قبلي در رابطه با مصرف نمك در ميان حيوانات و برخي افراد مطابق دانسته و معتقدند كه شناخت علل علاقه مندي افراد به خوردن نمك يكي ازنتايج بسيار ارزشمند اين تحقيقات است.
خانم اشتاين مي گويد: اينكه ما هنوز چگونگي تشخيص مزه هاي شور از سوي افراد و علل علاقه مندي آنان به نمك را نمي دانيم، مسئله اي است كه موجب شگفتي ما گرديده است.
در تعداد زيادي از افراد، مصرف زياد اين چاشني (نمك) موجب افزايش فشار خون و در نتيجه افزايش ريسك بيماري هاي قلبي مي گردد، از اين رو درك بهتر عوامل خطرزا كه در نتيجه مصرف زياد نمك عارض مي شود، نقش مؤثري در شناخت راه هاي مقابله با آن دارد.
زماني كه عروسك ها به كمك مي آيند
خانم اشتاين و همكارانش، 80 نوزاد 2 ماهه را كه وزن تقريبي همه آنها در حدود 5/2 كيلوگرم بود، مورد آزمايش قرار دادند؛ به اين ترتيب كه آنها سه بطري را كه هر يك به ترتيب شامل: آب خالص، محلولي از نمك با شوري به اندازه يك سوپ معمولي و آخري كه حاوي محلولي با شوري به ميزان دو برابر بطري قبلي بود، تهيه نمودند.
بطري هاي فوق به صورت اتفاقي (رندوم) و با فاصله هاي زماني۳۰ ثانيه به نوزادان خورانده شد، هر نوزاد مجاز بود فقط به اندازه 30 ميلي ليتر از هر بطري بنوشد.
كمي بعد از اينكه بطري آخر به هر يك از نوزادان داده شد، بطري ها برعكس ترتيب قبلي به آنها خورانده شد، ولي با اين تفاوت كه در اين نوبت يكي از محققاني كه از محتواي داخلي بطري ها اطلاعي نداشت، به ثبت ميزان نوشيدن هر نوزاد از هر بطري پرداخت.
تيم تحقيقاتي خانم اشتاين به اين نتيجه رسيد كه با وجود اينكه تعدادي از اين نوزادان تمايلي به نوشيدن محلول هاي نمك دار نداشتند، بقيه اين محلول را به آب خالص ترجيح مي دادند. اين نتايج كه همگي از الگوي يكساني برخوردار بوند، محققان را به اين باور رهنمون ساخت: آن دسته از نوزاداني كه به هنگام تولد داراي وزن كمتري نسبت به بقيه هستند، تمايل بيشتري به خوردن محلول هاي نمك دار دارند.
آزمايش فوق 4ماه بعد نيز روي همين نوزادان تكرار شد و نتايج به دست آمده، مشابه قبل بود.
در واقع اين اتفاق زماني روي داد كه كودكان عملاً به سمت خوردن خوراكي هاي جامد سوق پيدا كرده و امكان ادامه مطالعات روي ساير مواد خوراكي وجود داشت.
اين بار محققان مجدداً آزمايش هاي خود را روي اين كودكان آغاز نمودند، با اين تفاوت كه اين بار كودكان 3ساله بودند. در اين آزمايش 7 نوع ماده غذايي كه 4 تاي آنها جزو خوراكي هاي شور و 3 تاي بقيه از ميان شيريني جات انتخاب شده بودند، به كودكان ارائه گرديد.
از آنجايي كه اين امكان وجود داشت كه كودكان به طور مستقيم پاسخ درستي به درخواست بزرگترها ندهند، محققان از دو عروسك كمك گرفتند؛ يكي از عروسك ها، عروسك شخصيت كارتوني پرنده بزرگي بود كه محبوبيت چشمگيري در بين كودكان داشت و ديگري عروسك كوچكي بود كه چندان محبوب نبود.
بدين ترتيب محققان توانستند با توجه به اينكه كدام دسته از كودكان چه خوراكي هايي را به پرنده بزرگ (عروسك محبوب تر) مي دهند، پاسخ مناسب را دريافت كرده و پي به نتايج تحقيقات خود ببرند.
تيم تحقيقاتي مجدداً مشاهده نمود، آن دسته از كودكاني كه به هنگام تولد جثه كوچكتري داشتند، خوراكي هاي شور مزه را به پرنده بزرگ مي دادند و از طرفي دريافتند كه وزن نوزادان به هنگام تولد، هيچ نقشي در ميزان گرايش آنها به خوراكي هاي غيرشور ندارد.مطالعات نشان مي دهد نوزاداني كه مادران آنها در دوران حاملگي داراي سابقه ناخوشي صبحگاهي و يا تهوع مكرر بوده اند، نسبت به نوزاداني كه مادرانشان دچار اين قبيل ناراحتي ها نبوده اند، معمولاً به هنگام تولد داراي وزن كمتري هستند و همچنين تمايل بيشتري به مصرف نمك دارند.
نتايج هميشه يكسان نيستند
لازم به ذكر است كه همه اطلاعات به دست آمده، از اين الگو تبعيت نمي كنند، به عنوان مثال، محققان دانشگاه هاروارد طي مطالعاتي كه در 4 سال گذشته انجام داده بودند، برخلاف نتايج قبلي، به اين نتيجه رسيدند، نوزاداني كه به هنگام تولد داراي وزن بيشتري هستند، علاقه بيشتري به خوردن نمك دارند.
از طرفي فشار خون بالاي والدين اين كودكان نشانگر سابقه خانوادگي بود.
آقاي استفان زينر، به عنوان رهبر گروه تحقيقاتي فوق روش آزمايش خود را بسيار متفاوت از روش گروه هاي تحقيقاتي واشنگتن دانست و عنوان كرد كه آنها 283 نوزاد را مورد مطالعه قرار داده به طوري كه نوزادان با خوردن سه محلول متفاوت همچون آب خالص، محلول آب نمك و محلولي شيرين مورد آزمايش قرار گرفتند.
در بين اين نوزادان بيشترين علاقه مندي نسبت به خوردن محلول شيرين مشاهده شد و اين در حالي بود كه بيشترين تمايل به خوردن محلول هاي شور در ميان نوزاداني به چشم مي خورد كه داراي فشار خون بالايي نسبت به بقيه بوده و والدين آنها سابقه بالا بودن فشار خون را داشته اند.
www.sciencenews.com
|
|
|
درمانگاه
پيشگيري و درمان عقب ماندگي
|
|
سميه شرافتي/ قسمت دوم - حتماً شنيده ايد كه پيشگيري بهتر از درمان است. اين مطلب در مورد بيماري هاي رواني از جمله عقب ماندگي نيز صادق است. مصون كردن شخص در مقابل يك بيماري خرج چنداني ندارد در حالي كه ابتلا به همان بيماري صرف نظر از هزينه گزاف درمان، مستلزم بستري شدن، از كارماندن و تحمل عوارض متعددي است كه بيماري مزبور ممكن است ايجاد كند.
در بحث پيشگيري به سه روش آن اشاره مي كنيم:
پيشگيري اوليه: در اين روش سعي مي شود از بروز بيماري به طور كامل پيشگيري شود كه بهترين نمونه آن واكسيناسيون است.(علاج واقعه قبل از وقوع).
در مورد عقب مانده ها نيز اين روش قابل اجرا است. آزمايش آمنيوسنتيزس در هفته هاي 14 تا۱۶حاملگي جهت بررسي هاي كروموزومي و شيميايي، آزمايش نمونه برداري از جفت در هفته هاي 8 تا۱۰ماهگي، سونوگرافي، جلوگيري از ازدواج هاي درون فاميلي و هم خون ها، جلوگيري از ازدواج هاي زودرس يا خيلي بالا، مشاوره ژنتيكي در خانواده هايي كه كودك عقب مانده با اختلالات ارثي دارند همگي جزو اين پيشگيري محسوب مي شوند. بالا بردن سطح اجتماعي و اقتصادي خانواده با اشاره به اين نكته كه عقب ماندگي در خانواده هاي فقير بيشتر است، جزو پيشگيري اوليه محسوب مي شود.
پيشگيري ثانويه
در اين روش سعي مي شود با روش تشخيص زودرس بيماري و اجراي درمان صحيح از بروز بيماري يا شدت آن كاست. آزمايش ادرار و خون كودكان، آزمايش هاي لازم از نظر غدد مترشحه داخلي، درمان فوري و پيگيري ضربه هاي مغزي و بيماري هاي عفوني همگي جزو اقدامات اين پيشگيري هستند. در پيشگيري نوع سوم نيز سعي مي شود بيمار مبتلا طوري تحت درمان قرار گيرد تا بتواند به زندگي عادي و روزمره خود ادامه دهد و به عبارت ديگر از معلوليت و مرگ بيمار جلوگيري مي شود. در بازتواني يا توانبخشي همانطور كه از اسمش پيدا است به بيمار اجازه داده مي شود تا بتواند به كار و حرفه خود برگردد و از يك زندگي عادي برخوردار باشد.
در مورد عقب مانده ها اين درمان موقعي اجرا مي شود كه وضع و نوع توانايي هاي كودك تشخيص داده شده است و بر حسب اينكه كودك جزء كدام دسته قرار مي گيرد، نسبت به درمان و تعليم و تربيت او اقدام مي شود. چون عقب مانده ها ممكن است ناهنجاري هاي عضوي نيز داشته باشند لذا در توانبخشي سعي مي شود نسبت به ترميم آنها اقدام شود تا محدوديت هاي حسي و حركتي مانع پيشرفت كودك نگردد.
|
|
|
پرسش و پاسخ
پرسش:من معمولاً بعد از خوردن قهوه كه آن را بدون شير و شكر هم مي خورم، دچار اضطراب مي شوم. مي خواستم بدانم كه اين اضطراب مي تواند مربوط به مصرف زياد قهوه در طول روز باشد؟
پاسخ: در حالي كه استفاده از 2-1 فنجان قهوه، پس از برخاستن از خواب در اغلب اشخاص براي هشياري و فعال كردن مغز و سرحال آمدن اثر مثبتي دارد، ولي اگر هر روز مقدار زيادي قهوه خورده شود و اسراف در مصرف قهوه به عمل آيد، پس از چند روز سطح انرژي بدن پايين مي آيد.تحقيقات نشان مي دهد كه اسراف در خوردن قهوه با خوردن چندين فنجان قهوه متوالي يا كولا و يا چاي يا ساير نوشابه هاي داراي كافئين، معمولاً يك دوره افول انرژي و سستي و بي حالي در پي دارد و براي اين كه دوباره انرژي بدن، بازيابي شود، اغلب اشخاص در اين مواقع قهوه بيشتري مي خورند و اين يك دور باطلي را ايجاد مي كند، زيرا متواليا ً سطح انرژي بالا مي رود و پس از آن پايين مي آيد.
مواد ياد شده در بالا كه حاوي كافئين هستند، در صورت مصرف زياد مي توانند منجر به اضطراب و عصبانيت خيلي شديد، تعريق، افزايش ضربان قلب و فشار خون بالا گردد، همچنين ممكن است علائمي مثل بالا رفتن ترس، تغيير رفتارهاي اجتماعي و اختلال در خواب را به وجود آورند.
|
|
|
همايش
معرفي برگزيدگان ششمين جشنواره دندانپزشكي
دبير ششمين جشنواره دندانپزشكي شهيد دكتر احمد هدايت با اشاره به رشد 50 درصدي آثار رسيده به دبيرخانه اين جشنواره نسبت به سال گذشته، از معرفي برگزيدگان اين جشنواره در روز پنج شنبه 11 اسفند ماه در تهران خبرداد.
دكتر فريده گرامي پناه با اعلام اين خبر افزود: اولين سال برپايي جشنواره دندانپزشكي دكتر هدايت 40 اثر به دبيرخانه جشنواره ارائه شد كه اين رقم در جشنواره دوم 80 اثر و در جشنواره سوم به 370 اثر رسيد،همچنين 485 اثر به دبيرخانه جشنواره چهارم، 675 اثر به جشنواره پنجم و بالاخره امسال و در جريان برپايي ششمين جشنواره دندانپزشكي شهيد دكتر احمد هدايت 1300 اثر به دست هيأت داوران رسيده است.دكتر گرامي پناه، مهم ترين دليل رشد اين آثار را ارتقاء روند كلي پژوهش در سطح كشور و رويكرد و لحاظ كردن عامل تعداد برگزيدگان در جشنواره هاي مختلف در رتبه بندي دانشكده هاي دندانپزشكي دانست.وي يكي ديگر از ويژگي هاي جشنواره امسال را معرفي شركت هاي حمايت كننده از طرح هاي تحقيقاتي دندانپزشكي براي نخستين بار در كشور برشمرد.
وي اضافه كرد: در اين جشنواره از دو شركت صنعتي- توليدي كه با سفارش پژوهش به مراكز تحقيقاتي زمينه رشد پژوهش در كشور را فراهم آورده انددر تالار علامه اميني(كتابخانه مركزي دانشگاه تهران)، تقدير خواهد شد.
|
|
|
دريچه
تأثير منفي پروازهاي طولاني بر سلامت انسان
مركز اطلاعات فني ايران: تحقيقات جديد نشان مي دهد حدود يك درصد از افرادي كه سفرهاي هوايي طولاني دارند، ممكن است به نوعي عارضه لخته شدن خون در رگ ها مبتلا شوند. براساس گزارش روزنامه تايمز، يافته هاي جديد پزشكي نشان مي دهد لخته شدن خون در پاها يا ريه ها، خطري بالقوه براي بسياري از مسافران پروازهاي هوايي طولاني است. تاكنون تصور مي شد اين عارضه كه به نام لخته شدن شديد خون در سياهرگها شناخته مي شود فقط ممكن است در مسافراني بروز كند كه زمينه بيماري در آنها وجود دارد. با اين حال، تحقيقات جديد نشان مي دهد كه حدود يك درصد مسافران پروازهاي طولاني، ممكن است به چنين عارضه اي مبتلا شوند.
|
|
|