ريسك بالاي بيماري قلبي پنهان در زنان
قلب زنان آسيب پذيرتر از مردان
تعداد مبتلايان به بيماري شرياني قلبي در چند دهه اخير كاهش يافته ولي بيشتر اين كاهش در مردان بوده است
|
|
گروه دانش و فناوري _ ندا اسدي: پزشكان مي گويند كه زنان بيش از مردان به نوعي بيماري وريدي پنهان مبتلا مي شوند. در اين بيماري اگرچه به ماهيچه هاي قلبي آنان اكسيژن نمي رسد ولي شريانهاي سرخرگ آنان در عكسبرداري به وضوح ديده مي شود و گرفتگي نشان داده نمي شود.
اين شرايط كه ممكن است بر ۳ميليون زن آمريكايي تاثير گذارد، ريسك ابتلا به بيماري قلبي را به ميزان قابل توجهي افزايش مي دهد.
علامت اصلي اين بيماري درد در قسمت سينه است. در بسياري از زنان اين درد وجود دارد و در آنژيوگرام چيزي نشان داده نمي شود. در اين تست نوعي رنگ به داخل شريانهاي سرخرگ تزريق مي شود و مورد عكسبرداري قرار مي گيرد تا اگر گرفتگي وجود دارد تشخيص داده شود، ولي چيزي ديده نمي شود و پزشكان نيز معالجه اي را لازم نمي بينند، ولي مبتلايان به اين بيماري ممكن است پس از مدتي دچار حمله قلبي و يا نارسايي قلبي شوند. ضعف عضلات قلبي مي تواند موجب ناتواني انسان شده و به مرگ فرد منجر شود.
دكتر سوپكر از مركز خون، شش و قلب مي گويد: «وقتي هيچ انسدادي در رگها ديده نمي شود، هر كس ممكن است از ادامه معالجات دلسرد شود، در حالي كه اين بيماري نيز مانند ديگر امراض نياز به مراقبت و درمان دارد.» بهترين راه براي هر زن در پيداكردن بيماري شاهرگي، تحمل تست هاي متفاوت است كه يكي از آنها نوعي تست استرس است كه جريان خون به داخل قلب را اندازه گيري مي كند، ولي همه افراد به انجام تست ها نياز ندارند. زناني كه نشانه بيماري را در خود مشاهده مي كنند و كساني كه سابقه بيماريهاي قلبي در خانواده دارند، در اولويت قرار دارند. يافته ها در مقالات مجلات پزشكي _ به ويژه مجله كالج قلب و جريان خون در آمريكا تفاوت بيماريهاي قلبي ميان مردان و زنان را مورد مطالعه قرار مي دهد.
نتايج گذشته، ديگر اعتبار خود را از دست داده اند، زيرا پزشكان به اين نتيجه رسيده اند كه تحقيقات در گذشته بيشتر روي مردان انجام مي شد و اين در مورد زنان صدق نمي كند. تعدادي از تفاوتها بين زنان و مردان به قرار زير است:زنان مبتلا به بيماري قلبي ناخوش تر از مردان هستند، جراحي قلبي كمتر برايشان مفيد است و در اين ناتواني قلبي علائم حادتري در آنان مشاهده مي شود.
بسياري از تفاوتها به اين دليل است كه زنان در هنگام ابتلا به بيماري قلبي، سالخورده تر و ضعيف تر از مردانند ولي اين موضوع در مورد همه تفاوتها صدق نمي كند.
علائم حمله قلبي نيز ميان مردان و زنان متفاوت است:
مردان داراي درد در قسمت سينه مي شوند، در حالي كه زنان احساس سرگيجه، ضعف و نفس تنگي مي كنند و بدنشان بيشتر عرق مي كند.
بيماري قلبي، سكته و گرفتگي رگهاي قلب بيشترين علل مرگ در كشورهاي پيشرفته است، اين بيماري در سال ۲۰۰۳ در آمريكا جان ۹۱۰۶۰۰ نفر را گرفت كه ۴۸۴۰۰۰ نفر كه بيش از نيمي از آنان را تشكيل مي دهد ميان زنان بوده است.
اگر چه ريسك زنان پس از يائسگي و سالخوردگي افزايش مي يابد ولي بيماري قلبي اولين عامل مرگ زنان بالاي ۲۵ سال است.
تعداد مبتلايان به بيماري شرياني قلبي در چند دهه اخير كاهش يافته ولي بيشتر اين كاهش در مردان بوده است.
دليل اصلي بيماري پنهان قلبي قرارگرفتن ذخيره هاي چربي در داخل ديواره شريانهاي سرخرگي و يا رگهاي بسيار باريك قلب است، اين ذخيره هاي چربي در عكسبرداري به عنوان گرفتگي و انسداد نشان داده نمي شود، ولي بر جريان خون تاثير گذاشته و مي توانند به ماهيچه هاي قلب آسيب برسانند كه موجب حمله قلبي ايزكميك (جريان ناكافي خون) شود.
ولي اغلب به اين شرايط اهميت داده نمي شود و به زنان گفته مي شود كه نبايد نگران چيزي باشند.
دكتر سوپكو مي گويد: آنان بايد به شدت با عوامل ديگر كه به بيماري شرياني منجر شود مانند كلسترول بالا، فشار خون بالا و ديابت، برخورد كنند و در صورت لزوم بايد سيگار را ترك كرده، كاهش وزن دهند و به ورزش بپردازند.
تحقيقات نشان مي دهد كه در مقايسه با غيرسيگاريها، زناني كه سيگار مي كشند داراي ريسكي برابر با كسي هستند كه سيگار نمي كشند ولي وزنش ۹۰ پوند بيشتر از اوست.دكتر سوپكو مي گويد: پيامم به زنان بيمار اين است كه به علائم بيماري بيشتر دقت كنند و فكر نكنند كه چون زن هستند از ابتلا به بيماري قلبي مصون مي مانند.
تحقيقي كه در سال ۱۹۹۶ در آمريكا در اين باره انجام شد ۹۳۶ زن با علائم اين بيماري را مورد مطالعه قرار داد و ميانگين سني زنان را ۵۸ سال اعلام كرد ولي بسياري از آنها در سنين پيش از يائسگي قرار داشتند.
دكتر جي پيپين رئيس داروشناسي قلب در دانشگاه فلوريدا مي گويد: با توجه به علائم بيماري در همه آنها، فقط يك سومشان گرفتگي مشهود در رگهايشان داشتند در حالي كه در چنين گروهي از مردان بيش از سه چهارم گرفتگي مشهود وجود داشت. دكتر پيپين مي گويد: در دو سوم زنان باقيمانده كه گرفتگي مشهود وجود ندارد، بيش از نيمي از آنان داراي نابهنجاري رگها هستند، بدين معنا كه در زمان مورد نياز گشاد نمي شوند.
اين ناهنجاري هم در سرخرگها و هم در رگهاي كوچكتر كه قلب را تغذيه مي كنند - و شبكه اي از رگها به نام «ميكرو واسكولاتور» را تشكيل مي دهند- ديده مي شود.
آزمايشات نشان داد كه ديواره داخلي سرخرگ كه از صفحات كوچك پوشيده شده بود،براي تطبيق خود از بيرون رشد كرده بود، بنابر اين ورودي آن نرمال به نظر مي رسيد، ولي بالاخره اين شرايط آنقدر ادامه مي يابد تا سرخرگ را تنگ كرده و مسدود سازد. پس از ۴سال ميزان مرگ ناشي از حمله قلبي بدون گرفتگي ۱۰درصد بود.
دكتر پيپين مي گويد: «اين درصد براي افرادي كه آنژيوگرام شرياني نرمال دارند، بسيار بالاست.» تحقيقات بيان مي كند كه هنوز دلايل ابتلاي بيشتر زنان به بيماري شرياني پنهان مشخص نشده ولي محققان مي گويند ممكن است ناهماهنگي هورموني و دارابودن تحمل بالاتر از التهابات كه در بيماري شرياني نقش بزرگي را ايفا مي كند،ارتباط داشته باشند.
منبع:Newyork Times,23 jan 2006
|