پيشنهادي براي تأمين شرايط مناسب تر كاري مادران شاغل
زماني براي رسيدگي به فرزندان
مهرك فيض ساكت
مادران شاغلي كه در انتظار به دنياآوردن نوزاد خود هستند، در طول دوران بارداري، قبل و بعد از آن همواره در استرس اين هستند كه پس از گذشت زمان مرخصي چهارماهه، نوزاد خود را به چه فرد مطمئني بسپارند. تعداد زيادي از اين مادران، از والدين خود كمك مي گيرند، تعدادي مرخصي بدون حقوق مي گيرند، برخي از باقيمانده مرخصي خود در حدود يك تا دو ماه استفاده مي كنند، برخي كه از امكان مالي بهتري برخوردارند با نگراني زياد و تحقيق بسيار، نوزاد خود را به پرستار مي سپارند و عده اي نيز با استعفا، براي هميشه از كار، كناره گيري مي كنند.
مادري كه استرس زيادي را تحمل مي نمايد بنا به گفته پزشكان، بيشترين تأثيرات منفي را در دوران جنيني بر نوزاد وارد مي سازد كه گاهي به سختي قابل جبران است.
از طرفي، هم دولت و هم خود فرد براي آموزش هاي دانشگاهي و ضمن خدمت، متحمل صرف هزينه و زمان زيادي شده اند، در حالي كه بايد مادر با استعفا خانه نشين شود و يا امكان ادامه كار را به سختي به طور نيمه وقت دنبال نمايد يا با هر شرايطي به كار خود ادامه دهد.
نوزاداني كه با استرس به دنيا مي آيند، معمولاً حالت هاي ناآرامي از خود نشان مي دهند و ممكن است با مشكلات رفتاري يا عاطفي روبه رو شوند و در نوجواني و بزرگسالي، والدين مجبور شوند كه براي حل مسأله كودك خود از روانپزشك كمك بگيرند. مادري كه با استرس بخواهد كودك خود را شير بدهد يا از او نگهداري نمايد، چگونه مي تواند آرامش را به كودك خود بياموزد؟
مهدكودك ها معمولاً نوزادان شش ماهه به بعد را مي پذيرند؛ در حالي كه مادران مجبورند نوزادان چهارماهه خود را براي بازگشت به اداره و محل كار، ترك نمايند. اگر مهدكودك هاي وابسته به آموزش و پرورش چنين امكاناتي را دارند فقط براي كاركنان خود سازمان است. ولي آيا سن چهارماهگي زمان مناسبي است كه نوزاد فقدان مادر را احساس كند؟ احساس عدم امنيت و ترس و جدايي، چه تأثيري بر نوزاد مي گذارد؟ آيا قابل جبران است؟ نوزاد حتي در سن آموزش در مهدكودك نيست كه شوق و انگيزه اي براي بازي با ساير كودكان يا بودن در سن آموزش را داشته باشد يا نياز خود را براي خانواده بازگو نمايد.
از سوي ديگر اگر مادر بارداري قبل از زايمان نياز به استراحت داشته باشد، اين مدت استراحت از چهارماه مرخصي زايمان وي كسر خواهد شد و در نتيجه مادري كه به عنوان مثال به دستور و تشخيص پزشك به دو ماه استراحت نياز دارد، پس از به دنياآمدن نوزاد خود، فقط مي تواند دو ماه در كنار نوزاد خود باشد و پس از گذشت دو ماه از زمان زايمان، بايد به سر كار خود بازگردد! پس اگر مادري بيش از چهارماه نياز به استراحت مطلق داشت، چه بايد كرد؟ بايد از خود بپرسيم هدف از تعريف و تعيين مرخصي زايمان چيست و مرخصي استراحت براي مادر باردار چه دليلي دارد. اين دو مقوله هرچند كه در ظاهر امر در يك زمينه است ولي در اصل، دو موضوع كاملاً متفاوت است. استراحت قبل از زايمان براي حفظ سلامت مادر و نوزاد است. مرخصي چهارماهه زايمان، براي در كنار هم بودن، نگهداري، شناخت هم، آشنايي مادر به نحوه نگهداري از نوزاد خود و هزاران دليل عاطفي و روحي و رواني و تربيتي است.
از سوي ديگر مجموع ساعات كار در ايران بالاست و مرخصي هاي يك ساعته اي كه به منظور شيردهي به نوزادان تعريف شده با اين حجم ترافيك، كمك موثري به مادر و نوزاد نخواهد كرد. كاهش ساعت كار براي زنان نيز به دليل نيازهاي كاري كاركنان و ارتباطات شغلي در محيط كار، ميسر و جوابگو نبوده كه مشكل كاري ايجاد مي كند. كاهش ساعت كار موجب مي شود تا مادر با گرفتن مرخصي يك ساعته خود زودتر از اداره خارج شود و سريع تر به نوزاد خود برسد ولي اگر مادري روزي بيش از ۸ ساعت كار مي كند و به طور معمول حدود ساعت ۱۶ بايد از اداره خارج شود، يك ساعت زودتر به معني خروج در ساعت ۱۵ يا ۱۵/۳۰ است كه به دليل حجم ترافيك در آن ساعت و بعد مسافت بين منزل و محل كار، باز هم مادر دير به نوزاد خود مي رسد. بنابراين كاهش مجموع ساعت كار براي كليه كاركنان و كارمندان- اعم از آقايان و خانم ها- موجب مي شود كه والدين زودتر به خانه برسند و در نتيجه نه تنها امكان رسيدگي بيشتر به نوزاد فراهم مي شود بلكه امكان نظارت بيشتر روي ساير فرزندان مي شود. مزيت ديگر آن اين است كه خانواده ساعات بيشتري را مي توانند در كنار هم سپري كنند.
از طريق يك مطالعه ميداني، مشكلات ديگري نيز مشخص خواهد شد. با توجه به شرايط فوق، راه هاي زير براي كمك به مادران پيشنهاد مي شود كه نياز به طي مراحل قانوني خود دارد:
- در خصوص مادران باردار پيشنهاد مي شود كه مرخصي زايمان حداقل ۶ ماه يا بيشتر باشد.
- مادران در صورت خواست خودشان تا يك سال بتوانند از طرح خدمت نيمه وقت به طور اتوماتيك استفاده كنند.
- استفاده از طرح خدمت نيمه وقت بيش از يك سال، در صورت موافقت مدير ميسر باشد.
- براي پدران امكان همكاري بيشتر با مادران براي نگهداري نوزاد فراهم شود.
- كاهش ساعت كار در هفته براي كليه كاركنان و كارمندان در كليه دستگاه ها و نهادها از ۴۴ ساعت در هفته به ۳۵ تا ۳۷ ساعت در هفته.
|