حميد دهقان: به زودي بهره برداري از دهها كاروانسراي برون شهري و درون شهري، خانه هاي قديمي و ساير بناهاي تاريخي براي اقامت گردشگران داخلي و خارجي در چهار گوشه ايران و اقصي نقاط كشور آغاز مي شود.
مهندس اكبر تقي زاده اصل مجري طرح پرديسان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري در گفت وگو با همشهري اظهار داشت: براساس بند ه تبصره ۳۶ قانون بودجه كل كشور، اعتباري به منظور توسعه و گسترش ايرانگردي و جهانگردي اختصاص يافت و در اين راستا طرح پرديسان براي خريد، اجاره و يا مشاركت با افراد حقيقي و حقوقي و مرمت كاروانسراها، خانه هاي قديمي و ساير اماكن و نيز تبديل آنها به واحدهاي پذيرايي از گردشگران فعاليت خود را آغاز كرد.
وي افزود: اهداف سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از تأسيس طرح پرديسان عبارت است از: حفظ و نگهداري آثار با ارزش تاريخي و فرهنگي، گسترش گردشگري از طريق تشويق گردشگران خارجي و ايراني به اقامت در بناهاي تاريخي و آشنايي آنان با زيباترين جلوه هاي معماري بومي ايراني، تشويق طراحان و معماران جوان به آشنايي بيشتر با مقوله ميراث فرهنگي و طراحي در بافتهاي تاريخي و بالا بردن سطح آگاهي آنان، تلاش به منظور احياي جزئيات اجرايي و تكنيكهاي ساخت معماري بومي و معرفي دوباره آن در سطح كشور، نشان دادن توانايي و ظرفيت هاي موجود در معماري بومي ايران در تطابق با نيازهاي امروزي، برپايي مجدد نظام آموزشي معماري بومي ايران (نظام استاد شاگردي)، ايجاد پيوند ميان يادگارهاي تاريخي و زندگي امروزي از طريق تشويق مردم عادي به اقامت در بناهاي تاريخي، توسعه اجتماعي _ فرهنگي بافت تاريخي در نقاط انتخاب شده و ايجاد كار و اشتغال زايي براي گروه كثيري از مردم كشور.
مجري طرح پرديسان اظهار داشت: ۳۸ بناي انتخاب شده در طرح پرديسان قرار دارد كه در پنج مسير: مسير شمالي جنوبي كه از مرز ايران در بازرگان و ماكو آغاز و به كرمان در جنوب مي رسد. مسير شرقي و غربي از مرز مشترك ايران، افغانستان و تركمنستان شروع و به قصرشيرين و مركز كشورمان در عراق مي رسد، مسير كناره خليج فارس، مسير كناره خزر و مسير كوير شمالي ايران.
مهندس تقي زاده افزود: در بناهاي تاريخي مشمول طرح با عرصه اي بالغ بر ۲۸۸ هزار و ۳۷۰ مترمربع و زيربنايي بالغ بر ۱۰۱ هزار و ۵۸۲ متر مربع ۱۳۱۹ تخت در اتاقهاي خصوصي ۲۱۲ تخت در اتاقهاي خوابگاهي و ۶۶۰ تخت كمپينگ و كاروان و در واقع در مجموع با ظرفيت ۲۱۹۱ نفر خوابگاهي و ۲۵۹۰ نفر ظرفيت غذاخوري براي پذيرايي آماده مي شود.
وي خاطر نشان ساخت: كليه ميهمانخانه هاي بين راهي، سفره خانه ها، چايخانه ها، حمام هاي سنتي عمومي، ميهمانخانه هاي درون شهري، فضاهاي خدماتي مربوط به هتلداري، مراكز اطلاع رساني گردشگري و محل عرضه مايحتاج بين راهي گردشگران به صورت زنجيره اي به گروههاي سرمايه گذار ايراني و خارجي كه به فرهنگ بومي ايران آشنا باشند و توان هتلداري در استانداردهاي بين المللي را داشته باشند واگذار مي شود.
مركز اطلاع رساني گردشگري
مجري طرح پرديسان در اين گفت وگو از جمله طرحهاي پرديسان را آماده شدن چهار طرح ارزشمند در استان آذربايجان شرقي خبر داد و افزود: در يك خانه زيبا و قديمي در مركز شهر و پشت ساختمان شهرداري تبريز مركز اطلاع رساني گردشگري ايجاد شده كه با توجه به ورود گردشگران از مرزهاي تركيه، آذربايجان و ارمنستان و توريستهايي كه از مسيرهاي مختلف به شهر تبريز وارد مي شوند اين مركز به همه نيازمنديهاي آنان آماده پاسخگويي خواهد بود. همچنين براي اولين بار در كشور، در اين مركز اتاق تبادل افكار توريستهاي كشورهاي مختلف و آشنايي آنان با يكديگر داير شده است. معرفي جاذبه هاي تاريخي و طبيعي كشور آژانسهاي فروش بليت هوايي و زميني، كافي نت، چايخانه و عرضه سوغاتي هاي محلي نيز در خدمت گردشگران خواهد بود.
حمام نوبر
حمام تاريخي نوبر كه در اوايل دوره قاجاريه بنا شده، در مركز شهر تبريز و در تقاطع خيابانهاي تربيت و امام واقع شده است. در فضاي زيباي اين حمام كه به سفره خانه سنتي تبديل شده تعداد ۱۲۰ صندلي غذاخوري و ۴۰ صندلي چايخوري تعبيه شده است.
حمام كردشت
حمام كردشت در ميان مجموعه زيبايي در منطقه ارسباران آذربايجان شرقي و در ساحل رودخانه ارس واقع شده و قلعه معروف كردشت در دوره فرمانروايي عباس ميرزاي قاجار در آذربايجان و هنگام وقوع جنگهاي ايران و روسيه اهميت فراواني داشته است.
در مجموعه اقامتگاهي كردشت ۱۰۰ تخت اقامت، ۱۰۰ صندلي غذاخوري و ۵۰ صندلي چايخانه داير شده است.
حمام كردشت براي گردشگراني كه از مسير رودخانه هاي ارس عبور مي كنند مكان بسيار زيبايي براي استراحت و لذت بردن از منابع طبيعي به شمار مي آيد.
كاروانسراي پيام
كاروانسراي تاريخي پيام در مسير جاده تبريز _ مرند واقع شده است. پيست اسكي منطقه پيام در زمستانها ميعادگاه ورزشكاران زمستاني است.
كاروانسراي پيام در دوره هاي صفويه و پيش از آن رونق زيادي داشته و اكنون با مرمت و احياي آن گردشگران خارجي و ايراني از استراحتگاه زيبايي در بين راه استفاده مي كنند.
در كاروانسراي پيام تعداد ۹۰ تخت، ۶۰ صندلي غذا خوري و ۲۰ صندلي چايخوري براي مسافران آماده شده است.