نگاه
درنگي در مقام اسوگي حضرت زهرا(س)
شمع شبستان حرم
محمد جمعه ذكي
يكي از علل توفيق اديان نسبت به مكاتب فلسفي، در همگاني شدن و ماندگاري، احتمالا در اين نكته نهفته است كه اديان علاوه بر بينش براي بشر «الگو» نيز ارائه مي كنند. الگويي كه حس مقايسه او را راضي و كار غلبه بر ترديد را بر او آسان مي سازد. تلفيق موفقانه عينيت و ذهنيت يا انديشه و عمل، كاري است كه اديان بزرگ، موفق به انجام آن مي شوند و به نظر مي رسد هر ديني كه در اين تلفيق توفيقي بيشتر يابد، گسترش و ماندگاري بيشتري خواهد داشت.
از مهم ترين برتري هاي اسلام ديني كه طبق آمارهاي رسمي جهاني هر روز فراگيرتر مي شود اين است كه اين دين، علاوه بر ارائه فرد الگو، براي اولين بار در تاريخ اديان «خانواده الگو» براي بشر ارائه داده است. ارائه اين الگو براي انسان سرشته با زندگي اجتماعي و خانوادگي، به اندازه صدها متن و كتاب ارزشمند و كارگشاست، زيرا تصوير و تجسيم مجموعه اي از روابط متعالي در قالب رفتارهاي افراد يك خانواده بي همتا (اهل البيت) و به نمودار كشيدن ارتباط ها و نقش هاي ظريف اين افراد در سازمان خانواده و كل جامعه، از عهده هيچ متن و بياني برنمي آمد.
هريك از افراد اين خانواده در جاي خود نقش مهم و گاه بديل ناپذيري دارند و همانند يك منظومه، همديگر را تكميل مي كنند، اما نقش حضرت زهرا (س) در اين منظومه از جهات بسيار منحصر به فرد است. او در اين منظومه، همزمان هم نقش فرزندي را ايفا كرده است ،هم نقش مادري را و هم نقش همسري را و از جهات مختلف براي نيمي از بشر مي تواند الگويي تمام عيار باشد. درواقع نقش حضرت زهرا (س) به عنوان دختر، همسر و مادر نمونه، براي هر اصلاح اجتماعي پايدار همانند نقش يك پيامبر است. پيامبر براي نيمي از جامعه انساني كه به رغم مشتركات انساني به جهات طبيعي نمي توانند بين خود و يك مرد هرچند فرهيخته مقايسه اي برقرار كنند. اين نيمه مي خواهند دختري را، همسري را و مادري را بياموزند و طبيعي است كه خويشتن را در آينه «زن برتر» ارزيابي مي كنند.
اين زن برتر كسي است كه پيامبر، اين روح دريايي و بيكران او را «مادرپدر» خوانده است. در ميان عرب ها «كنيه» رسم رايجي است و كنيه حضرت زهرا همين جمله بوده است؛ يعني «ام ابيها» ، مادر يعني بازسازي عاطفي و لنگرگاه روحي، سكونت، اطمينان و پناه. پيامبر بارها اين جمله را درباره زهرا به كار برده بود: «فداها ابوها؛ پدرش به فدايش باد» و شنيده نشده است كه درباره كسي ديگر امثال اين تعبيرات را به كار برده باشد. تمام رفتار پيامبر داير مدار ارزش ها بوده است : «و ما ينطق عن الهوي؛ از روي خواسته هاي نفساني سخن نمي گويد» . ارزش هايي در اين زن بوده است كه رابطه او را با پيامبر بسيار فراتر از رابطه مرسوم مي برده است. ايثار او در راه دعوت پيامبر و تجهيز سردار فداكار اسلام براي استقرار و ريشه گرفتن اين دعوت و خانه داري پرمشقت آن روزگار به خصوص براي زني چون او با انبوهي از گرفتاري ها، ساده زيستي و تقواي بي مانند او، روشن بيني و صبر او در برابر اين همه مسئوليت ها و مهرباني او، شايسته چنان ستايش هايي است كه از عهده هيچ زبان و بياني برنمي آيد.
|