مسعود لواساني
حاميان و علاقه مندان به نسخ خطي سالها است كه نسبت به نابودي ميراث مكتوب كشور هشدار مي دهند، در اينجا تنها گوشه اي از سرنوشت ميراث مكتوب در شهري كه به نصف جهان شهرت يافته است را مي خوانيد.
چندي است كه در شهر اصفهان برخي از افراد سودجو براي رسيدن به درآمد بيشتر از وجه توريستي اين شهر استفاده مي كنند و بازارهاي اين شهر را تبديل به بزرگترين حراجي هاي نسخ خطي و ميراث مكتوب چند صد ساله كشور نموده اند.
اگر گذارتان به ميدان نقش جهان اصفهان افتاده باشد در پشت ويترين هاي رنگارنگ بسياري از مغازه هاي آن نسخ خطي را مشاهده مي كنيد كه پس از ورق، ورق شدن يك كتاب خطي با ارزش و قاب گرفتن آن به فروش مي رسد.
آنچه كه در تصوير مشاهده مي كنيد صفحه اي از يك شاهنامه فردوسي خطي و بسيار نادر است كه در يك حراجي داغ يا به قول فروشنده ( Hot Sale) فقط با بهاي ۳۹۷ يورو يعني به عبارات ۵۶۸ هزار تومان ( نا قابل ) به فروش مي رسد كه اگر علاقه مند به خريد آن باشيد مي توانيد به آنتيك فروشي هاي حاشيه ميدان نقش جهان مراجعه كنيد.
يكي از كارشناسان نسخ خطي و علاقه مندان به ميراث مكتوب تعريف مي كند كه هفته گذشته كه مسافرت دو روزه اي به اصفهان داشتم و در ميدان نقش جهان اصفهان قدم مي زدم چشمم به پيرمردي حدودا ۶۰يا۷۰ ساله افتاد كه يك نسخه خطي به دست داشت و در حال بيرون آمدن از مغازه اي بود.
سريع به طرفش رفتم و گفتم حاجي فروشنده اي ؟ گفت آره اگر مشتري باشي ؟ چرا كه نه؟! نسخه رو از دستش گرفتم و نگاهي به آن كردم؛ ابتداي كتاب نوشته بود شده بود هذا كتاب يوسفيه و در پايان آن تاريخ كتابت (در حدود قرن دوازدهم هجري قمري ) و نام كاتب ذكر شده بود. اين پيرمرد برايم گفت كه قصد دارد اين كتاب را به مغازه دارها يا دلالان نسخ خطي اطراف ميدان بفروشد.
پس سرنوشت اين كتاب روشن است؛ در بهترين شرايط از كشور خارج مي شود و در بدترين شرايط سر از عتيقه فروشي ها در مي آورد و آنها هم بعد از پاره پاره كردن آن و با كشيدن هركدام از مجلس هاي نقاشي و تصاوير كتاب، در يك قاب آن را به صورت برگ برگ به فروش مي رسانند؛ اتفاقي كه پشت ويترين مغازه هاي آنتيك و عتيقه فروشي هاي اصفهان بارها و بارها شاهد آن بوده ايم.
اين كارشناس آرزو مي كند كه اي كاش بسياري از اين نسخه هاي خطي با ارزش و نادر از كشور خارج شود تا اينكه به دست اين دلالان هنر ناشناس بيفتد و سرانجام اين ميراث با ارزش سلاخي و مثله شوند.
نكته جالب تر درمورد اصفهان اينكه امسال اين شهر به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام معرفي شده است و اين در حالي است كه در همين شهر به راحتي فرهنگ سلاخي مي شود و هيچ كدام از مسئولين امر يا اطلاعي از اين مهم نداشته و يا اگر دارند توجهي نمي كنند كه در هر دو صورت ضعف مديريتي مشهودي است.
اما اين ناهنجاري فرهنگي با اندك توجهي از سوي مسئولين فرهنگي اصفهان قابل رفع است و مي توان با توجه به تخصيص بودجه هاي كلان به اين شهر به مناسبت انتخاب آن به عنوان پايتخت فرهنگي جهان اسلام اقدامات موثري درعرصه شناسايي، جمع آوري، سامان دهي، نگهداري و مرمت، فهرست نويسي، احياء و اطلاع رساني نسخ خطي انجام داد كه همه اين مسائل منوط به همت مسئولان ذي ربط است.
با نگاهي به سايت اصفهان پايتخت فرهنگي جهان اسلام در سال ۲۰۰۶ و بودجه تخصيص يافته به آن روشن است كه مي توان با تخصيص بخش اندكي از اين بودجه اقدام به خريد نسخ خطي و جمع آوري اين آثار كرد تا از همين جا جلوي وارد شدن خسارت هاي فرهنگي بيشتر به كشور گرفته شود.