ده ونك و مشكلات پيش روي آن
به جا مانده از روزگار پيشين
|
|
نادر رضي
كمتر كسي پيدا مي شود كه در تهران زندگي كند و نام ده ونك برايش ناآشنا باشد. محله اي كه قبلا يكي از مناطق حاشيه تهران بوده و هم اكنون روزگار ناخوشايندي را سپري مي كند. اين محله قديمي با وجود قدمت بسيار زياد و زمين هاي كشاورزي، زراعتي و محوطه هاي بكر، دستخوش مشكلات فراواني است و اهالي اش كه روزگاري شاهد ظهور شهري در كنار خود با نام تهران بودند سردرگم مانده اند و با وجود سرمايه هاي زياد از نظر اراضي هيچ گونه فعاليتي در اين گونه زمين ها نمي توانند انجام دهند. گفته مي شود اگر بخواهند زمين خود را به صورت آزاد بفروشند، به علت اينكه آن منطقه چيزي در حدود ۱۵ سال است كه در طرح فضاي سبز شهرداري قرار دارد، شهرداري مانع مي شود و اين در حالي است كه پيشتر ساكنين اين مناطق حاضر بودند زمين هاي خود را به شهرداري بفروشند ولي به آنها گفته شده به علت كمبود بودجه در حال حاضر چنين امري ممكن نيست. به هر حال اينها همه جزو شنيده هاي ما بود. براي اينكه از صحت اين مسائل باخبر شويم تصميم به گشت و گذاري در ده ونك گرفتيم.
از مستوفي تا صدور رأي داوري
به خياباني در سمت چپ ميدان ونك رفتيم؛ جايي كه رانندگان تاكسي با فريادهاي خود براي سوار كردن مسافرين انتظار مي كشيدند. به سراغ مسئول خط رفتيم تا ما را به يكي از رانندگان قديمي اين خط كه با مسافرين و محدوده آشنايي كامل دارد،معرفي كند و او يكي از رانندگان تاكسي را به ما معرفي كرد.
مردي كه در حدود ۲ يا ۳ سالي است كه در اين خط كار مي كند و خود نيز ساكن ده ونك است راوي ما شد براي بيان بسياري از مشكلات اين محله قديمي. تا فهميد براي گزارش از ده ونك به آنجا مي رويم درد دلش باز شد. وي مي گفت كه بيشتر مسافرين ده ونك دانشجو هستند، اما مسافرين اصلي اين منطقه ساكنين ده ونك هستند.
او براي ما توضيح داد كه: «زماني ده ونك پر از باغ بود. تا چشم كار مي كرد درختان پهناور و سرسبزي داشت با ساكنين بسيار كم. ولي با گذشت زمان و گسترش مهاجرت به اين منطقه مالكين اين زمينها، ملك خود را فروختند و ساكنيني كه آنجا را با قيمت مناسب مي خريدند اقدام به ساخت و ساز در اين محدوده كردند. از حدود ۱۵ سال پيش، شهرداري به ساكنين ابلاغ كرد كه اين منطقه در طرح فضاي سبز قرار دارد و قسمت هايي از اين زمينها را كه مالكين آنها مشخص نبود مصادره كرد كه از آن موقع فقط يك باغ مصادره اي تبديل به يك محوطه فضاي سبز مختصر شده كه در درون آن باغ صندلي چيدند و به حالت پارك درآوردند.» اين توضيحات راننده تاكسي مي توانست گوياي بسياري از ماجراها باشد. داستاني كه در ابتدا تنها شنيده هايي بيش نبود اما با نزديك تر شدن به اين ده خاطره انگيز كه هنوز روياي دور و نزديك اش در خاطر بسياري از ساكنين آن است رنگ واقعي تر به خود مي گرفت.
ده ونك يك محيط ميدان مانند دارد كه دور تا دور آن را مغازه هاي مختلف از هر صنفي احاطه كرده اند و چند كوچه كه به اين محوطه ختم مي شود كه در آنها رفت و آمد زيادي وجود دارد. سمت چپ ميدان و در نقطه انتهايي آن زميني با درختان بسيار پهناور ديده مي شود و در كنار آن يك درب كوچك كه سر در آن تابلو باشگاه ورزشي ونك خودنمايي مي كند كه داراي يك زورخانه قديمي و يك زمين واليبال است و با اولين پرسش متوجه شديم كه آن محيط با درختان بسيار پهناور، قبرستان قديمي ده ونك بوده كه از ابتداي حضور ساكنين در اين منطقه كه چيزي در حدود ۴۰۰ سال پيش بود اين قبرستان مكاني براي تدفين اموات محسوب مي شد.
ديگر مكاني كه در ده ونك بسيار خودنمايي مي كند دانشگاه الزهرا است. و روبه روي آن هم دو مدرسه دبيرستان و راهنمايي كه وقتي پاي صحبت يك معلم دبيرستان نشستيم از سر و سامان ندادن به وضعيت دبيران حق التدريسي در ده ونك شكايت داشت.
به سراغ يك مغازه مشاور املاك رفتيم تا از وضعيت خانه و زمين در ده ونك باخبر شويم.
مردي كه انگار از ساكنين قديمي اين محله بوده در ابتداي صحبت براي ما گفت كه:«شايد چيزي بيش از ۴۰۰ سال است كه سكونت در ده ونك جريان دارد. بيشتر ساكنين آن از ايلات بختياري بودند و در يك برهه از زمان ارامنه هم به اين منطقه نقل مكان كردند كه پس از درگيري هاي بسيار زياد و مشكلات فراوان تصميم گرفتند كه با هم كنار بيايند.
بعدها شخصي مشهور به مستوفي بزرگ مقداري از زمين ها را خريد و پس از چند وقت رضاخان هم مابقي از ده ونك و ونك را براي خود سند زد. بعد از مستوفي پدر كه مقدار زيادي زمين خريده بود، پسران، دامادها و دختران وي اين زمين ها را فروختند و سندها را واگذار كردند. درنتيجه، مالكين جديدي پيدا شدند. پس از آن، همه دنبال اين بودند كه كل ده ونك را براي خود كنند و اراضي آن را از چنگ ديگري دربياورند،كه به درگيري ها و نزاع هايي انجاميد كه نتيجه آن در دادگاهي قبل از انقلاب در سال ۱۳۳۸ منجر به صدور رأي معروف داوري شد كه در بعد از انقلاب اسلامي هم اين رأي تاييد شد كه در دادگاه اختلاف را براساس رأي داوري حل كنند.
در آن زمان ده ونك پر بود از زمين هاي زراعتي، چراگاه ها و... . با صدور رأي داوري اين مناطق تقسيم شد و در مورد بافت سنتي هم تصميم بر آن شد كه عرصه به نام كشاورزان صادر شود اما براي باقي مناطق رأي مستقلي صادر شد كه ارامنه ساكن در اين منطقه را هم در بر مي گرفت. ولي با اين وجود خيلي ها رأي داوري را زير پا گذاشتند و در همين چند سال پيش هم خيلي از ساكنان، اين اراضي را با قيمت بسيار نازل به شهرداري فروختند.
كمبود بودجه شهرداري
دليل ساخت و ساز غيرقانوني
ده ونك فعلي در چند سالي كه در طرح فضاي سبز شهرداري قرار گرفته، مشكلات بسياري را براي اهالي ايجاد كرده است. براساس نظر برخي از ساكنان اين منطقه افرادي كه در اينجا زمين هاي بسياري دارند هيچ گونه عمليات ساختماني نمي توانند در اين محدوده انجام دهند. آنان در بسياري از مواقع مجبور مي شوند به صورت قطعه قطعه اين زمين ها را بفروشند و كساني هم كه اين زمين ها را مي خرند شبانه و به صورت غيرقانوني اقدام به ساخت و ساز مي كنند. به طور مثال، مي شود گفت كه ده ونك مانند يك خانه سنتي بوده كه بين وارثين تقسيم شده با اين وجود سالها پيش شهرداري با ۹ خانوار طرف بوده ولي حالا با ۲۰ هزار خانوار كه همه سردرگم هستند، مواجه است.
اينها درحالي است كه شهرداري در موارد ساخت و ساز غير قانوني هيچگونه جلوگيري به عمل نمي آورد، ولي كساني كه مي خواهند به صورت قانوني ساخت و ساز انجام دهند، يا به علت قرار داشتن منطقه در طرح، اجازه نمي دهد و اگر هم در مواردي خاص مجوز ساخت و سازي صادر شود، اين جواز، ساختمان هايي با بيش از ۲طبقه را شامل نمي شود.
از سويي اهالي ده ونك از اداره ثبت هم ناراضي هستند. زيرا در نحوه ارايه سند به اهالي ده ونك تعلل كرده و اين خود مشكلات زيادي ايجاد كرده است.
متأسفانه ده ونك با وجود داشتن سابقه تاريخي انكارناپذير با مشكلات بسياري فراواني رو به روست. از جمله مشكلات پيش روي اين منطقه ميدان شيخ بهايي است كه چندين سال است در دست ساخت بوده اما هنوز كامل نشده و براي اهالي مشكلات فراواني بوجود آورده است.
به نقل از بسياري از اهالي اين منطقه در دادگستري و شهرداري در مورد ده ونك پرونده هاي بسياري وجود دارد اما مسكوت باقي مانده است.
از سويي طرح فضاي سبز ده ونك طرح بسيار خوبي است به شرط آنكه اصولي كار شود. اين سخن اهالي منطقه حرفهاي جديدي را هم در پي دارد: مثلاً از هر ۷۰ هكتار زمين ۱۰ هكتار به مردم تعلق مي گرفت كه در آن ساخت و ساز كنند و شهرداري۶۰ هكتار را براي فضاي سبز در نظر مي گرفت . اين اتفاق شايد مي توانست گره كور اين منطقه را كه سالها با آن دست به گريبان بودند، حل كند.
از سويي، اجراي پروژه هاي مختلف شهري در اين منطقه مشكلات فراواني را پيش روي اهالي گشوده است. به عنوان مثال، به خاطر طرح پل ولايت آب قنات اين منطقه را قطع كردند كه اين اقدام منجر به خشك شدن درختان بسياري در اين محدوده شده است.
تعدد مشكلات ده ونك كه سالهاست ادامه دارد باعث شد تا به سراغ شهردار منطقه ۳ نصرالله خادم الاسلام برويم. به گفته او:طرح ده ونك در كميسيون ماده ۵ بررسي شد و براساس مصوبه اين كميسيون تكليف آن بخش از كاربري هاي مسكوني و غير مسكوني مشخص و نسبت به تبديل مجدد ده ونك به يك منطقه ييلاقي اقدام خواهد شد.
اما با مروري بر مشكلات ده ونك يافتن پاسخي اساسي چندان آسان نيست. اين روستاي قديمي كه سال هاست بر پيشاني پايتخت جا خوش كرده است به دور از تمام جنجال هاي اين شهر بزرگ به آرامي روزگار مي گذراند.
|