ديده بان
به بهانه روز ملي كاهش اثرات بلاياي طبيعي
تكان بخور
پيش از آمدن زلزله
هوشنگ ساماني
|
|
در حال حاضر پيش بيني زلزله ممكن نيست، مگر ثانيه هايي پيش از وقوع آن كه عملا راه گشاي كاهش تلفات نخواهد بود. آنچه فعلا مقدور است، آگاهي بخشي به شهروندان و نيروهاي امدادي است تا خسارات زمين لرزه را به كمترين ميزان ممكن برساند. آمادگي در برابر زلزله، خود داراي دو وجه مي باشد؛ يكي مقاوم سازي ساختمان ها براساس بزرگ ترين زمين لرزه هاي شناخته شده و ديگري آموزش شهروندان به منظور نوع برخورد آنها با پيامدهاي زلزله.
به تازگي شوراي اسلامي شهر تهران با همكاري سازمان مديريت بحران اين شهر اقدام به تهيه و انتشار يك كتابچه به همراه CD چند رسانه اي كرده است تا از طريق آگاهي بخشي به توده مردم، خسارت هاي جاني و مالي ناشي از زمين لرزه را به حداقل برساند. اين مجموعه كه آمادگي در برابر زلزله نام دارد، با زباني ساده تمام اطلاعات مورد نياز مردم در خصوص زمين لرزه و پيامدهاي آن را به شهروندان آموزش مي دهد. مهم ترين سرفصل هاي اين مجموعه عبارتند از: آگاهي، آمادگي، لغزش زمين، شناخت زلزله، تهران و زلزله، ميزگرد خانوادگي و اتاق امن. علاوه بر اينها در متن كتابچه، برخي اطلاعات فني كه براي عموم قابل درك نيست، آمده كه ظاهراً براي قشر فني و آشنا به مسائل ساختمان گنجانده شده است.
در يك نگاه گذرا، مجموعه نامبرده اطلاعات ارزشمند و ضروري براي مقابله با يك زمين لرزه احتمالي را در اختيار مطالعه كنندگان كتابچه و بينندگان صوت و تصوير CD قرار مي دهد. چند فيلم مستند كوتاه نيز تا حدي ذهنيت بيننده را براي رويارويي با بحران آماده مي كنند، گرچه دقت در انتخاب تصاوير متحرك و همچنين صداگذاري واژگان فارسي بر روي آنها مي توانست اثر عميق تري بر مخاطب بگذارد. همچنين شرح و بيان ويژگي هاي اتاق امن، يكي از نقاط قوت مجموعه مي باشد كه تصوير خوب و قابل دركي از اهميت اين طرح ابتكاري در ذهن شهروندان برجاي مي گذارد. در مجموع مي توان گفت اين اقدام متوليان امور شهري تهران براي مقابله با بحران، به موقع، به جا و تا حدي اثرگذار است؛ به ويژه آنكه مجموعه آمادگي در برابر زلزله در شمارگان يك ميليون و پنجاه هزار نسخه و به صورت توزيع رايگان، تهيه و پخش گرديده است.
علي رغم اينكه پيش بيني مي شود به هر يك از خانواده هاي تهراني، نسخه اي از اين مجموعه تعلق گيرد و به عبارتي همه ساكنان اين شهر به اطلاعات مورد نظر شوراي شهر و سازمان مديريت بحران تهران دسترسي داشته باشند، باز هم به نظر مي رسد اين اقدام ارزشمند، از ديد عموم پنهان بماند و گرد فراموشي و كم توجهي مردم، زحمات توليدكنندگان مجموعه را بي اثر يا كم اثر نمايد.
به همين دليل توصيه مي شود از ديگر امكانات رسانه اي بدين منظور استفاده مطلوب گردد. براي مثال مي توان به ساخت فيلم هاي مستند يا داستاني با جاذبه هاي تصويري خاص روي آورد. تجربه نشان مي دهد توده تفنن طلب جامعه، درك مضامين از طريق فيلم و قصه را سريع تر و راحت تر از ساير روش هاي جدي و آموزشي مي پذيرد. در اين خصوص لازم نيست اصل قصه فيلم بر محور زمين لرزه و شيوه مقابله با آن استوار باشد، بلكه لحاظ كردن سكانس هايي مرتبط با قضيه بي آنكه به جريان داستان لطمه اي جدي وارد شود، كافي است تا ذهن ناخودآگاه افراد را براي روز مبادا فعال كند. اگر بخواهيم ريشه اي تر با اين قضيه برخورد كنيم، چاره اي نداريم جز اينكه آموزش چندرسانه اي براي آماده سازي ذهن كودكان را جدي بگيريم. در اين صورت ساخت انيميشن هاي تخيلي، كار را به مراتب سهل تر خواهد كرد و آنگاه مي توان اميدوار بود در سال هاي آتي، كودكان امروز با چنين پايه اي از آموزش، طرحي نو در اندازند.
|