مروري بر مشكلات شهر اهواز در گفت وگو با شهردار اين شهر:
حتي اگر زباله اي در جوي نباشد
مهرداد مشايخي
عكس از: عليرضا بني علي
|
|
|
|
شهردار: هر سال هنگامي كه 3 4 ميليون مسافر نوروزي به اهواز مي آيند، اين شهر با مشكل آبگرفتگي روبه روست و پارك ها و حاشيه رودخانه زير آب مي روند. چراكه رودخانه كارون نزديك به سه دهه است كه لايروبي نشده است.
اشاره: مسافرت سه روزه به شهر اهواز و گفت وگو با عبدالصمد مهدوي، شهردار اين شهر، چهره اي ديگرگونه از اهواز برايمان تصوير كرد. شهري كه به دليل اقليم خاص اش همواره مورد توجه گردشگران است، با مشكلات و مسائلي بسيار ساده دست به گريبان بوده و رهايي از آن امكان پذير نيست. مشكلاتي كه شايد در نگاه اول هر مسافري را شگفت زده كند.
در اهواز حتي اگر هيچ كس زباله اي داخل جوي نريزد باز هم با رسيدن زمستان و فصل بارندگي مردم شهر منتظر سيل و آبگرفتگي هستند. اين موضوع براي من هم عجيب بود چرا كه در يكي از سفرهايم به اهواز با آبگرفتگي شديدي روبروشدم به طوري كه تنها چند ساعت بارش باران شهر را به ونيز ايران تبديل كرد و مردم براي جلوگيري از ورود آب به داخل خانه ها و مغازه ها از كيسه هاي شن استفاده كردند.
با داشتن چنين خاطره اي در ذهن طبيعي بود كه در ملاقات با شهردار اهواز يكي از سئوالات اصلي ام، پرسش در مورد آبگرفتگي باشد. عبدالصمد مهدوي، شهردار اهواز، كه يكي از آرام ترين مصاحبه شونده هايي است كه تا به حال ديده ام، آماده اين پرسش است. به گمانم اگر من هم به سراغ اين موضوع نمي رفتم خودش به بهانه اي سر اين حرف را باز مي كرد. وقتي مهدوي از آبگرفتگي اهواز و كارون صحبت مي كرد، از آن همه خونسردي شگفت زده شده بودم. چرا؟ كاري ندارد؛ شما هم در جريان قرار بگيريد: ما در مورد جمع آبهاي سطحي و فاضلاب در اهواز دو مشكل داريم ؛ يكي اينكه نزديك به سه دهه است رودخانه كارون لايروبي نشده است به همين دليل هم در هنگام بارندگي و در مواقعي كه بارندگي نيست اما دريچه هاي سدها براي تنظيم باز مي شود با آبگرفتگي روبه رو هستيم. وزارت نيرو مي گويد كه امكان كنترل رودخانه در حوزه ميانه وجود ندارد، در حالي كه مي توان سرريز آب را به محل هايي كه قبلا خروجي داشته هدايت كرد. اين مشكل هميشگي ماست و هر سال درست وقتي كه 3-4 ميليون مسافر نوروزي به اهواز مي آيند، در اوج كار شهرداري با آبگرفتگي روبرو هستيم و پاركها و حاشيه رودخانه به زير آب مي رود. به گفته شهردار اهواز در رودخانه كارون كانالهايي مثل بحره و شهرماله وجود داشته كه از زمان قديم آبهاي سرريز را خارج مي كردند، اما در طي مدت چند دهه اين دهانه ها بسته شدند و ديگر نمي توانند به صورت فيوز عمل كنند تا شهرها و اراضي كشاورزي را آب بر ندارد.
اما اين همه موضوع نيست. شهردار اهواز به مشكل فاضلاب اهواز اشاره مي كند و به اينكه با بالا آمدن سطح آب رودخانه فاضلاب اهواز هم كه به رودخانه ريخته مي شود پس مي زند. اهواز جزو شهرهايي است كه شبكه فاضلاب داشته و اين شبكه توسط شهرداري ايجاد شده است. مهدوي مي گويد: اهواز از آن دسته از شهرهايي است كه شبكه آب و فاضلاب را كاملا تحويل شركت آبفا داده است ( و البته مشكلات زيادي هم دارد). شهرداري برآورد كرده است كه براي ايجاد شبكه جمع آوري آبهاي سطحي به 200ميليارد تومان نياز دارد كه اين هزينه سنگين روي دوش مردم شهر مي افتد مردم هم كه از پرداخت چنين هزينه هايي ناتوانند. شهردار مي گويد: زيرساخت ها بايد با اعتبارات دولتي ساخته شود در حالي كه شهرداري ها در حال حاضر در اين پرداخت ها تنها مانده اند. شهرداري براي ساخت يك پل روي كارون بايد حدود 23 ميليارد تومان هزينه كند، در حالي كه اين گوشه اي از هزينه هاي ماست.
نكته ديگري كه اگر به اهواز سفر كني توي ذوق مي زند، كمبود فضاي سبز است. اهواز مركز استاني است كه رودخانه هاي پرآب و خاك حاصلخيز دارد، هواي آن هم براي كشت گياهان زيادي مناسب است، اما وقتي به اين شهر مي روي كمبود فضاي سبز كاملا به چشم مي خورد. شهردار در اين مورد مي گويد: به نظرم در تابستان آينده از فضاي سبز بهتري برخوردار باشيم، چرا كه در سيستم آبياري فضاي سبز تغييرات مهمي انجام داده ايم. در واقع ما مشكل تاريخي آبياري فضاي سبز توسط آب شرب را تقريبا حل كرده ايم.
به گفته او در اهواز 70 درصد آبياري فضاي سبز با آب شرب انجام مي شد و وقتي در تابستان (فصل آبياري) به آب نياز پيدا مي كردند، با افت فشار روبه رو مي شدند و در نهايت هر چه كاشته شده بود خشك مي شد. اما حالا با احداث ايستگاههاي پمپاژ استفاده از آب شرب در آبياري را به 30 درصد رسانده اند. مهدوي مي گويد: در اين سه سال سرانه فضاي سبز را از 5/3 متر به 8 متر رسانده ايم و گونه جديدي از گياهان، كه از خانواده شمشاد و سازگار با آب و هواي اهواز است را شناسايي كرديم و مشغول تكثير و كاشت آن در شهر هستيم.
وقتي صحبت از مسائل شهري مي شود نمي توان از مديريت واحد شهري صحبت نكرد؛ امري كه در هر گوشه از گفت وگويمان به مشكلات نبودش پي مي برديم. مهدوي معتقد است كه اگر چه ظاهرا دولت و مجلس موافق تحقق مديريت واحد شهري هستند اما مديراني در سطوح مياني در مقابل آن مقاومت مي كنند. به گفته شهردار اهواز، بحث شهرداران در مساله مديريت واحد شهري اين نيست كه شهرداري ها همه كارها را به تنهايي انجام دهند، بلكه آنها قصد دارند در تصميم گيري ها و مديريت ها موثر باشند.
او سپس مثال ساده و ملموسي مي زند: امروز كه با شما صحبت مي كنم به فاصله يك يا دو ماه پس از آسفالت خيابان ها، تقاضاي حفاري در همان خيابان به دستمان مي رسد. در حالي كه در كميسيون هماهنگي نمايندگان همه ارگانها حاضر هستند مجبوريم مجوز حفاري را صادر كنيم وگرنه كار مردم انجام نمي شود. شركت گاز در منطقه كوي طاهر به فاصله كمتر از دو ماه پس از آسفالت، درخواست مجوز حفاري براي گازكشي را داد. اگر بگوييم مجوز نمي دهيم تقاضا را دست مردم مي دهد تا مردم مستقيما با شهرداري روبه رو بشوند.روبه رو شدن شهردار يكي از كلانشهرهاي كشور با مسائل چنين پيش پا افتاده و لاينحل ماندن آنها به دليل محدوديت اختيارات ما را در فهم واژه ها دچار مشكل مي كند. كلانشهر؟ شهردار؟ مدير شهري؟... .
|