نمايشگاه بين المللي كتاب در تبريز برپا شده است
علم و فرهنگ در آذربايجان
|
|
سارا زاهديان
آذربايجان در هزاره قبل از ميلاد مسيح محل سكونت اقوام ماد بود و زرتشت پيامبر بنيانگذار دين باستاني ايران نيز در حدود قرن نهم قبل از ميلاد مسيح در اين سرزمين پا به عرصه وجود نهاد. نام باستاني اين سرزمين آتورپاتكان بود كه از آتور به معني آذر يا آتش، پات به معني پاد يا نگهبان و كان يا گان كه در آخر نام بسياري از شهرها و روستاهاي ايران مانند گرگان ، اردكان و... آمده، تشكيل شده است. نام آتورپاتكان در طول تاريخ به آذربادگان و سپس آذربايگان تبديل شد و پس از اسلام چون اعراب قادر به تلفظ حرف گ نبودند، آن را به ج تبديل كرده و آذربادگان را آذربيجان ناميدند كه در طول زمان به آذربايجان بدل گشت.
به روايت تاريخ، آذربايجان در عصر مس و قبل از آن نيز مسكوني بوده و از فعاليت هاي اقتصادي، اجتماعي و صنعتي چشمگيري (به لحاظ واقع شدن بر سر راه جاده ابريشم) برخوردار بوده است، به گونه اي كه دانشمندان باستان شناس، قديمي ترين فرش بافته شده در جهان را (فرش پازيرك) به اين منطقه نسبت مي دهند.
از نظر فرهنگي نيز علاوه بر صنعت چاپ، كتاب هاي خارجي اولين بار در اين شهر به فارسي برگردانده شد و فن ترجمه در اين شهر پا گرفته است. انشاي جديد و يا ساده نويسي را محمدعلي طالبوف به ديگران آموخته و نخستين دايره المعارف در دنياي اسلام و مسيحيت، اولين كتابخانه عمومي، نخستين سينما و سن تئاتر، فن عكاسي، فرش بافي نوين و نخستين رمان در اين شهر پا گرفته است و از جمله شاعران آن مي توان به شهريار، پروين اعتصامي، خاقاني شرواني، شيخ محمود شبستري، خطيب تبريزي، شمس تبريزي، عبدالرزاق مفتون، سيد ابوالقاسم نباتي، ظهير فاريابي، همام تبريزي، صائب تبريزي، اوحدي مراغه اي، حكيم قطران و... اشاره كرد.در زمنيه آموزش نيز حاج ميرزاحسن رشديه و پرديس تبريزي اولين مدرسه با سبك نوين را در تبريز بنيان نهادند و همچنين جبار باغچه بان مدرسه كر و لال ها و ابوالقاسم فيوضات كودكستان را نخستين بار در تبريز تأسيس كردند.
آغاز صنعت چاپ ايران از تبريز
صنعت چاپ كه در كشورهاي اروپايي قدمتي بيش از نيم قرن دارد، در كشور ما به زحمت دويست ساله است. پيش از آن خوشنويسان و كاتبان به مدت بيش از يك هزار سال كار انتشار آرام كتاب را در اختيار داشتند تا اين كه در سال 1640 ميلادي و در دوره صفويان بازرگاني ارمني كه ساكن آمستردام بود، دستگاه چاپي را با حروف ارمني خريداري و به جلفاي اصفهان وارد كرد. به دنبال اين اقدام، عده اي از رجال و سلاطين صفوي به فكر ايجاد چاپخانه با حروف فارسي و عربي افتادند؛ اما در محاق فراموشي قرار گرفت. اين فراموشي متاسفانه بيش از يك قرن به طول انجاميد تا اين كه پس از امضاي عهدنامه گلستان ، نخستين چاپخانه در ايران اقدام به چاپ با حروف فارسي و عربي كرد. اين چاپخانه كه سربي يا تيپوگرافي بود به دستور عباس ميرزا نايب السلطنه در تبريز داير شد.
اولين كتابي كه در اين چاپخانه انتشار يافت رساله جهاديه نوشته ميرزاعيسي قائم مقام در سال 1233 هجري قمري بود. در آن زمان هنوز واژه چاپ متداول نشده بود؛ از اين رو چاپخانه را باسمه خانه ، بصمه خانه و بعدها مطبعه ناميدند. به اين ترتيب تبريز به مدد عباس ميرزا و وزير فرهيخته وي، قائم مقام فراهاني در ميان تمام شهرهاي كشور پيشرو در صنعت چاپ شد تا اين كه ميرزا زين العابدين استاد چاپ در سال 1240 هجري قمري و به فرمان فتحعلي شاه از تبريز به تهران فراخوانده شد تا به كمك منوچهرخان معتمدالدوله اولين چاپخانه سربي دارالخلافه را راه اندازي كند و علي الظاهر اولين كتابي كه در اين باسمه خانه به چاپ رسيد، كتاب هاي حديث بود كه تجار و اهل معاملات به اطراف و ولايات مي بردند و مي فروختند.
چاپ سنگي نيز همانند چاپ حروفي و سربي ابتدا در تبريز و باز هم به دستور عباس ميرزا و به همت ميرزا صالح تبريزي انجام شد و نخستين كتابي كه با چاپ سنگي به طبع رسيد، قرآني است كه در تاريخ 1250هجري قمري چاپ شده است. با ورود چاپ سنگي؛ چاپ حروفي و سربي به مدت 22 سال در سايه قرار گرفت تا اين كه در اواخر قرن سيزدهم هجري قمري چاپ سربي در اغلب شهرها رواج يافت و تا سال هاي پيروزي انقلاب اسلامي تنها روش چاپ در كشورمان محسوب مي شد تا اين كه در دهه 60، كامپيوتر براي حروفچيني و صفحه آرايي مورد استفاده قرار گرفت و فعاليت در حوزه نشر را بسيار تسريع و تسهيل كرد.
چهارمين نمايشگاه بين المللي كتاب تبريز
علاقه آذربايجاني ها به فرهنگ و انديشه اسلامي و كتاب و كتاب خواني باعث شد كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي و در اوايل دهه هفتاد، اولين نمايشگاه بين المللي كتاب تبريز برگزار شود. اما بعد از برگزاري سه دوره از اين رخداد بزرگ فرهنگي، در سال 1379 پرونده اين جشن بزرگ كتاب بسته شد تا اين كه بعد از مطالعات بسيار و ايجاد ظرفيت هاي مناسب، چهارمين دوره از اين نمايشگاه بعد از شش سال و به مناسبت چهاردهمين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران بار ديگر برپا شده است.
اين نمايشگاه كه تا 15 آبان ماه ادامه خواهد داشت، در سه بخش داخلي، بين الملل و نشر الكترونيك فضايي بالغ بر 35 هزار متر مربع را به خود اختصاص داده و در 9 سالن يكصد ناشر از 13 كشور جهان را به همراه بيش از يك هزار ناشر ايراني و يكصد ناشر الكترونيك در خود جاي داده است تا علاقمندان به كتاب و كتاب خواني همه روزه از ساعت 10 صبح تا 9 شب، يك و نيم ميليون جلد كتابي (120 هزار عنوان) را كه ناشران با خود به اين جشن بزرگ كتاب آورده اند، مورد مطالعه قرار داده و خريداري كنند.
در اين نمايشگاه كه شش ميليارد ريال بن كتاب بين خريداران توزيع مي شود، شهروندان عادي تا سقف 100 هزار ريال، دانشجويان و فارغ التحصيلان مقاطع كارداني تا سقف 250 هزار ريال، دانشجويان و فارغ التحصيلان مقاطع كارشناسي تا سقف 350 هزار ريال، دانشجويان و فارغ التحصيلان مقاطع كارشناسي ارشد تا سقف 450 هزار ريال و دكترا تا سقف 500 هزار ريال از اين يارانه بهره مند مي شوند.
نمايشگاه بين المللي كتاب تبريز كه از لحاظ گستردگي، بعد از نمايشگاه بين المللي كتاب تهران در مقام دوم قرار دارد، با حضور غلامعلي حداد عادل- رئيس مجلس شوراي اسلامي، محسن پرويز- معاون فرهنگي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، مدير اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان آذربايجان شرقي و جمعي از نويسندگان و مقامات استاني افتتاح شد. براي اين نمايشگاه كه پيش بيني مي شود در مدت برپايي آن 35 تا 40 ميليارد ريال كتاب فروخته شود، در حدود 700 ميليون تومان هزينه شده است كه از طريق اعتبارات استاني و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، همچنين با كمك ادارات و نهادهاي فرهنگي تامين خواهد شد.
هم زمان با اين نمايشگاه بخشي هم براي مطبوعات، مطبوعات محلي و خبرگزاري ها، غرفه اي براي اهل قلم در جهت نقد و بررسي كتاب ها، نشست هاي متعدد علمي، نمايشگاه عكس آذربايجان شناسي، ايستگاه نقاشي كودك و نوجوان و غرفه هاي ويژه سال پيامبر اعظم (ص)، دفاع مقدس و قرآن داير شده است.
رئيس مجلس شوراي اسلامي در آيين گشايش اين نمايشگاه با اشاره به اين كه پس از پيروزي انقلاب اسلامي جايگاه كتاب در جامعه تحكيم و ارزش آن فزوني يافته است، بيان داشت: در سال 1350 عناوين كتاب هاي منتشره شده حداكثر 600 عنوان بود، ولي در سال 1355 و با اوج گرفتن انقلاب اين رقم به يك هزار و 500 عنوان و هم اكنون با وجود اين كه جمعيت ايران دو برابر نشده است عناوين كتاب ها در كشور بيش از 40 هزار عنوان است كه اگر چه كافي نيست ولي موفقيت خوبي براي نظام محسوب مي شود.
آيت الله مجتهد شبستري نماينده ولي فقيه در استان آذربايجان شرقي هم با اشاره به اين كه برگزاري نمايشگاه كتاب فرهنگ مطالعه را در جامعه گسترش مي دهد، بيان مي دارد: برخي عوامل باعث مي شوند مردم كم تر كتاب بخوانند؛ يكي اين كه كتاب گران است و بايد كاري كرد كه كتاب ارزان در اختيار دانش پژوهان و مخصوصا جوانان قرار بگيرد تا آنها هم بهره مند شوند، ديگر اين كه كتابخانه هاي عمومي آن طور كه بايد در دسترس مردم نيستند، يا اين كه مردم كم تر از آنها استقبال مي كنند.
كتابخانه هاي تبريز هشت درصد كل
امروز در استان آذربايجان شرقي تعداد 123باب كتابخانه فعال وجود دارد كه بيشترين تعداد در كتابخانه هاي استان هاست و از كتابخانه هاي تهران هم بيشتر است.
پيش از انقلاب كل كتابخانه هاي استان آذربايجان شرقي كه استان اردبيل امروزي را هم شامل مي شد، 18باب كتابخانه بود كه در مدت 27 سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي 105 باب كتابخانه ديگر هم به آن افزوده شد و هم اكنون چندين كتابخانه در حال ساخت در اين استان وجود دارد كه همه اينها به دليل تمايل مردم به فرهنگ كتاب و كتابخواني است.كتابخانه مركزي تبريز كه در نوع خود منحصر به فرد است، مراجعيني از ديگر كشورها هم دارد، به گونه اي كه تنها اين كتابخانه 25 هزار عضو فعال و يك و نيم ميليون جلد كتاب دارد. همچنين نسخ خطي موجود در اين مركز به بيش از 80 هزار عنوان كتاب مي رسد. از آن جمله مي توان به ربع رشيدي اشاره كرد كه از سوي ايران براي سپرده شدن به حافظه جهاني به يونسكو ارسال شده و نسخ خطي بسيار نفيس ديگر مانند دست خط ملاصدرا، علامه حلي و ... هم در اين كتابخانه نگهداري مي شود. با اين حال سرانه فضا كتابخانه ها موجود در استان آذربايجان شرق تنها ??سانت متر مربع است و اين براي استان كه هشت درصد كل كتابخانه ها كشور را در اختيار دارد، قابل قبول نيست.احمد احمدي منش مدير اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان آذربايجان شرقي درباره برپايي نمايشگاه هاي كتاب در اين استان مي گويد: در طول سال در اين استان حداقل 20 نمايشگاه كتاب برپا مي شود كه با موضوعات مختلف برگزار مي گردد. در خصوص استقبال مردم هم بايد بگويم با اين كه جمعيت تبريز يك دهم تهران است، اما بازديدكنندگاني بيش از نمايشگاه تهران را در خود جاي مي دهد. به طوري كه مردم به صورت كارواني از شهرهاي مختلف به اين نمايشگاه مي آيند .
وي با اشاره به اين كه هدف از انجام اين كار ارتقاي سطح مطالعه مردم است، ادامه مي دهد: ميزان مطالعه مردم ايران يك دقيقه در روز است و در استان ما هم نهايتا دو دقيقه مي شود، در تحقيقي هم كه انجام داديم متوجه شديم كه اهل مطالعه هم در كشور به طور متوسط 88 دقيقه در روز مطالعه دارند و ميانگين مطالعه باسوادان ايران هم 42 دقيقه در روز است.
ناشران تبريز و چاپ 5/1 درصد كل كتاب هاي ايران
مدير اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان آذربايجان شرقي مي گويد: در استان ما 300 ناشر فعال وجود دارد كه اين ناشران توانستند در سال گذشته از حدود 50 هزار عنوان كتابي كه در ايران منتشر شده بود، 666 عنوان را به خود اختصاص دهند، اين تعداد 5/1 درصد از كل كتاب هاي منتشر شده را شامل مي شود .وي ادامه مي دهد: آذربايجان شرقي بعد از تهران، قم و مشهد در رتبه چهارم چاپ كتاب قرار دارد. به گونه اي كه ما در استان خود مجوز چاپ كتاب را صادر مي كنيم .اگرچه مسئولان خانه كتاب اين آمار را در استان آذربايجان شرقي 112 ناشر عنوان مي كنند كه تنها 106 ناشر از اين تعداد در شهرستان تبريز فعاليت دارند، اما چاپ 666 عنوان كتاب جديد براي يك استان در طول يك سال مي تواند آمار خوبي باشد.احمد احمدي منش - مدير اداره كل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان آذربايجان شرقي با اشاره به اين كه بودجه فرهنگي اين اداره كل متناسب با برنامه ريزي هاي انجام شده نيست، عنوان مي دارد: اين در حالي است كه برنامه ريزي هاي انجام شده در اين بخش به ??ميليارد ريال اعتبار نياز دارد، در حالي كه بودجه ما دو ميليارد ريال است .
|