در استقبال از پيشنهاد يونيسف و نامگذاري 28 آبان به عنوان روز جهاني مبارزه با كودك آزاري
همسايه ها: يك، دو، سه 123
عكس:گلناز بهشتي
مينا شهني
|
|
پدر فرياد مي كشد از بد روزگار مي غرد بر سر فرزند، خوب نمي داند به كدام گناه فرزندش را امروز مي آزارد، نيك مي داند كه از درد زمانه به جان پاره تنش افتاده، خشم در وجودش زبانه مي كشد و امروز را بي روزنه و فردا را تاريك و درهم مي بيند، مي غرد به جگر گوشه اش و ناسوري سرنوشت را به تن لرزان كودك سرازير مي كند، كودك پيچيده درهم از گرسنگي بي تاب روي دستهاي ناتوان مادر مي ماند، توفان خشم كه خوابيد كودك خرد از كتك و بي حال از گرسنگي گوشه اي به خواب رفته و خواب روزهاي خوش مي بيند، مادر تاب بازگويي اين ماجرا را ندارد در سردي هواي صبح براي كودكش از بيرحمي روزگار مي گويد؛ دلش را به دست مي آورد تا مبادا براي كسي قصه گويي كند. كودك آزاري در خانه پنهان مي ماند و هرازگاهي چند تكرار مي شود.
كودك آزاري از جمله آسيب هايي است كه معمولاً در چارديواري خانه پنهان مي ماند و همين پنهان ماندن سبب مي شود تا مقابله با اين معضل به دشواري انجام شود.
رئيس سازمان بهزيستي كشور معتقد است پس از اعتياد، بزرگترين آسيب اجتماعي در كشور خشونت خانگي است. دكتر فقيه معتقد است مهم ترين كاري كه امروز بايد انجام شود مقابله با خشونت خانگي است و از خشونت خانگي به آزار مدام زنان و كودكان در خانواده ياد مي كند. فقيه معتقد است كه آموزش افراد جامعه و حساس كردن مسئولان و مديران به انواع خشونت خانگي مهم ترين گام براي كنترل و پيشگيري اين آسيب اجتماعي است. هر چند او از بي توجهي بسياري از مسئولان و حتي نداشتن آگاهي آنان نسبت به انواع آزارهاي خانگي گلايه دارد و همين عدم آگاهي را ريشه تمامي آسيب هاي اجتماعي قلمداد مي كند.
او معتقد است در پيشگيري از بروز آسيبهايي اجتماعي هنگامي موفق هستيم كه مسئولان كشور نسبت به آسيب خاصي در كشور حساسيت نشان دهند و براي اثبات اين حرف مواجهه مردم در موضوع پيشگيري از اعتياد را مثال مي زند، ستاد مبارزه با مواد مخدر كه با رياست رئيس جمهور كشور فعاليتش را آغاز كرد كه نشانگر حساسيت مسئولان بالا دستي جامعه به اعتياد است، از همين رو حتي سازمانهاي مردم نهاد (GO ها) نيز بيشتر به اين مهم توجه مي كنند پس هرجا كه حساسيت دولتي ايجاد شود مردم نيز با دقت بيشتري پيگيري مي كنند.
معاون مديركل آسيب هاي اجتماعي سازمان بهزيستي كشور هم اعتقاد دارد كه آموزش همگاني تنها شاه كليد قفل پيشگيري از كودك آزاري است. دكتر غلامرضا رضايي با تاكيد فراوان بر رابطه مستقيم ناآگاهي و بروز كودك آَزاري مي گويد: پدر و مادرها هرگز خواهان آسيب رساندن به فرزندانشان نيستند و تنها از سر ناآگاهي كودكانشان را آزار مي دهند.
او با تاكيد براينكه در ايران كودك آزاري ها به دليل ناآگاهي، غفلت و عدم بلوغ رفتاري است اضافه مي كند كه اختلالات رواني نيز يكي از مهمترين دلايل وقوع كودك آزاري در خانواده است. دكتر رضايي با اظهار خوشحالي از اينكه كودك آزاري ها در كشور ما تعمدي نيست معتقد است كه درصد اندكي از كودك آزاري ها با قصد آسيب رساندن به كودك انجام مي شود و تنها درصد پاييني از اين آزارها با قصد روشن كودك آزاري به وقوع مي پيوندد كه آن هم احتمالاً ناشي از بروز بيماري هاي رواني است.
به گفته دكتر رضايي در پژوهشي كه 4 سال قبل توسط دكتر علي اكبر سياري و همكارانش با موضوع كودك آزاري جسمي در بخش اورژانس 3 بيمارستان تخصصي كودكان انجام شد بين 1578پسر و 1441دختربچه كه به عنوان بيمار مراجعه كرده بودند 367 كودك مورد آزار قرار گرفتند يعني 2/12درصد كودكان مورد آزار قرار گرفته اند هر چند اين كودكان با علت كودك آزاري به بيمارستان مراجعه نكرده بودند اما در معاينات جسمي آثار كودك آزاري بر تن آنان مشاهده شد.
به اين ترتيب 2/12درصد كودكان مراجعه كننده به بيمارستان مورد كودك آزاري قرار گرفته بودند.
در پژوهش ديگري از سوي سازمان بهزيستي، مشخص شده كه 66درصد آزاردهنده ها مردان و 25 درصد كودك آزاري ها در خانواده هاي طلاق رخ داده است. بنابر يافته هاي پژوهشي خانواده هاي طلاق يكي از گروه هاي عمده هدف آموزش براي پيشگيري هستند و شايد بهتر باشد بگوييم فرزندان خانواده هاي طلاق بايد تحت پوشش حمايتي قرار بگيرند.
بر اساس همين پژوهش 50 درصد والدين ايراني معتقدند كه تنبيه براي كودك لازم است و 40 درصد پدر مادرها تمايل به تنبيه بدني مانند زدن سيلي و استفاده از كمربند دارند. به اين ترتيب به نظر مي رسد ذهن والدين در كشور ما چندان كه بايسته نسبت به پديده كودك آزاري روشن نيست، شايد به همين دليل 12/2 درصد از كودكاني كه به بيمارستان مراجعه مي كنند آثار كودك آزاري را بر جسم خويش دارند.
همسايه ها ياري كنيد
همسايه ها مي توانند در پيشگيري از تداوم كودك آزاري نقش مهمي داشته باشند .
اين جمله را مريم حسيني مدير مركز اورژانس اجتماعي، خط تلفن 123، نواب صفوي مي گويد. او معتقد است همسايه ها مي توانند در صورت اطمينان از بروز كودك آزاري آن را به مراكز اورژانس اجتماعي سازمان بهزيستي گزارش كنند.
خط تلفن 123 اورژانس اجتماعي به صورت 24 ساعته پاسخگوي شهروندان است و مي توان موارد اورژانس اجتماعي را با اين خط در ميان گذاشت تا مورد بررسي و پيگيري قرار گيرد.
اين خط تلفن براي دريافت گزارشهايي از سوي شهروندان كه بر موارد فوريتي آسيبهاي اجتماعي تاكيد دارد آماده و در دسترس همگان قرار گرفته است و به گفته مسئول اين خط بيشتر تماسهايي كه گزارش آسيب اجتماعي را منتقل مي كنند از سوي همسايگان گرفته مي شود به اين معنا كه همسايگان در صورت شنيدن صداي ناله و فرياد كودكان كه حاكي از اعمال تنبيه سخت بدني باشد با اين مركز تماس گرفته و مورد را گزارش مي نمايند.
همسايگان تماس گيرنده معمولاً از تكرار بي رويه اين كتك كاري ها خبر داده و اظهار مي كنند كه كودك يا زن مورد نظر پي درپي توسط يك يا چند عضو خانواده تنبيه مي شود. بر همين اساس همسايگان بهترين جايگاه را براي جلوگيري از تكرار و پيشرفت آزارهاي خانگي به خود اختصاص داده اند.
حسيني در توضيح تعداد تماسهاي گرفته شده با اين خط در هر 24 ساعت مي گويد: از ميان تماسهاي گرفته شده 40 تا 50 مورد از تماس گيرندگان مي دانند كه با بهزيستي تماس گرفته اند اما بسياري از تماس گيرندگان سؤالاتي پيرامون چگونگي خدمات گيري از سازمان بهزيستي را دارند و در واقع گزارشي از آسيب هاي اجتماعي را در بر نمي گيرد.
او درباره اينكه چه تعدادي از تماس هاي برقرار شده قابل پيگيري است توضيح مي دهد: 12تا 14 تماس در هر شبانه روز قابل پيگيري اند و براي آنها پرونده تشكيل مي شود.
تماس گيرنده بايد حتماً شماره تلفن خود را نزد مركز به امانت بگذارد تا در صورت نياز به توضيح و همكاري بيشتر با تيم مدد جويي خط اورژانس اجتماعي همكاري نمايد.
مركز اورژانس اجتماعي سازمان بهزيستي به محض دريافت گزارش از سوي شهروندان اقدام به بررسي ميزان صحت و درستي گزارش مي نمايد، به اين ترتيب كه گروهي از مددكاران به آدرس گزارش شده اعزام مي شوند و با پرس وجوي محلي سعي در به دست آوردن اطلاعات تكميلي مي نمايند، پس از آنكه وقوع آسيب اجتماعي توسط تيم مددكاري تأييد شده گروه مددكاري سعي در برقراري ارتباط با خانواده مي كند.
برقراري اين ارتباط با ملايمت و موافقت خانواده ها انجام مي شود به اين معنا كه در صورت تمايل خانواده مددكاران سازمان بهزيستي براي اقدامات اوليه نظير مشاوره با والدين، خانواده را دعوت به حضور در مراكز سازمان مي كنند.
در صورت همكاري خانواده سازمان بهزيستي اقدامات لازم براي پيشگيري از تشديد، تكرار و عود دوباره كودك آزاري را انجام مي دهد.
در صورت ممانعت خانواده از مداخله مددكاران سازمان بهزيستي براي رهايي كودكان از كودك آزاري، با جمع آوري شواهد مسأله را نزد مدعي العموم مطرح مي كند پس از آن با حكم قاضي خانواده ناچار به همكاري با تيم مددكاري سازمان بهزيستي مي شوند.
كودكان از خانواده جدا نمي شوند
مددكاران سازمان بهزيستي در بخش مداخله در بحران هاي اجتماعي تلاش دارند كه كودكان آزار ديده تا آنجا كه ممكن است از خانواده شان جدا نشوند.
مدير مركز مداخله در بحران نواب صفوي تهران در توضيح اين تلاش مي گويد: ما همچنان خانواده را مهم ترين پشتوانه براي كودك مي دانيم و تا آنجا كه ممكن است تلاش مي كنيم تا كودك را در محيط خانواده از طريق آموزش ساير افراد مورد پشتيباني قرار دهيم. تنها در صورتي كه مددكاران معتقد باشند كه ماندن در خانه براي كودكان خطرناك است و صدمات جبران ناپذيري را به آنان وارد مي كند با دستور قضايي، كودك را از خانواده جدا كرده و در مراكز سازمان نگهداري مي كنيم.
|