نگاه
گزارش سازمان ملل درباره عراق در سال 2006
گروه بين الملل- ساعاتي قبل از انفجار مهيب دانشگاه بغداد كه بيش از 65 كشته به جا گذاشت، سازمان ملل در گزارشي شمار واقعي قربانيان درگيري ها و انفجارهاي سال۲۰۰۶ در عراق را 34452 نفر و بسيار بيشتر از شمار اعلام شده قبلي اعلام كرد. براساس اين آ مار يعني در هر روز 94 غير نظامي در سال۲۰۰۶ در عراق كشته شده اند. همچنين در اين سال 36685 غير نظامي هم مجروح شده اند كه در اين ميان 2222 زن و 777 كودك بوده اند. پيش از اين وزارت كشور عراق شمار قربانيان را 12357 نفر اعلام كرده بود. روزنامه واشنگتن پست هم هفته گذشته در خبري شمار قربانيان عراقي در سال 2006 را 22950 نفر اعلام كرده بود. اما آمار سازمان ملل از اين رقم هم بيشتر است. دولت عراق از انتشار اين آمار همواره خودداري مي كند و اگر هم اين آمار را منتشر كند از رقم واقعي كمتر است. هر سال كه سازمان ملل آمار خود را درباره شمار قربانيان منتشر مي كند، دولت عراق اين سازمان را به بزرگنمايي اتفاقات عراق متهم مي نمايد. اما رئيس هيات نمايندگي سازمان ملل در عراق روز چهارشنبه هنگام اعلام اين آمار گفت، اين آمار و ارقام را سازمان ملل از منابع مختلف از جمله بيمارستان ها تهيه كرده و به همين دليل از صحت آنها اطمينان دارد.
در بخش ديگري از گزارش سازمان ملل از فعاليت نهادهاي پليسي و قضايي عراق انتقاد شده و بعضي از اين فعاليت ها مغاير با قوانين بين المللي حقوق بشر توصيف شده است. همچنين سازمان ملل خواستار شفافيت كاري وزارت حقوق بشر و گروه هاي غير دولتي حقوق بشر در عراق شده است. حكومت قانون در اين گزارش گام اساسي براي كنترل درگيري هاي قومي و مذهبي در عراق اعلام شده و آمده است كه نهادهاي قانوني در كشور عراق هنوز تا استقرار كامل و فعاليت كارآمد فاصله زيادي دارند و در اين راه فقط نبايد به تدوين قانون اساسي اكتفا شود. نيروهاي مسئول برقراري و حفاظت از نظم و قانون در كشور عراق به وظيفه و تعهد خود عمل نمي كنند و از غير نظاميان حمايت و حفاظت نمي كنند. ضمن آنكه فعاليت اين نيروها در بسياري از موارد با استانداردهاي حقوق بشري سازگاري ندارد. مثلا بسياري از دستگيرشدگان توسط اين نيروها بدون دسترسي به وكيل و امكان برخورداري از محاكمه عادلانه مدتها در زندان به صورت بلاتكليف به سر مي برند.
در سال 2006 حمله به حرفه اي ها و همچنين محدوديت آزادي بيان بيشتر از گذشته بوده است. شرايط زنان از نظر دستيابي به حقوق اوليه و آزادي در جامعه وخيم تر شده است. اقليت ها هم بيشتر از گذشته هدف حمله قرار گرفته و حمله و تهديد عليه مسيحيان از ديگر اقليت ها بيشتر است. كشتار قضات وكلا و ارعاب و تهديد آنها روند رسيدگي منصفانه قضايي را در كشور عراق بيشتر از گذشته با خطر رو به رو كرده است و استقلال قضايي را به طور كامل از ميان برده است. از سال 2003 تاكنون بيش از 12هزار افسر پليس و نيروي امنيتي عراق كشته شده اند. اين به آن معني است كه در هر روز 10 افسر پليس كشته شده اند.
همچنين شمار بي خانمان ها در عراق كه از سر اجبار مجبور به ترك خانه و زندگي خود شده اند در سال 2006 افزايش يافته است. در اين سال فقط در بغداد بيش از 38766 نفر بي خانمان شده اند.
در گزارش سازمان ملل شرايط حقوق بشري در بعضي مناطق عراق از جمله جنوب و شمال اين كشور و منطقه كردستان به طور ويژه مناسب تر از مناطق ديگر توصيف شده است. اما همچنان حقوق زنان در منطقه كردستان عراق نامناسب اعلام شده است. همچنين در شهر كركوك اوضاع براي اقليت اين شهر نامساعد توصيف شده و آمده است كه اين شرايط بايد هر چه زودتر مورد رسيدگي قرار گيرد.
شرايط در شهر بغداد بسيار وخيم تر از ديگر شهرهاي عراق است. مردم اين شهر نسبت به نيروهاي ارتش و پليس عراق بدبين هستند و حتي براي تحويل گرفتن جنازه قربانيان خود به مقرهاي پليس مراجعه نمي كنند. بيشترين شمار حملات در سال 2006 در شهر بغداد در ماه هاي آخر اين سال روي داد. شهر بغداد كانون درگيري هاي قومي ميان شيعه و سني است و گروه هاي منتسب به اين دو گرايش بيشترين تلاش خود را براي كنترل بخش هاي مهم اين شهر انجام مي دهند. گروه هاي عامل ناآرامي در اين شهر براي تامين مالي خود و فعاليت هايشان به گروگانگيري دست مي زنند. به همين دليل شركت ها و سازمان هاي خارجي در اين شهر امنيت ندارند.
|