شوراي شهر سوم ؛ چالش ها و مشكلات كلانشهر تهران
افق نا پيداي پيش رو
سيد علي موسوي قمي
|
|
مشكلات و چالش هاي كلانشهر تهران از گذشته روي هم انباشته شده است. چالش ها و پيچيدگي هاي شهر تهران به شكلي است كه حل برخي از آن ها در يك زمان كوتاه مدت قابل تحقق است و برخي ديگر نيازمند زماني بلندتر است. ترافيك، آلودگي هوا، حمل و نقل عمومي و بافت هاي فرسوده تهران و به ويژه طرح فاضلاب كه داراي اهميت بسزايي است و سالها اقدامي شايسته پيرامون آن صورت نگرفته است، با مشكلات عمده اي روبه رو است و مي توان گفت از مهمترين مسائل بحران زا در شهر تهران است و شوراي شهر بايد درباره مسائل بحران زا اقدام ها و فعاليت هاي گسترده اي انجام دهد و بر اساس اصل۱۰۰ قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران وظايف اصلي شوراها بايد در زمينه عمران اقتصادي و بهداشت، آموزش، ساماندهي مسائل فرهنگي و اجتماعي باشد. چنانچه شوراي شهر درگير مسائل سياسي شود، طبعا نمي تواند تاثيرات موفقيت آميزي در زمينه هاي فوق الذكر داشته باشد و اگر قرار باشد شوراي شهر وسيله و جولانگاه گروه هاي سياسي شود، در كارهاي اجرايي و برنامه ريزي هاي شهري نمي تواند آنچنان كه بايد توفيق قابل توجهي داشته باشد و در نتيجه شهروندان دچار خسران و زيان خواهند شد. از اين رو اعضاي محترم شوراي شهر تهران كه همگي از افراد تحصيلكرده، با سوابق اجرايي دولتي هستند، بايد با همدلي و تعامل و هماهنگي با دولت بتوانند در انجام مسئوليت خطير خود منشا ء خدمات موثري شوند. چون شوراي شهر به تنهايي نمي تواند مشكلات كلانشهر تهران را بر طرف كند اما بي ترديد با هماهنگي با دولت و استفاده از ظرفيت هاي طرفين مي توان تعاملي مناسب براي حل مشكلات و برون رفت از معضلات شهري اقدام هاي شايسته اي انجام داد.
در صورت بروز چنين رويكردي نه شوراي شهر توفيقي در ارائه خدماتش خواهد داشت و نه دولت. به عنوان مثال هم اكنون شركت راه آهن شهري تهران (مترو) در مورد توسعه برنامه ريزي خود و كسر بودجه با دولت ناهماهنگي دارد و اين امر باعث شده كه برنامه هاي مترو براي گسترش و توسعه نتواند اجرايي شود. شوراي شهر بايد در برنامه ريزي هاي خود سياستي هماهنگ با سياست هاي دولت تنظيم كند تا اينگونه مشكلات بر طرف شود. در اين صورت مي توان اميدوار بود كه با تدابير مديران شهر، رفاه و آسايش براي مردم فراهم شده و در نتيجه آن كارايي و نوگرايي و ابتكارات افراد جامعه افزايش مي يابد و از سويي ديگر به رغم فضاي اقتصادي موجود در كلانشهر تهران با توجه به ظرفيت هاي اقتصادي آن مي توان رونق اقتصادي در زندگي مردم به وجود آورد و چشم انداز 20ساله جمهوري اسلامي را روشن و توسعه شهري را موفق ارزيابي كرد.
يك اتفاق ساده
شهر تهران كه روزگاري پر از درختان و باغات سبز و از هوايي لطيف و پاك برخوردار بود، امروزه به شهري پر از دود و آلودگي تبديل شده است كه باعث ايجاد بيماري هاي گوناگون براي شهروندان شده است. در واقع مي توان انتظار داشت كه پيرامون اين مسئله در شوراي شهر تهران كوشش و سعي فراواني صورت گيرد، تا مردم دچار بيماري هاي تنفسي و قلبي و عصبي مشابه آن نشوند و بيش از اين تبعات اين عوارض كه ناشي از توسعه نامتوازن شهري است را نپردازند. با نگاهي دقيقتر مي توان به اين نتيجه رسيد كه يكي از مهم ترين عوامل اين آلودگي ها، سيستم حمل و نقل شهري و استفاده از اتوبوس هاي فرسوده در ناوگان اتوبوسراني پايتخت است. در اين ميان شركت واحد به عنوان بزرگترين سامانه حمل و نقل شهري نتوانسته آنگونه كه بايد به تجهيز ناوگان خود پرداخته و ناوگان ترابري مدرني را ساماندهي كند. از سويي ناكارآمدي در اين سيستم موجب بروز مشكلات متعدد براي شهروندان تهراني شده كه از جمله آن مي توان به آثار زيستي و مشكلات ناشي از تاخير و فرسوده بودن اين سيستم اشاره كرد. شهرداري براي صيانت از حقوق شهروندان و همچنين اعتمادسازي و توسعه مشاركت و همكاري ميان مردم و پيگيري جدي مسائل اساسي فراروي مديريت شهري مي تواند با اجراي برنامه هاي كوتاه مدت و بلندمدت زمينه ساز توسعه شهري سالم باشد. با گسترش و توسعه عدالت اجتماعي در كلانشهر تهران در ابعاد مختلف، عدالت در توزيع منابع و امكانات و عدالت در توزيع خدمات به خصوص رفع تبعيض و اختلاف هاي فاحش بين مناطق و محلات و ايجاد رونق اقتصادي شهري، توسعه، كارآفريني و اشتغال در شوراي شهر، كلانشهر تهران مي تواند پا در مسير هاي نوين گذاشته و استعدادهاي تازه اي را در حوزه هاي شهري و شهروندمداري شكوفا كند. از سويي شوراي شهر با مبارزه با فرآيند و چرخه فساد مالي و اصلاح ساختارها، حراست از منابع سرمايه اي شهر و مالكيت مشاعي شهروندان مي تواند از افراد متخصص و كاردان براي رسيدن به عدالت اجتماعي در كلانشهر تهران بيش از پيش بهره مند شده و با رسيدگي به مسائل كالبدي شهر رسالت بزرگي را كه فراروي تهران است حل كند. البته در سالهاي پيشين، شهرداري تهران به اين امر وقوف كامل پيدا كرد و اقدامات مطلوبي را نيز انجام داده است، اما به رغم اين اقدامات كه در پاره اي از موارد مهم و داراي اهميت زيادي است ممكن است كه كافي به نظر نرسد و جاي آن دارد كه اعضاي سومين دوره شوراي شهر به اين مسئله توجه بيشتري داشته باشد.
شهر تهران با داشتن جمعيتي بالغ بر هشت ميليون نفر داراي استعداد هاي پنهان فراواني است و از آنجا كه هرم جمعيتي اين شهر بيانگر جمعيت جوان قابل توجهي است بنابراين لزوم ايجاد مراكز فرهنگي و اجتماعي با برنامه ريزي علمي و كاربردي مي تواند موجب بروز توانايي ها در نوجوانان و جوانان اين شهر شده و از فساد و ابتلا به معضلات شهري بكاهد. همانطور كه اشاره شد در حوزه زيست محيطي كلانشهر تهران به خاطر بي توجهي افراد در گذشته و حال مشكلات زيست محيطي فراواني را به دنبال داشته است و متاسفانه با تغيير و تحول دولت ها و سياست هاي زيست محيطي تغييرات قابل ملاحظه اي را نداشته و مسائلي چون مشكلات معيشتي مردم و اشتغال به ويژه براي بانوان و همچنين ايجاد مراكز تفريحي مخصوص دختران جوان و رسيدگي به امور زنان سرپرست خانوار در برنامه ريزي هاي شوراي شهر سوم مي تواند راهگشاي توسعه پايدار در جامعه باشد. يكي ديگر از مشكلات كلانشهر تهران تراكم واحدهاي صنعتي است كه واقعا به حد انفجار رسيده . بيش از 40 درصد فعاليت اقتصادي كشور در 5/1 درصد از خاك ايران (كلانشهر تهران) متمركز شده و با اينكه در ميانگين كشوري 17 واحد صنعتي در هر هكتار وجود دارد در استان تهران 276 واحد صنعتي در هر هكتار است و به همين دليل برنامه ريزي در شوراي شهر سوم كلانشهر تهران بايد بسيار تخصصي و كاملا كارشناسي شده باشد و نمي توان با وعده ها و برنامه ريزي هاي غيرتخصصي تهران را به سمت مسير هاي ناهموار پر فراز و نشيب راند. شوراي شهر كلانشهر تهران بايد با مشاركت مردم از طريق شوراياري ها و شوراهاي محل و منطقه همكاري تنگاتنگ داشته باشد و با استفاده از تمامي ظرفيت هاي تشكل هاي غيردولتي و دولتي و جلب مشاركت مردمي و اهميت به پيشنهادات و انتقادات مردمي كلانشهر تهران را مديريت علمي و تخصصي كند و در اين دوره جديد اهميت به كارهاي زيربنايي و نظارت عاليه بر عملكرد مالي شهرداري از مهمترين وظايف اين شوراست. چون شهرداري تهران از گسترگي ويژه اي برخوردار است و سازمان ها و شركت هاي زيادي را تحت پوشش دارد و چنانچه شفافيت مالي در اين سازمان ها و شركت هاي مالي نظارت و كنترل نشود آثار و تبعات زيادي براي مديريت شهري و اعتمادسازي در ميان مردم به وجود خواهد آورد و جاي آن دارد كه كميته هاي تخصصي در شوراي شهر تهران نظارت قوي تري را اعمال كند تا شكوفايي اقتصادي را ناظر باشيم.
|