كارشناسان از ساماندهي وضعيت نامناسب تغذيه بيماران مي گويند
جاي خالي رژيم درماني در بيمارستان ها
وظيفه اصلي كارشناسان تغذيه در بيمارستان ها تدوين و تنظيم برنامه غذايي براي بيماران مختلف است
صدف كوه كن
|
|
ارائه خدمات تغذيه و رژيم درماني صحيح در بيمارستان ها، عامل مهمي در بهبود سريع تر بيماران، كاهش دوران نقاهت و حتي پيشگيري از بروز بيماري ها به شمار مي آيد. كارشناسان مي گويند چنانچه بخش تغذيه به عنوان يكي از اركان سلامت بيماران در بيمارستان ها ناديده گرفته شده و يا نقش كمرنگي در فرآيند درمان داشته باشد، نه فقط عامل نارضايتي بيماران، كه باعث اخلال در روند درمان مي شود. اما آيا خدمات مطلوب تغذيه اي در بيمارستان هاي دولتي يا خصوصي به بيماران ارائه مي شود؟ به عقيده كارشناسان، پاسخ به اين سؤال مثبت نيست و اين عدم ارائه خدمات مطلوب تغذيه اي در درجه نخست، ناشي از كمبود نيروي كار متخصص است.
دكتر مرتضي صفوي- مدير دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت- با اشاره به اين كمبود مي گويد: در حالي كه طبق استاندارد، لازم است كه بيمارستان ها به ازاي هر 50تخت بيمارستاني، يك كارشناس تغذيه داشته باشند، به جرات مي توان گفت كه هيچ يك از بيمارستان ها در حد اين استاندارد نيستند.
وي در ادامه، به طرح جديدي براي اولويت بندي استخدام نيروهاي متخصص از سوي دانشگاه ها اشاره مي كند و اصلاح خدمات مناسب تغذيه اي را در گرو تكميل كادر بيمارستان ها با نيروهاي كارآزموده در زمينه تغذيه مي داند.
كمبود 3 هزار نفري
چندي پيش، فريد نوبخت حقيقي، مدير گروه تغذيه باليني وزارت بهداشت، از نياز بيمارستان هاي كشور به 3هزار و 500 كارشناس تغذيه براي بهبود مراقبت هاي تغذيه اي از بيماران بستري سخن گفت و تاكيد كرد: در زمان حاضر، در بيش از 700بيمارستان در كشور، تنها 500 كارشناس تغذيه مشغول به كار هستند. همچنين 300باب بيمارستان به ويژه در مناطق محروم از وجود كارشناس تغذيه بي بهره اند و اين مسئله افزايش موارد بيماري و وخامت آن، رشد هزينه هاي درماني، افزايش عود بيماري و كاهش رضايتمندي بيماران را در پي دارد.
البته او در ادامه تاكيد كرد كه تلاش هايي از سوي وزارت بهداشت براي تامين رديف هاي لازم از طريق تماس با سازمان مديريت و برنامه ريزي در دست اقدام است تا دانشگاه ها، بيمارستان هاي تابع خود را بالاخص در نقاط محروم تر به كارشناس تغذيه مجهز كنند.
اما دكتر كيمياگر، متخصص تغذيه و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، در اين زمينه مي گويد: متاسفانه بيمارستان ها هم به بخش تغذيه اهميت نمي دهند و بعضا مدير بيمارستان شخصي است كه با مدركي در حد ديپلم و صرفا بر اساس تجربه بيشتر در اين جايگاه قرار گرفته است و به دليل رديف شغلي بالاتر، دست كارشناس تغذيه را مي بندد و مانع از فعاليت صحيح او مي شود.
وظايف تعريف نشده
به نظر مي رسد گذشته از كمبود كارشناسان تغذيه، تعريف جايگاه آنان هم مسئله مهمي است. دكتر كيمياگر اين نكته مهم را ياد آور مي شود: سرپرستي و نظارت بر تهيه و توزيع بهداشتي غذا، قسمت كوچكي از وظايف يك كارشناس تغذيه است، بلكه او نقش بسيار مهم ديگري دارد كه تنظيم و تدوين برنامه غذايي براي بيماران با بيماري هاي مختلف است، بنابراين بايد همراه با پزشك به بالين بيمار برود.دكتر كيمياگر به اين نكته هم اشاره مي كند كه كارشناسي كه فقط به رژيم درماني بپردازد و بر آشپزخانه نظارت نكند، شايستگي احراز مقام مديريت بخش غذا در بيمارستان را دارا نخواهد بود.
دكتر سيدعلي كشاورز، مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه تهران نيز معتقد است: اصولا در تمام دنيا هم كارشناس تغذيه در درمان و پيشگيري از بيماري ها نقش تعيين كننده دارد، اگر در حين ويزيت بيمار، پرستار شانه راست پزشك ايستاده است، متخصص تغذيه بايد كنار شانه چپ باشد، تا با همراهي او فرآيند درمان تسهيل شود.
او در ادامه يادآور مي شود كه كارشناس تغذيه، نبايد مثل گذشته نقش سرآشپز را داشته باشد بلكه او به عنوان عضوي از تيم درمان محسوب مي شود.
كشاورز مي گويد: حتي اگر انتظار ايده آل مبني بر يك كارشناس تغذيه به ازاي هر 50 تخت بيمارستاني رعايت نشود، بلكه به ازاي هر 100 تخت هم يك كارشناس تغذيه وجود داشته باشد، پيشرفت بزرگي حاصل مي شود. چرا كه در حال حاضر غذاهاي رژيمي براي بيماري هاي مختلف در بيمارستان ها نه تنها تنوع ويژه اي ندارند بلكه بعضا به دليل عدم حضور نيروي متخصص در زمينه رژيم درماني كسي كه بيماري قلبي دارد، رژيمي شبيه به بيماري با نارسايي كليوي برايش در نظر گرفته مي شود.
صرفه جويي، كم مصرف كردن نيست
طبق نتايج به دست آمده از بررسي هاي مختلف، ارائه خدمات مناسب در زمينه تغذيه باعث كوتاه شدن زمان توقف بيمار در بيمارستان از طريق تسهيل پروسه درمان و كوتاه شدن دوران نقاهت مي شود و به اين ترتيب صرفه اقتصادي چشمگيري براي بيمارستان خواهد داشت. گذشته از اينكه به هرحال كيفيت پخت و ارائه غذا به بيماران، بخش مهمي از خدمات هتلينگ بيمارستان ها را تشكيل مي دهد و هرچه اين خدمات باكيفيت تر باشند، رضايت بيماران و در نتيجه، احتمال مراجعه مجدد آنان به آن بيمارستان بيشتر مي شود.
دكتر كيمياگر نيز به اين صرفه اقتصادي اشاره كرده و مي گويد: برخي از بيمارستان ها براي صرفه جويي، از استخدام كارشناس تغذيه امتناع مي كنند، درحالي كه سود حاصل از بخش تغذيه فعال و موثر بسيار بيشتر از حقوق ماهانه اي است كه يك نيروي متخصص دريافت مي كند.
در اين ميان، دكتر كشاورز هم به يكي از تجارب شخصي خود در زمينه نقش تاثيرگذار كارشناس تغذيه در پروسه درمان اشاره كرده و مي گويد: مدتي پيش طرحي را در بيمارستان هاي شريعتي و امام خميني اجرا كرديم كه در آن با استفاده از مواد غذايي رايج، براي تغذيه بيماران مبتلا به سرطان دستگاه گوارش رژيم غذايي جديدي را طرح ريزي كرديم. انجام اين طرح علاوه بر اينكه سبب شد طول توقف بيماران در بيمارستان از 14 روز به 6 روز كاهش يابد، ميزان مرگ و مير را نيز بسيار كاهش داد.
اين درحالي است كه فريد نوبخت حقيقي- مدير گروه تغذيه باليني وزارت بهداشت- مي گويد: بيشتر متخصصان تغذيه نيز، هم اينك در بخش هاي دانشگاهي و تحقيقاتي اشتغال دارند و تعدادي از افرادي كه در بيمارستان ها كار مي كنند فاقد مدرك دانشگاهي مرتبط هستند كه در حكم عدم وجود كارشناس تغذيه تلقي مي شود.
ضرورت تاسيس دفتر
دكتر كيمياگر هم جبران اصولي اين كمبودها را در گرو آموزش ديدن كارشناسان تغذيه قبل از ورود به بيمارستان ذكر كرده و مي گويد: لازم است كه وزارت بهداشت كارگاه هايي را در زمينه رژيم درماني قبل از ورود كارشناسان تغذيه به بيمارستان ها تدارك ببيند تا اين افراد در كنار دانش تئوري، از نظر عملي هم كارآزمودگي لازم را دارا شوند.
وي در ادامه با اعتراض به عدم وجود دفتر رژيم درماني در وزارت بهداشت و درمان مي گويد: وجود دفتري كه هم بر صحت كاركرد كارشناسان تغذيه در بيمارستان ها نظارت كند و هم در مواقع لازم خدمات مورد نياز اين جمعيت و اطلاعات روز را در اختيار آنها قرار دهد، در وزارت بهداشت ضروري به نظر مي رسد.اين در حالي است كه مدتي قبل، مدير گروه تغذيه باليني در وزارت بهداشت خبر از دوره هاي بازآموزي تغذيه باليني و رژيم درماني در قالب كارگاه هاي آموزشي در كليه استان ها تا پايان سال 86 داد و البته عملي شدن اين طرح را مستلزم تامين منابع مالي لازم ذكر كرد.
|