سبزي پلو و ماهي با شب عيد ايراني ها گره خورده. اما آيا مي دانيد هنگام خريد ماهي بايد به كدام نكات بهداشتي توجه كنيد؟
خوردن ماهي نه تنها در شب عيد بلكه در تمام طول سال فوايد بي شمار ي دارد
بسياري از سنت هاي قديمي، سنت هايي كه رعايت آنها نه از روي عادت بلكه با علاقه در بين ايرانيان در هر كجاي دنيا كه باشند، رواج دارد، توجيه و فلسفه علمي هم دارند. سبزي پلو ماهي شب عيد هم چيزي نيست كه بتوان از آن گذشت، اگرچه با توجه به عرضه انواع مختلف ماهي در مكان هاي متفاوت و با قيمت هاي گوناگون، گاهي در مي مانيم كه بهترين روش براي تهيه ماهي چيست؛ كدام نوع بهتر است و سؤال مهم ديگر اين كه اگر از انواع ارزانتر استفاده كنيم، فرقي هم مي كند؟دكتر عيسي گلشاهي، رئيس گروه مطالعات بازار دفتر طرح و توسعه سازمان شيلات ايران به اين سؤالات پاسخ مي دهد.
صدف كوه كن
* از سؤالي شروع كنيم كه پاسخ اش براي خيلي ها مهم است. آيا ماهي هايي كه با تفاوت قيمت مختلف عرضه مي شوند از لحاظ درصد مواد مغذي متفاوتند؟
- در برخي موارد، از لحاظ نوع مواد مغذي موجود در ماهي ها و كيفيت پروتئيني تفاوت هايي بين ماهي هاي مختلف ديده مي شود، مثلاً ماهي هاي آبهاي جنوب از نظر ميزان مواد معدني و به خصوص يد غني تر از ماهي هاي درياي خزراند، همچنين ماهي هاي پر چرب از نظر مقدار اسيدهاي چرب امگا 3 غني تر از ماهي هاي كم چرب هستند. اما تمام گونه هاي ماهي از نظر نوع و ميزان تركيبات بافت داراي شاخصه هاي مناسب براي معرفي شان به عنوان غذاي سلامت هستند و در واقع همه آنها ويژگي هاي لازم براي ارتقاي سطح سلامت افراد را دارا هستند. در كنار اين موضوع بايد توجه داشت كه قيمت ماهي در بازار، تابع كيفيت آن نيست. يعني الزاماً يك ماهي گران قيمت داراي خواص تغذيه اي بهتري نسبت به يك ماهي ارزان قيمت نيست و مي توان آبزياني را يافت كه با قيمت كمتر از 1500 تومان ارزش غذايي بيشتري را نسبت به انواع با قيمت بيش از 3000 تومان داشته باشند.
* اصولاً راههاي شناخت ماهي سالم چيست؟
- براي شناسايي ماهي تازه راه هاي زيادي وجود دارد اما بهترين راه، شناسايي از طريق چشم و عضله ماهي است. چشم ماهي تازه بايد محدب بوده و كاملاً براق و مردمك آن كاملاً به رنگ سياه و عاري از كدورت و يا رنگ هاي شيري و سفيد باشد. با ماندن ماهي در شرايط نامناسب و يا در اثر كهنه شدن آن، حالت محدب چشم به تدريج از بين رفته و در شرايط فساد، كاملاً در حدقه فرو رفته و حتي از بين مي رود. مردمك از رنگ سياه به رنگ شيري و سفيد در آمده و براقيت و تلالو چشم نيز از ميان مي رود. در مورد عضله نيز، عضله ماهي تازه، داراي واكنش بوده و بعد از وارد كردن فشار انگشت، و برداشتن آن، سريعاً جاي انگشت را پر مي كند و در اصطلاح خاصيت ارتجاعي دارد. در ماهي مانده اين خاصيت بسيار ضعيف شده و در ماهي كهنه اصلاً وجود ندارد.
* و چطور بايد از ماهي مراقبت كرد كه خواص غذايي اش حفظ شود؟
- ماهي تازه حتماً بايد زير پوشش يخ نگهداري شود و در ضمن خريد ماهي آغشته به شن و ماسه (كه در مورد ماهي كفال و سفيد ديده مي شود) اصلاً توصيه نمي شود و اين ماهي ها فاقد ويژگي هاي بهداشتي لازم هستند. ماهي هاي منجمد بايد در فريزر نگهداري و عرضه شوند و در هنگام طبخ بدون هر نوع بوي بد و مشمئز كننده باشند. در مردمك چشم ماهي منجمدي كه از ماهي با كيفيت مطلوب به دست آمده باشد، يك نقطه سفيد رنگ ديده مي شود در حالي كه در ماهي منجمد كه ماهي اوليه كيفيت نامناسبي داشته، چشم كاملاً كدر و يا شيري رنگ است. در مورد ماهي بسته بندي نيز بايد ماهياني را خريداري كنيد كه داراي پروانه بهداشتي از دامپزشكي بوده و تاريخ توليد و انقضاي مشخص داشته باشند.
* ماهي يكي از غذاهاي سرشار از امگا 3 به حساب مي آيد. آيا قرصهاي مكمل امگا۳ مي توانند جايگزين ماهي تازه شوند؟
- تمام ماهي ها داراي امگا 3 هستند، اما از نظر مقدار امگا۳ تفاوت هايي هم بين ماهي ها وجود دارد. مثلاً ماهي هاي پرچرب از اين نظر غني تر هستند و ماهي هاي كم چرب غناي كمتري دارند. اين قرص ها تنها قادرند نياز روزانه به اسيدهاي چرب غيراشباع از خانواده امگا۳ را تأمين كنند و ساير خواص آبزيان از طريق مصرف آنها قابل دسترسي نيست و بنابراين نمي توانند جايگزين مصرف آبزيان شوند.
* تفاوت ماهي آزاد و پرورشي در چيست؟ آيا از لحاظ مواد مغذي متفاوتند؟
- به طور كلي، تفاوت خاصي بين گونه هاي مشابه آنها ديده نمي شود و تنها لذت مصرف آنها و نوع تغذيه آنها مي تواند در مطلوبيت طعم گوشت شان تأثير بگذارد. بر همين اساس هم در منابع علمي تغذيه جز در موارد خاص، كه داراي اهداف علمي مشخصي هستند، تفاوتي بين تركيبات تشكيل دهنده آبزيان آبهاي آزاد، يا به عبارتي گونه هاي وحشي، و پرورشي قايل نشده اند.
* با توجه به هشدار در زمينه آلودگي ماهي ها (با جيوه يا آلودگي هاي به جا مانده از جنگ و ...) چه كساني بايد در مصرف ماهي احتياط كنند؟
- جاي تأسف است كه افراد متخصص صحبت مبهمي را مطرح مي كنند كه موجب دوري مردم از اين مواد غذايي ارزشمند مي شود. به طور كلي در تمامي موجودات زنده، آلودگي ها از طرق مختلف نفوذ و تجمع پيدا مي كند و اين موضوع مختص آبزيان و حتي حيوانات نبوده و در مورد گياهان هم صدق مي كند. بررسي هاي علمي نشان مي دهد كه ميزان فلزات سنگين در بافت موجوداتي كه در نواحي اطراف صنايع خاصي نظير كارخانجات توليد باطري و يا كاغذسازي ها حضور دارند، بيشتر است اما از يك سو ما با در معرض مواد قرار گرفتن آبزيان روبه رو هستيم و از سوي ديگر با حد و ميزان مجاز اين مواد مواجهيم. با توجه به موارد مذكور و بررسي هاي انجام شده در حال حاضر خطر وجود فلزات سنگين آبزيان كشورمان را تهديد نمي كند و يا حداقل در بررسي هاي انجام شده تا كنون اين موضوع به اثبات نرسيده است.
* يعني ماهي هاي رودخانه و آبهاي آزاد از لحاظ سلامت يا كيفيت تفاوتي با هم ندارند؟
- ماهيان رودخانه ها و آبهاي آزاد در گونه هاي مشابه تفاوت چندان و چشمگيري با هم ندارند. اما بايد توجه داشت كه گروهي از ماهيان دريايي از جمله اغلب ماهيان درياي خزر در فصل تخم ريزي به رودخانه ها مهاجرت مي كنند و در ساير فصول در دريا حضور دارند. اين قبيل گونه ها مثل ماهي سفيد در فصل مهاجرت به رودخانه ها مورد هجوم صيادان قرار گرفته و صيد مي شوند. بايد در نظر داشت كه اين گونه ها به علت مصرف پروتئين و ذخاير بدن براي توليد و غني سازي تخم ها از نظر تغذيه اي ارزش بالايي ندارند و ميزان آب بدن آنها در سطح بسيار بالاتري نسبت به ساير فصول قرار دارد. در واقع اين ماهي ها در خارج از فصل تخم ريزي ارزش غذايي بيشتري داشته و مصرف آنها مفيدتر است.
* مصرف ماهي هاي شور، كنسرو شده يا دودي را هم توصيه مي كنيد؟
- كنسرو انواع ماهي علاوه بر آنكه مشمول استاندارد اجباري است، براي قابليت توليد بايد پروانه بهداشتي را از وزارت بهداشت اخذ كند. بنابراين كنسروهايي كه داراي اين مشخصه ها نباشند مورد تاييد نبوده و غير مجاز هستند. در انواع مجاز، سلامت كالا توسط توليدكننده تضمين مي شود، مشروط بر آنكه قوطي كنسرو خريداري شده علايم فساد و خرابي را نداشته باشد، مثلاً بادكردگي سر و ته كنسرو، نشتي آن و وجود علايم زنگ زدگي در محل اتصال در قوطي به بدنه مي تواند از علايم ناسالم بودن كنسرو باشد. در عين حال براي رفع نگراني هاي احتمالي و كاهش خطر، كارخانجات كنسرو و متخصصين به مردم توصيه مي كنند، كنسرو را قبل از باز كردن به مدت 20 دقيقه در آب در حال جوشيدن، بجوشانند و بعد مصرف كنند. اما انواع ماهي شور و دودي جداي از بحث بهداشتي و پزشكي آنها و مضراتشان براي سلامت مصرف كنندگان، از نظر تغذيه اي نيز به علت توليدشان به روش سنتي، داراي مشكلات بهداشتي هستند و با شرايط فعلي توليد به مصرف كنندگان توصيه نمي شوند.
* به نظر شما بهترين مكان براي تهيه ماهي كجاست؟
- به طور كلي هر مكاني كه مجوز عرضه آبزيان را داشته باشد و اصول نگهداري آنها را رعايت كند، براي تهيه آبزيان مناسب است. در حال حاضر اماكن داراي مجوز عرضه آبزيان به طور مرتب به وسيله همكاران ما در بهداشت و دامپزشكي كنترل مي شوند. در مكان هاي عرضه، ماهي تازه بايد در زير پوشش مناسبي از يخ و ماهي منجمد در فريزر نگهداري شوند. آماده سازي ماهي هم پيش از درخواست مشتري ممنوع بوده و تكه هاي باقيمانده ماهي هاي بزرگ مثل ماهي شير كه احتمال فروش تمامي آنها در يك نوبت به يك مشتري نمي رود بايد در معرض هواي آزاد قرار نگيرد. خريداري آبزيان از فروشندگان دوره گرد و دست فروشان و خودروهاي فاقد سردخانه و مجوز عرضه نيز توصيه نمي شود. لازم به ذكر است كه سازمان شيلات ايران با توجه به تغيير روند كارش، از چند سال گذشته هيچ فروشگاه عرضه يا توزيع محصولي در سطح كشور نداشته و مواردي از عرضه آبزيان كه با نام شيلات در كشور صورت مي گيرد غيرمجاز بوده و قابليت پيگرد قانوني دارد.