آزاده طالبي
در حالي كه دنيا در تب توپ طلايي فوتبال اروپاست، اينجا رقابت ديگري در جريان است.
ادي راما شهردار تيرانا، پايتخت آلباني، به عنوان شهرداربرگزيده سال 2004 انتخاب شد. او در يك رقابت بين المللي سالانه، نه از سوي شهروندان پايتخت آلباني، بلكه از سوي هزاران راي دهنده از ديگر كشورهاي اروپايي و آمريكا حمايت شد و عنوان بهترين را به كشور محرومش برد.
نفر دوم در اين انتخابات، شهردار مكزيكو سيتي آندره مانوئل لوپزا اوبرادور بود كه تقريبا مساوي با راما راي آورد، اما چون بيشتر راي دهندگان مكزيكي بودند، مجبور شد در پله دوم بايستد. والتر والتروني، شهردار رم نيز نفر سوم اين را ي گيري بود.
اين انتخابات اينترنتي به منظور جهاني كردن شهرداران و نيز به احترام شهرداراني كه در جهت رفاه حال اجتماع شهروندان ملي و بين المللي خود قدم برداشته اند، برپا شده است و پاداش آن لقب شهردار جهان به بهترين شهردار است. شيوه راي گيري نيز به اين صورت بود كه هر راي دهنده حق راي به 4 نفر را داشت، 4 شهردار از 4 ناحيه اروپا، آمريكا، آسيا و آفريقا. نكته جالب اين است كه تا جايي كه امكان داشت براي حذف، راي هاي دوتايي به طور دستي شمارش شدند. علاوه بر اين از راي دهندگان خواسته شد تا دليل اينكه چرا يك شهردار خاص را لايق برگزيده شدن به عنوان شهردار جهان دانسته اند، بيان كنند.
با بررسي نظريات اعلام شده شهرداران اين اطمينان حاصل مي شد كه شركت كنندگان در راي گيري درباره محسنات شهردار برگزيده خود انديشيده اند.
تا پايان اكتبر 2004 بيش از 3هزار و 500 نفر راي ها و نظرات خود را در مورد شهرداران مورد نظر خود به ثبت رساندند. راي دهندگان اروپايي حدود 41 درصد كل را تشكيل داده اند و راي دهندگان آمريكايي شمالي 35 درصد در حالي كه آسيايي ها ، تنها 14 درصد از شركت كنندگان را شامل شده اند. حدود 4 درصد آرا نيز متعلق به آمريكاي جنوبي و مركزي و بقيه مربوط به بخش هاي ديگر جهان شامل آفريقا و استراليا بود.
دو شهردار برگزيده -ادي راما تيرانا و آندره مانوئل لوپزا برادور مكزيكوسيتي -هر دو بيش از 5500 راي به دست آوردند و والتر والتروني، 3 هزار راي.
فهرست شهرداران برگزيده ديگر كه بيش از 1500 راي آوردند شامل آنيكا بيليستروم استكهلم جنزكرامر ميكلسن كپنهاگ سرگئي چيامپارينو تورين دورا باكوياني آتن كشاوستاپيت كاتماندو تاداتوشي اكيبا هيروشيما مارتين اومالي بالتيمور وبرتراند دلانولد پاريس بودند.
مسوول سايت سيتي ميرز -سايت انتخاب كننده- گفت كه سازمان وي به دنبال شهرداراني بوده كه از لحاظ عاطفي و احساسي مورد حمايت جامعه خود بوده و در سطح محبوبيت بين المللي قرار داشتند.
او مي گويد من و همكارانم تمامي نظريات دريافت شده در حمايت از شهرداران تيرانا و مكزيكوسيتي را مورد بررسي قرار داديم.
هر دو شهردار به طور باور نكردني در ميان جامعه شان مقبول بودند. در تصميم آخر براي برگزيدن شهردار جهان دو عضو هيات ژوري به آندره مانوئل لوپزا برادور راي دادند و 5 نفر به ادي راما. قابل ذكر است كه شهردار سال 2004 نمي تواند در انتخابات سال 2009 شركت كند، اما شهردار مكزيكوسيتي مي تواند در سال 2009 نيز كانديدا باشد. جايزه ادي راما توسط هنرمند فرانسوي مانوئل فراري طراحي شد و مجسمه ساز انگليسي كاسپر سوانكي آن را اجرا كرد.
قبل از ارايه طرح، فراري تا جايي كه امكان داشت در مورد شهرداران پيشرو در سال 2004 تحقيق كرد.
او گفت: مي خواستم بدانم چطور اين شهرداران چنين احساسات قوي را در شهروندان خود به وجود آورده اند. به عقيده وي تمام شهرداراني كه او مورد مطالعه قرار دارد، دو مشخصه مشترك داشتند؛ شجاعت و ايمان.
ادي راما
ادي راما متولد 1964، از اكتبر سال 2000 تاكنون شهردار تيرانا پايتخت كشور آلباني بوده است. وي شيوه هاي ضربتي را براي بهبود وضعيت تيرانا به كار برده و فردي است كه از گفتن نظراتش هراسي ندارد، گرچه اين شيوه وي منجر به به وجودآمدن صحبت هاي تندي با مسوولان و شهروندان شهرهاي ديگر شده است.
راما در حالي كه استاد عاليرتبه دانشگاه هنر تيرانا بود، در حين انقلاب ضدكمونيستي بسيار فعال بود، اما به خاطر فساد موجود در حزب دموكرات سرخورده شده و به مرور تبديل به مخالف جدي دولت قبلي شد، تا جايي كه در سال 1997 ماموران امنيتي، راما را تا سرحد مرگ كتك زدند. وي بعد از طي دوران طولاني نقاهت، به پاريس مهاجرت كرد. در سال 1998 هنگامي كه را ما جهت شركت در مراسم خاكسپاري پدرش شركت كرد، فاتوس نانو از او خواست تا وزير وزارت فرهنگ، جوانان و ورزش در دولت وي شود. با پذيرش اين پست، اولين اقدام راما تاسيس سينماهايي بود تا مردم از قرنطينه اي كه آنها را از ديگر جهانيان جدا مي كرد، بيرون بيايند. روز تاريخي زندگي راما زماني بود كه در سال 2000 با اخذ 57 درصد آرا، شهردار تيرانا شد. راما پس از تصدي رياست، وضعيت شهر را بسيار بهتر از گذشته كرده است، هرچند كه او متهم به فساد مالي و مديريت غلط منابع مالي است، اما شهروندان، راما را به خاطر شيوه ويژه اش و تميز كردن شهر دوست دارند. او با ساخت و سازهاي غيرمجاز برخورد كرد و شهر را از وجود ساختمان هاي غيرمجاز پاك كرد. در پروژه تميز و سبز سال 2000، 700/96 مترمربع فضاي سبز و پارك در شهر ايجاد و نزديك به يكهزار و 800 نهال درخت كاشته شد. راما همچنين دستور داد تا تمام ساختمان هاي قديمي شهر با رنگ هاي شاد، رنگ آميزي شود. اين رنگ ها به رنگ هاي ادي راما معروف شده است. راما همچنين سعي مي كند تا مردم را به پذيرفتن سهمي از مسووليت شهري ترغيب كند.
گرچه منتقدان وي بر اين باورند كه راما به جاي حل مشكلات اساسي شهر، چون كمبود آب آشاميدني و نيروي برق، بيشتر به فكر آرايش شهر است، اما راما كه خود يك هنرمند است، بر اين عقيده است كه شهردار تيرانا بودن بزرگترين هنر و جذاب ترين شغل در جهان است. راما، عقيده دارد سياست مثل يك هنر فكري است.