رو موهيوندر يكي از نطق هايش خطاب به هواداران حزب دموكرات هزاره كه او رهبري اش را برعهده دارد گفت قصد ندارد درمقابل آمريكا سر تعظيم فرود آورد
هفته گذشته «رو موهيون» رئيس جمهور جديد كره جنوبي طي مراسمي كه در آن تعداد قابل توجهي از رهبران و سياستگذاران ارشد منطقه و جهان حضور داشتند رسما قدرت را در دست گرفت. او كه از همان زمان انتخابش به رياست جمهوري كره جنوبي با اظهاراتش در مورد كره شمالي و تبيين روابط آينده اين كشور با ايالات متحده موجبات خشم واشنگتن را فراهم آورده است درست در روز برگزاري مراسم تفويض قدرت هم سخناني بر زبان آورد كه كالين پاول، وزير امور خارجه آمريكا را رنجاند.
درست هم زمان با برگزاري اين مراسم شمالي ها يك فروند از موشك هاي كوتاه برد جديد خود را بر فراز درياي ژاپن آزمودند. پرتاب اين موشك موجي را در منطقه و ايالات متحده به وجود آورد كه گمان مي رفت به تشديد تنش ها بين آمريكا و كره شمالي ختم شود اما رو در سخناني كه در حاشيه مراسم تحليف ايراد شد تاكيد كرد كره شمالي را نه به مثابه يك دولت ـ كشور جنايتكار كه به عنوان طرف مذاكره بايد نگريست. رو همچنين تصريح كرد قصد دارد سياست آفتاب درخشان اسلاف خود را دنبال كند و خواستار كاهش تنش ها در شبه جزيره كره شد.
كالين پاول، وزير امور خارجه آمريكا در واكنش به آزمايش جديد موشكي كره شمالي گفت اين آزمايش حائز اهميت نيست. پاول آزمايش مذكور را آزمايشي نمادين خواند كه با پرتاب يك موشك كوتاه برد با شعاع عملياتي در حدود يكصد كيلومتر از روي عرشه يك ناو جنگي انجام شده است.
طي ماه هاي اخير شبه جزيره كره از دو بعد در كانون توجه ايالات متحده و جهانيان قرار گرفته است. اولين مورد تنش با تصميم آمريكا براي قطع كمك هاي سوختي به كره شمالي سر برآورد.
در واكنش به اين تصميم پيونگ يانگ يكي از راكتورهاي هسته اي تعطيل شده اين كشور را مجددا فعال كرد و دوربين هاي كارگذاشته شده از سوي سازمان ملل متحد را برچيد. اين روند هر چند به درگرفتن جنگي لفظي بين پيونگ يانگ و واشنگتن ختم شد اما شبه جزيره كره زماني ملتهب شد كه رو، رئيس جمهور منتخب كره جنوبي تلويحا از مواضع دانشجويان كره اي طرفدار برچيدن پايگاه هاي نظامي آمريكا در كره جنوبي حمايت كرد. رو ۵۶ ساله كه فرزند خانواده كشاورز فقيري است شهرت امروز خود را مديون تلاش هايش در دهه ۸۰ براي مقابله با حاكميت تحت حمايت نظاميان در كره جنوبي است. رو در انتخابات ۱۹ دسامبر سال گذشته ميلادي با فاصله كمي از لي هوي چانگ رقيب خود پيشي گرفت و به رياست جمهوري كره جنوبي رسيد.
آنچه از همان بدو آغاز فعاليت هاي انتخاباتي رو موجب شد واشنگتن به او توجه خاصي نشان دهد اظهاراتش در قبال ماهيت و گستره روابط كره جنوبي با آمريكا بود. در طول مبارزات انتخاباتي او به صراحت گفت خواستار تعديل روابط با واشنگتن است و صداقت آمريكا در مقابل كره شمالي و اعمال فشار به پيونگ يانگ به بهانه گسترش فعاليت هاي هسته اي اين كشور و تهديدي كه آمريكا ادعا دارد اين فعاليت ها متوجه صلح و ثبات منطقه و جهان كرده است را مورد ترديد قرار داد. رو در يكي از نطق هايش خطاب به هواداران حزب دموكرات هزاره، حزبي كه او رهبري اش را برعهده دارد گفت: «قصد ندارد در مقابل آمريكا سر تعظيم فرود آورد. »
طرح درخواست هاي رو براي مذاكره مستقيم آمريكا و كره شمالي به رغم رد اين گزينه از سوي واشنگتن خشم مقامات آمريكايي را برانگيخت. او اندكي بعد به صراحت اعلام كرد كره جنوبي از اقدام نظامي عليه شمال حمايت به عمل نخواهد آورد. رو همچنين اخيرا گفته است: «ما نه خواستار جنگ با شمال هستيم و نه از فروپاشي كره شمالي حمايت مي كنيم. »
اظهارات و مواضع رو واكنش هاي متفاوتي را در بين متحدان اين كشور به دنبال داشته است. در حالي كه مطبوعات آمريكايي با خشم و عصبانيت كره جنوبي را به هم پياله شدن با دشمنان آمريكا متهم مي كنند و حتي برخي از پايان دوره دوستي دو كشور خبر مي دهند، ژاپني ها اعتقاد دارند خط مشي اي كه رو در پيش گرفته چندان هم خطا نيست.
بحران كره شمالي پس از آنكه آژانس انرژي اتمي در يكي از نشست هاي اخير خود با شركت نمايندگان بيش از ۶۰ كشور عضو، كره شمالي را ناقض تعهداتش در برابر معاهدات بين المللي منع تكثير و تحديد فعاليت هاي هسته اي شناخت و رسيدگي به اين مسئله را به شوراي امنيت سازمان ملل متحد واگذار كرد غامض تر شد. اولين راهكار براي تحت فشار قرار دادن كره شمالي پس از بررسي پرونده اين كشور در شوراي امنيت در نظر گرفتن تحريم هاي اقتصادي است كه با توجه به مشكلات عديده شمال اين مسئله مي تواند به مثابه تشديد قحطي و گرسنگي حاكم بر اين كشور باشد. پيونگ يانگ با نظر به مشكلات گسترده داخلي تصريح كرده است وضع تحريم عليه اين كشور را به منزله اعلام جنگ تلقي خواهد كرد.
در پي موضع گيري هاي كره شمالي، واشنگتن از فرصت به وجود آمده بهره جست و مواضع كره شمالي را مويد تهديدي دانست كه از سوي اين كشور متوجه جامعه بين المللي و خصوصا امنيت كره جنوبي و ژاپن است و مقامات آمريكايي اعلام داشتند مهار پيونگ يانگ يكي از اولويت هاي فوري سياست خارجي ايالات متحده است.
با تعميق تنش، شكاف بين كره جنوبي و آمريكا هم گسترش يافت. اين شكاف گام به گام و سلسله وار تداوم يافت تا آنجا كه كويزومي از احتمال تيره شدن روابط دو كشور و متزلزل شدن ائتلاف سه گانه كره جنوبي، ايالات متحده و ژاپن ابراز نگراني كرد. نخست وزير ژاپن كه براي برگزاري مراسم تحليف رو به پيونگ يانگ سفر كرده بود در ساعات پاياني روز سه شنبه با رئيس جمهور جديد جنوبي ها ديدار و گفت وگو كرد تا مانع از گسترش شكاف به وجود آمده بين سئول و واشنگتن شود. كويزومي توكيو را با اين جمله ترك كرد: «بايد روابطمان را با سئول تحكيم كنيم. »
در آن سوي اقيانوس آرام شرايط كاملا متفاوت است. آمريكايي هاي خشمگين از اظهارات رو كه حتي برچيدن پايگاه هاي آمريكا در كره جنوبي را هم نامحتمل ندانسته است كره جنوبي را به پشت كردن به آمريكا و انجام اقداماتي كه دوستي دوطرفه را مخدوش مي كند، متهم كردند. روزنامه كريستين ساينس مانيتور رو را از نقطه نظر كاخ سفيد و دولت بوش فردي دانست كه ممكن است به زودي به ژاك شيراك آسيا تبديل شود. اين روزنامه مواضع رو در مورد كره شمالي را مشابه ديدگاه هاي شيراك در قبال عراق مي داند كه مي تواند به عاملي تفرقه انگيز تبديل شود. در ادامه به اعتراض برخي اعضاي كنگره اشاره شده است كه مي پرسند چرا آمريكا بايد ۳۶ هزار نيروي خود را در كشوري مستقر كند كه رو هدايت آن را برعهده دارد. هرچند ساينس مانيتور صراحتا از احتمال امحاي ائتلاف بين آمريكا و كره شمالي سخن مي گويد نيويورك تايمز، تأثيرگذارترين و قدرتمندترين روزنامه آمريكا بي آنكه از اظهارات و مواضع رو سخن به ميان آورد از سياست هاي آمريكا در آسيا انتقاد مي كند و سياست هاي دولت بوش را عامل ايجاد اختلاف در اين قاره مي داند! اين روزنامه مرمت و احياي روابط دوستانه دو كشور را از مهم ترين وظايف پاول مي شمارد كه بايد مانع فروپاشي اين اتحاد استراتژيك و حياتي شود.