• «مدل ايراني» مطرح نيست
نيروهاي مختلف سياسي در عراق، پياده شدن سيستمي نظير «جمهوري اسلامي» در اين كشور را مورد ترديد قرارمي دهند. «محمد باقر حكيم» رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در اين باره گفته: «ما قادر به مقايسه مردم عراق و ايران نيستيم. ساختار شخصيت مردم عراق با ايرانيان متفاوت است. ما نبايد انقلاب ايران را عيناً، در عراق پياده كنيم. لزومي ندارد كه رژيم عراق در دست مردم مذهبي باشد.» «رشيد قوي ليب» عضو شوراي رهبري حزب كمونيست عراق نيز راهپيمايي اربعين در كربلا را به معني درخواست تشكيل حكومت اسلامي در عراق ندانسته و گفته: «بعد از ۳۵ سال جو سركوب و اختناق كه حتي در آن نيروهاي شيعه هم نمي توانستند مراسم مذهبي خود را به جاي آورند، اين گونه مراسم كاملاً طبيعي بود. حتي طبيعي بود كه عده اي خواستار حكومت اسلامي باشند، اما من هرگز نشنيده ام كه مردم خواستار دولتي اسلامي براساس مدل ايران باشند. همه مردم عراق خواستار يك كشور مستقل هستند.» سيد «محمد حسين فضل الله» نيز اظهار داشته: «تصور نمي كنم كه موضوع حكومت ديني، اكنون، در عراق مطرح باشد. در طول تاريخ مرجعيت شيعه، كشمكشي ميان آنان بروز نكرده و بيشتر مراجع شيعه هم غيرعرب بوده اند. خودداري شيعيان عراق، از شركت در موقعيت هاي سياسي كه اشغالگران بر آن نظارت دارند، بيانگر مخالفت آنان با مشروعيت بخشيدن به اشغالگري است.»
• تعطيلي دفتر خبري سازمان ملل
يك راديو فارسي زبان خارج از كشور خبر داده كه با درخواست وزارت اطلاعات، قرار است دفتر خبري سازمان ملل در تهران تعطيل شود. اين دفتر كه از يك سال پيش فعاليت خود را آغاز كرده بود، خبرهاي مختلفي در عرصه هاي سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي را از ايران جمع آوري و براي تهيه بولتن داخلي سازمان ملل آن را آماده مي سازد. سازمان ملل چنين دفاتري را در نقاط مختلف دنيا دارد. گزارش هاي دفتر خبري سازمان ملل، در جريان سفر اخير گزارشگران حقوق بشر به تهران مورد استفاده آنها قرار گرفته بود.
• باز هم ماجراي «نيك براون»
روزنامه «آفتاب يزد» كه نزديك ترين روزنامه به رئيس مجلس محسوب مي شود، روز شنبه در يادداشتي به پاسخگويي از انتقادهاي يك روزنامه جناح مخالف خود پرداخت كه به ديدار كروبي با سفير انگليس اعتراض كرده بود. اين روزنامه، ديدار كروبي با سفير انگليس را «تاييدكننده ديدگاهي كه معتقد به نفوذ انگليس ها در ساختار ديپلماسي ايران است» دانسته بود. آفتاب يزد در پاسخ به اين انتقاد نكاتي را متذكر شده و از جمله نوشته: «با توجه به برخي سوابق امر، اين اتهام غيرمنصفانه بيش از عناصر وابسته به جناح چپ، در ميان مردم متوجه برخي نزديكان جناح راست است.»
•سوخت اصلاح ناپذيري
«علي تاجرنيا»، عضو كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي مجلس در مورد جمع بندي فراكسيون دوم خرداد مجلس براي موضع گيري در صورت رد لوايح خاتمي گفته: «جريان اصلاح طلب و مردم، به اين نتيجه رسيده اند كه مماشات و رفتار اصلاح طلبانه در مقابل مجموعه اي كه مي خواهد با خواست مردم مخالفت كند، فايده اي ندارد. حركت اصلاحات و چهره ها و جريانات، سوخت پروژه هايي شدند كه به نوعي، به اصلاح ناپذيري، كمك مي كنند.»
• استقبال از «رفراندوم»
«اكبر اعلمي» نماينده تبريز هم خبر داده كه از ميان سه گزينه «استعفاي دسته جمعي»، «رفراندوم» و «ادامه وضع موجود» اغلب نمايندگان اصلاح طلب از به همه پرسي گذاشتن لوايح خاتمي حمايت مي كنند. او اين مطلب را براساس يك نظرسنجي دانسته كه اخيراً در مورد چگونگي موضع گيري جناح اكثريت در صورت رد لوايح از سوي شوراي نگهبان توسط فراكسيون دوم خرداد انجام شده است. در اين حال، روزنامه «جمهوري اسلامي» در خبري از «توزيع محدود فرم هاي نظرسنجي ميان نمايندگان اكثريت» خبر داد و نوشت كه هدف از اين اقدام آن است كه «آنها قصد دارند گزينه «استعفا» را به عنوان نتيجه نظرسنجي اعلام نمايند. » اين روزنامه افزوده كه «رسيدن به اين گزينه فقط براي تبليغ و وارد كردن فشار سياسي بر شوراي نگهبان است و نه استعفا.»
• ايراني ها سخت گيرتر از آمريكايي ها
در روز كمك به مردم عراق، بزرگ ترين محموله اهدايي از سوي دفتر آيت الله سيستاني در قم، در حين عبور از ايران با مشكلات زيادي مواجه شده است. سايت «بازتاب» با اعلام اين خبر به نقل از يكي از مسئولان دفتر آيت الله سيستاني نوشت: «اين كمك ها كه توسط ۲۱ كاميون براي مردم عراق فرستاده شده در بين راه با سخت گيري هاي متعدد روبه رو شده است اما همراهان كمك ها پس از رسيدن به عراق، طي تماس هايي كه از كربلا و نجف داشته اند، اظهار كرده اند كه در داخل عراق مشكلي نداشته اند و از سوي سربازان آمريكايي هيچ مشكلي براي آنها به وجود نيامده و عبور كاروان در داخل عراق بدون سخت گيري بوده است. »
• عسگراولادي و زندانيان سياسي
«حبيب الله عسگراولادي»، دبير كل موتلفه اخيراً گفته: «آزادي هاي سياسي در ايران، تضمين شده است. ولي اگر افرادي در آزادي بيان، رعايت مصالح و منافع ملي را نكنند و با دشمن همگرايي كنند، طبق قوانين كشور متخلف هستند. » وي در پاسخ به جريان طيفي از فعالان جريان اصلاح طلب كه معتقدند براي اينكه خطر آمريكا را كاهش دهيم، بايد زندانيان سياسي را آزاد كنيم، گفت: «اولاً تعداد زندانيان به اصطلاح سياسي در ايران، بسيار كم است، ثانياً اين زندانيان، اغلب به جرم اهانت به مقدسات الهي و اعتقادات مردم به زندان افتاده اند، ثالثاً جرم ديگر آنها همگرايي با آمريكا است. لذا ربطي به اين ندارد كه رهايي آنها خطر آمريكا را كاهش دهد يا افزايش ندهد. »