• جلسه پس از رايزني
ظاهراً قرار است جلسه فوق العاده اصلاح طلبان مجلس براي لوايح خاتمي پس از شكست رايزني ها به ميزباني فراكسيون مشاركت برگزار شود. يك عضو ارشد فراكسيون مشاركت در اين باره گفته كه اين جلسه براي بررسي موضوع راهكارهاي مقابله با رد لوايح خاتمي از سوي شوراي نگهبان و تصميم گيري در مورد نظرسنجي انجام شده اخير است و از اعضاي ساير فراكسيون هاي اصلاح طلب نيز دعوت شده است. اين نماينده همچنين از شكست رايزني هاي كروبي با شوراي نگهبان و برخي مقامات خبر داده و افزوده: «با اين اتفاق، حمايت نمايندگان اصلاح طلب از گزينه هاي رفراندوم و استعفا در مورد لوايح خاتمي افزايش يافته است. »
• «وفاق ملي» با حضور اپوزيسيون
سايت «رويداد» روز شنبه خبر داد كه در جلسه اخير مجمع روحانيون مبارز كه با حضور خاتمي و كروبي تشكيل شده بود، اعضاي شوراي مركزي اين تشكل بر ضرورت اقدامات عملي در جهت تحقق «وفاق ملي» در شرايط كنوني منطقه تأكيد كرده اند. در اين ديدارها، خواسته شده تا در مورد انسداد قانونگذاري و مشكلات مجلس چاره انديشي شود. بنابراين گزارش در پي اين تصميم دو عضو ارشد مجمع ديدارهايي را با مقام هاي عالي نظام آغاز كرده اند. همچنين، آنان با حضور در جلسه كميسيون سياسي مجمع تشخيص خواستار تدوين طرحي براي فعاليت و حفظ حقوق كليه جريان هاي سياسي و از جمله نيروهاي اپوزيسيون غيرمسلح شده اند. اين خبر حاكي است كه فراكسيون دوم خرداد مجلس نيز در حال تهيه نامه اي خطاب به مقامات عالي نظام در خصوص «لزوم اعتمادسازي بين مردم و نظام» است. در اين نامه حفظ آزادي ها و حقوق مدني شهروندان، آزادي مطبوعات و آزادي زندانيان سياسي به عنوان راهكارهاي ايجاد وفاق ملي و اعتمادسازي عنوان شده است.
• جنگ آنها و جاده هاي ما
روزنامه «ياس نو» اوايل اين هفته در صفحات خود يادداشت كوتاهي را به نقل از يك كارشناس سازمان حمل و نقل و ترافيك شهرداري چاپ كرده كه جالب توجه است. در اين يادداشت آمده: «درجريان جنگ ۲۱ روزه آمريكا عليه عراق براساس آمار رسمي پنتاگون تلفات نيروهاي آمريكايي در مجموع ۱۲۸ نفر بوده كه از اين تعداد ۱۸ نفر به علت اتفاقات مختلف كشته شدند. . . هنگام نبرد ۲۱ روزه درعراق كه نيروهاي مهاجم تنها ۱۲۸ كشته را متحمل شدند، هنگامه اي در جاده هاي ايران برپا بود، كارزاري كه بنا بر گزارش رسمي سازمان پزشكي قانوني متأسفانه تنها در عرض ۱۵ روز ۱۳۳۶ نفر در سوانح رانندگي و حوادث جاده اي جان خود را از دست دادند. آماري كه مويد ۶/۱۳ درصد افزايش نسبت به سال گذشته بود و تأسف بارتر آنكه اغلب كشته شدگان در گروه سني ۲۱ تا ۳۰ سال قرار داشتند. »
• واكنش دولت به اظهارات خطيب
به دنبال اظهارات اخير «آيت الله احمد جنتي» دبير شوراي نگهبان در خطبه هاي نمازجمعه كه رسانه هاي جهان از آن به عنوان «دعوت رسمي ايران از شيعيان عراقي براي قيام عليه آمريكا» نام بردند، سخنگوي دولت نسبت به اين امر موضع گيري كرد. «عبدالله رمضان زاده» گفت كه محافل سياسي ديگر بايد مسير دولت را دنبال كنند و از برداشت هاي سياسي در زمينه چنين مسئله حساسي پرهيز كنند. سايت «اينترنتي امروز» متعلق به اصلاح طلبان نيز علاوه بر انتقاد از جنتي، به خاطر آنچه كه آن را «اظهارات غيرمسئولانه» خوانده، صدا و سيماي جمهوري اسلامي را نيز به خاطر پخش اين اظهارات مورد اعتراض قرار داده است. اين سايت از دولت خواست تا روشن سازد اظهاراتي از اين دست موضع رسمي ايران نيست.
• قاضي صلاحيت دارد
درحالي كه چندي پيش دو تن از استادان سرشناس رشته حقوق در اظهارنظري تشخيص مفهوم دولت متخاصم را در صلاحيت قاضي دادگاه ندانسته بودند، روزنامه رسالت در يادداشتي به قلم فارغ التحصيل رشته حقوق جزا با رد نظر طرح شده استدلال كرد كه تشخيص مفهوم دولت متخاصم در صلاحيت قاضي است. در اين يادداشت آمده است: در خصمانه بودن رفتار آمريكا با جمهوري اسلامي ايران هيچ ايراني كوچكترين ترديدي ندارد. . . اختلاف نظر در يك اصطلاح يا يك مفهوم حقوقي و يا در يك استنباط حقوقي بين حقوقدانان امري كاملاً رايج است كه همه دانش آموختگان اين رشته به آن واقف اند ولي هرگز اين امر موجب نمي شود كه قاضي را در انشاي راي مجبور به پيروي از يك مفهوم خاص و يا يك استنباط حقوقي خاصي نمود. . . قطعاً به مفهوم دولت متخاصم وقوف داشته و آن را دولت در حال جنگ مسلحانه نمي دانسته اند.
•تلاش آمريكا براي انزواي ايران
كالين پاول، وزير امور خارجه آمريكا اعلام كرده است كه ايالات متحده درصدد انزواي جهاني ايران است و در اين راستا از هيچ كوششي فروگذار نخواهد كرد. به گزارش سايت اينترنتي «القناه» پاول تأكيد كرده است كه واشنگتن در كنار تحريم و انزواي ايران تلاش مي كند تا ارتباط خود را با تهران بر سر مواضع حساس مثل وضعيت جنوب عراق و مبارزه با سازمان تروريستي القاعده حفظ كند. وي كه از شبكه تلويزيوني «ان بي سي» سخن مي گفت، تاكيد كرد «تا آنجا كه بتوانيم، ايران را تحت فشار قرار خواهيم داد تا اين كشور، از حمايت گروه هاي فلسطيني و همچنين فعاليت هاي هسته اي دست بردارد. » پاول در مورد آغاز هرگونه جنگ عليه ايران اعلام كرد: «ما هنوز در اين مورد به جمع بندي كامل نرسيديم و درصدد هستيم تا به هر شكل ممكن، بر سر برخي موضوعات از طريق گفت وگو با ايران كنار بياييم. »
وزير امور خارجه آمريكا همچنين گفت: نتايج حاصله از جنگ عراق به ما خواهد گفت كه جنگ به كشور ديگري را شروع كنيم يا خير؟ وي تصريح كرد: ما به دقت مواضع ايران را در قبال جنوب عراق تحت نظر داريم، چرا كه جمهوري اسلامي ايران به دليل بهره مندي از مذهب شيعه، مي تواند در اين منطقه تأثيرگذار باشد.