• رمان به روايت كميك استريپ
نوشتن در غربت و درباره وطني كه سال ها از آن دور بوده اي از جمله دغدغه هايي است كه ذهن بسياري از نويسندگان دور از وطن را به خود مشغول مي كند. تعداد آثاري از اين دست بسيار زياد است، قصه هايي پر از نوستالژي، گاهي تلخ و گاهي هم شيرين. البته هميشه هم نتيجه چنين آثاري درخشان نيست، اما نمونه هاي درخشان هم در بين آن يافت مي شود. «پرسپوليس» هم عنوان كتابي است كه مرجانه ساتراپي، نويسنده جوان اين كتاب، در غربت نوشته، البته به شكل كميك استريپ. كتاب صد و پنجاه و سه صفحه است و از آن نشانه هاي كاملاً بارز ادبيات پست مدرن است. كتاب تصويرسازي شده و به نظر مي رسد كه اين تصويرسازي در فهم كتاب كمك بسياري كرده. پرسپوليس داستان دختربچه اي است كه در خانواده اي متوسط و تحصيلكرده زندگي مي كند، خانواده اي كه روحيه اي مبارز و سياسي دارند و عليه رژيم شاه فعاليت مي كنند.
مارجي، شخصيت اول كتاب، ظاهراً پيش مادربزرگ اش زندگي مي كند. جايي كه هر روز شاهد دردهاي جسماني مادربزرگ اش و جلسات سياسي والدين اش با دوستان آن ها است، همان جايي كه مارجي تصميم مي گيرد منجي عالم شود و مادربزرگ و پدر و مادرش را از اين همه درد و رنج خلاص كند. او كم كم بزرگ مي شود و مي فهمد زندگي آن طور كه مي خواهد بر وفق مراد نيست. جايي كه پدرش از اختلاف طبقه ها صحبت مي كند و معتقد است كه مارجي نبايد با افراد پايين تر از طبقه خود معاشرت كند. مارجي ۱۴ ساله كه مي شود والدين اش او را كه در يك دبيرستان فرانسوي درس خوانده براي ادامه تحصيل به اين كشور مي فرستند و كتاب با تصوير دست هاي فشرده مارجي برشيشه هاي سالن ترانزيت فرودگاه تمام مي شود. ظاهراً كتاب با توجه به كميك استريپ بودن اش فروش خوبي داشته است. به نظر مي رسيد تصاوير كارتوني كه آدم ها همه كودكي شان را با آن ها گذرانده اند راه را براي كشف خودآگاهي آدم ها باز مي كند. ظاهراً تصويرگران آمريكايي فضاي داستان هاي خود را دوست دارند كه با ابهام و ايهام نشان بدهند، اما كميك استريپ ساتراپي فضايي پر از شور و هيجان و شوخ طبعي دارد. ساتراپي كه خودش اين كتاب را تصويرسازي كرده فضايي جاندار براي كارش در آورده، فضايي سياه و سفيد كتاب به زبان انگليسي نيز ترجمه شده است.
• جنگ به روايت آمريكا
ظاهراً جنگ آمريكا و عراق همه ناشران آمريكايي را به اين فكر انداخته كه موضوع جنگ را به نويسندگان خود سفارش بدهند و كتاب هايي با اين مضمون روانه بازار كنند. آنچه مهم است رقابت ناشران است و اين كه كي كتاب اش را زودتر روانه بازار كند. اين جور كه به نظر مي رسيد تا اوايل ۲۰۰۵ كتاب با موضوع جنگ است كه روانه بازار خواهد شد. ظاهراً مسئله ۱۱ سپتامبر بدجوري روي ذهن و حافظه آمريكايي ها تاثير گذاشته و از آن تاريخ است كه آمريكايي ها علاقه مند به خواندن اين جور كتاب ها شده اند. انتشارات «Seven Stories Press» مجموعه مقالاتي را در مورد جنگ منتشر خواهد كرد كه مقدمه آن را قرار است كورت ونه گات بنويسد كه خودش با نوشتن رمان هاي «سلاخ خانه شماره پنج» و «شب مادر» دستي در نوشتن داستان هايي با مضمون جنگ دارد. ناشران معتبر هم نخواسته اند از قافله جنگ عقب بمانند، از جمله هارپركالينز و رندوم هاوس كه قرار است كتاب هاي خود را تا اواخر سال ۲۰۰۴ به بازار بفرستند. ظاهراً خوابي كه آمريكا براي كشورهاي ديگر ديده، تا سال ۲۰۰۴ ادامه خواهد داشت. ببينيم و تعريف كنيم.
• قصه هاي كودكان به روايت علم
فكر نمي كنم كسي توي دنيا باشد كه نشنال جئوگرافيك معروف را با حاشيه زردرنگ اش نشناسد. اين مجله سال ها است كه جاي خود را در دل مخاطبان اش پيدا كرده و براي خودش كياوبيايي دارد. امسال هم قرار است نشنال جئوگرافيك براي گروه سني ۶ تا ۱۰ سال كتاب هايي منتشر كند. «وحوش حياط خلوت»، «پرندگان شكار»، «ستارگان»، «خانه اي روي ماه: زندگي در مرز فضا» از جمله كتاب هايي است كه قرار است منتشر شود. «وحوش حياط خلوت» قصه حيواناتي است كه انگار اگر در حياط خلوت خانه ات هم از آن ها مواظبت كني هيچ اتفاقي نمي افتد مثل راكون ها، ماهي ها و بعضي پرنده ها. «پرندگان شكار» در مورد پرنده هايي است مثل شاهين كه در همه قاره ها زندگي مي كنند. در مورد خانه و زندگي و نوع شكارشان. «ستارگان» كه براي كودكان ۴ تا ۸ ساله طراحي و نوشته شده قصه پسربچه اي است كه با يك سگ پرنده دوستان اش را به كهكشان مي برد و در مورد خورشيد و ستاره هاي درخشان با آن ها صحبت مي كند و بالاخره اين كه قصه «خانه اي روي ماه» به كودكان مي گويد كه زندگي روي ماه چه شكلي است و موادي كه روي ماه يافت مي شود چندان تفاوتي با زمين ندارد.