• يادبود
دكتر اصغر نيشابوري يكي از مشهورترين استادان دانشگاه تبريز در اثر ابتلا به سرطان معده در سن ۶۱ سالگي و در بيمارستان كليوي اميرالمؤمنين تبريز چشم از جهان فروبست. وي از سال ۱۳۴۶ در زمينه هاي متنوعي به تدريس اشتغال داشته و مقالات و كتاب هاي فراواني نيز از او برجاي مانده است. از جمله كتاب هاي وي مي توان به اكولوژي عمومي (۱۳۶۴)، نقد و بررسي نظريه هاي تكاملي (۱۳۶۶) و جغرافياي زيستي (۱۳۶۴) و مكانيزم هاي تحول در موجودات زنده (۱۳۶۹) اشاره كرد. از دكتر نيشابوري گفت وگويي تحت عنوان «هيچ چيز نهادينه نمي شود» در شماره دوم همشهري ماه به چاپ رسيده بود. در آن گفت وگو وي بر اهميت خودكفايي و رابطه ميان علم و ثروت تأكيد داشت. وي از چهار سال پيش با اين بيماري دست به گريبان بود تا آنكه دو ماه پيش مشكل شدت يافت و پس از عمل و چند ساعت بستري در حالت كما در ساعت ۵/۱۲ روز هشتم ارديبهشت درگذشت. قابل ذكر است كه از طرف دانشجويان و جمعي از دوستان وي مراسم بزرگداشتي در محل دانشگاه تبريز برگزار شد.
• بيني هاي الكترونيكي
با استفاده از يك بيني الكترونيكي تشخيص زودهنگام سرطان ريه در انسان امكان پذير شد. طرز كار اين بيني الكترونيكي بسيار ساده بوده و تنها از طريق فرو بردن هوا به ريه ها مي تواند به وجود سرطان ريه پي ببرد. اگر چه تعدادي از متخصصين سرطان با ديده شك به اين مسئله نگاه مي كنند اما مخترعين اين وسيله از دانشگاه رم اميدوارند كه بتوانند با كمك اين وسيله الكترونيكي به يك تست ساده تنفسي براي تشخيص بيماري در مراحل اوليه آن دسترسي پيدا كنند. پژوهشگران معتقدند كه بيماري هاي مختلف باعث مي شود كه تركيبات متفاوتي در ترشحات خارج شده از سيستم تنفسي ديده شود. به عنوان مثال در بيماران مبتلا به سيروز كبدي، آلفاتيك اسيدها و در بيماران مبتلا به ناراحتي هاي كليوي، دي و تري متيل آمين ها در ترشحات خارج شده از سيستم تنفسي آنها ديده مي شود. افراد مبتلا به سرطان ريه نيز مخلوطي از مشتقات آلكان ها و بنزن ها را همراه با ترشحات تنفسي خود به بيرون دفع مي كنند. در حال حاضر پژوهشگران هيچ دليلي براي توضيح چنين مسائلي ندارند.
• مزيت اصوات مادون صوت
به نظر مي رسد كه ببرها با اتكا به غرش با صداهاي با فركانس پايين - انسان قادر به شنيدن اين صداها نيست - رقيبانشان را از قلمرو خود رانده و همچنين اقدام به جفت يابي مي كنند. اين كشف ممكن است توضيح دهد كه چگونه جانوران مي توانند قلمروهاي بزرگ شكار را براي خود حفظ كرده و همچنين به حفاظت گرايان در حمايت از گونه هاي در خطر انقراض كمك كند. ببرها به هنگام ديدن يكديگر اقدام به توليد صداهاي متنوعي از خود - از نعره هاي عميق گرفته تا خرت خرت كردن - مي كنند. در اين هنگام معمولاً از يك نعره عميق و به دنبال آن يك غرش براي تهديد رقباي خود استفاده مي كنند. ئي دي والش (ED Walsh) از بيمارستان ملي تحقيقاتي بويزتاون در اوماهاي نبراسكا معتقد است كه صداهاي با فركانس پايين نسبت به صداهاي با فركانس بالا به مراتب داراي تاثير بيشتري بوده و همچنين بسيار كمتر تحت تاثير شرايط اقليمي همچون رطوبت قرار مي گيرد. علاوه بر اين صداهاي با فركانس پايين كمتر تحت تاثير پوشش زمين قرار مي گيرد. اين مسئله براي ببرهاي ساكن جنگل بسيار حائزاهميت است.
• درك تازه از زمان
پژوهشگران آمريكايي دريافته اند هنگامي كه افرادي كه به طور مستمر سيگار مي كشند اين عادت خود را كنار بگذارند درك و فهم شان از زمان تا ۵۰ درصد افزايش مي يابد. آنها معتقدند اين فرآيند همان اندازه كه دستخوش فرآيندهايي زيستي است تحت تاثير فرآيندهاي رواني و رفتاري نيز هست. لورا كازينو كلين (L.Cousino Klein) روانشناس دانشكده پزشكي از دانشگاه ايالتي پنسيلوانيا كه سرپرستي تيم تحقيقاتي در اين زمينه را نيز به عهده دارد معتقد است افراد سيگاري به هنگام ترك سيگار بسيار تندخو و بداخلاق شده و احساس مي كنند كه زمان بسيار كندتر از حالت معمول به پيش مي رود. او مي گويد كه دير سپري شدن زمان مي تواند با احساس پرخاشجويي و عصبانيت فرد نيز ارتباط داشته باشد. در واقع اختلال در درك زمان در افراد سيگاري كه اقدام به ترك سيگار مي كنند مي تواند ناشي از احساس استرس و تنش بالا و ناتواني آنها براي جمع كردن حواسشان يا نامهربان بودن آنها باشد.