براي حفظ منابع جنگلي از تجارب گذشته و نظرات كارشناسان پند بگيريم
ضرورت تجديد نظر سريع در قانون واگذاري جنگل ها
|
|
براساس برخي خبرها سازمان جنگلها و مراتع درصدد ايجاد كمربند حفاظتي به گرد جنگلهاست تا از اين منابع حفاظت كند. ظاهراً، جلوگيري از قاچاق چوب و همچنين نفوذ دامداران و چراي دام، از هدف هاي اوليه چنين طرحي مي باشد. اين طرح به جاي خود مي تواند نسبت به هدف هاي در نظر گرفته شده، موفقيت هاي احتمالي هم داشته باشد. اما آ نچه كارشناسان نسبت به روند نابودي جنگلها در ايران به ويژه جنگلهاي نادر و با ارزش شمال بارها و بارها هشدار داده و مي دهند، بيشتر مربوط به نحوه بهره برداري از جنگلهاست كه از طريق واگذاري جنگلها به پيمانكاران مختلف، تحت نام هاي گوناگون و حتي تعاوني... صورت مي گيرد. در مقايسه با خسارات و زيان هايي كه با اين روش نادرست بهره برداري از جنگلها به عنوان مزرعه چوب، در ايران صورت گرفته است، سهم عوامل ديگر از جمله دامداران سنتي جنگل نشين- بسيار ناچيز است. سالهاست كه كارشناسان جنگل ها و مراتع مي گويندكه بايد در قانون واگذاري جنگل ها و مراتع تجديد نظر شود و نسبت به اين باور كه جنگل هاي شمال كشور ما كه آخرين بازمانده از گونه هاي بسيار كمياب جنگل هاي دوران سوم مي باشد، به مثابه مزرعه چوب بايد تجديدنظر صورت بگيرد، پاي فشرده اند، اما متأسفانه مسئولان مربوطه به جاي پرداختن به علت اصلي نابودي جنگلها، علل فرعي را پيش مي كشند و يا به قولي فرافكني مي كنند. سازمان جنگلها و مراتع مي تواند از طريق دولت طرح تجديد نظر در قانون واگذاري جنگلها و مراتع را كه اوايل دهه هفتاد به تصويب رسيده و پيامدهاي فاجعه باري را براي منابع جنگلي ايران رقم زده است، پيگيري كند. درشت نمايي سهم جنگل نشينان و عوامل انساني در تخريب جنگل نوعي فرافكني و دور شدن از واقعيت هاي موجود است. بارها كارشناسان و علاقه مندان به حفظ منابع جنگلي با صراحت گفته اند كه حتي انتخاب گزينه واردات چوب از خارج با در نظر گرفتن ارزش افزوده حفظ جنگل هاي شمال ايران به مراتب باصرفه تر است. چرا دستگاههاي مسئول به اين هشدارها توجه كافي مبذول نمي دارند. حفظ و حراست از جنگلها كار تازه اي نيست كه دستگاههاي مسئول بر اساس طرح هاي متكي به آزمون و خطا، آن را به اجرا درآورند. سالها پيش ، گارد جنگلي متشكل از يگان هايي كه براي حفظ جنگل ها آموزش ديده بودند، با همكاري ادارات جنگلباني اين وظايف را به خوبي انجام مي دادند، چرا از تجارب گذشته پند گرفته نمي شود؟ لاجرم راه حفظ و صيانت از جنگلهاي ايران به ويژه جنگلهاي شمال كشور را مي توان در راهكاري بر اساس پيشنهادهاي زير خلاصه كرد:
۱- تجديد نظر در قانون واگذاري جنگلها و مراتع كه مستمسكي براي بهره برداري بي رحمانه از جنگلها از طريق نفوذ و رانت شده است.
۲- تشكيل يگان ويژه حفاظت از جنگلها بر اساس تجربه موفق گارد جنگل سابق كه متشكل از سربازان وظيفه و پاسگاههاي مستقر درمناطق جنگلي بود.
۳- شناسايي دقيق جمعيت جنگل نشين و دامداران سنتي و در نظر گرفتن سهم عادلانه و پايدار براي اين قشر زحمتكش از هموطنان ما كه ميزان خسارات احتمالي ناشي از آنها در جنگل در مقايسه با بهره برداران گوناگون كه بر منابع جنگلي كشور چنگ انداخته اند بسيار ناچيز است و با اندكي دقت و بازشناسي و كاهش جمعيت دامهاي مازاد مي توان، تعادل را به وجود آورد.
طرح ايجاد كمربند حفاظتي به گرد جنگلها تا حد زيادي غيرواقعي به نظر مي رسد. مي توان با ايجاد پاسگاههاي جنگلباني بر مبناي تجارب پيشين با استفاده از نيروهاي كادر و وظيفه تحت نظارت قانوني جنگلبانان مسئول و وظيفه شناس اين مهم را به انجام رساند. اما موفقيت هر طرحي در زمينه حفظ منابع جنگلي ايران مشروط به تجديد نظر سريع در قانون واگذاري جنگل هاست كه متأسفانه دستگاههاي مسئول كمتر به آن حساسيت نشان مي دهند و همواره، روستاييان جنگل نشين و دامهاي محدود آنها را علت العلل تخريب و نابودي جنگلها جلوه داده اند.
تقي صائمي
|