شوراي اقتصاد بررسي مي كند
آزادسازي صادرات كالاهاي يارانه دار
وزارت بازرگاني خواستار تعيين شرايط صدور كالاهاي يارانه اي شد.
به گزارش خبرنگار ما در پي ارائه پيشنهادي مبني بر تعيين شرايط صدور كالاهاي يارانه اي از سوي وزارت بازرگاني، شوراي اقتصاد بررسي راهكارهاي صدور اين كالاها را در دستور كار قرار داد.
طبق قوانين جاري در حال حاضر صادرات كليه كالاها بدون دريافت مجوز آزاد است اما «عتيقه»، «منابع ژنتيكي» و «كالاهاي يارانه دار» از شمول اين حكم كلي مستثني شده اند.
در صورت تصويب شوراي اقتصاد صدور كالاهاي يارانه دار نيز طبق مقررات جديدي كه از سوي اعضاي اين شورا به تصويب خواهد رسيد آزاد خواهد شد.
پودرهاي شوينده، كالاهاي اساسي، پنير، شير، شيرخشك و... از جمله اقلامي هستند كه دولت با پرداخت يارانه به آنها سعي در كنترل قيمت ها دارد.
در حال حاضر بخش عمده اي از اين اقلام خصوصاً در مورد كالاهايي چون گندم، آرد، سوخت و... به صورت قاچاق از كشور خارج مي شوند.
مقصد عمده اين كالاها نيز كشورهاي اطراف ايران است در حالي كه با آزادسازي صادرات اين كالاها در قالب شرايط مشخص امكان قطع قاچاق و از بين بردن اين مشكل عمده فراهم خواهد بود.
برخي كارشناسان معتقدند آزادسازي صادرات كالاهاي يارانه دار سرمايه گذاري براي توليد اين كالاها را نيز افزايش داده و بخش خصوصي رغبت به حضور در اين صحنه را خواهد يافت چرا كه شرايط فعلي سبب شده سرمايه گذاري در اين بخش فاقد صرفه و صلاح اقتصادي باشد. به همين دليل دولت به سرمايه گذار عمده براي توليد و واردات اين كالاها تبديل شده كه البته شرايط انحصاري را نيز به وجود آورده است.
آزادسازي صادرات كالاهاي يارانه دار اولين گام براي ايجاد نظام هدفمند يارانه هاست.
پيش از اين مشكلاتي در زمينه قاچاق گسترده قير وجود داشت كه با يكسان سازي نرخ قير در بازار داخلي و بازارهاي جهاني اين معضل از ميان رفت.
با اين حال مقرر شده است مكانيزم فعلي جداي از مكانيزم يكسان سازي قيمت ها باشد.
|