سالگرد آزادي خرمشهر
شهر حماسه
امروز رژيم صدام حسين كه آغازگر جنگي با ميلياردها دلار خسارات مادي و جان باختن حدود ۳۰۰ هزار تن از دو طرف و صدها هزار مجروح و معلول بود از ميان رفته و اين نخستين سالي است كه ايران جشن پيروزي نبرد خرمشهر را در غيبت صدام حسين برگزار مي كند
مقاومت مردمي در خرمشهر نمود پايداري و اتحاد در برابر دشمن خارجي بود تا آنجا كه شرايطي كاملاً نابرابر به لحاظ نظامي مقاومت هاي مردمي سقوط خرمشهر را يك ماه به تأخير انداخت
|
|
رامين رادنيا
۲۱ سال گذشته است. روزي كه شهر بندري و زيباي خرمشهر طي عمليات گسترده نظامي با عنوان بيت المقدس آزاد شد و جشن و شادي سراسر كشور را فرا گرفت، شور و هيجان سوم خرداد سال ۱۳۶۱ بعدها كمتر در جريان وقايع ملي ديده شد. جوانان و نوجواناني كه خاطره شادي مردم در جريان پيروزي تيم ملي فوتبال ايران در مسابقات جهاني را به ياد دارند شايد آن زمان به دنيا نيامده و يا دوران كودكي را سپري مي كردند و خاطره اي برايشان ثبت نشده است اما بزرگ ترها به ياد دارند كه آن روز بعد از آنكه آزادي خرمشهر از راديو و توسط گوينده خبر اعلام شد، مردم طمع پيروزي سربازان ايراني در جبهه هاي نبرد را چشيدند و آن زمان احساس مي شد كه اين پيروزي پايان زودهنگام جنگ را نيز به دنبال دارد اما ۶ سال ديگر زمان نياز بود تا جنگ ايران و عراق با تضعيف شدن دو طرف پايان يابد. جنگي كه صدام آن را نبرد قادسيه مي خواند و در سر داشت كه ظرف چند هفته خوزستان را به سرزمين عراق ملحق كند و نشان دهد كه سردار اول كشورهاي عربي است و مي تواند حالا كه دستش به اسرائيل نمي رسد، عجم ها را شكست دهد. به گمان صدام و معادلات مشاوران نظامي اش، ارتش ايران بعد از تحولات ناشي از انقلاب سال ۵۶ توان نظامي سابق را از دست داده است و به تلنگري فرو مي ريزد و عرب هاي خوزستان نيز با تحريك احساسات پان عربيستي به استقبال سربازان عراقي مي روند. از اين رو او خرمشهر را محمره خواند و وعده داد كه روزگار اعراب خوزستان دگرگون مي شود. به هر حال جنگ ايران و عراق از زواياي مختلف سياسي، نظامي، فرهنگي، تاريخي و با نگاه جامعه شناسي جنگ قابل بررسي است و در بيان واقعيت هاي اين جنگ ۸ ساله، آزادي شهر خرمشهر مقطعي، قابل تأمل و حساس محسوب مي شود.
قرارداد ۱۹۶۵
جنگ ايران و عراق در سال ۱۳۵۹ زماني آغاز شد كه صدام حسين در مقابل دوربين تلويزيون قرارداد ۱۹۶۵ الجزاير ميان دو كشور را پاره كرد. قراردادي كه براساس آن شاه و صدام حسين توافق كرده بودند به سال ها خصومت و كشمكش مرزي پايان دهند. براساس اين پيمان شاه وعده كرد كه به حمايت نظامي و مالي خود از كردهاي ناراضي در شمال عراق پايان دهد و در مقابل عراق نيز پذيرفت كه ديگر نسبت به حاكميت بر آبراه شط العرب ادعايي نداشته باشد و دو طرف به منازعه آبي بر سر اين آبراه بر اساس مرز تالوگ (حاكميت مشترك دو كشور) پايان دهند. همچنين قرار شد كه لايروبي اين آبراه به نوبت توسط طرفين انجام شود. عدم دخالت در امور داخلي يكديگر و برقراري روابط دوستانه از ديگر موارد تأكيد شده در اين قرارداد بود. با پيروزي انقلاب اسلامي و به دنبال آن استقرار نظام جمهوري اسلامي در ايران روابط دو كشور دگرگون شد تا آنجا كه طي سال ۵۸ و ۵۹ دو طرف يكديگر را به اقدامات مغاير روابط دوستانه متهم كردند. ايران از اقدام عراق در تحريك اعراب خوزستان گلايه داشت و عراق نيز مدعي بود كه ايران به ناراضيان كرد عراقي و حزب الدعوه ياري مي رساند. در واقع عراق و حتي بسياري از كشورهاي عرب منطقه از طرح بحث هاي صدور انقلاب نگران بودند و شيعيان عراق از پتانسيل تغيير رژيم عراق و وارد آوردن ضربه به حزب بعث برخوردار بودند. حركت مردم در ايران تأثير زيادي بر ملت هاي منطقه داشت و اكثر حكومت هاي منطقه نسبت به گسترش نارضايتي در ميان ملت هاي خود نگران بودند. از همين رو عراق در حمله به ايران از حمايت هاي كشورهاي منطقه و نيز آمريكا كه از ماجراي تسخير سفارت خود در تهران خشمگين بود برخوردار شد. صدام به خيال خويش فرصت را مناسب يافته بود و قصد داشت به يك قهرمان پان عربيسم همچون جمال عبدالناصر در مصر تبديل شود. او پيروزي در ايران را با توجه به درگيري هاي داخلي و افتراق در بخش هايي از حاكميت حتمي مي دانست. بسياري از تحليلگران معتقدند كه صدام در محاسبات خود، وحدت ملي در برابر دشمن خارجي را محاسبه نكرده بود در حالي كه تاريخ نشان مي دهد ملت ها با وجود كشمكش هاي داخلي همواره در مقابل دشمن خارجي متحد شده اند.
نبرد خرمشهر
مقاومت مردمي در شهر خرمشهر نمود پايداري و اتحاد در برابر دشمن خارجي بود تا آنجا كه در شرايطي كاملاً نابرابر به لحاظ نظامي، مقاومت هاي مردمي سقوط خرمشهر را يك ماه به تأخير انداخت و محاصره آبادان نيز به تسليم شدن كامل شهر منجر نشد. فرماندهان نظامي در خاطرات خود نوشته اند كه ارتش از آمادگي لازم براي رويارويي سريع در مقابل دشمن برخوردار نبود و آرايش كلاسيك نظاميان در مناطق مرزي زمان بر بود اما مقاومت مردم با سلاح هايي سبك، پيشروي سريع نظاميان عراقي را متوقف كرد. بعدها ايستادگي مردم در خرمشهر با نبرد استالينگراد مقايسه شد. در جنگ جهاني دوم آلمان ها پشت دروازه هاي شهر استالينگراد (سن پترزبورگ) متوقف شدند و با وجود محاصره كامل در تسخير كامل شهر ناكام ماندند. آن واقعه نيز حماسه اي بزرگ از ميان جنگ هاي جهان شمرده شد و بعدها اجراي سمفوني مشهور حماسه استالينگراد به رهبري شوستاكويچ، گوشه اي از آن مقاومت را در قالب هنر به آيندگان معرفي كرد. چنانچه سمفوني «آزادي خرمشهر» نيز برداشتي از آن اثر قلمداد مي شود.
عمليات بيت المقدس
عمليات نظاميان ايران در بازپس گيري سرزمين هاي اشغالي حدود يك سال بعد از شروع جنگ آغاز شد و اكثراً از نام هاي اسلامي برخوردار بود.
عمليات بيت المقدس با رمز يا علي بن ابي طالب(ع) و با هدف آزادسازي خرمشهر، پادگان حميد، هويزه، جفير و حسينيه در ساعت ۳۰ دقيقه بامداد روز دهم ارديبهشت سال ۱۳۶۱ آغاز شد. زمان عمليات ۲۵ روز و وسعت عمليات ۶ هزار كيلومتر مربع اعلام شد. سپاه پاسداران و ارتش نيروهاي عمل كننده اين عمليات بودند كه جنگ را در مناطق غرب كارون، جنوب غربي اهواز و شمال خرمشهر هدايت مي كردند. عمليات طي سه مرحله انجام و نتايج آن چنين اعلام شد: آزادي بندر خرمشهر، شهر هويزه، پادگان حميد، جاده تداركاتي اهواز ـ خرمشهر ـ كرخه نور، جاده سوسنگرد ـ هويزه و بازپس گيري هاي پاسگاه مرزي. همچنين در اين عمليات ۲۸۵ دستگاه تانك و نفربر، ۴۰ فروند هواپيما، ۲ فروند هلي كوپتر، ۵۰۰ دستگاه خودرو، ده ها قبضه توپ سبك و سنگين و انواع سلاح هاي سبك و سنگين ارتش عراق نابود شد. گزارش هاي منتشر شده از اين عمليات نيز حاكي است كه ۱۶ هزار و ۵۰۰ تن از نيروهاي نظامي عراق در اين عمليات كشته و ۱۹ هزار سرباز نيز اسير شدند. نظاميان ايران در اين عمليات ۱۰۵ دستگاه تانك و نفربر، ده ها انبار مهمات، صدها دستگاه خودروي سبك و سنگين، ۳۰ جيپ حامل توپ ۱۰۶ ، ۱۸ قبضه توپ ۱۳۰ و تعداد زيادي سلاح انفرادي را به غنيمت خود درآوردند. وسعت عمليات چنان بود كه ده ها تيپ زرهي، مكانيزه و پياده عراق منهدم شد و در مجموع ارتش عراق شكست سنگيني را متحمل شد. شكستي كه به تقويت روحيه نظاميان ايران منجر شد و مسير جنگ را به نفع ايران تغيير داد. نيروهاي عراقي كه در آغاز جنگ توانسته بودند ۱۴ هزار كيلومتر مربع از خاك ايران را تسخير كنند با اين عمليات عقب نشيني سنگيني را متحمل شدند. صدام گفته بود كه دست ايران هيچ گاه به خرمشهر نمي رسد و بنابراين براي جلوگيري از تضعيف روحيه نظاميان خويش و جلوگيري از تبعات منطقه اي و جهاني اين شكست تمامي شگردهاي نظامي را براي حفظ اين شهر به كار بسته بود به طوري كه شهر را غيرقابل نفوذ مي خواند.
ادامه جنگ
پيروزي ايران در نبرد خرمشهر - كه در فاصله تسخير خونين شهر ناميده شد - بازتاب هاي بسياري در سطح منطقه و جهان به دنبال داشت. در داخل نيز بحث هاي مربوط به پايان جنگ در اين مقطع مطرح شد. گر چه هنوز تعدادي از شهرها و مناطق غرب كشور در اشغال عراق قرار داشت اما عراق دريافته بود كه پيروزي ديگر محال است و بايد عقب نشيني و شكست را پذيرا باشد. تحركاتي در منطقه ايجاد شد تا ايران را از ادامه جنگ بعد از بازپس گيري خرمشهر منصرف كند تا زمينه آتش بس و پايان جنگ فراهم آيد. ارزيابي هاي نظاميان از وضعيت مناطق جنگي به مقامات گزارش شد و يك نظريه طرفدار ادامه جنگ تا بازپس گيري باقي سرزمين هاي اشغالي و حتي ادامه جنگ در خاك عراق تا سقوط صدام بود و در طرف ديگر نظريه استفاده از فرصت ايجاد شده براي پايان دادن به جنگ و دريافت غرامت عنوان شد. ماجرايي كه بعدها به خصوص بعد از پايان جنگ به طرح بحث هايي از سوي اپوزيسيون داخلي و برخي منتقدان و فعالان سياسي منجر شد. آنها معتقدند كه ايران بايد در آن مقطع (سال ۱۹۸۲) طرح صلح جامعه عرب را مي پذيرفت. براساس آن طرح بعد از آتش بس در جبهه ها، نيروهاي عراقي بايد از خاك ايران عقب نشيني مي كردند و هفتاد ميليارد دلار نيز خسارت از طريق بانك بازسازي اسلامي به ايران پرداخت مي شد. البته در سال هاي گذشته برخي مقامات طرح چنين پيشنهادهايي را از اساس تكذيب و از ادامه جنگ در آن مقطع دفاع كردند. بحث هايي كه به نظر مي رسد هنوز جنبه هايي از آن پوشيده مانده است.
سرانجام جنگ ۶ سال بعد از نبرد خرمشهر با پذيرش قطعنامه ۵۹۸ از سوي ايران متوقف شد و ايران اعلام كرد كه يك هزار ميليارد دلار در طول اين جنگ خسارت ديده و بايد عراق اين ميزان غرامت را بپردازد، اما سازمان ملل رقم خسارت ايران در طول جنگ را ۹۶ ميليارد دلار اعلام كرده است با اين وجود هنوز بندهاي مربوط به شناسايي آغازگر جنگ و پرداخت غرامت در اين قطعنامه به اجرا در نيامده است. امروز رژيم صدام حسين كه آغازگر جنگي بود با ميلياردها دلار خسارات مادي، جان باختن حدود ۳۰۰ هزار تن از دو طرف و صدها هزار مجروح و معلول، از ميان رفته است و اين نخستين سالي است كه ايران جشن پيروزي نبرد خرمشهر را در غيبت صدام حسين برگزار مي كند.
|