هشدار كارشناسان جهاني محيط زيست:
هزينه هاي تسليحاتي و افزايش فقر جهاني
|
|
اشاره:
كره زمين همچنان با زوال محيط زيست ، فقر روز افزون و چالش هاي بزرگ اقتصادي ناشي از
نابرابري ها روبروست. گزارش سالانه مؤسسه ديده بان محيط زيست، كه خلاصه اي از آن را مي خوانيد بر كاهش مشكلات اقتصادي براي حفظ محيط زيست و ايجاد تعادل تأكيد دارد.
تا زماني كه بشريت به دو دسته خيلي ثروتمند و خيلي فقير تقسيم شده باشند اين شكاف در حال افزايش و نه كاهش است.به گزارش مؤسسه جهاني ديده بان محيط زيست «جهاني شدن به اختلافات اقتصادي عمق جديدي بخشيده و شكاف ميان فقيرترين و ثروتمندترين كشورهاي جهان از سال ۱۹۶۰ بيش از دو برابر شده است.»
به طوري كه حدود نيمي از مردم جهان با كمتر از روزي ۲ دلار زندگي مي كنند و اقتصاد جهان بر ضد منافع فقيران تنظيم شده است.
يارانه هاي كشاورزي در جهان توسعه يافته، سدها و موانع تجاري، روابط بازرگاني نابرابر و ۴/۲ تريليون دلار بدهي هاي خارجي فقيرترين كشورهاي جهان همه و همه به اين اختلاف دامن مي زنند.
درآمد كمتر معمولاً به معناي آسيب پذيري بيشتر در برابر بيماريهاست - آهنگ مرگ و مير كودكان در كشورهاي كم درآمد حدود ۱۳ برابر بالاتر از اين آهنگ در غني ترين كشورهاي جهان مي باشد.
بيماريهاي عفوني سالانه ۴/۱۴ ميليون نفر را مي كشد، كه بيشتر آنها در ميان فقيرترين افراد هستند. آنانكه از بيماريهاي عفوني مي ميرند اغلب در سنين اوليه زندگي و نوجواني و جواني هستند و از دست رفتن اين افراد مي تواند استرس ها و تنش هاي اقتصادي و اجتماعي در يك كشور به وجود آورد.
همين گزارش هشدار مي دهد: شيوع اخير بيماري جديد سارس «نشان مي دهد با چه سرعتي اقتصادها مي توانند فلج شوند.»
نبود آب آشاميدني پاك و فاضلاب سالانه ۷/۱ ميليون نفر را مي كشد، كه ۹۰ درصد آنان كودكان هستند.
هفتاد درصد افراد مبتلا به ايدز در جهان در منطقه آفريقا زندگي مي كنند و ۸۲ درصد از ۱/۱ ميليارد نفر سيگاري هاي جهان در كشورهاي توسعه يابنده ساكن اند.
عواقب فقر خود را به صورت تروريسم، جنگ و بيماريهاي عفوني نشان مي دهد و اثرات آن هم از سوي فقيران جهان و هم ثروتمندان احساس خواهد شد.
به اين ترتيب يك جهان بي ثبات نه تنها به دوام فقر كمك مي كند، بلكه سرانجام تهديدي براي رونق اقتصادي اقليت غني نيز خواهد بود.
در سال ۲۰۰۲، بيش از ۱۵۰ هزار كنيايي به خاطر حوادث طبيعي سنگين جابه جا شدند، در حالي كه بيشتر از ۸۰۰ هزار چيني با بدترين خشك سالي ها در يك قرن اخير روبرو بوده اند.
در اين حال جهان درگير زورآزمايي با نگراني هاي ايمني است، به طوري كه كشورهاي صنعتي هزينه هاي دفاعي خود را افزايش داده اند، به جاي اينكه با ثروت هاي خود مسائل اجتماعي، بهداشتي و زيست محيطي جهان را حل كنند كشورهاي كم درآمد تمايل دارند الگوي كشورهاي غني را دنبال كنند، و با اينكه كشورهاي كم درآمد ۷ درصد هزينه هاي دفاعي جهان را مي پردازند، اين تعداد دو برابر سهم آنها از توليد ناخالص اقتصاد جهاني است.
ترجمه: سعيد علوي نائيني
|