حميد پهلوان
سال ۲۰۰۴ ميلادي آمريكا شاهد برگزاري انتخابات رياست جمهوري خواهد بود و نامزد حزب جمهوريخواه هم آقاي بوش است. البته با توجه به سوالات بسياري كه درباره صحت انتخابات سال ۲۰۰۰ در اذهان ملت آمريكا وجود دارد و همچنين سياست هاي جنگ طلبانه جمهوريخواهان، انتظار مي رود كه پيروز انتخابات بعدي، دموكرات ها باشند. ولي با اين حال بسياري از كارشناسان مسائل سياسي، بسياري از اقدامات دولت بوش را در جهت جلب آراي عمومي ارزيابي مي كنند. براي نمونه مجله «نيوزويك» در شماره هفته قبل خود (۹ June) به پيوندِ ميان مذهبي جمعي از پروتستان هاي انجيلي و صهيونيست ها اشاره مي كند. «صهيونيست هاي مسيحي» كه حاصل اين پيوند هستند، آن طور كه نويسنده اين مقاله مي گويد با ۵۰ ميليون پروتستان انجيلي در سرتاسر آمريكا هم مذهب هستند. بنابراين مي توانند منبع بسيار خوبي براي جلب راي باشند.
اين مقاله ضمن اشاره به رابطه حسنه بوش و اسرائيل، راه اندازي جنگ و تاكيد بر اجراي نقشه راه از طرف بوش را سياستي براي جلب حمايت صهيونيست ها از طرف بوش و در نتيجه جلب آراي اين پروتستان هاي انجيلي مي داند. نويسنده مقاله مي نويسد: «با توجه به سرمايه گذاري بر استقامت بوش به عنوان فرمانده جنگ و دوستِ اسرائيل، استراتژيست هاي كاخ سفيد اميدوارند تا ميزان راي يهوديان به بوش را در انتخابات رياست جمهوري آينده دو برابر كنند. » ص ۴۵ و News Week June 9 .
البته اين ساده انديشي است كه علت حمايت بي قيد و شرط از منافع و امنيت اسرائيل توسط آمريكا را تنها اين مسئله بدانيم. البته اين مسئله صحيح و قابل توجه است ولي نبايد از تسلط سياسي و اقتصادي همه جانبه صهيونيسم بر آمريكا و دولتمردان آن غافل شويم. تسلطي كه تعيين كننده سياست خارجي بسياري از دول غربي طي ساليان متمادي اخير بوده است.
|
|
با اين وجود شايد مهمترين مسئله اي كه دولتمردان جمهوريخواه آمريكايي براي پيروزي در انتخابات آينده روي آن سرمايه گذاري كرده اند، تاكيد بر رسالت آمريكا براي مبارزه با تروريسم و محورهاي شرارت در جهان و تاسيس دهكده جهاني به كدخدايي آمريكا است كه نويسنده مقاله مذكور در حد يك كلمه در جمله اي كه ذكر كرديم، به آن اشاره مي كند. تبليغات كاخ سفيد بر لزوم جنگ جهت امنيت ملي آمريكا و مبارزه با تروريسم جهاني آنچنان زياد و حق به جانبانه است كه گويي نه تنها از مردم آمريكا بلكه از همه جهانيان مي خواهند كه براي تحقق اين اهداف، چند سال زمام امور جهان را به دست آنها بدهند تا جهان را از اين خطرات نجات دهند. همانطور كه تا به حال چندين مرتبه از زبان بوش و ديگر دولتمردان آمريكايي جاري شده است. اين مبارزات و جنگ افروزي ها، استراتژي بلندمدت و چندين ساله دولت آمريكا است كه ظاهراً تنها مجري آن هم بوش و جمهوريخواهان هستند. آنها از مردم خود انتظار دارند كه وضعيت جهان را درك كنند و براي استمرار اين سياست ها به جمهوريخواهان راي بدهند تا مبادا اين راه سرنوشت سازي كه نجات جهان و پيشرفت آمريكا در گرو آن است متوقف شود. بنابراين آنها مي خواهند با بزرگنمايي مسئله و تبليغات خود، چنين نگرشي را در بين مردم ايجاد كنند.
و مسئله اي كه به شدت تحقق اين هدف را با مشكل مواجه مي سازد، عدم توفيق دولت بوش در حل مشكلات اقتصادي آمريكا به رغم تعهداتشان و مخالفت روزافزون جهانيان و حتي مردم آمريكا با سياست هاي جنگ طلبانه آمريكا است كه چهره اي منفور و ستمگرانه از آمريكا در پيش مردم جهان به خصوص مسلمانان به وجود آورده است. مطمئناً هدف اصلي آمريكا از سياست هايش چيز ديگري است كه در اين مقاله مجال براي بحث بر سر آن نيست ولي مي توان گفت پيروزي در انتخابات آينده از نتايجي است كه دولت بوش، آن را از سياست هايش انتظار دارد.